Slovenija

Združeni v različnosti

Ljubljana, 07. 01. 2008 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z odprtjem dvodnevne mednarodne konference o medkulturnem dialogu se je začel prvi dogodek predsednikovanja EU.

Odprtje mednarodne konference

Z otvoritvenimi nagovori slovenskega ministra za kulturo Vaska Simonitija, evropskih komisarjev Jana Figela in Janeza Potočnika ter ambasadorja evropskega leta medkulturnega dialoga Marka Peljhana se je začela dvodnevna mednarodna konferenca ob evropskem letu medkulturnega dialoga.

Letos je evropsko leto medkulturnega dialoga.
Letos je evropsko leto medkulturnega dialoga. FOTO: POP TV

Namen dvodnevne konference je predstaviti medkulturni dialog kot prvi pogoj za oblikovanje raznovrstne, a hkrati strpne družbe, ki črpa iz te svoje raznovrstnosti. Konferenca je namenjena tudi prikazu sodelovanja med različnimi kulturami in narodnimi identitetami, med večinskim prebivalstvom in manjšinami, tudi s primeri dobrih praks, ki bodo predstavljeni v spremljevalnih dogodkih.

Minister Vasko Simoniti: "Medkulturni dialog je temelj sobivanja vseh evropskih državljanov."
Minister Vasko Simoniti: "Medkulturni dialog je temelj sobivanja vseh evropskih državljanov." FOTO: Dare Čekeliš

Minister za kulturo Vasko Simoniti je v svojem nagovoru poudaril, da želi Slovenija med predsedovanjem Svetu EU prebujati in osmisliti razsežnost evropske zgodovinske medsebojnosti. Temelj sožitja med narodi in kulturami pa je predvsem spoštovanje besede ali govorice vsakega ljudstva.

Komisar Jan Figel je pozval, da si za skupni cilj v letu 2008 zastavimo odpraviti ločnice med ljudmi in skupaj ne le obstajamo, ampak živimo.
Komisar Jan Figel je pozval, da si za skupni cilj v letu 2008 zastavimo odpraviti ločnice med ljudmi in skupaj ne le obstajamo, ampak živimo. FOTO: Reuters

Namen Evrope je združevati ljudi
Evropski komisar za izobraževanje, kulturo in mladino Jan Figel je med dejavnostmi Evropske komisije izpostavil slovenski projekt, ki se posveča medkulturnemu dialogu v šolah, saj prav mladi potrebujejo medkulturne veščine vse od zgodnjega otroštva, da lahko izkoristijo prednosti evropske kulturne različnosti.

Poudaril je, da si želimo presegati strpnost in doseči pravo medkulturnost in dodal, da bo v letu 2008 medkulturni dialog prednostna naloga vseh politik v njegovi pristojnosti. Vključenost civilne družbe je po njegovih besedah ključna za to, da dejavnosti v tem letu dosežejo veliko ljudi.

Dogodek se bo zaključil jutri z večerno slovesnostjo, na kateri bodo nastopili predsednik republike Danilo Tϋrk, komisar Jan Figel, predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, predsednik vlade Janez Janša in filozof Edvard Kovač.

Lani je Evropska komisija izdala prvo sporočilo na področju kulture, ki ponuja predloge za evropsko kulturo v času globalizacije.
Lani je Evropska komisija izdala prvo sporočilo na področju kulture, ki ponuja predloge za evropsko kulturo v času globalizacije. FOTO: POP TV

2009 – leto ustvarjalnosti in inovacij?

Kultura in medkulturni dialog bi morala postati sestavni del delovanja tudi na drugih področjih, kot so izobraževanje, usposabljanje, mladi, državljanstvo, mediji in avdiovizualne vsebine. Kot je povedal komisar, je komisija predlagala, da bi bilo leto 2009 leto ustvarjalnosti in inovacij, s čimer bi dali letošnjemu letu element kontinuitete. "Kultura je namreč katalizator ustvarjalnosti in ne zgolj porabnik javnih sredstev," je zaključil Figel.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.