Slovenija

'Zdravniki nismo bogovi'

Ljubljana, 07. 07. 2007 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovensko zdravniško društvo v primeru Šilih kot tudi Kajtna ni prejelo uradne pritožbe za obravnavo.

"Smo pa zdravstveni delavci samo ljudje in ne bogovi v belem, zato se zmotam povsem izogniti", je poudaril Poredoš
"Smo pa zdravstveni delavci samo ljudje in ne bogovi v belem, zato se zmotam povsem izogniti", je poudaril Poredoš FOTO: POP TV

Slovensko zdravniško društvo (SZD) v primeru Šilih in Kajtna ni prejelo uradne pritožbe ali prošnje za obravnavo nastalega zapleta, je v intervjuju časnik Večer dejal predsednik SZD Pavel Poredoš. Sicer meni, da je šlo v primeru Kajtna "predvsem za procesno oz. organizacijsko napako". Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik pa je opozorila, da je v zdravstvu "dostikrat problematičen neustrezen odnos zdravstvenega osebja do pacientov in njihovih bližnjih".

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik meni, da bi vodstva ustanov, stanovske organizacije in izobraževalne ustanove s področja zdravstva vprašanjem neustreznega odnosa zdravstvenega osebja morali posvetiti več pozornosti in "storiti vse, da se takšni primeri ne bi več ponavljali", piše na spletni strani urada varuha za človekove pravice.

V primeru Kajtna je šlo "predvsem za procesno oz. organizacijsko napako", je poudaril predsenik SZD Poredoš
V primeru Kajtna je šlo "predvsem za procesno oz. organizacijsko napako", je poudaril predsenik SZD Poredoš FOTO: POP TV

Čebašek Travnikova zato poziva vse zdravstvene ustanove, "naj pregledajo, in če je potrebno, posodobijo postopke v primerih, ko je bližina smrti neizogibna". Na ta način bodo pokazali "spoštovanje do pacientov in njihovih bližnjih", saj je etičnost "v teh situacijah namreč najbolj potrebna in tudi pričakovana".

Poredoš je poudaril, da v zgoraj omenjenih primerih niso dobili uradne pritožbe, ker društvo nima veliko možnosti ukrepanja proti morebitnemu povzročitelju zdravstvene napake. Pri društvu deluje le častno razsodišče, ki lahko ukrepa z opominom ali v primeru hujše etične kršitve oz. malomarnosti tudi z izključitvijo. "Ločiti moramo med napako, ki je lahko posledica neznanja ali malomarnosti zdravnika, ali pa je zaplet nastal zaradi procesnih - organizacijskih napak," opozarja Poredoš. Prepričan je, da je le manjši delež napak povzročen zaradi nestrokovnosti ali malomarnosti.

Glede pritožbenih postopkov je Poredoš poudaril, da možnost pritožbe zaradi nezadovoljstva z določeno storitvijo sodi med temeljne civilizacijske norme
Glede pritožbenih postopkov je Poredoš poudaril, da možnost pritožbe zaradi nezadovoljstva z določeno storitvijo sodi med temeljne civilizacijske norme FOTO: POP TV


'Šlo je za procesno napako'

"Menim, da je v primeru Kajtna šlo predvsem za procesno oz. organizacijsko napako. Smo pa zdravstveni delavci samo ljudje in ne bogovi v belem, zato se zmotam oz. morebitnim napačnim odločitvam ne moremo vedno povsem izogniti, toda storiti moramo vse, da bi bilo napak, ki se jih da preprečiti, čim manj. Najučinkoviteje nas pred tem varujeta znanje in čut odgovornosti“, je poudaril Poredoš.

Poredoš je dejal, da je sam prepričan, da bi bilo tožb in sodnih obravnav veliko manj, če bi prizadeti imeli možnost dobiti hitro in ustrezno informacijo iz prve roke. Prav zaradi slabe komunikcije pa se lahko ustvarja nezaupanje in se zadeve rešujejo neustrezno.

"Pridružujem se tistim, ki zagovarjajo, da tudi takrat, ko je majhna verjetnost, da bo bolnik zaradi napačnega postopka imel trajne posledice ali utrpel škodo, in še preden se bolnik zapleta zave, da se mu ga pojasni in se mu domnevni povzročitelj za nastali zaplet iskreno opraviči“, je še poudaril za omenjeni časnik.


Pravica do pritožbe

Glede pritožbenih postopkov je Poredoš poudaril, da možnost pritožbe zaradi nezadovoljstva z določeno storitvijo sodi med temeljne civilizacijske norme in je pomemben nadzorni mehanizem. "Toda sistem je učinkovit le, če so postopki natančno opredeljeni. Vsekakor pa sama formalizacija pritožnih postopkov še ne zagotavlja uresničevanja te pravice, če niso vzpostavljeni pogoji za njihovo implementacijo."

Po mnenju Poredoša so bolniki, kar je zelo pomembno, slabo obveščeni o možnosti pritožb. Prav tako pa je prisoten strah, da bolnik od institucije, kjer je zaplet nastal, ne more pričakovati pravične razsodbe. Bolniki tudi mnogokrat napačno menijo, da take pritožbe nimajo nobenega smisla, je zaključil Poredoš.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
09. 07. 2007 10.44
Iz komentarjev vodstava naše medicine je razvidno, da so napačni ljudje na napačnem mestu.
Mixman
07. 07. 2007 21.55
mah je*** slovensko zdravstvo, nimajo blage veze, bogovi so za mene gasilci, vsaka jim čast. Zdravniki so vsi isti malomarneži, meni so zjebali prst na nogi zarad malomarnosti tak da....
Tonček Balonček
07. 07. 2007 21.12
Popolnoma mimo streljaš, s preveč težko municijo!
pikam_dopust@yahoo.com
07. 07. 2007 19.47
@tonček balonček - resnično želiš odpraviti vsak dvom, da si bedak? Prvi "kravatar" v zdravstvu je hkrati "bog v belem". Zato nehaj blefirati, da so zdravniki neke "nedolžne žrtve nekega čudnega sistema". @goso - ZZZS ni zdravnikom nikjer prepovedal, da bi naredili tudi kakšno malenkost, ki mogoče ne bi bila plačana. Zdravstveni zavodi (kravatasti bogovi v belem) so se SAMI ODLOČILI, da bodo delali SAMO PLAČANE REČI.
goso
07. 07. 2007 19.18
Poredoš odgovarja na očitek, ki ni bil postavljen. Nihče ne govori o bogovih, o popolnosti, ampak o tem, da je nekdo dal navodilo sestri, da pošilja ljudi najprej po papirje, potem pa jih šele pelje k zdravniku. Tako navodilo je sestra gotovo imela, saj jim pridigajo o odgovornosti, če na lastno pest kaj delajo. Nekdo se skriva. Ali je dala zdravnica sestri tako navodilo, ali velja to kot doktrina v vsem zdravstvu (minister!) ali pa je zadaj Zavod za zdravstveno varstvo, kot marsikje skrit za svojim izsiljevanjem kaj bo plačeval kaj pa ne. Če bi bil jaz sestra (z medicinsko šolo, kjer prav tako zvedo za Hipokratovo prisego) , bi ga takoj peljal k zdravnici, brez ugibanja, kaj mu je. Ker nisem pristojen za zdravstveno selekcijo došlih. Kaj je torej njej preprečevalo, da ga ni peljala k zdravnici? To bi pričakoval, da društvo ugotovi, ne pa motovili z bogovi.
boschko1@yahoo.com
07. 07. 2007 18.22
Poredoš: ti si ena mona, kako niste bogovi v belem, če pa mate 3x in večjo plačo kot ostali diplomanti, no razen pravnikov. Za te pare moraš pacientu prišit še 2 dodatna tiča, če ti tako reče!!! Asshole
Tonček Balonček
07. 07. 2007 17.37
Nekaj naj nam bo jasno, tisti ki krojijo in organizirajo, niso niti v belem niti Vietnamci ampak v kravatah....
Jožajoža
07. 07. 2007 17.28
ko ti usodo preko volilnega telesa krojijo lenuhi,socialarji in nepismeni.REZULTAT TEGA JE današnja slovenija.TOTALNI KAOS.
pikam_dopust@yahoo.com
07. 07. 2007 16.18
tonček balonček pa še ni videl službe od blizu. Če ne bi dobro vedel, da organizacijo dela nekdo odredi. Z imenom in priimkom. Povsod - na nivoju države, ustanove, oddelka... če pa delaš sam, si jo pa sam zorganiziraš. BTW: Slovenec ali Vietnamec - v Nemčiji sta oba enako velika cigana. Da ne boš imel kakšnih večvrednostnih kompleksov napram Vietnamcom.
Tonček Balonček
07. 07. 2007 15.13
"...vprašanje etike. bolnemu, ki išče pomoč se le-te ne odreče, pa če je še tako prenatrpana bolnišnica. vsaj pregledat bi ga morali...." Očitno nekateri res mislijo, da so bogovi v belem pravi bogovi in lahko hkrati pregledujejo po več ljudi. Očitno nimajo pojma, kako zdravnik dela na uraznih urgencah. Če pusti enega in gelda drugega, vmes se pogovarja s svojci tretjega, umre tisti prvi itd., kot bi vozil tri avtomobile hkrati in govoril na dva telefona! To verjetno obvladajo bogovi, ne pa bogovi v belem! Nimate pojma, kako poteka delo! To je sebevda posledica organizacije, saj ne gre za nobeno izredno stanje, vojno ali padec letala in ne duhovičite z nekimi oslovimi sencami in osli!!! Kako sami opravljate delo in kaj se naj bi zgodilo, če gre kaj narobe. V glavnem nič! Najbolj smešno je, da o odgovornosti potem odločajo reazni izvedenci medicinske stroke, ki so jo že zdavnaj popihali v znanost in "ekspertnost", etiko in deontologijo, le neposredno z bolniki noče nihče več delati. Zakaj pa bi, saj imaš same probleme, etične, finančne, strokovne itd.. Najbolje se godi sodnikom, ekspertom, tožilcem, , kjer se itak nič ne zgodi, saj ima vsakdo možnost pritožbe na višji organ ali celo v Bruselj, da ne govorim o odvetnikih... , tam nihče ne umre pred vrati, na stopnicah itd. Mi hočemo imeti Ameriko, tam so na urgencah, reanimacijah, porodničarji itd. le še Vietnamci, Čehi, Albanci, kak Hrvat in Slovenec itd, pa še ti le po nekaj let, potem gredo pa vsi raje za dermatologa, alergologa, terapijo bolečine, ekspertnega strokovnjaka ali pa prodajat zdravila. Le kdo bo dela in zdravil pod temi pogoji?! Bi kdo od tehle dopisovalcev, si kdo želi, da bi njegov otrok delal na ta način in bi ga zasmehovali, da je "bog v belem", urno poistavko bi imel pa kot kak "kreativec"?!
pikam_dopust@yahoo.com
07. 07. 2007 12.47
Ko je treba odgovarjati za napake, niso bogovi, ko odločajo o tem, če bodo pacientu sploh pomagali, so bogovi. Naj se že odločijo - če niso bogovi, potem full time niso bogovi. Če so bogovi, potem so bogovi tudi takrat, ko je treba odgovarjat za napake, ki se takim bogovom ne bi smele zgoditi.
1P2L
07. 07. 2007 12.46
Če ne drugega, pa pričakujemo od zdravnikov , ki so se odločili za ta težak poklic razumevanje, toplo besedo, potrpljenje in nekaj strokovnosti. Ti ljudje v belem so pozabili na dano obljubo in delajo le az svoje lestno zadovoljstvo, napredovanje, zadoscenje .
pikam_dopust@yahoo.com
07. 07. 2007 12.45
Zabavno, kako se hitro začne tolči po organizaciji (oslovi senci), namesto po človeških krivcih te super organizacije (oslu). Najbrž zato, ker so v pretežnem delu krivci za to porazno organizacijo (da sestre postavljajo diagnozo na vratih,...) prav bogovi v belem.
Tonček Balonček
07. 07. 2007 12.23
Jasno je, da je glavni problem našega zdravsta v organizaciji in privatizaciji ter klanih, povezanih s farmacijo, proizvajalci opreme, potrošnega materiala, investicijami itd. Od vseh zdravnikov jih polovica dela kot črne živine, ostali pa so razni znnanstveniki, poklicni kongresni turisti, eksperti in nadzorniki, celo župani, poslanci, izvedenci in ne vem kaj še vse, z desetimi službami in honorarnimi deli, le s pacienti delati za plačo nimajo časa niti volje. Kaj bomo zamenjali zdravnike, da bo bolje ali kaj?
kritika@email.si
07. 07. 2007 11.38
Če zdravniki niste bogovi, potem se tudi ne obnašajte kot bogovi!!!