Slovenija

Marušič: Za akutno zdravljenje bolnikov bo poskrbljeno

Ljubljana, 17. 08. 2010 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.D./P.J./N.S./STA
Komentarji
507

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je dejal, da bi bilo zanje edino sprejemljivo, če bi vlada novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju umaknila. Marušič pa pravi, da tega ne more storiti, saj zakon ni v njegovi pristojnosti.

Za zdravstvo je danes pester dan. Sestankovali so tako predstavniki vlade kot zdravnikov, veliko so govorili, glede določenih stvari so se strinjali, glede drugih spet ne. Pomembni akterji zdravniške zgodbe, torej minister za zdravje Dorjan Marušič, predsednik in podpredsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin in Damjan Polh ter predsednika Zdravstvenega sveta Rajko Kenda, so se zbrali pri predsedniku republike Danilu Türku. V pogovoru so izrazili zaskrbljenost, da bodo odpoklici soglasij zdravnikov za delo nad rednim delovnim časom imeli negativne posledice. Tako naj bi se poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev, podaljšale bi se čakalne vrste, ogrožene pa bi bile tudi nekatere dejavnosti, ki so povezane s 24-urno zdravstveno oskrbo.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Reuters

Kot so zapisali v kabinetu predsednika republike, so se sogovorniki strinjali, da je treba hitro ukrepati, kar naj bi pripeljalo do spremenjenega sistema dežurstev, hkrati pa je treba zagotoviti, da bodo uporabniki zdravstvenih storitev še naprej upravičeni do najvišje dostopne ravni zdravstvenih standardov in storitev.

Med možnimi rešitvami so omenili reorganizacijo integralne mreže dežurnih mest na osnovi strokovnih in organizacijskih izhodišč s povezovanjem med zdravstvenimi zavodi. Na ta način bi dosegli združevanje dežurnih mest na gravitacijskih območjih, v okviru katerih bi posamezni zdravstveni zavodi opravljali dežurstva določenih specialnosti.

Fides bolj odločen pri izjavah

Nemalo za sporočilom kabineta predsednika republike je svoje mnenje poslal tudi sindikat Fides, ki pa ni bil tako umirjen. "Vlada naj zdravnikom vrne, kar je vzela, in drži pesti, da so še pripravljeni delati kot doslej,“ je zapisal predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Pravi, da je umik soglasij odgovor na vladno odločitev, da prepolovi plačilo za delo zdravnikov v najtežjih pogojih dela. "Vlada za sedaj ne ponuja nobenih rešitev," trdi Kuštrin.

Žalosti nas, da je vlada zaradi denarja, ki je za zdravstveni sistem drobiž, pripravljena destabilizirati zdravstveni sistem. Skrbi nas, ker minister za zdravje v vseh teh mesecih ni zmogel ponuditi nobene rešitve, čeprav je rešitev na dlani: bolnikom je trebna zagotoviti ustrezno zdravstveno varstvo, zdravnikom pa mora vlada tako ali drugače vrniti, kar je vzela. Vzela nam je dostojanstvo in razvrednotila naše delo v najtežjih pogojih dela. Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin

Pravi, da je v zdravstveni blagajni, težki prek 2400 milijonov, državi zmanjkalo 12 milijonov in te so se politični odločevalci odločili vzeti ravno zdravnikom. Ti pa morajo po njegovih besedah zaradi izjemnega pomanjkanja zdravnikov v Sloveniji nenehno delati, da zdravstveni sistem sploh deluje. Dodaja, da najbolj obremenjeni specialisti opravijo od 800 do 1000 in več nadur letno.

Kuštrin pravi, da bodo zdravniki tudi po prvem septembru redno delali, in sicer 40 ur tedensko kot vsi zaposleni in kot to določa zakon. Vsak posamezen zdravnik bo po svojih najboljših močeh poskrbel za vsakega bolnika, ki mu bo zaupan.

'Za nadurno delo so plačilo prepolovili le zdravnikom'

Kuštrin je poudaril, da so samo zdravnikom prepolovili plačilo za dežurno delo, saj so vsi drugi javni uslužbenci, ki delajo v
nedeljah, ob praznikih in ponoči še vedno polno plačani za nadure, kar se jim ne zdi pošteno. Kot je dejal, je za Fides edina rešitev v tem, da vlada novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju umakne.

Če bi zdaj začeli s pogajanji za spremembe kolektivne pogodbe, bi to vzelo preveč časa in problem do 1. septembra ne bi bil rešen. Sicer pa, tudi če bi vlada zakon umaknila, Kuštrin dvomi, da bi vsi zdravniki ponovno dali soglasja za dodatno nadurno delo. Razlog je predvsem to, da se je glede teh dežurstev v javnosti tako problematiziralo, da so nekateri zdravniki "rekli, da imajo tega zadosti," je pojasnil.

Konrad Kuštrin, predsednik sindikata FIDES
Konrad Kuštrin, predsednik sindikata FIDES FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo zmanjkalo zdravnikov in kako bo potem organizirana nujna pomoč, pa je Kuštrin dejal, da je prepričan, da "noben zdravnik ne bo obrnil hrbta pacientu, ki bi se mu zaradi tega utegnilo poslabšati zdravje".

Vlada in ministrstvo naprej z reformo

Zdravstveni minister Marušič je povedal, da zakona ne more umakniti, ker to ni v njegovi pristojnosti, ker ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo. Po njegovem mnenju pa so bila dežurstva deviacija v sistemu plač. Marušič je zdravnike pozval, naj si vzamejo štiri mesece časa, da najdejo kakšne rešitve in ne da zaostrujejo razmere.

Na vprašanje, ali bodo bolnišnice lahko zagotovile nujno oskrbo, pa je minister na novinarski konferenci dejal, da so bolnišnice zagotovile, da bodo za akutno zdravljenje bolnikov lahko poskrbele. Kaj se bo dogajalo na drugih področjih, pa bomo videli po 1. septembru, je še dejal minister.

Sicer pa je minister Marušič danes sestankoval tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Minister za zdravje meni, da bo sredi letošnje jeseni predstavil zakon o zdravstveni dejavnosti in zakon o zdravstvenem zavarovanju. Tako bi ga lahko zakonodajalec sprejel v začetku prihodnjega leta.

Minister Marušič
Minister Marušič FOTO: Blaž Garbajs

"V tem smislu je vlada pred zaključnim delom priprav na zdravstveno reformo," so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Pahor in Marušič pa sta se posvetila tudi aktualnim problemom zagotavljanja 24-urnega zdravstvenega varstva. V tej luči sta se posvetila tudi opozorilom, ki jih dajejo ugledni zdravniki (npr.: Jasna Vončina in Rajko Kenda). Sklenila sta, da se jutri sestanejo na delovnem pogovoru. Pahor in Marušič se bosta poskušala s sogovorniki dogovoriti, kako po sprejetju zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ureja tudi dodatke za dežurstva, zagotoviti 24-urno zdravstveno varstvo.

Koliko zdravnikov je preklicalo soglasje o delu preko polnega delovnega časa?

Direktorica direktorata za zdravstveno ekonomiko Elda Gregorič Rogelj je predstavila podatke o tem, koliko zdravnikov je v zadnjih tednih po posameznih zdravstvenih zavodih preklicalo soglasje o delu preko polnega delovnega časa.

Po zdravstvenih domovih je umaknilo soglasje 1523 od 1985 redno zaposlenih zdravnikov. Od 211 zdravnikov, ki v zdravstvenih domovih delajo preko pogodbe, jih je soglasje umaknilo 24.

Kot je navedla, je 1. avgusta v slovenskih bolnišnicah (celovitih podatkov niso prejeli od Splošne bolnišnice Jesenice, UKC Maribor in UKC Ljubljana) delalo 3049 zdravnikov. Redno zaposlenih zdravnikov, ki opravljajo dežurstvo, je bilo 1683, med katerimi jih je 1387 preklicalo soglasje za delo preko polnega delovnega časa.

Od sedmih koncesionarjev, ki delajo po bolnišnicah, ni noben preklical soglasja. Od 116 zdravnikov pogodbenikov pa jih je soglasje umaknilo 16. Po zdravstvenih domovih je umaknilo soglasje 1523 od 1985 redno zaposlenih zdravnikov. Od 211 zdravnikov, ki v zdravstvenih domovih delajo preko pogodbe, jih je soglasje umaknilo 24.

Po besedah Gregorič Rogljeve bi lahko pri zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva prišlo do težav v manjših zdravstvenih domovih – Črnomelj, Ribnica, Idrija, Koper, Litija in Logatec. Gregorič Rogljeva je napovedala, da bodo v naslednjem obdobju z vodstvi bolnišnic razpravljali o ukrepih, da bi uporabnikom zagotavljali čim manj moten dostop do zdravstvenih storitev. Poleg tega napoveduje tudi sestanke s predsedniki svetov bolnišnic z namenom, da bi jih z vidika nadzorne vloge vključili v razreševanje morebitnih negativnih posledic zaradi umaknjenih soglasij zdravnikov.

Zdravnik prejel prek 15 tisoč evrov plače

Ob vsem tem pa nekateri zdravniki še vedno dobro zaslužijo glede na ostale v javnem sektorju. V oddaji 24UR so poročali, da se je na lestvici zaslužkov v javnem sektorju treba spustiti kar do 30. mesta, da najdemo prve javne uslužbence, ki niso zaposleni v zdravstvu. Na vrhu lestvice pa je zdravnik, ki je zaposlen na onkološkem inštitutu. Junija je prejel 15.751 evrov rednega izplačila. Tudi njegovemu kolegu iz mariborskega kliničnega centra ne gre slabo – zaslužil je več kot 12 tisoč evrov, malo manj kot toliko pa je zaslužil zdravnik ljubljanskega kliničnega centra. Za primerjavo: predsednik vlade zasluži približno šest tisoč evrov.

 

KOMENTARJI (507)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
26. 08. 2010 21.18
Nori svet: Saj imate čisto prav. Vendar je problem nastal, ker vas 15 let prav omembe vredno to ni motilo...
pujca
24. 08. 2010 21.58
Na žalost je pri nas težko dojeti,da je zdravnikov premalo!Javnih uslužbencev je 156000,koliko od tega je zdravnikov?Pa ni za dostojno plačo...Tisti,ki misli da zdravnik tako zelo obremenjuje proračun,se naj gre kar samoplačniško zdravit v specializirano ustanovo,kjer se mu bodo mogoče razblinile blodnje,ki mu jih servirajo preko televizije.
picajzel
19. 08. 2010 06.57
Zakaj pa ne uredijo najprej pri delu na črno, privatnikih in nenazadnje tajkunih...POBEREJO NAJ DENAR; KI LEŽI NA CESTI...NAJLAŽJE JE JEMATI OD PLAČ - KAR SAMO LETI V BLAGAJNO... Tudi za zdravnike bo lažje, če bo manj dežurstev, saj so tudi oni samo ljudje...zakaj se pa ne upajo spravit nad sodnike in advokate...
norisvet
19. 08. 2010 06.52
TO KAR SE OBETA NI NIKAKRŠNA STAVKA. ŠE VEDNO BOMO DELALI DO ZAKONSKO DOLOČENE MEJE. RAZLIKA JE V TEM, DA NAS DELODAJALEC PO UMAKNITVI TEH IZJAV NE SME OBREMENITI Z VEČ KOT 20 NADURAMI MESEČNO, 170 LETNO. KAJ JE TU SPORNEGA. HODILI BOMO PRIDNO V SLUŽBO IN DOMOV, ENAKO KOT LJUDJE IZ MINISTRSTEV, VLADE... VI BOSTE PA TUDI ZADOVOLJNI, KER NE BO VEČ PLAČNIH REKORDERJEV.
šlogar
18. 08. 2010 17.05
Ti si hlapec, če si ti zdravnik sem jaz bog oče. Že po tvbojem izražanju se vidi, da niti osnovne šole nisi naredil, kaj šele gimnazijo ali doktorat. Če pa so zdravniki tako slabo pismeni, potem nam bog pomagaj. Zato pa smo z zdravstvom v riti.
tv1
18. 08. 2010 14.12
ja naj gre Fidesin zdravniška zbornica na SCT, mogoče bodo znali cenit, saj tam tudi rabijo kirurge da cesto odprejo in zaprejo .-))
Chain
18. 08. 2010 13.08
Še to da povem: V RS, če ni nič zraven napisano pri številkah, kot je v tem članku (15.751 evrov) je vedno cena v bruto, neto je edino, če je zraven napisano.
Chain
18. 08. 2010 12.56
modridirkac: Te izjave so bile v preteklosti. "Da bodo delali v okviru zakonov." Do sedaj so pa kršili v okviru zakonov. ">>Lahko pa ste tudi v prekršku (KZ-1, 179.člen, 2.odstavek, 2. alineja). Hmmmm, torej vedno dilema: če delajo nadure so v prekršku, če ne delajo so spet v prekršku? Kaj bi ti sploh rad?" Naj delajo nadure, do zakonsko določene meje, ne pa da se na njih zgovarjajo, da rešujejo pomanjkanje zdravnikov, zato delajo nadure. Ne pisat neki, če ne veste zakonske podlage. norisvet: 1) Jaz sem rekel, da ste si sami krivi, ker niste v preteklosti večkrat (zelo pogosto) težili svojim delodajalcem o tem. Lahko bi tudi težili svojemu sindikatu o tem. Že takrat ste morali rečt, da je nadurno delo na letni ravni 170 ur in pika in da ne boste prekoračili te zakonske meje. Sam ker ste opazili, da se da najbrž lepo zaslužit pri prekoračitvah, ste jih opravljali naprej in država je videla (tudi finančno), da ne potrebuje novega kadra, ker itak vi pokrivaste to izgubo. 2) Izjave ste mogli podpisat že veliko prej. 3) V prvem delu se popolnoma strinjam z vami. 4) Jaz opravljam dve delovni mesti, kateri sta mi v pogodbi tudi napisani, pa dobim plačo samo za eno, pa sem hvaležen, da imam sploh delo. 5) In zakaj niste težili FIDES-u in Zdravniški zbornici o tem problemu prej?
Klemen Poljakovi?
18. 08. 2010 10.37
Kuštrin, če ti delo in plača ne odgovarjata zamenjaj delovno področje. Pri SCT rabijo "fizikalce". Samo jezik znate vrteti in se razkazovati po hodnikih bolnice v Šempetru pri Novi Gorici. Z vašim "prenapenjanjem" presegate vse meje dobrega okusa.
m0dridirkac
18. 08. 2010 08.58
@BobbyMcGee A danes si pa pozabil na 7mio€ za zbornico?
m0dridirkac
18. 08. 2010 08.55
@jf1353 Še vedno ti matematika ne gre. Za triizmensko delo, s 24urno prisotnostjo tudi ob vikendih potrebuješ 5 ljudi. In tu gre samo za prisotnost/dežurstvo na oddelku. Brez rednih ambulant dopoldne. Bred rednih operacij. Samo nujna prisotnost na oddelku. Samo za nujne primere. Zdaj pa takšni oddelki s 5 zdravniki organizirajo tako dežurstvo 24/7 kot tudi 2-3 ambulante vsak dan.
divus
18. 08. 2010 08.31
Zdravniki ne bodo dežurali in td. Zakaj zdravstvo ne uvede 8 urnika, pa je problem rešen. Malo pomislite, v nočni izmeni pa samo eden, kot je sedaj samo eden dežuren. Čez dan je tudi sedaj določeno kateri je na urgenci. Ampak zdr. se s tem ne bi strinjal, ker v dežurstvu je denar. Samo v tem grmu je zajec, imam nekoga v zdravstvu in vem.
maj25
18. 08. 2010 08.19
@slana.andrej: Moram replicirat. Lahko imaš 7 stopnjo izobrazbe, ampak delo, ki ga opravljaš, pa ni delo 7. Stopnje. To je tako, kot če bi doktor nuklearne fizike delal npr v avtopralnici in pričakoval plačilo za 8. Stopnjo. Sorry, ni logično. In težko verjamem, da tvoj kolega s končanim strojnim faxom ne dobi zaposlitve v Sloveniji. Drugo je, če mu pač ta stroka ni bila všeč, ampak zaposlitev (z boljšim dohodkom kot policist) lahko dobi kot strojni inženir. Jaz se strinjam, da so policisti premalo plačani in medicinske sestre, ampak jokat, zato ker tebi ne rata in biti nevoščiljiv drugemu, ki se potegne za sebe...to je pa tipično slovensko. Mimogrede, moje mnenje je, da je v zdravstveni blagajni dovolj denarja, problem pa so draga naročila opreme (vem iz prve roke, da podjetnik, ki uvaža tri, nepomembne medicinske artikle, živi bolje kot pa karsikateri zdravnik). Ampak dokler bodo marže 200% bo pač tako kot je...
Marjan h.1966
18. 08. 2010 07.41
maj2517.08.2010, 17:482 Brez zamere, ampak ne more se pa trditi, da gre za isto zahtevnost dela pri policistih in zdravnikih. Se popolnoma strinjam, da bi tudi policisti morali zaslužiti bolje, ampak ne moreš pa primerjati izobrazbe zdravnika z izobrazbo policista. Sorry, ne gre. 18 mesecev, kolikor traja usposabljanje ne moreš primerjati s študijem ter nadaljno specializacijo, kolikor traja v primeru zdravnika specialista. Maj oprosti ampak tudi med policisti nas je veliko z 7 stopnjo, kajti marsikdo je bil prisljen iti med policiste moj sodelavec je zaključil strojni fax, ni pomenbno v kateri firmi je delal ampak na koncu je zapustil tisto firmo in šel še dodatnih 18 mesecev v tacen. MOJE MNENJE JE VSI V SLOVENIJI SMO PREMALO PLAČANAI RAZEN SEVEDA VELIKIH BOSOV
picajzel
18. 08. 2010 07.10
Men se pa zdi, da se v zdravstveni denar zažira prav sistem...kdo plačuje zaposlene na zavodih za zdravstveno zavarovanje in v zdravstvenih zavarovalnicah...koliko je teh ...zakaj vedno udartiti le končnega uporabnika (medicenske delavce)...zanima me koliko denarja od vse mase sploh pride do njih...pa naj bodo plačani tako ali drugače. Dobri zdravniki so še vedno premalo plačani, šalabajzerje pa naj dajo na stranski tir...Ali se sploh zavedate, kako znajo biti ljudje v čakalnici tečni, nesramni in posesivni... pred kratkim sem to doživela pri znanem srčnem kirurgu in posledica...imela sem tako povišan tlak, da so mi prestavili operacijo...
picajzel
18. 08. 2010 07.03
Če bi ljudi od malega učili kako skrbeti za svoje zdravje in kako si pomagati pri lažjih boleznih in kdaj je res potrebna pomoč zdravnika, bi imeli zdravnikov dovolj in tudi čakalnih vrst ne bi bilo...tako pa si prisiljen k zdravniku...naj povem samo moj primer, ke nisem s hčerko astmatičarko za vsak napad stala pri zdravniku, ni bila upravičena do počitniške kolonije...je pa šlo kar nekaj takih, ki so bili bolj zdravi od moje hčere...žal mi je dohtarca v šolski ambulanti dejala, da mi ne more dati priporočila, ker ne hodim dovolj pogosto k zdravniku...Ko sem ji pojasnila kako ji pomagam pri napadih, je samo skomignila z rameni... KRIV JE SISTEM...riba pri glavi smrdi in to bi bilo potrebno odrezat ali pa nabavit novo ribo...
Milan Koleznik
18. 08. 2010 07.02
Koštrin naj bi raje delal in manj vrtel svoj jezik vsa ta leta,zdravnikov pa primankuje,je prav antipatičen sindikalist,zdravnike bi morali pa uvoziti iz tujine,kjer pri nas noče delati pa naj gre sam v tujino,je pa normalno da ne gre nobeden rad iz višjega na nižji dohodek za enako delo,tudi jaz bi se bunila.
samajajca
18. 08. 2010 06.39
Vsi tisti, ki pljuvate se vprašajte, kakšno ceno ima vaše zdravje ?
1....1
18. 08. 2010 06.14
In 24 ur ČESTITAM, zopet ste zadeli žebel ne glavico. Kliki so vam poskočili. Upam, da ste zadovolni, ker ste vi med tistimi, ki propagirate tako sovražnost in zlaganost med ljudi. Sej je pa na vaših straneh itak vseen, na kakšen način se pride do klikov, sam da ti so.
1....1
18. 08. 2010 06.13
Poskušala bom napisat komentar v stilu oz. na nivoju, ki pod tem člankom prevladuje. Glede na to, da je zdravnikov premalo, lohk vsi sovražno nastrojeni komentatorji nepreklicno bojkotirate obiske zdravniških ambulant. Zdravniki so tam tudi zaradi vas, pač če nočete … še vedno je bolnikov tolk, da se pribl. 500 agitirancev ne bo nikomur poznalo. To je pribl. četrtina do šestina bolnikov, ki jo oskrbuje en sam družinski zdravnik. Tud vi lohk greste drugam, k homeopatu, kkšnemu drugačnemu čarovniku al pa v tujino. Od zdravnikov vas nihče ne potrebuje, nihče vas ne zadržuje. Tist denar, k ga sicer prispevate v zdravstveno blagajno, se tk nikjer ne bo poznal. Takih bolnikov, k jim ni škoda denarja za alko, cigarete, droge, prenažiranje … svoje riti pa za zdravje niti za milimeter ne bi premaknil, ne bi nihče neizmerno želel zdravit. Me prav zanima, kolk teh komentatorjev tu se bo do konca leta oglasilo pr svojem zdravniku. Ne glede na to al ga uvrščate med tiste ta slabe al pa tiste ta dobre, se veliki večini tistih, ki tole bere, srce trga. Po vsej verjetnosti, tistim, k jim ni vseeno. Ta slabim se tk fučka za vse skupi in na koncu koncev svojo negativnost usmerjate samo na ta dobre. Boste tud med obiskom pr zdravniku tkle sovražno nastrojeni al boste ritolizniški hinavci? Zares zanimiv fenomen. Ko gre za vašo rit, se vse naredi, da bi se stvari uredile, ko se pa zdravniki postavijo za svoje povsem upravičene pravice, je pa vse narobe. Glede na to, da se nekaterim zdi izraz drobiž sporen … poglejmo pač zadevo z malo manj ničlami, da bo bolj realna. Imamo 2400 €, manjka pa nam 12 €.... al pa mamo 240 €, majka pa nam 1,2 €. Drobiž? Za vlado ja, za posledice vseh tistih, ki bodo zarad tega nastradali, pa sigurno ne. Me prav zanima kam v minus me boste poslali. Tk je pa tole zelo omiljena zrcalna resnica, ki vam pa seveda ne bo všeč.