Slovenija

Zavašniku podaljšali pripor

Ljubljana, 26. 12. 2005 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./O.Š./T.B.
Komentarji
0

Lastniku lokala Lipa, kjer se je v petek zgodila tragedija, ki je terjala dve mladi življenji, je sodnik podaljšal pripor.

Osebje kluba je po tragediji do nedavnega zaprlo vrata Lipe
Osebje kluba je po tragediji do nedavnega zaprlo vrata Lipe FOTO: POP TV
Stanje hudo poškodovane 17-letnice, ki so jo po tragediji v klubu Lipa prepeljali na center za intenzivno terapijo, je nespremenjeno, je za 24ur.com povedal dr. Stanič.

Lastniku Lipe Robertu Tomažu Zavašniku, ki je popoldne stopil pred preiskovalnega sodnika, je sodnik podaljšal pripor. Zaslišanje, ki se je pričelo okoli 14. ure, je trajalo kar pet ur.

Zavašnika so ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let, je za 24ur.com pojasnila tiskovna predstvanica PU Ljubljana Martina Gramec.

Policijski avto z Zavašnikom je ustavil na zadnjem vhodu, da bi se tako izognil novinarjem
Policijski avto z Zavašnikom je ustavil na zadnjem vhodu, da bi se tako izognil novinarjem FOTO: POP TV

Kot je znano, se je v petek zvečer pred klubom Lipa zgodila tragedija. Množica ljudi je do smrti poteptala dve mladi dekleti, ena huje ranjena 17-letnica pa je v komi.

Milijonski dolg državi, zastarala polovica prekrškov

Kot trdijo naši viri, naj bi Zavašnik sosedom kluba plačeval mesečno odškodnino, da ga ne bi prijavljali policiji. Poleg milijonskih dolgov državi naj bi bil tudi sicer precej zadolžen.

Zavašnik petkove zabave ni prijavil, prav tako ima dovoljenje le do 23. ure za obratovanje okrepčevalnice in sicer samo za 90 kvadratnih metrov. Lastnik pa je na črno prostore razširil na kar 700 kvadratnih metrov. Samo v zadnjih desetih mesecih je 241-krat prekoračil obratovalni čas, policisti pa so ga zaradi raznih kršitev obravnavali 100-krat. Državi naj bi za vse kršitve dolgoval okoli 60 milijonov tolarjev. Vendar se do zdaj še ni zgodilo nič. Približno polovica prekrškov, ki si jih je klub oziroma njegov lastnik nakopal, pa je zastarala.

Osebje zaprlo klub


Zanimivo je, da se Zavašnik do takrat, ko so ga policisti odpeljali v pripor - to je bilo skoraj 24 ur po tragičnem dogodku - še ni odločil, ali bi sobotno zabavo v klubu odpovedal ali ne. Za takšno potezo se je nekaj pred 22. uro odločilo osebje kluba. Tako bo Lipa do nadaljnjega zaprta.

Pod drobnogledom tudi varnostna služba

Po pripovedovanju bivših delavcev v klubu, jih več kot polovica dela na črno, poleg tega niso redno prejemali honorarja. Po Zavašnikovih navodilih so alkohol točili tudi mladoletnim, pijačo pa izdajali brez računa.

V ''akcijo'' je po tragediji stopil tudi inšpektor inšpektorata za notranje zadeve na notranjem ministrstvu, ki odredil izredni inšpekcijski nadzor nad varnostno službo Enigma Bagarič, ki je varovala lokal. Nadzor bodo izvedli nad zakonitostjo in strokovnostjo dela varnostne službe in sicer glede posedovanja licenc in usposobljenosti redarjev.

Na Inšpektoratu za notranje zadeve, ki preiskuje varovanje, več informacij za zdaj še ne dajejo. Je pa dejstvo, da podjetje Enigma Bagarič - v Lipi je bil v petek en njihov varnostnik - po pogodbi varuje le objekt, torej ne obiskovalcev.

Kot je znano petkova zabava ni bila prijavljena, tako da tudi ni bil izdelan ustrezen varnostni načrt. Zakonodaja določa enega varnostnika na 100 obiskovalcev. V petek je bilo v klubu in pred njim okoli 1500 ljudi, naši viri pa trdijo, da sta prizorišče poleg varnostnika Enigme varovala le še dva varnostnika.