Slovenija

Zaradi Rupla postal osovražen

Lendava/Ljubljana, 30. 11. 2008 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Jaz danes veljam za enega najbolj osovraženih politikov," je odzive na izbor Rupla za posebnega odposlanca komentiral Pahor. Dodal je, da negodovanje razume, da pa odločitve ne obžaluje.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Premier Borut Pahor je v Lendavi na slovesnosti ob 50-letnici Pomurskega madžarskega radia in 30-letnici televizijskih oddaj v madžarskem jeziku na kratko komentiral tudi imenovanje Dimitrija Rupla za svojega posebnega odposlanca. "Jaz danes veljam za enega najbolj osovraženih slovenskih politikov," je dejal in dodal, da sicer razume negodovanje ljudi zaradi nedavne odločitve, ampak je ne obžaluje. Kot je pojasnil, so ga pri tej odločitvi vodili pošteni nameni: "Odločil sem se zanjo v luči svojih stremljenj, da poiščemo v ljudeh, najprej sam pri sebi, potem pa tudi pri drugih, tisto, kar je pri njih najboljše."

Italijanska manjšina ne bo občutila težav slovenske v Italiji

Pahor je sicer v slavnostnem govoru poudaril pomen strpnosti. Kot je dejal, so se v Evropi v zadnjih 20 letih zgodile velike spremembe v korist ljudi, ki želijo živeti strpno in v sožitju. Spoštovati moramo razlike, "ohranjati posebnosti, nacionalne, kulturne in druge identitete ter v vzdušju multikulturnosti vzgajati sebe in zlasti naše otroke". "Vsi poznate probleme, ki jih ima z varčevanjem italijanske vlade slovenska manjšina v Italiji, slišal sem nekaj skušnjav na naši stani, da bi tudi Slovenija sprejela nekaj podobnih ukrepov proti italijanski manjšini v Sloveniji. Mislim, da ta negativna vzajemnost ni primerna in se ji bomo odrekli. Tukaj sem zato, da povem, da bomo kot slovenska vlada tudi v razmerah večje gospodarske negotovosti in varčevalnih ukrepov storili vse, da bodo vse institucije obeh narodnostnih manjšin neprizadete."

Pahorju se zdi zelo pomembno, da Slovenija ne samo ohrani, ampak tudi okrepi vtis odprte demokratične družbe, ki je zlasti "v pogojih negotovosti zelo tankočutna za pravice manjšin". Po njegovih besedah je pomembno, da znamo živeti z različnostjo med nami, saj vsak od nas pripada neki manjšini.

Gaspari bo nadomeščal Pahorja

Iz vladnega urada za komuniciranje pa so sporočili, da je Pahor pooblastil ministra za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparija, da ga nadomešča v primeru odsotnosti.

Pravico, da imenuje ministra, ki ga nadomešča v primeru odsotnosti ali zadržanosti, predsedniku vlade daje 15. člen zakona o vladi. Pri tem pa isti člen tudi določa, da predsednika vlade ni mogoče nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitve ministrov.

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haj
01. 12. 2008 22.27
Ne se sekirat. Če pričakuješ, da ti bo kdo delal zgago, ga vzami k sebi in mu delo določi, ne pa da ga pustiš zunaj in se vtikuje v vsako tvojo odločitev. Modro!
Maximusgladiato
01. 12. 2008 19.51
Strpnost pa takšna - levičarski fanatiki imajo polna usta strpnosti in odprtosti, hkrati pa bi Rupla najraje utopili v žlici vode in ga obravnavajo kot državnega sovražnika številka 1. Še sreča da nismo leta 1945 - sicer bi Rupel že gnil v zaporu, obtožen veleizdaje, vohunstva, prešuštva, delovanja proti narodu, čarovništva, sodomije in še česa
porka.malorka
01. 12. 2008 18.33
Jaz vam sam to povem. volu sem Pahorja. Na naslednjih volitah je pa zgubu moj glas
resslovenka
01. 12. 2008 12.43
manjakrajnc Ne se nadejat boljših časov, ker jih verjetno večina ne bo nikoli doživela. Ker je politika (kljub upanju na preobrat) dokazala, da se miselnost ni spremenila. Na sceno bi res morali stopiti maldi, neobremenjeni ljudje, da bi ta umazani voz potegnili iz blata. Prepričana sem, da jih ima Slovenija dovolj.
Tonček Balonček
01. 12. 2008 11.14
Če ne bomo imeli več opravka z Janšo, Ruplom, Pahorjem in drugimi FSPN-jevcem, nam bo lepo, kajti vodili nas bodo pravniki in filozofi tipa Kučan, Golobič, Kresalova, Erjavec itd., morda celo Jelinčič, nedavni diplomant skopske Farmacevtske fakultete, naj živi Jugoslavija (le zasebno, sicer jo Plemeniti preztira!).
FUKONJA
01. 12. 2008 10.33
Pahor ga je polomil, ko je imenoval Rupla za svojega posebnega odposlanca. Seveda je to gledanje in stališče nestrpnih ideoloških zadrogirancev. Ali je Rupel dober ali slab kandidat naj presodi vsak sam. Očitno tudi Pahor ni suveren pri svojih odločitvah. Še ena ali dve take, pa ga bodo zaklali od zadaj tisti, ki so ga ustoličili na prestol.
manjakranjc@hotmail.com
01. 12. 2008 10.27
Tudi sama se strinjam, osovražemost je tu faktor pozitivnega doprinosa. Je pa dejstvo, da tako Pahor, kot JJ sta ujeta v kartel zajedalcev, pozitivno politiko se bo vodilo le v primeru zamenjav \"vrha\" strank oz. v primeru prestrukturiranja.To je sedaj verjetno že jasno slehernemu Butalcu foruma 24ur. Imamo srečo, da je tako veliko mladega in izobraženega kadra, ki ni obremenjen s temami preteklosti in ne izhaja iz FSNPja - obetajo se nam torej boljši časi.
nemejugat
01. 12. 2008 10.25
...ja kaj s pa čudi???? Kaj Pahor razume sicer ne vem, da pa ne obžaluje,ne še...bo pa čez 4 leta....in takrat volim verjetno Jelinčiča.
tomazbodner
01. 12. 2008 09.43
bozjibic: Tudi mojega. S tem, da zame to ne bo dovolj. Morali bodo obljubiti, da mu ne bodo ponudili nobenega polozaja in da si ne bodo po zmagi premislili...
Ranunculus
01. 12. 2008 09.42
hakihak V teoriji 100% Slovencev ne mara izdajalcev. Kdo ti bo pa rekel, da izdajalce tolerira. Šele ob opisu dejanskega primera se teh 100% zmanjša zaradi subjektivnosti.
Emil Kvar
01. 12. 2008 09.34
bedaki kritizerski dajmo Pahorju čas in naj začne že vladati. Za kritike še imamo vedno čas. Je pa res, da ne vemo kaj je v ozadju vsega tega.
Tonček Balonček
01. 12. 2008 09.32
Čisto dobro je, da je premier osovražen, tako bo vsaj normalno delal, tudi Janša je bil osovražen, pa je delal dobro in bil celo svetilnik, vodil nas je v blagostanje. Skratka, kar naj bo osovražen, običajno je to bolje, kot da ga slavimo in povzdigujemo!
STELA_
01. 12. 2008 09.26
jao, kolk eni hitr obupate in bi pahorja najrajš kar linčal zarad ene neumne poteze, pa še kdovekaj / kdo je resnično vlekel nitke....nej me kokla brcne če ni JJ kej zakuhal....dejte se mal umirit pa počakat....sej smo pri JJ tud 4 leta čakal...:)
bozjibic
01. 12. 2008 09.11
Moj glas pri naslednjih volitvah ima stranka, katera bo imela le en člen v programu: Izjavljamo, da v primeru zmage, ne bomo Rupla imenovali za zunanjega ministra, veleposlanika ali za svetovalca v vladi !!
Geronemo
01. 12. 2008 09.09
Pahorju se v oči vidi da za imenovanje Rupla ni priznal resničnih motivov in razlogov.. Imel je mojo podporo ker sem resnično mislil da bo prinesel nekaj svežega vetra in seveda pozitivne spremembe v našo demokratično zdesetkano in skorumpirano državo... Sedaj vidim da sem volil samo za drug obraz..
Tonček Balonček
01. 12. 2008 09.02
A čez štiri leta bo Rupel spet zunanji minister?
hakihak
01. 12. 2008 08.54
kaj je mislu, da ga bomo zaradi tega imeli radi???? večina slovencev ne mara izdajalcev, to je jasno iz zgodovine!!!
Tonček Balonček
01. 12. 2008 08.53
Še vedno ne razumem, kaj ta teh lestvicah priljubljenosti dela tisti Janez Potočnik? Kaj imajo slovenski volilci stem človekom, da je vedno med prvimi petimi, pa saj gre za evrobirokrata, ki javno z našo politiko nima ničesar!
blayo
01. 12. 2008 08.40
Manja, kaj so pa obljubili? Jaz se nič konkretnega ne spomnim (razen tisto veleumje od Kresalke sem slišal, da bi denar iz obrambe prestavila v zdravstvo - samo ni mi čisto jasno kako bi ona to izvedla)? Saj volilci niso izbirali na podlagi konkretnih obljub ampak na podlagi kvazi spremembe. Levi trojček pred volitvami ni predstavil nobenega konkretnega programa, vsi so obljubljali samo \"spremembe\". Oni niso šli v pakt zato, ker imajo enak pogled na reševanje nastale situacije ampak zato, da bi zrušili Janšo in prekinili njegovo vladanje. To je zame zelo nekonstruktivno. Edini smo si lahko v tem, da se je pred temi volitvami tošl nosilo v desnem žepu, zdaj se ga bo pa v levem (kdor ga bo še imel). Sploh pa ni bistvo v tem... dejstvo je, da so eni in isti ljudje v parlamentu že več kot 15 let, enkrat na desni, drugič na levi tretjič pa na sredini. Skratka, če đoint kadiš z levo al pa z desno roko nima veze, v vsakem primeru boš zadet, če si jih zvijaš pa že 15 let, se boš pa težko odvadil...
STELA_
01. 12. 2008 08.26
dejmo mu sto dni, pa da vidmo v katero smer bo zaplula ladja.....upam, da čimdlje od smeri, po kateri smo pluli prejšnja (predsvem zadnja štiri) leta....