Slovenija

Zapleti pri nalepkah za registracijo

Ljubljana, 05. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nalepke na vetrobranskem steklu, ki jih morajo vozniki ob registraciji vozil plačati skoraj 1500 tolarjev več, so stvari, namesto da bi jih poenostavile, še bolj zapletle.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Od začetka tedna velja nov način označevanja tehnično ustreznih avtomobilov. Sporna pa je zakonska osnova, na podlagi katere je minister za notranje zadeve razširil pomen nalepk za tehnični pregled. V pravilniku o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil je namreč zapisano, da nalepka označuje čas v katerem je veljaven tehnični pregled, čas za katerega je plačano povračilo za uporabo cest ter čas, za katerega je voznik zavarovan za avtomobilsko odgovornost. Nalepka naj bi tako po pravilniku po svoji funkciji nadomeščala prometno dovoljenje. Vendar pa zakon, na podlagi katerega so izdali pravilnik, pravi drugače. Nalepka se namreč izda za motorno ali priklopno vozilo, ki je bilo na tehničnem pregledu spoznano za sposobno za vožnjo v cestnem prometu. Ministrstvo je tako s podzakonskim aktom spreminjalo zakonska določila.

Na ministrstvu pojasnjuje, da nalepke ukinjajo sedanje podaljšanje in žigosanje vozniškega dovoljenja, ki je doslej stalo 2080 tolarjev, vendar pa je strošek za voznike, po novem, vseeno višji za skoraj 1500 tolarjev.

Poleg tega na ministrstvu poudarjajo, da je uvajanje nalepk evropska praksa, saj jih imajo na primer tudi v Avstriji, Italiji, Nemčiji in celo v sosednji Hrvaški. Zanimivo pa je, da na Hrvaškem stane nalepka namesto naših 1315 tolarjev le 3 kune, približno sto tolarjev.