Slovenija

Zamernik: V primeru Petek sem optimist

Ljubljana, 05. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V./M.T.
Komentarji
0

Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje ozadje napada na Večerovega novinarja Mira Petka, Mirko Zamernik je rekel, da je optimist glede razpleta primera Petek.

Mirko Zamernik
Mirko Zamernik FOTO: POP TV

Parlamentarna komisija je na sejo povabila tudi generalno tožilko Zdenko Cerar in predstavnike mariborskega tožilstva. S slovenjgraškega tožilstva so namreč pred časom primer Petek prestavili na mariborsko. Komisija je doslej zaslišala 10 prič, ki bi lahko pomagale pojasnili ozadje brutalnega napada. Med njimi so bili tudi koroški podjetniki in predstavniki Nove kreditne banke Maribor, saj je Petek pisal tudi o domnevnih nepravilnostih v koroški podružnici te banke.

Zakaj in kaj ste se pogovarjali z mariborskimi tožilci in z generalno državno tožilko?

Eden od sklepov komisije je bil, da se potem ko je slovenjgraško tožilstvo odstopilo od primera in ga predalo mariborskemu tožilstvu, opravi pogovor z mariborskimi tožilci.To smo danes tudi storili in pogovor je bil dokaj zanimiv.

Kaj pa je delala tam državna tožilka Cerarjeva?

Generalna tožilka je nekako nadrejena vsem tožilstvom in zato je bila tudi tam prisotna. Z njo pa smo se pogovarjali tudi v zvezi z nekaterimi skupnimi akcijami, ki jih bomo v prihodnje naredili.

Bi lahko povedali kaj bolj vsebinskega. Zakaj je bil pogovor zanimiv?

Mogoče zato, ker so si bila nekatera pričanja pred komisijo očitno v nasprotju. Bila je na javni seji, tako da lahko govorim tudi o imenih. Gospod Kudrnovsky je trdil eno, drugi dve priči Skutnik in Zakršnik pa drugo.

Kaj boste sedaj ukrepali?

Z generalno tožilko smo se pogovarjali tudi o tem. Poslali bomo predlog za nadaljnje ukrepanja s strani tožilstva.

Torej ima vaša komisija status nekakšnega sodišča?

Pristojnosti, ki jih zakon o parlamentarni preiskavi daje preiskovalni komisiji, lahko primerjamo tudi s tem. Vsako pričo se posebej opozori, da je kriva izpoved kaznivo dejanje.

Decembra naj bi vaša komisija že objavila vmesno poročilo, ki naj bi šlo že v obravnavo v parlament. Ali to drži?

Tako je. Pred tem pa bo potrebno opraviti še nekatera pričanja, ki bodo pričanja zadnjih nastopajočih postavila pod vprašaj. Ko bomo opravili še ta zaslišanja, bo predloženo tudi vmesno poročilo.

Kako pa se razvija primer Petek?

Ne bom ponovil napake nekaterih, ki so rekli, kako se diha za ovratnik, vendar jaz sem optimist.