Slovenija

Zakaj bi plačevali zdravstveno zavarovanje?

Ljubljana, 15. 03. 2010 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V podmladkih strank se sprašujejo, zakaj bi študentje preko malega dela plačevali zdravstveno zavarovanje, če pa imajo to urejeno do 26. leta. Poleg tega nasprotujejo tudi omejitvi števila ur dela in urne postavke.

Predsednik Mlade liberalne demokracije Borut Cink in Katarina Kresal
Predsednik Mlade liberalne demokracije Borut Cink in Katarina Kresal FOTO: LDS

V Mladem forumu SD menijo, da je predlog zakona o malem delu korak v pravo smer, vendar potrebuje nekaj popravkov. Obenem pa bi moral biti sprejet tudi nov način štipendiranja, ki bi študentom omogočil, da se osredotočijo na študij, je na novinarski konferenci povedal predsednik Mladega foruma Marko Kastelic.

V Mladem forumu so zadovoljni, ker je ministrstvo pri predlogu zakona upoštevalo tudi nekaj njihovih predlogov. Pozdravljajo predvsem omejitev števila oseb, ki v podjetju lahko opravljajo malo delo, in omejitev letnega zaslužka na minimalno letno neto plačo. Pozdravljajo tudi možnost opravljanja malega dela za nezaposlene.

Več možnosti dela in odprava zgornje omejitve plačila

Kljub temu pa so v Mladem forumu prepričani, da brez določenih popravkov zakon ne bo mogel obveljati. Predlagajo, da se iz predloga zakona o malem delu odstrani tedenska omejitev dela, poveča omejitev letnega števila delovnih ur na 960 in zviša minimalna urna postavka na pet evrov bruto, maksimalna omejitev urne postavke pa se odpravi.

Za manjšo obdavčitev malega dela

Poleg tega ne vedo, zakaj bi morali študentje plačevati okoli šest odstotkov zaslužka za zdravstveno zavarovanje, ko pa ga že imajo. Brez plačevanja za zavarovanje bi se obdavčitev, ki je v trenutnem predlogu zakona malo manj kot 30-odstotna, lahko "zmanjšala na sprejemljivejših 23 odstotkov".

Spremenili bi tudi določilo, da se štiri odstotke nameni za financiranje posameznih organizacij. Ta denar bi namenili posebni mladinski fundaciji, preko katere bi se financiralo vse druge organizacije. Menijo tudi, da "upokojenci že imajo zelo dober način financiranja svojih organizacij in ne vidimo potrebe, da bi se financirali še iz malega dela".

Sočasno izboljšanje štipendiranja

Posebej pa opozarjajo še, da lahko zakon o malem delu stopi v veljavo le s sočasnim izboljšanjem načina štipendiranja. Ker se "zavedajo nujnosti sprememb štipendiranja", bodo predstavili tudi svoj predlog na to temo.

Podmladek LDS: Nujnost prenove štipendijske politike

Podobno kot Mladi forum SD so tudi v mladi liberalni demokraciji (podmladek LDS) zapisali, da načeloma podpirajo reforme na področju študentskega dela, hkrati pa opozarjajo na nujnost prenove štipendijske politike. Obenem predlagajo dvig omejitve števila ur v okviru predloga zakona ter da se premisli o smiselnosti omejitve zgornje vrednosti urne postavke. Sprašujejo se tudi o smiselnosti plačevanja zdravstvenega zavarovanja za študente, saj ti že imajo urejeno zdravstveno zavarovanje do 26. leta.

študentski servis
študentski servis FOTO: POP TV

MSi: Previsoka obdavčitev, manj za študentske organizacije

Tudi v podmladku NSi, MSi, menijo, da študentskega dela ne bi smeli omejevati, dokler se štipendijska politika ne uredi tako, da bi imel vsak študent dostojno štipendijo. Najbolj pa so kritični do 29,5-odstotne obremenitve dela. "Tako visoka obdavčitev kaže na požrešnost vlade in na to, da ji je mar le državna blagajna," je opozoril predsednik podmladka NSi Jernej Vrtovec.

Študent lahko po ministrovem predlogu zasluži največ 340 evrov, je navedel Vrtovec. Ob tem v podmladku sprašujejo predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra Ivana Svetlika, "ali bi lahko preživela mesec s takšnim zneskom in si ob tem plačala še bivanje, malico in prevoz".

Zakonu v tej obliki nasprotujejo in menijo, da bi se mu študentje morali upreti.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
16. 03. 2010 15.38
SVETLIK GO HOME !
stane@jesenice.net
16. 03. 2010 10.08
Če "študent" lahko opravlja študentsko delo in ob tem kao študira potem naj si študij sam plača, kajti to je enako študiju ob delu. Če pa redno študira pa nima časa, da bi zraven še delal kajti študij ti vzame preveč časa, da bi redno doštudiral. Čepa redno ne doštudira pa naj povrne vso štipendijo oziroma vse ugodnosti katere je užival med študijem,zdravstveno zavarovanje...,potem pa bo veliko manj teh tako imenovanih študentov.
Če želiš v svetu študirat , moraš imeti denar , ali štipendijo. V Sloveniji lahko študira vsak , kar pa je skregano z logiko .Veliko je takšnih , večina , ki se " švercajo " na status študenta par let. Sem za to , da se jim ukine veliko pravic , ki jim ne pripadajo , saj samo tako , bodo študij opravili prej . Znajo se samo pritoževat , redki pa zares študirajo.Če država podpira takšno logiko , ni čudno , da se v Sloveniji dogaja kar se . Naj se samo vprašajo , kolikšna je povprečna doba študija v svetu in pri nas....Naj omenim še 250 000 ljudi , ki hranijo celoten Slovenski aparat. Javne službe , študenti , upokojenci , mladoletne osebe.........nas pa je 2 000 000 .Študenti odžirajo delovna mesta tistim , ki imajo družine, kredite in realno življenja . Sramotno za državo.....
maltr?enslon
16. 03. 2010 07.53
Kdor res hoče doštudirat, bo končal študij do 23. leta... kdor študira dlje, je zabušant, samo da mu teče status in da izkorišča državo...
picajzel
16. 03. 2010 07.43
Tudi jaz sem redno delala faks - takrat je bilo tako, če nisi imel pogojev za naslednji semester si izgubil štipendijo (niso je samo zamrznili) in stanovanje v študetskem domu - to pa je pomenilo konec študija za vse, ki smo bili od tega odvisni. Tudi jaz sem poskusila študetsko delo - samo boljša in bolje plačana dela so šla preko sistema VIP...dali so nas v proizvodnjo, da smo nadomeščali tiste, ki so bili na dopustu in povem, da sem prihajala po osmih urah dela na tekočem traku tako utrujena, da je bilo bolj malo enegije za študij...
alojz2
16. 03. 2010 07.40
Večina študentov je zabušantov,vse drugo počnejo samo študirajo ne.DOŠTUDIRAJO PRI 40 LETIH država jim pa naj daje ugodnosti..Delat pričnejo pa pri 50.
picajzel
16. 03. 2010 07.38
Vsekakor je prav, da plačajo prispevke v pokojninsko, zdravstveno blagajno...do sedaj so jim ta denar pobrali študentski servisi, pa se noben ni pritoževal, da nekateri živijo in bogatijo na račun študentskega dela. pomembno je le to, da njihova neto urna postavka ne bo nižja kot je bila do sedaj - za študenta je pomembno predvsem to - koliko denarja bo zaslužil in tega nam še niso povedali...
postenje
15. 03. 2010 22.19
tinmar Ja vem, sem redno delala faks in ni bilo lahko, ob delu je dosti manj izpitov in zelo lažje je,to presneto drži!! BobbyMcGee Se strinjam s tabo: red bi moral biti; če nimaš izpitov, ni vpisa naprej, a kaj, ko letnika ne naredijo,se pa vpišejo na drugi faks. Menda je v MB na "runkl" faksu veliko takih, ki so vpisani samo zato, da imajo status. Pa tam sploh ne študirajo.To se govori med ljudmi ...Vsi falirani študenti mečejo slabo luč na tiste, ki pa se trudijo in delajo vse na rok. Žalostno pa je to, da če redno študiraš, se ti študij sploh ne šteje v delovno dobo in potem bomo na stara leta delali dlje kot tisti, ki so doštudirali ob delu. Groza, raje ne mislim na to...
ivo55
15. 03. 2010 20.12
Res je, da niso vsi študentje zabušanti. Res pa je, da tisti isti ostajajo isti ŠOU isti, ki že imajo probleme z zdravo pametjo.
primc81
15. 03. 2010 19.27
še tisto mularijo, ki bi rada postala vsaj delno samostojna in bi rada kaj storila v svojem življenju, hočejo onemogočit.... pol se pa jočejo, kako je Slovenska mladina nesamostojna.....
brejakuzla
15. 03. 2010 18.54
zakaj bi plačevali? odgovor je preprost! zaradi blondinke! in lslovenskega liberalnega kapitalizma!
taurus90
15. 03. 2010 18.50
postenje pa a ti veš kok lažji je izredni študij kukr pa redni?
Odpri.oci
15. 03. 2010 18.49
mjereb2 15.03.2010, 18:24 "Odpri.oci, fino bi bilo, če bi se sam malo podučil. Kot podjetnik menim, da bi morali odpraviti omejitev števila študentov za podjetja, mlajša od 5ih let. Podjetja v zagonu brez subvencij nikakor ne morejo redno zaposlovati." . Če imaš podjetje, ki "ne more preživeti brez študentov", to lahko pomeni samo to, da si TUDI TI eden tistih, ki izkorišča dosedanjo obliko študentskega dela in si v bistvu VZROK za menjavo zakonodaje.... . In.... praviš, da si podjetnik..... na ZZRS ti subvencionirajo 15.000 EUR, če zaposliš nezaposlenega za min.18 mesecev.... In tudi ti - kot "mladi" podjetnik, si verjetno izkoristil možnost 4500 EUR subvencije za odprtje s.p.-ja.... Pa ti še vedno ni dovolj.... in moraš "za preživetje" izkoriščati študente ?????? Posebej za Tvoj primer si upam trdiiti..... očitno kot podjetnik nisi sposoben preživeti niti sam sebe......
Tone Anžlovar
15. 03. 2010 18.40
@BobbyMcGee, ne samo vpisovati - človek, ki se do davkoplačevalskega denarja obnaša tako arogantno, da še letnika ne izdela, bi moral vrniti vse stroške šolanja do zadnjega centa!
Tone Anžlovar
15. 03. 2010 18.38
Kakšni pokvarjenci so ti ljudje. Bili bi zdravstveno zavarovani, zato pa ne želijo prispevati niti centa. Neplačevanje zdravstvenega zavarovanja imenujejo celo "da imajo to že urejeno". Je neupravičena odsotnost zdravstvenega zavarovanja ureditev? Česa, razen lopovščine?
Javoje
15. 03. 2010 18.37
Cela reforma ima eno veliko pomanjkljivost. Na vseh fakultetah bi morali vpisovati študente samo v primeru, če imajo opravljene vse izpite preteklega šolskega leta. Tistim, ki jih imajo, pa bi morali odvzeti status študenta. Preprosto je narediti red - če se hoče seveda...
matedolenc
15. 03. 2010 18.27
Mladina je lastne starše spravila ob kruh, sedaj pa jokajo.
postenje
15. 03. 2010 18.27
Če je študent, naj študira, ne pa da jih je veliko vpisanih na fakse, pa tam še nikoli niso bili, kaj šele da bi študirali. Potem pa delajo in sproti zafurajo ves denar. Naj gredo raje delat, študirajo ob delu, ja, takrat se pa v večini primerov redno študira in dela izpite. Ja, ker je vsak letnik treba plačat in imaš večji interes čimprej narediti faks.
mjereb2@guest.arnes.si
15. 03. 2010 18.26
Res je bolano, da so nekateri tako nestrpni do študentov. Če si bil sam zabušant, še ne pomeni, da so vsi študentje zabušanti.
mjereb2@guest.arnes.si
15. 03. 2010 18.24
Odpri.oci, fino bi bilo, če bi se sam malo podučil. Kot podjetnik menim, da bi morali odpraviti omejitev števila študentov za podjetja, mlajša od 5ih let. Podjetja v zagonu brez subvencij nikakor ne morejo redno zaposlovati.