Slovenija

Po polžje po avtocesti?

Ljubljana, 14. 04. 2009 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi postavljanja delovnih zapor je promet oviran na dolenjski avtocesti med Šmarjem - Sap in Grosupljem, na primorski avtocesti pa na dveh odsekih: Logatec–Unec in Postojna–Razdrto. Delavci naj bi delali sedem dni v tednu, tudi po 24 ur.

Na viaduktu Tržiška Bistrica, kjer je prometna zapora in omejitev hitrosti vožnje na 60 kilometrov na uro prek viadukta, sicer po dveh zoženih pasovih v vsako smer, že dalj časa, objekt pa je prav tako v garancijski dobi, bo zamenjava dilatacij po zagotovilu izvajalca opravljena najpozneje do sredine junija. Med sanacijskimi deli, ki se bodo začela po dobavi dilatacije predvidoma konec aprila oziroma v začetku maja, bo promet potekal dvosmerno po polovici avtoceste.

Začenjajo se obnovitvena dela na slovenskih avtocestah. Na primorskem avtocestnem kraku, med Ljubljano in Razdrtim, odpirajo dve gradbišči, in sicer na odsekih Logatec–Unec in Postojna–Razdrto. V okviru prve faze spomladanskih obnovitvenih del bo na primorskem avtocestnem kraku, na odseku med Logatcem in Uncem, zaradi obnove podvoza Unec prometna zapora v dolžini približno 1,1 kilometra na smernem vozišču proti Ljubljani. Pogodbeni rok izvedbe del je 60 dni, v tem času pa bo promet potekal po drugi polovici avtoceste, in sicer po treh zoženih prometnih pasovih, z možnostjo menjave dveh pasov v smeri povečanega prometa (ob koncu tedna).

Ves čas obnovitvenih del bo za promet zaprt uvoz na avtocesto prek priključka Unec, v smeri Ljubljane. Prvo fazo obnove podvoza na polovici avtoceste v smeri Postojne je izvajalec del opravil jeseni, skupna vrednost pogodbenih del pa znaša 426.579 evrov. Na odseku med Postojno in Razdrtim bo zaradi obnove podvoza Dilce prometna zapora trajala največ 50 dni. Zapora bo dolga približno en kilometer, promet bo potekal po drugi polovici avtoceste po treh zoženih pasovih, z možnostjo menjave dveh pasov v smer povečanega prometa (konec tedna). Skupna vrednost pogodbenih del je 324.708 evrov. Prvo fazo obnove na smernem vozišču proti Ljubljani je izvajalec del že opravil v okviru lanskih jesenskih obnovitvenih del.

Na primorski avtocesti na začetku viadukta Ravbarkomanda so vzdrževalci zaradi poškodbe vozišča (dilatacija) postavili prometno zaporo v dolžini manj kot 100 metrov. Promet na zelo kratki razdalji poteka po enem pasu v smeri Kopra na delu avtoceste med priključkom Unec in počivališčem Ravbarkomanda ter v smeri Ljubljane na delu avtoceste med priključkom Postojna in počivališčem Ravbarkomanda; izvajalec del bo zamenjal dilatacijo v okviru večjih obnovitvenih del na viaduktu Ravbarkomanda, ki se bodo začela predvidoma po 15. maju; ko bo promet prek viadukta Ravbarkomanda preusmerjen na drugo polovico vozišča.

V zaporah, ki jih je mogoče v skladu s pravilnikom o zavarovanju del na cesti izvesti kot premične zapore, bodo vzdrževalci Darsa obračali smer vožnje dveh pasov v smereh večjih obremenitev, glede na tedenske ali dnevne konice.
V zaporah, ki jih je mogoče v skladu s pravilnikom o zavarovanju del na cesti izvesti kot premične zapore, bodo vzdrževalci Darsa obračali smer vožnje dveh pasov v smereh večjih obremenitev, glede na tedenske ali dnevne konice. FOTO: Dare Čekeliš

Na dolenjski avtocesti bodo z deli začeli na odseku Malence–Višnja Gora. Izvajalec bo takoj po velikonočnih praznikih začel z obnovo vozišča in zamenjavo varnostno ograjo na delu odseka med Malencami in Višnjo Goro, in sicer na smernem vozišču proti Ljubljani. Dela bo opravljal v treh etapah, pri čemer bo najdaljša zapora v dolžini približno 2,5 kilometra, drugi dve pa bosta krajši. Promet bo med izvajanjem del preusmerjen na drugo polovico avtoceste, kjer bo potekal po treh zoženih prometnih pasovih, z možnostjo dnevne menjave dveh pasov v smeri povečanega prometa (ob jutranji in popoldanski konici). Med obnovitvenimi deli bodo zaprti naslednji priključki (izvozi in uvozi na avtocesto) na smernem vozišču proti Ljubljani: priključek Grosuplje (predvidoma med 14. in 30. aprilom), priključek Cikava (predvidoma med 2. in 15. majem) in priključek Šmarje - Sap (predvidoma med 15. in 25. majem). Pogodbena vrednost del znaša 3,9 milijona evrov, pogodbeni rok za izvedbo del pa je konec maja. Druga faza obnovitvenih del se bo na avtocestnem omrežju začela predvidoma v drugi polovici maja.

V okviru prve faze spomladanskega dela obnovitvenih del se bo konec tedna začela še obnova predorov Golo rebro in Pletovarje na odseku štajerske avtoceste Slovenske Konjice–Dramlje, in sicer v smeri Ljubljane, saj so predorski cevi na drugi polovici avtoceste nadgradili z elektro in strojno opremo lani jeseni. Predvidoma do sredine maja bo ostala prometna zapora tudi na odseku avtoceste prek Trojan, kjer je zaradi poškodbe vozišča na viaduktu Zlokarje od konca januarja letos prometna zapora. Na smernem vozišču proti Ljubljani poteka promet po enem pasu v dolžini približno kilometer, in sicer tudi prek predora Jasovnik, na polovici avtoceste v smeri Celja pa je zapora krajša in promet poteka po enem pasu v dolžini približno 500 metrov. Tak prometni režim – po en prometni pas v obe smeri in ob omejeni hitrosti vožnje 60 kilometrov na uro prek prometne zapore – bo vse do dokončne sanacije, ki pa jo mora, ker je objekt v garancijski dobi, na svoje stroške opraviti izvajalec del. Z zamenjavo dilatacij na viaduktu bo po sedanjem terminskem načrtu začel predvidoma 20. aprila in jih končal predvidoma do 15. maja. Med opravljanjem del prometni režim ostaja nespremenjen.

Delavci naj bi na gradbiščih delali sedem dni v tednu, če je mogoče, tudi v treh izmenah, torej 24 ur dnevno.
Delavci naj bi na gradbiščih delali sedem dni v tednu, če je mogoče, tudi v treh izmenah, torej 24 ur dnevno. FOTO: 24ur.com

V Darsu so zapore oziroma obnovitvena dela razdelili po petih krakih (ljubljanski obroč, gorenjski, primorski, štajerski in dolenjski krak), pri čemer na vsakem kraku praviloma sočasno ne bodo potekala obnovitvena dela na več kot dveh lokacijah oziroma v dveh zaporah. Glede na predvidene prometne obremenitve bodo izvajalci, razen na primorskem kraku, večino del izvajali tudi v poletnih mesecih, ko so obremenitve manjše, kar posebej velja za ljubljanski cestni obroč ter štajerski in dolenjski avtocestni krak.

''Obnovitvena dela na avtocestah in hitrih cestah so nujna za zagotovitev ustreznih prometno-tehničnih, predvsem pa varnostnih lastnosti avtocest. Glede na to, da količina prometa narašča, se predvsem med prometnimi konicami zastojem, žal, ne bo mogoče izogniti. Če uporabniki ne morejo prilagoditi svoje poti, potem priporočamo, da se izognejo prometnim konicam, predvsem pa prosimo za razumevanje in strpnost v prometu. Voznike tudi pozivamo, da ob vožnji skozi prometne zapore upoštevajo prometno signalizacijo in prilagodijo hitrost vožnje,'' so sporočili iz Darsa.

Več o stanju na slovenskih cestah ...

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
15. 04. 2009 13.17
kaj češ ššpicelj,komunisti ne zmrejo nič hitro,vse po polžje gre pri njih zato so eksperti za uničevanje,in požrešni so kot hudič,nikoli nimajo dovolj
VirtualX
14. 04. 2009 15.48
gorencdask
14. 04. 2009 15.22
Upam, da bodo obnavljali tako kot viadukt pri Tržiški Bistrici pred Kranjem. Edinokrat ko sem videl tam delavce, je bilo, ko so prestavlajali table zaradi pluženja. In je lepo delno zaprt, omejitev 60km/h, vzrok pa je reklamacija rešetk, ki naj bi bila odpravljena v treh mesecih. Samo niso povedal, katerega leta...
VENTO
14. 04. 2009 13.45
Tud ceste je treba popravljat sam če je za to denar.
anzor
14. 04. 2009 13.12
bravo lahko se smejemo Hrvatom ampak roko na srce oni imajo avtoceste pošlihtane po celi državi mi revčki pa nič pa veste zakaj.dars lopov nad lopovi naredijo mal ceste pol pa aneks k pogodbi pa dvig cene žalostno za tako malo državico res smo hujši od Albanije za bruhat.Pri Postojni je bila cesta delno zaprta že prejšni teden pa nikjer nobenih delavcev samo ne moreš verjet policaji ustavljajo folk na sred avtoceste .
Tristokosmatih
14. 04. 2009 12.58
smo se že navadl... a ne?
SPICELJ
14. 04. 2009 12.54
pri nas gre vse po polžje,le nazadovali smo s svetlobno hitrostjo,še Albanija nas je dohitela in stopila v Nato,ki je po njenem vstopu prava velesila..
partizanein
14. 04. 2009 12.31
francza14.04.2009, 11:37 Popolnoma se strinjam!
partizanein
14. 04. 2009 12.15
459261 pa kaj ti pišeš?! Resno!
LazniviZares
14. 04. 2009 12.08
Ker so avtoceste domala neprevozne do dokoncanja del ni potrebno placilo cestnine in ni potrebna vinijeta. Hehe bravo slovenija_drzava in pol!
profil24ur
14. 04. 2009 12.08
saj ob takih hudih omejitvah je itak zmeraj po polžje po naših cestah :(
SPICELJ
14. 04. 2009 11.53
1.mesto Tonček Balonček -7.... 2.mesto SPICELJ -5...... le zakaj????...resnica boli...
SPICELJ
14. 04. 2009 11.51
lahko bi ta odsek na dolenjskem,ki ga že gradijo 10 let poimenovali po Janši,da ne bo vse po Titu...upajmo,da bo Kuclarjevi to všeč....
SPICELJ
14. 04. 2009 11.46
kakšna demokratična država,lepo vas prosim,pa saj nas ne tišijo v vzhodni blok EU skupaj z Romuni in Bolgari po krivici,ampak zato ker tja pač spadamo.....
459261
14. 04. 2009 11.44
Lej lahko jih zagovarjate kolko hočte podlasce rdeče,miljon eurou je golobič pomagu ukradet v ljubljanski banki,to boste plačala davkoplačevalci,prav vam je.Kaj ste pa volili to bando
senci
14. 04. 2009 11.42
Aja še nekaj, ker se ministri tako menjajo kot po tekočem tarku, verjetno krivca ni.Ali pač??
partizanein
14. 04. 2009 11.41
admin Dobro jutro!
senci
14. 04. 2009 11.40
Sramota da vsako leto popravljajo iste dele avtocest, če jim sploh lahko tako rečemo. V tujini imajo vinjete za avtoceste, pri nas pa so vinjete za podrtije ki jim darsovci pravijo avtoceste. Spet bo eden pobasal en kup evrov za popravilo na viaduktu Tržiška Bistrica, na katerem je prometna zapora že več kot dve leti.Verjetno čakajo da poteče garancija da bo dražje. Učite se od Hrvatov kako se dela avtocesta.
Franc Zabukovec
14. 04. 2009 11.37
tako pogosta vzdrževanja na istih odsekih so znak kraje časa in denarja vsem, ki dajemo denar DARSu. V demokratični in pravični državi bi vse, ki so v to vpleteni že zdavnaj postrelili. Pri nas pa se demokracija smatra kot izkoriščanje vseh ki niso pri koritu. Barva vlade je nepomembna. Svinja je svinja, pa naj bo bela, črna al pa lisasta. Samo odstrel nas lahko reši, saj ko se svinje preveč razmnožijo, začnejo ogrožati med drugim tudi ljudi.
SPICELJ
14. 04. 2009 11.30
Žerjav bi bil lahko vatruh voznikovih pravic,če bo že Janša varuh narave..