Slovenija

Za spremembo zakona o RTVS

Ljubljana, 25. 09. 2007 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V LDS se tudi dve leti po referendumu o zakonu o RTV Slovenija zavzemajo za spremembo tega zakona.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: POP TV

"Prav je, da se ga spomnimo, da ne bi pozabili, kako lahko sicer legalna zmaga predlagatelja zakona pomeni dejanski poraz za vso družbo," je povedala predsednica LDS Katarina Kresal. V stranki so prepričani, da je zakon treba spremeniti in v programski svet spet spraviti tudi civilno družbo.

"Vladajoča koalicija je pred dvema letoma grobo posegla v delo naše javne RTV hiše, ko je po merilih politične oziroma strankarske lojalnosti sestavila nove organe upravljanja in novo uredniško strukturo," je ocenila Kresalova. Po njenem prepričanju je koalicija z zakonsko podlago, z načinom sprejemanja zakona, ki je zaobšel tako politično kot strokovno kritično javnost in z neposrednim vmešavanjem v posamezne oddaje, porušila dotlej zgrajene standarde.

Vlada je z novim zakonom nadomestila starega iz leta 1994. Z novostmi je bistveno okrepila vlogo državnega zbora pri oblikovanju novega programskega sveta. Ta je tako dobil le programske in nekatere kadrovske pristojnosti, izgubil pa je druge bistvene upravljavske naloge, saj so te z novim zakonom prenesli na nadzorni svet, ki lahko med drugim sprejema tudi statut ter finančni načrt zavoda, kar je do sedaj počel svet RTVS.

Sprejetje zakona je bil po mnenju Kresalove signal za poseganje v neodvisnost tudi drugih medijev ter za zmanjšanje avtonomije novinarskega in uredniškega dela. Prav sprejetje tega zakona je bilo po njenih besedah tudi ena od spodbud za njen vstop v politiko.

Predsednik sveta LDS Aleš Gulič pa je spomnil na besede predsednika odbora za medije pri svetu Evrope Karola Jakubowicza iz časa sprejemanja zakona, da je ta "recept za katastrofo".

Če je bil v preteklosti poskus političnega vpliva eksces, je to danes postala praksa. Naša ocena je, da je medijska svoboda v Sloveniji na najnižji točki po ukinitvi partijskega sistema. predsednik podmladka LDS Aleš Bučar Ručman

Opozoril je, da se je ta zakon 1. aprila 2005 pojavil na spletni strani, brez kakršnekoli strokovne podlage in brez sodelovanja javnosti. "Jasno je bilo, da hoče koalicija legalizirati vpliv politike, vladni vpliv znotraj javne televizije," je še dejal Gulič.

Izpostavil je združevanje moči poslovodnega in programskega dela v eni osebi in prikrito politiziranje programskega in nadzornega sveta. "Rezultat je zanič program, program, ki ga ljudje nočejo gledati, zlasti informativni program," je bil kritičen Gulič.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.