Slovenija

Za ombudsmanko psihiatrinjo

Ljubljana, 21. 11. 2006 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za novo varuhinjo človekovih pravic je predsednik Drnovšek predlagal Zdenko Čebašek-Travnik.

Čebašek-Travnikova je dejala, da danes še ne daje izjav, pač pa bo Drnovškovo odločitev komentirala v sredo po 11. uri.
Čebašek-Travnikova je dejala, da danes še ne daje izjav, pač pa bo Drnovškovo odločitev komentirala v sredo po 11. uri. FOTO: POP TV

Predsednik republike Janez Drnovšek je državnemu zboru predlagal, da za varuhinjo človekovih pravic izbere psihiatrinjo dr. Zdenko Čebašek-Travnik, so za 24ur.com potrdili na Uradu predsednika.

V obrazložitvi predloga je zapisal, da je Čebašek-Travnikova široko razgledana osebnost, ki je pri svojem delu pokazala izreden občutek za človeka. S svojimi javnimi pobudami in projekti pa posega tudi na področje človekovih pravic.

Doktorica medicine in specialistka za psihiatrijo je zaposlena na Psihiatrični kliniki v Ljubljani, kjer je od oktobra 2004 dalje pomočnica strokovnega direktorja za izobraževalno dejavnost, in od leta 1993 naprej kot asistentka na katedri za psihiatrijo na Medicinski fakulteti.

Je tudi nadzorna zdravnica Zdravniške zbornice Slovenije in sodna izvedenka za psihiatrijo ter supervizorka za delo z odvisnimi od alkohola. Od leta od leta 1994 koordinira dejavnosti za zmanjšanje škodljive rabe alkohola za Slovenijo pri European alcohol Actiona Plan, WHO, opravlja pa še vrsto drugih funkcij na področju zdravljenja različnih vrst odvisnosti.

Hanžku se mandat izteče 21. februarja
Hanžku se mandat izteče 21. februarja FOTO: POP TV

Do predloga predsednika Drnovška, ki za varuhinjo predlaga psihiatrinjo Čebašek-Travnikovo, sta se jasno opredelili le dve najmanjši parlamentarni stranki. V vladni DeSUS predsednikov predlog podpirajo, v opozicijski SNS pa ne. Predstavniki ostalih strank so v izjavah za medije izražali presenečenje nad predlogom ali pa poudarjali, da se morajo seznaniti s kandidaturo javnosti relativno neznane kandidatke. V vseh strankah pa so potrdili, da je predsednikova svetovalka Magdalena Tovornik z njimi opravila neformalen pogovor o kandidatih za ombudsmana.

Državni zbor ima 45 dni časa

Zakon o varuhu človekovih pravic določa, da državni zbor o predlogu predsednika republike odloča v 45 dneh od predložitve predloga. Za izvolitev kandidat potrebuje dvotretjinsko podporo vseh poslancev. Sedanjemu varuhu Matjažu Hanžku se mandat izteče 21. februarja 2007. Kot je znano, se je Drnovšek odločil, da se z vodji poslanskih skupin ne bo posvetoval o kandidatih, zaradi česar ga je večina parlamentarnih strank kritizirala. Formalno sicer predsednika ničesar ne zavezuje k temu, da bi se posvetoval s strankami.

Na poziv predsednika republike v zakonsko določenem roku odzvalo 30 kandidatov, a sta se kasneje kandidaturi odpovedala Boštjan M. Zupančič in Nada Smonker. Tako se za funkcijo potegujejo Vlasta Nussdorfer, Tone Dolčič, Sladžan Umjenovič, Luj Šprohar, Janez Obreza, Karlo Drago Novak, Marjeta Cotman, Tatjana Greif, Stanislav Klep, Neva Miklavčič Predan, Franci Feltrin, Marjan Lekše, Franc Majcen, Ferdinand Blaznik, Zdenka Čebašek-Travnik, Dejan Gracer, Jurica Grakalič, Anton Kalin, Zvone Kokalj, Matjaž Kovačič, Vasja Majhen, Eva Marn, Mičo Milorad Pešič, Rozalija Sabo, Marko Šidjanin, Lucija Šikovec Ušaj, Mladen Tomašič in Andreja Trtnik Herlec.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ziveti@email.si
22. 11. 2006 18.11
Tudi enega pametnega ni med kandidati, sami takšni, ki iščejo kam bi šli, da bi imeli čim manj dela in bili čim bolj pomembni. T.j. brezvezna funkcija za vse, razen za tistega, ki jo opravlja. No, pa če je že nujna-Hanžek ni bil tako slab, le oblečen je kot neka velika sirota, vse kar je prav.
user55
22. 11. 2006 17.52
Če bi tole žensko predlagal kdo drug, ne pa Drnovšek, bi še kar verjel, da je sposobna. Sicer bo pa imel psihiatra vedno pri roki.
rosomoh@email.si
22. 11. 2006 10.46
Tudi Hanžka ni sram,ko za Die Presse ( Dunaj ) predlaga,da bi bili najpametnejši ukrepi enaki,kot jih je doživela Avstrija ob vstopu Heiderja v parlament.Torej...izolacija Slovenije.Pokvarjenci!!!
zoran.artnak@hotmail.com
21. 11. 2006 18.47
Ne me basat Neva Miklavčič Predan, ki je izdajalec slovenskega naroda bi bila varuhinja . Pa kako jo ni sram. Nekateri so pa res brez vseh mej.
rosomoh@email.si
21. 11. 2006 17.45
...mogoče ima res prav.Uničevati pa so jo začeli njegovi patroni in on sam s svojim neznanjem in navijaštvom.
stajler
21. 11. 2006 16.21
...in na koncu ima še prav, ko govori o zatonu pravne države. Slovenija, pravna država? a a
rosomoh@email.si
21. 11. 2006 16.01
Naj predlaga kogarkoli (odloča DZ ). Če pa bolje pogledamo kdo vse je med kandidati me skoraj preseneča da v stanju kakršnem Drnovšek je,ni predlagal Neve Miklavčič Predan.
red_
21. 11. 2006 13.52
Zgleda, da ljudje vidijo to kot nekakšen dream job, glede na to koliko prijav je bilo. Upam, da se ne zgledujejo po Hanžku.
marjanka99
21. 11. 2006 09.44
A so mediji tisti, ki proglasijo resnega kandidata ali predsednik. Mediji napišejo vsega - saj veste, da imamo svobodo izražanja. g. Franc ali se vam zdi, da bi moral predsednik predlagati tistega kandidata, ki ga diktirajo mediji? Ne bom šlo.
franc.grasic@telemach.net
21. 11. 2006 09.27
ne, me basat, spet ena manipulacija, in diskvalifikacija kandidatke.drty še nikol ni predlagal tistega, ki so ga mediji proglasili za resnega kandidata.A se vam zdi nenavadno, da je bilo to objavljeno v Dnevniku? francelj