Slovenija

Za izgovore več časa

Ljubljana, 13. 06. 2006 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani odbora DZ za kmetijstvo so preložili obravnavo poročila o poslovanju sklada kmetijskih zemljišč za leto 2004.

Člani odbora čakajo na odzivno poročilo sklada
Člani odbora čakajo na odzivno poročilo sklada FOTO: POP TV

Člani odbora DZ za kmetijstvo so se na današnji seji odločili, da bodo preložili obravnavo poročila o poslovanju Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS za leto 2004, dokler ne dobijo odzivnega poročila sklada na revizijsko poročilo računskega sodišča o poslovanju sklada v letih 2003 in 2004. Ta predlog so na pobudo poslanske skupine SDS podprli člani vladajoče koalicije, medtem ko so bili člani odbora iz opozicijskih vrst proti preložitvi seje.

Kot je na seji dejal poslanec SDS Bojan Rugel, člani odbora ne morejo odločati o tej temi, če imajo pred seboj le eno poročilo, brez stališč druge strani. Zato je smotrno počakati na odzivno poročilo sklada in šele nato podati svoje ocene, je dejal.

S tem se je strinjal tudi poslanec NSi in predsednik odbora Alojz Sok, ki je ocenil, da ima sklad zdaj približno še nekaj manj kot 90 dni za pripravo odzivnega poročila, tako da se bo odbor za obravnavo te točke lahko sestal takoj po počitnicah, DZ pa bi lahko poročilo obravnaval na jesenski seji.

Poslanec LDS Milan Cvikl se z navedbami Rugla in Soka ni strinjal in ocenil, da bo glede na razpoložljiv čas obravnava na DZ možna šele novembra oz. decembra, kar je pozno. Dejal je, da želi vladajoča koalicija s preložitvijo ministrici za kmetijstvo Mariji Lukačič pridobiti čas, da se pripravi na razpravo o poslovanju sklada, ki ga je nekoč tudi sama vodila.


Alojz Sok
Alojz Sok FOTO: POP TV

Cvikl je Lukačičevo tudi vprašal, če se bo, kot nekoč direktorica sklada, izločila iz obravnave revizijskega poročila o pravilnosti in smotrnosti poslovanja sklada v letih 2003 in 2004. Ministrica je odgovorila, da bo razmislila tudi o tej možnosti.

Čas po počitnicah koaliciji bolj ustreza tudi zato, meni Cvikl, ker bodo lokalne volitve mimo in neprijetne ugotovitve ne bodo ogrozile rezultatov koalicijskih strank. Sok ta namigovanja zavrača. »Te ugotovljene nepravilnosti spadajo v čas, ko je vlado vodila LDS,« pravi Sok.

Kot je znano, je računsko sodišče v začetku junija objavljeni reviziji o pravilnosti poslovanja sklada v letih 2003 in 2004 ugotovilo številne primere ravnanja v neskladju s predpisi, zato je skladu za pravilnost poslovanja v revidiranih letih izreklo negativno mnenje. Pomemben del ugotovljenih nepravilnosti se nanaša na razpolaganje z zemljišči, seštevek vrednosti vseh pa znaša 1,664 milijarde tolarjev.

Kdo bo vodil sklad?

Sicer pa se je v ponedeljek iztekel rok za oddajo prijav na razpis za direktorja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Zadnje pisne prijave so sprejeli še danes, več informacij o številu prijav pa bo predvidoma znanih v sredo, je pojasnil predstavnik za stike z javnostjo na kmetijskem ministrstvu Tomaž Hrastar. Izbrani kandidat bo na razpisano delovno mesto imenovan za štiriletno mandatno obdobje.

Med pogoji, ki se jih zahteva od kandidatov, so univerzitetna izobrazba, najmanj pet let delovnih izkušenj in znanje enega tujega jezika. Splošni pogoji za zasedbo delovnega mesta pa so slovensko državljanstvo, znanje uradnega jezika, nekaznovanost ter dejstvo, da zoper kandidata ni bil uveden kazenski postopek za naklepno storjeno dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Sklad trenutno vodi v.d. direktorja sklada Sergij Daolio, ki je proti koncu lanskega leta nasledil dotedanjo direktorico Marjo Majer Cuk. Ta je namreč po več mesecev trajajočih obtožbah o domnevnih nepravilnostih v poslovanju sklada odstopila s svojega položaja. Daolio je minuli teden sicer dejal, da se bo prijavil na razpis.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Weber
13. 06. 2006 21.36
Za g. Soka sem mislil daje edini poštenjak v parlamentu. Važno je kdo je sklad vodil ko so ga "spraznili" in ne,kdo je bil na oblasti! SKB so tudi "spraznili" v času vlade JJ! In kaj so v pol leta ugotovili?
jungle@email.si
13. 06. 2006 17.01
90 dni rabijo za poročilo, pa saj to je nenormalno, očitno g. Sok ščiti nepravilnost delovanja sklada,kar je ugotovilo računsko sodišče, zato je prelaganje tega problema,zakrivanje kraje davkoplačevalskega denarja, predvsem " KMETOV ".