Slovenija

Vzponi in padci SNS

Ljubjana, 07. 01. 2008 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Leta 1992 je SNS zapustilo kar sedem poslancev, leta 2000 je izstopila Polonca Dobrajc, zdaj še trije poslanci.

Slovenska nacionalna stranka (SNS) je v slovenskem političnem prostoru navzoča od leta 1991, leto pozneje pa je prvič postala parlamentarna stranka. Vse od tedaj je gradila podobo opozicijske stranke, pri čemer pa jo je bilo vedno težko umestiti v katerega od političnih blokov.

Zmago Jelinčič med kampanjo za parlamentarne volitve 1996
Zmago Jelinčič med kampanjo za parlamentarne volitve 1996 FOTO: POP TV

Najnovejši odhodi poslancev iz stranke naj bi bili posledica do sedanje vlade manj kritične drže, čeprav so v SNS tudi v zadnjem sklicu državnega zbora večkrat prišli v navzkrižje s predlogi koalicije.

Poljšak: Jelinčič razbija narodno politiko

Nacionalna stranka je bila ustanovljena 17. marca 1991 na pobudo sedanjega predsednika Zmaga Jelinčiča, ki je bil do tedaj član Socialdemokratske stranke. Stranka se je na volitvah leta 1992 ne le prebila v parlament, ampak je z 10,2 odstotka glasov volivcev dosegla svoj najboljši rezultat na parlamentarnih volitvah do sedaj. Tedaj je SNS zasedla 12 poslanskih sedežev.

Marjan Poljšak je bil eden izmed poslancev SNS, ki so leta 1992 le za kratko zdržali z Jelinčičem
Marjan Poljšak je bil eden izmed poslancev SNS, ki so leta 1992 le za kratko zdržali z Jelinčičem FOTO: POP TV

A je Jelinčič, kot je tedaj dejal, na sredini mandata sedem poslancev, predvsem zaradi različnih pogledov na narodnoosvobodilno borbo, izključil iz stranke. Že takrat so Jelinčiču očitali, da si prilašča stranko in da se gre politično trgovino, vendar tedaj nekoliko drugačno: po krivem naj bi zavračal domoljuba Janeza Janšo in povsem neupravičeno podpiral preveč levega Janeza Drnovška.

Marjan Poljšak je edini še vidni politik iz časov prve SNS-ove krize. O Jelinčiču nima najboljšega mnenja: “Eno so bila politična sporočila in parole Zmaga Jelinčiča, drugo pa so bila dejanja. To kar dela Jelinčič je razbijanje možnosti narodne politike in razvoja dobre narodne stranke, ki bi lahko prišla tudi na oblast. Rekel bi, da je to tudi v interesu globalnega kapitala.“

Vroče tudi leta 2000

Notranja razhajanja, ob zunanjem blišču, SNS spremljajo od vedno. Leta 2000 jo je denimo - zaradi podpore mandatarju Andreju Bajuku in spora z Jelinčičem - zapustila tudi Polonca Dobrajc, ki se je leta 2004 v parlament vrnila na listi SDS.

Polonca Dobrajc je SNS zapustila leta 2000 in podprla vlado Andreja Bajuka
Polonca Dobrajc je SNS zapustila leta 2000 in podprla vlado Andreja Bajuka FOTO: POP TV

Sicer pa je stranka, ki se ves čas drži opozicijske vloge, ostajala kritik vsakokratne vlade. S sedanjo vladno koalicijo predsednika vlade Janeza Janše pa je nacionalna stranka po Jelinčičevih besedah vzpostavila nekoliko boljše odnose. Tako naj bi podpirali dobre vladne projekte in kritizirali slabe.

V zadnjem mandatu je bila poslanska skupina kljub temu med najbolj dejavnimi pri vlaganju predlogov zakonov in njihovih dopolnil ter pri postavljanju poslanskih vprašanj premierju in ministrom. Priljubljenost stranke je narasla na lanskoletnih predsedniških volitvah, ko je njen predsednik Zmago Jelinčič v prvem krogu dobil petino glasov, pri tem pa je svojo politično retoriko gradil predvsem na ostrih stališčih do sosednje Hrvaške.

Program in ideologija SNS

Na državnozborskih volitvah leta 1992 je nacionalna stranka prejela 10,2 odstotka glasov in 12 mandatov, leta 1996 3,22 odstotka glasov oziroma štiri poslance, leta 2000 pa s 4,39 odstotka enako število sedežev. Na parlamentarnih volitvah leta 2004 je SNS s 6,27 odstotka volilnih glasov število svojih poslancev povišala na šest.

V programu stranke je zapisano, da njeno delo temelji na konstruktivnosti, kar pomeni podpiranje vseh tistih projektov, ki gredo v korist slovenske družbe. SNS je laična in protiklerikalna stranka, njena politična načela pa temeljijo na svobodomiselnih, narodnoosvobodilnih in nacionalnih težnjah, še posebej pa na pridobitvah NOB.

Ideološka in politična nazorska kontinuiteta stranke izhaja iz prve protifašistične organizacije TIGR, prek narodnoosvobodilne borbe v drugi svetovni vojni in se prek odločitve slovenskega naroda o samostojni državi nadaljuje v izgradnjo moderne, demokratične in socialne države, je zapisano v strankinem programu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
07. 01. 2008 21.37
+1
SNS se vsaj sproti otrese balasta in ohranja kvaliteto, partija je pa že šestdeset let ista, samo ime menja in tone v zgodovino.