Slovenija

Vzajemna vložila tožbo

Ljubljana, 19. 01. 2006 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pravni zastopnik Vzajemne je potrdil, da je družba na vrhovno sodišče vložila tožbo zoper Agencijo za zavarovalni nadzor.

Vzajemna toži Agencijo za zavarovalni nadzor
Vzajemna toži Agencijo za zavarovalni nadzor FOTO: POP TV

Odločba agencije ni izvršljiva, saj v njej niso natančno opredeljeni ukrepi za odpravo domnevnih nepravilnosti, očitki zoper Vzajemno v odločbi pa temeljijo na pravno zmotnih argumentih, je pojasnil pravni zastopnik Vzajemne Matej Erjavec.

Kot je znano, je agencija v začetku decembra začela postopek proti Vzajemni, ker z odprtjem osebnih računov za svoje člane krši zakon o zavarovalništvu. Sredi decembra pa je izdala odlok, s katerim ji daje štiri mesece časa, da nepravilnosti odpravi. Agencija ima za odgovor na tožbo osem dni časa, vrhovno sodišče pa tri mesece, da o tem odloči.

Matični odbor podprl vladni predlog

O vladnem predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju obstaja med poslanskimi skupinami precejšnje soglasje. Na nujni seji odbora za zdravstvo so ga namreč podprli tako člani odbora iz vrst koalicijskih kot tudi opozicijskih strank z izjemo SNS, saj je poslanec te stranke Srečko Prijatelj sejo že uvodoma zapustil.

Minister za zdravje Andrej Bručan
Minister za zdravje Andrej Bručan FOTO: POP TV

Minister za zdravje Andrej Bručan je pojasnil, da je vlada predlagala obravnavo novele zakona po nujnem postopku, ker je zaradi že začetih postopkov preoblikovanja Vzajemne, ki ne upošteva interesov vseh zavarovancev te zavarovalnice, lahko ogrožen njihov interes. Ker gre za veliko število zavarovancev - blizu milijon - je s tem ogrožen tudi javni interes.

Tako je po navedbah ministra nujno ukrepati še pred izvedbo skupščine Vzajemne, ki je sklicana za 1. februar. Kot predlaga vlada, je za morebitno preoblikovanje Vzajemne potreben poseben zakon, o preoblikovanju pa bi lahko na podlagi kriterijev in določb takšnega zakona morali odločati zavarovanci.

Vseeno preoblikovanje Vzajemne?

Poslanska skupina SNS je v Državni zbor vložila pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.
Pobudo je podpisalo 3.417 volivcev, zdaj pa bo moralo ministrstvo za notranje zadeve preveriti, ali je vsaj tisoč podpisov pristnih.

SNS je vložila pobudo za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju
SNS je vložila pobudo za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju FOTO: Dare Čekeliš

S tem so preprečili tisto, kar je poskušala narediti vlada, ko je hotela mimo pravnih določil RS, poslovnika in zakonodaje izsiliti nacionalizacijo ene od zavarovalnic ter jo verjetno pripeljati tudi v kakšne tuje roke, je na novinarski konferenci poudaril vodja poslanske skupine in predsednik SNS Zmago Jelinčič. Po besedah poslanca in podpredsednika stranke Saša Pečeta pa so s tem dosegli, da se bo Vzajemna preoblikovala v delniško družbo in da bodo državljani, ki so v preteklosti plačevali previsoke zavarovalne premije, dobili povrnjena sredstva v obliki delnic.

Zavarovanci podpirajo preoblikovanje

Predstavnica Vzajemne Petra Cotman je za 24ur.com zatrdila, da v družbi podpisov za referendum niso zbirali. Verjetno je nekaj zaposlenih pobudo podpisalo, vendar se mora o tem odločiti vsak kot državljan in ne kot zaposleni, je dejala.

Vzajemna pa je pri agenciji Ninamedia ter Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana naročila dve javnomnenjski raziskavi, ki sta pokazali, da zavarovanci Vzajemne podpirajo njeno preoblikovanje v delniško družbo. Po podatkih Ninamedie s preoblikovanjem soglaša 62,7 odstotka anketiranih zavarovancev. Po podatkih Mediane pa 61,3 odstotka anketiranih zavarovancev, so povedali na Vzajemni.

Kot je pojasnil Tomaž Kavšek iz Mediane, bi v primeru preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo 54 odstotkov delnice obdržalo, 12 odstotkov pa bi se jih odločilo za prodajo. O dodatnem nakupu delnic razmišlja 22 odstotkov vprašanih, polovica pa o nakupu ne razmišlja. Pri raziskavi Ninamedie pa se je izkazalo, da bi delnice obdržalo skoraj 58 odstotkov ljudi, skoraj 16 odstotkov vprašanih pa razmišlja o prodaji, je pojasnila Tadeja Košak iz Ninamedie. O dodatnem nakupu delnic razmišlja 31 odstotkov vprašanih, zanj pa se ne bi odločila polovica vprašanih.

Večina zavarovancev podpira preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo, je pokazala raziskava
Večina zavarovancev podpira preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo, je pokazala raziskava FOTO: POP TV

Raziskavi sta tudi pokazali, da je večina zavarovancev zadovoljna z odnosom zavarovalnice do njih. Pri Mediani povprečna ocena zadovoljstva z Vzajemno na lestvici od 1 (nezadovoljen) do 5 (zadovoljen) znaša 4,04, pri Ninamedii pa 4,14. Skoraj 60 odstotkov anketiranih pri Ninamedii je zadovoljnih z Vzajemno, pri Mediani pa ta delež znaša 77,4 odstotka.

Pobuda za razpis referenduma, ki jo lahko da vsak volivec, politična stranka ali drugo združenje državljanov, mora biti podprta s podpisi najmanj tisoč volivcev. Če je dana pobuda za vložitev zahteve za razpis predhodnega referenduma, Državni zbor pred rešitvijo zadeve ne sme nadaljevati obravnave predloga zakona. Pobudnik pobudo vloži v Državni zbor, ki določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Zahtevi mora biti priloženo najmanj 40.000 podpisov volivcev.

Kot je pojasnila svetovalka za odnose z javnostmi pri Vzajemni Petra Cotman, so se za obe raziskavi odločili, ker so se želeli prepričati, kakšen je odnos zavarovancev do aktualnega dogajanja v zvezi s preoblikovanjem Vzajemne. Strošek obeh raziskav je bil 1,3 milijona tolarjev. Podrobnejših podatkov o stroških reklamne akcije Vzajemne pa zaenkrat še ne želijo razkriti. Podatke namreč še zbirajo in ko jih bodo analizirali, jih bodo tudi predstavili javnosti, predvidoma konec januarja, je pojasnila Cotmanova.

SORODNI ČLANKI