Slovenija

Vzajemna ne bo delniška družba

Ljubljana, 22. 06. 2007 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je brez glasu proti sprejel zakon o preoblikovanju zavarovalnice Vzajemna. SNS grozi z ustavnim sodiščem.

V parlamentarno proceduro sta bila vložena dva zakonska predloga - vladni, še pred tem pa predlog opozicijske SNS
V parlamentarno proceduro sta bila vložena dva zakonska predloga - vladni, še pred tem pa predlog opozicijske SNS FOTO: Kanal A

Državni zbor je po nujnem postopku s 56 glasovi za in brez glasu proti sprejel zakon, s katerim se vzpostavljajo pogoji za ureditev morebitnega statusnega preoblikovanja Vzajemne zdravstvene zavarovalnice.

Zakon je bil sprejet z glasovi poslancev vseh poslanskih skupin, medtem ko poslanci SNS pri glasovanju niso sodelovali oziroma so se glasovanja vzdržali. Niso glasovali tudi trije poslanci koalicijske DeSUS, medtem ko je Vasja Klavora glasoval za zakon.

Zakonu nasprotujejo v SNS, kjer že napovedujejo, da ga bodo izpodbijali pred ustavnim sodiščem, grozijo pa tudi z vložitvijo interpelacije zoper resornega ministra za zdravje Andreja Bručana, za kar sicer potrebujejo najmanj deset poslanskih podpisov.

'Vlada želi privatizirati Vzajemno'

V parlamentarno proceduro sta bila vložena dva zakonska predloga, vladni, še pred tem pa tudi predlog opozicijske SNS. Odbor za zdravstvo je oba predloga obravnaval pod isto točko, za obravnavo v DZ pa je pripravil dopolnjen vladni predlog, v katerega niso vključili nobenega izmed členov zakonskega predloga SNS.

Predlagatelj prvega predloga Zmago Jelinčič (SNS), vložil ga je skupaj s poslanskim kolegom Bogdanom Barovičem, je danes ponovil očitke, da je namen vladnega predloga "nacionalizirati Vzajemno, potem pa jo privatizirati". Jelinčič je napovedal, da bo poslanska skupina po sprejetju zakon poslal v presojo ustavnemu sodišču, saj je po mnenju poslancev nacionalne stranke ustavno sporen. Po mnenju Jelinčiča so kršeni 2. člen, ki govori, da je Slovenija pravna in socialna država, 14. člen, ki govori o enakosti pred zakonom, 33. člen, ki govori o pravici do zasebne lastnine, in 74. člen, ki govori o svobodni gospodarski pobudi.

Zmago Jelinčič pravi, da je namen vladnega predloga "nacionalizirati Vzajemno, potem pa jo privatizirati"
Zmago Jelinčič pravi, da je namen vladnega predloga "nacionalizirati Vzajemno, potem pa jo privatizirati" FOTO: Dare Čekeliš


Jelinčiča je zmotilo, da se je današnje seje udeležil pravni strokovnjak Miha Juhart z ljubljanske pravne fakultete, kar naj bi bilo v nasprotju s poslovnikom DZ, zato je zahteval, naj zapusti razpravno dvorano. Juhart naj bi po Jelinčičevih navedbah sodeloval pri pripravi zakonskih rešitev, za kar naj bi prejel 6000 evrov nagrade.

Zavarovanci bodo zaščiteni

Vladni predlog sicer kot obliki statusnega preoblikovanja dopušča preoblikovanje v delniško družbo ali oddelitev posameznih delov premoženja drugi zavarovalnici, s tem da mora preostanek Vzajemne še vedno ohranjati poslovno sposobnost delovanja. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič je na plenarni seji poudaril, da je osnovni namen zakona določiti pogoje, merila in postopek za pregledno in nadzorovano statusno preoblikovanje Vzajemne, za katero bo nujno predhodno soglasje Agencije za zavarovalni nadzor (AZN). Marušič je ob tem poudaril, da je namen tudi preprečiti oškodovanje članov zavarovalnice, torej vseh zavarovancev Vzajemne, ter določiti delež ustanovitelja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

V poslanski skupini SDS po besedah Ivana Grilla ocenjujejo, da je zakon dober, da ščiti interes zavarovancev in da ima v svojih določbah dovolj varovalk, ki ščitijo zavarovance pred možnostjo netransparentnega preoblikovanja ali kakšnih drugih zlorab. Mojca Kucler Dolinar (NSi) meni, da je potrebno vse morebitne delničarje Vzajemne v postopku preoblikovanja družbe obravnavati enako, glede na zagotovila bodo predlog podprli. V SLS zakon podprli iz preprostega razloga, da se, kot je dejal Mihael Prevc, prepreči morebitna divja privatizacija Vzajemne.

Bručanu se obeta interpelacija
Bručanu se obeta interpelacija FOTO: Kanal A


V poslanski skupini SD, kot je dejal Marko Pavliha, zakon podpirajo, vendar opozarjajo na nekatere slabosti in nevarnosti. Gre za intervencijski zakon, zaradi zamude pa se vladi mudi in se zato sprejema po nujnem postopku, poleg tega pa še naprej obstaja možnost sovražnega prevzema, je naštel poslanec. Tudi Cveta Zalokar Oražem (NP) je zamudo pri predložitvi zakona označila za hudo napako ministra Bručana in vlade. "Prav nič ne preseneča in ni čudno, da se vsakodnevno pojavljajo zahteve po odstopu ministra," je še dodala. V poslanski skupini bodo zakon v sili razmer podprli.

Zakonu ne nasprotujejo v poslanski skupini LDS. Po mnenju Aleša Guliča gre za zadnji poskus vlade in ministrstva, da omilita nastalo škodo. "Sedanji dogodki, ko v bistvu uprava Vzajemne želi zavarovancem odvzeti njihovo zavarovalnico, so posledica ali neznanja ali dvoličnosti ali pa pasivnosti oblasti oziroma ministra Bručana," je očital Gulič.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Kovi? 1
22. 06. 2007 22.48
Vzajemna zavarovalnica je temelj solidarnosti v zdravstvu. Zagotoviti je treba pravo upravo, ki bo znala udejaniti načela vzajemnosti in približati članstvo v zavarovalnici starim in novim članom.