Slovenija

Trije interesenti želijo ostati neimenovani

Ljubljana, 05. 08. 2010 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tako je po koncu pogovorov za vstop v podjetji Prevent Global in Prevent avtomobilski deli dejala gospodarska ministrica. Povedala je še, da sta med kriteriji države za pomoč ponudniku število delovnih mest in čas njihovega odpiranja.

Pogovori ministrice za gospodarstvo Darje Radić z interesenti za vstop v Prevent Global in Prevent avtomobilski deli so zaključeni. Kot je pojasnila Radićeva, so interesenti trije, in sicer tako domači kot tuji, čeprav je zaenkrat popolna le ena vloga. V petek se bo ministrica posvetovala tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

Ostati želijo neimenovani

Prevent-5
Prevent-5 FOTO: Mateja Klavs

Ministrica imen zainteresiranih podjetij sicer ni želela razkriti, saj naj bi investitorji želeli v javnosti ostati neimenovani. Je pa povedala, da so trenutno interesenti trije, kar pa po njenih besedah ne pomeni, da se jim v petek ne more pridružiti še kakšen.

Radio Slovenija je sicer poročal, da so trije interesenti Boxmark Leather, ki v Kidričevem izdeluje usnjene prevleke za avtomobilske sedeže, pri drugi ponudbi naj bi šlo za novo podjetje na Hrvaškem, Prevent Creation Project, za katerim naj bi stal nesojeni strateški partner Preventa, nekateri pa naj bi namigovali, da se iz ozadja vključuje tudi Prevent Dev oz. njegov lastnik Nijaz Hastor, tretjo ponudbo pa naj bi oddala kanadski dobavitelj avtomobilske industrije Magna in francosko podjetje Michel Thierry, dosedanji tekmec Preventa. Ti dve se po poročanju radia zavzemata za ustanovitev novega podjetja, v katerega bi v začetku prek Posebne družbe za podjetniško svetovanje vstopila tudi država.

Kot je pojasnila Radićeva, se država ne bo opredeljevala do tega, kateri od treh interesentov za Prevent je najboljši. Po njenih besedah je to namreč delo stečajnega upravitelja. "Mi pa bomo ocenjevali, kdo od teh ponudnikov bo izpolnjeval pogoje, da bo dobil predvidene pomoči države," je pojasnila vlogo ministrstva. Med kriteriji presoje pa je Radićeva navedla število delovnih mest, časovno obdobje njihovega odpiranja, ali ima potencialni investitor zagotovljen posel ter sredstva za vlaganja.

Ministrica je poudarila še, da ministrstvo z nobenim od interesentov ne bo podpisovalo nobenih pogodb. "Mi bomo samo povedali, kakšni so instrumenti, s katerimi lahko pomagamo tem interesentom, na podlagi tega pa bodo tekli postopki naprej," je pojasnila. O možnostih državne pomoči se bo v petek posvetovala tudi s premierom Borutom Pahorjem, nato pa naj bi ugotovitve predstavila javnosti.

Je pa Radićeva izpostavila, da je država skozi ta proces razvila sistem instrumentov, ki bo od sedaj veljal za reševanje tovrstnih primerov, "za vse, ki lahko še sledijo". Razkrila pa je še, da je v stik z njo stopil tudi solastnik Preventa Nijaz Hastor. Poslal ji je namreč pismo, v katerem je pojasnil svojo plat zgodbe, je povedala.

Še več kot 200 vlog

Zaradi stečaja krovne družbe Prevent Global in njene hčerinske družbe, kjer so delavke šivale avtomobilske sedežne prevleke za Volkswagen in Mercedes, je medtem neposredno ogroženih 1260 zaposlitev. Poleg tega pa stečaj omenjenih družb posredno ogroža še 1490 delovnih mest v drugih hčerinskih podjetjih v Sloveniji in tujini.

Direktorica Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec Boža Vitežnik Raj je danes za 24ur.com dejala, da so do sedaj prejeli okoli 100 vlog za izredno socialno pomoč, v naslednjih dneh pa pričakujejo, da jih bodo prejeli od 200 do 230. Denarna pomoč je tako odvisna od premoženjskega stanja delavca, ki poda vlogo za pomoč. Ena oseba, ki nima premoženja, privarčevanega denarja in drugih prihodkov, prejme znesek v višini 229 evrov, tričlanska družina je upravičena do zneska 450 evrov, štiričlanska družina pa do 527 evrov.

Delavke v Preventu
Delavke v Preventu FOTO: POP TV

Na podlagi vlog, ki jih bodo obdelali do 11. avgusta, bodo delavci prejeli denar do 20. avgusta. Na Centru za socialno delo še opozarjajo delavce, naj čim prej dvignejo odločbe o izredni denarni pomoči, saj bodo v tem primeru hitro prejeli denar.

Direktorica je še dejala, da so delavci usmerjeni v reševanje finančne stiske, pozneje pa se odločijo za dodatna izobraževanja v okviru Zavoda za zaposlovanje RS in svetovanje ter pripravo kariernega načrta.

Poravnali sodne takse

Podjetje Prevent je moralo še pred začetkom tečajnega postopka poravnati sodne takse v višini 3434 evrov. Iz Preventa so danes sporočili, da so začetni predujem, skladno z zakonom, za družbi Prevent Global in Prevent avtomobilski deli danes poravnali. O tem so obvestili tudi pristojno sodišče.

Dodatna usposabljanja za delavce

Po najbolj črnem scenariju bo brez zaposlitve ostalo 1260 ljudi. Zavod za zaposlovanje bo denarna nadomestila za brezposelnost izplačal v 20 dneh po nastanku brezposelnosti. Poudarili so tudi, da bodo prejemniki denarnega nadomestila prejeli sorazmerni delež nadomestila za čas, ko so bili v avgustu brez zaposlitve in so se prijavili na zavod za zaposlovanje.

Delavce, ki bodo ostali na cesti, pa bodo vključili v usposabljanja in izobraževanja, prav tako bo poskrbljeno za psihosocialno pomoč, ki jo bo izvajal center za socialno delo. V slovenjgraškem centru so dejali, da bodo prilagodili delovni čas, prav tako njihovi zaposleni že odpovedujejo in prestavljajo dopuste, saj potrebujejo polno ekipo, ki bo poskrbela za ljudi v stiski.

Prevent
Prevent FOTO: Mateja Klavs

Na koncu pa pridemo še do jamstvenega in preživninskega sklada. Ta bo poskrbel za neizplačane plače, nadomestila plač in odpravnine. Tisti, ki so upravičeni do izplačil, lahko prejemajo denarna sredstva v višini največ 4,5 minimalne plače. Delavci pa morajo svoje terjatve prijaviti v stečajnem postopku in podati vlogo na sklad.

Dolg 52 milijonov evrov

Kot je znano, je uprava Prevent Globala na slovenjgraško sodišče po pošti poslala predlog za stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli. Do sprejetja sklepa o uvedbi stečaja na sodišču sicer še obstaja možnost, da uprava predlog umakne, če dobi ustrezen predlog potencialnega partnerja. Potencialni partner bi moral biti pripravljen takoj vložiti v družbo določen znesek denarja, ki je potreben, da se plačajo plače in vsi tekoči stroški. Hkrati bi moral ponuditi tudi zelo jasno in argumentirano možnost o tem, da lahko družba pridobi tako kratkoročne kot tudi dolgoročne posle.

Morebitni darovalci prispevek lahko nakažejo na Slovensko Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,TRR: 02140-0015556761, namen: Pomagajmo preživeti, sklic: 00 9300.

Društvo Mali princ prav tako zbira sredstva za delavce Preventa na tekočem računu SI56 05100-8013063564 s pripisom POMOČ PREVENT.

Prostovoljne prispevke pa lahko posamezniki in pravne osebe nakažejo tudi na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije: TRR 03100-1111112208 sklic 937043, pripis "Prevent“.

Dolg Prevent Globala do bank znaša 52 milijonov evrov, sama družba pa ima v glavnem do drugih družb v okviru skupine odprto terjatev v skupni višini okoli 42 milijonov evrov. Prevent Global je lani posloval s približno 42 milijoni evrov prihodkov in leto sklenil z izgubo v višini sedem milijonov evrov.

Pomoč delavcem Preventa

Nadškofijska Karitas Maribor in Župnijska Karitas Slovenj Gradec sta za delavce Preventa pripravili 400 prehranskih paketov pomoči in jih tudi že razdelili. Na prizadetem območju bodo v okviru drugih župnijskih Karitas razdelili dodatnih 300 prehranskih paketov. V drugi fazi načrtujejo razdeljevanje pomoči v obliki hrane in oblačil, v najbolj perečih primerih pa tudi v obliki plačil položnic za najnujnejše življenjske stroške ter pomoč pri nakupu šolskih potrebščin v okviru dobrodelne akcije Otroci nas potrebujejo. V septembru bodo v program pomoči vključili tudi delitev ozimnice in hrane iz intervencijskih zalog Evropske unije.

Usodo slovenjgraškega podjetja Prevent Global delijo tudi zaposleni v Preventu na Mirni na Dolenjskem. Približno 250 zaposlenih je od letošnjega maja dalje na čakanju. V času, dokler se položaj delavcev ne uredi, bodo družinam pomagali z razdeljevanjem prehranskih paketov in tudi s plačevanjem položnic ter nakupom šolskih potrebščin za otroke.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Toncka Susek
06. 08. 2010 12.37
no pa naj se ta zadeva čimprej konča
calypso...
05. 08. 2010 22.11
...in potem Boštjan Konečnik zapoje Eurocity polko....
bdso1
05. 08. 2010 21.48
Tudi Boxmark v Kidričevem je na isti poti!Tudi tu jim grozijo ,da delajo v Srbiji boljše in ceneje!Tako se je začelo v Preventu.Iz zaneslivih virov vam zagotavljam, da je vse kar bom napisal čista resnica.Torej v Boxmarku,morajo delavci-ke delat vsako soboto,če ne si lenuh,torej 48 ur na teden.plačano pa dobijo 40 ur. Preganjajo te vsako minuto in na vsakem koraku,nikol zadovolni pa čeprav prekoračiš normo za 20%,eno garderobno omaro si delijo 2 ali 3 zaposleni,ženske se hodijo preoblačit v wc,ker garderoba sploh ni ločena od moških,tudi to je resnica ,da so ženske vsakodnevno vozili na urgenco in ne to samo po eno,Tudi ogromno žensk poišče pomoč pri psihiatru zaradi neprestanih psihičnih pritiskov.Država pa neupa dregnit v to gnilo gnezdo,ker je saposlenih okrog 1300 ljudi.Zanimivo skoraj enako kot v Preventu! Država to celo podpira z svojim uradom za zaposlovanje.Ta državni urad pošilja v Boxmark nezaposlene,da jim delajo zastonj in to pol leta.Plačani so po3€ na uro iz evropskih skladov,niso niti zdravstveno niti pokojninsko zavarovani!?!?!?Od te poštene firme pa ne dobijo niti malice!?Možnost imajo edino, da koristijo njihov delavski avtobus,ker pa stem izgubiš na dan dodatno uro, potnike pobira v vsaki vasi,se tega prevoza izogibajo.Pogodbo za usposabljanje je podpisana z zavodom za zaposlovanje,kjer je tudi navedeno za katero delo se usposabljaš,toda sedaj delajo vsa druga dela, kot so se prišli usposabljat!? In o tem je celo držani urad zzzrs obveščen ,pa sploh ne reagira!?!?!? Še kaj bi se našlo,pa je že to preveč! Lp
dees
05. 08. 2010 21.39
SLO-PRAVNA DRŽAVA-BANANA DRŽAVA (pa briši še to!!!!)
mafija76
05. 08. 2010 19.19
atomic1 g.Zakeršnik je reševav prevent,on je malo zaustavu bošnjaka drugač bi biv prevent že davno kompletn v bosni.
Inspire
05. 08. 2010 17.10
Trije interesenti ne želijo biti imenovani . Zakaj ne ? Zato , ker enako , kot dosedanja lastnika Preventa nimajo poštenih namenov ! Delavke : Bojte se Boxmarka iz Kidričevega , ker tisto kar so povedali delavci te tovarne je vse res . Z rešilci so jih vozili v ptujsko bolnišnico , tako so zgarani in pod večnim mobingom .
tv1
05. 08. 2010 17.07
Kaj se ima vmešavat v privat lastništvo gospodarstvo ministerstvo, ali je tudi tukaj vse povezano, gospodarski minister se nima vmešavat kaj ko gre firma v stečaj, ali pa so si spet drugače prevedli tujo besedo ti naši na vladi, vsa vlada naj si že enkrat nalije čistega vina in naj dela za to za kar so, ne pa mešanje dreka tam kjer je privat lastnina, vsi delavci so vedeli da je priva lastnik in se lahko zgodi to kaj se je zgodilo, nekaj ljudi si mora še obogatiti svoj lobij, da bo začela pravna država delovat
Uporabnik443897
05. 08. 2010 16.56
Povem kaj se bo zgodilo. Prevent bo za skoraj nič kupilo neko podjetje povezano z politiko ma mali denar. Nato bodo od države dobili subvencijo za ljudi ki jih bodo zaposlili. Plače v zečetku mizerno male, pač samo za prećivetje po dvel letih par mesecev spet brez plač. Podjetje spet na istem in delavci na RK. Država ob kup našega denarja par BARAB p anesramno bogatih. Pahor pa kot vedno spet kako idiotsko domislico miril razkurjene Korošice. Ala vera za tako oblast in res ne vem za kaj smo si jo zaslužili !!!
mailer
05. 08. 2010 16.47
Če "neimenovani interesenti" kot pogoj za reševanje firme ne bodo zahtevali takojšnjega kazenskega pregona vseh vodilnih in tudi nadzornikov, prav tako pa doživljenjsko prepoved kakršnihkoli vodilnih položajev v kateremkoli slovenskem podjetju za omenjene, se bo zgodba ponovila.
nikajana
05. 08. 2010 16.39
seveda, neimenovani, ker iz tega ne bo nič................
goso
05. 08. 2010 16.38
Znana zgodba, kot Mura. Firmo spravt na poden, pokasirat kej od države, pol je pa posla čez glavo, kr naenkrat. Kdo bo še verjel takim pravljicam. Posli se ne dobijo žez noč.
Nicolete
05. 08. 2010 15.58
Ker so LDS - ovci, SD - jevci in Zaresovci naredili toliko škode v Sloveniji kot Nacisti v drugi svetovni vojni v Evropi je na pohodu nov Maršalov plan pomoči oropanim, ponižanim in brez dostojanstva živečim delavcem. Poleg Čevljev, ter Oblačil so pravkar po 50. letih poizkusno zalavfali proizvodni obrat za jajca v prahu in Vočne kocke.l
Nicolete
05. 08. 2010 15.38
Namesto gotovine za El. energijo, Komunalne storitve in plačilo učbenikov naj Karitas RK nakažeta nekaj parov čevljev, par kosov oblek in paket napolitank. In tudi članarino RK bomo plačali v stilu menjalniške valute par čevljev, nogavic ali pa starega papirja. Tako, da bodo vsi dobili občutek izredne pomoči.
Gosposvetski
05. 08. 2010 15.33
UNNRA Paketi pomoči naj bi bili zgodovina.Danes ,pa enemu najbolj delavnih Narodov lastna vlada ponuja paket socialo za vse garanje in odrekanje.Scrvite se v peklu !
porka.malorka
05. 08. 2010 13.54
misli-si problem je v tem da bi morali tehnološko zamenjat celotno proizvodnjo. Kdo bo pa to plačal???????????
am_staff
05. 08. 2010 13.17
Vlada, poslanci in Turk se vam ne zdi, da je nekaj narobe pri nas, da človek, ki dela nima kruha, tisti na zavodu pa je gospod.
Alexxsaso@yahoo.ca
05. 08. 2010 12.40
Jasno je,da sta lastnika dva in obema je v interesu zaslužek. Proizvodnjo bosta selila na trge cenene delovne sile in sicer tja, kjer je doma lastnikz nižjim deležem. Kaj bodo delavci jima je tako zelo malo mar. Prav tako pani nikogar, ki bi zdaj raziskal kako je do stečaja in zatečenega stanja sploh prišlo. Vse skupaj vsebuje elemente kaznivega dejanja gospodarskega kriminala, a za to nihče ne bo nikoli odgovarjal. V Avstriji se v takšnem primeru takoj sproži postopek in, če se ugotovi neskladost se odgovorne kaznuje. 7 let od obsodbe ne more niti mobitela posedovati kaj šele, da bi odprl podjetje. Pa pri nas? Žvižgajoče se bodo odgovorni obrnili in odšli naprej na grbah drugih revežev grabit svoj kapital...
super_tip
05. 08. 2010 12.37
Ta oblast bo pokopala delavce in upokojence,če se ne bomo pravi čas uprli.
yerbas
05. 08. 2010 12.32
Vseeno vam lahko pihnem na dušo, da zelo malo veste o stečaju in o zgodbicah, ki so vam ga zagodli vrli svlovenci v Preventu. Nekaj se sliši in nekaj se govori. Pravega epiloga ni na planem. Tukajšnje novice so enostavno neanketno tipanje koliko ljudje vedo o dogajanjih in kakšne vpoglede imajo v vaš poseg. Vsekakor je znano, da se stvari pelje v vašo pogubo. Na koncu bodo nekateri nekaj izvohali. Bistva pa ne boste nikoli zvedeli. Pomembno je namreč to, da se stvar lahko tako izvede ker imate tako ustavo in tako zakonodajo. Vse vaše evostavčne ugotovitve dokazujejo, da nič ne veste. In da z enostavčnimi trditvami večina dela zgago ali zavajanje ljudi pred resnico.........Zraven pa mešate vsemogoče vzporednice iz popolnoma drugih tem. Bistva pa ni. za začetek je potrebno vedeti, da so se lastniki med saboj sprli. Zakaj in kaj so se dogovorili........To je pa druga pela.......Zakaj pa dajete parazitom lastništvo, je lahko naslednja tema....Udarili so po ljudeh ali po, za njih sociali. Z odpiranjem firm v drugih državah je hkrati rešitev neplačevanja delavcev v domačih podjetjih, (d.o.o.-jih) in s tem sociala, ki je predvidena za nadomestilo ljudem. Živela slovenija, ki se gradi na lakoti ljudstva s pomočjo karitasa, rdečega križa in socilanih služb. Na vseh treh aspektih so zaposleni z visokimi plačami. Zdaj se bodo iz aspektov kjer nekateri smatrajo, da dobijo premalo za svoje lenarjenje, oglasili samo črvi in ki delajo za vbogaime........
RoccoS
05. 08. 2010 12.26
Važno, da mi rešujemo Grke!