Slovenija

Vrtci še naprej plačljivi

Ljubljana, 15. 12. 2006 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Poslanci so z 40 glasovi proti zavrnili novelo zakona o vrtcih, ker naj bi bila finančno nerealna.

Državni zbor je opravil splošno razpravo o predlogu novele zakona o vrtcih, ki ga je v zakonodajno proceduro vložila zunajparlamentarna stranka mladih ob podpori več kot 5000 državljanov. Koalicijski poslanci so predlog, ki predvideva brezplačne vrtce za vse otroke, s finančnega vidika ocenili kot neustrezen. Za opozicijo pa je predlog sprejemljiv, vendar bi ga bilo po njihovem mnenju treba še dograditi.

Koalicijski poslanci so predlog, ki predvideva brezplačne vrtce za vse otroke, s finančnega vidika ocenili kot neustrezen
Koalicijski poslanci so predlog, ki predvideva brezplačne vrtce za vse otroke, s finančnega vidika ocenili kot neustrezen FOTO: POP TV

Državni zbor je po opravljenih splošnih razpravah z 39 glasovi za in 13 proti sklenil, da je zakon o prostorskem načrtovanju primeren za nadaljnjo obravnavo. Po drugi strani je večina (40 proti 19) odločila, da se za novelo zakona o vrtcih, ki jo je vložila zunajparlamentarna SMS ob podpori več kot 5000 državljanov, parlamentarni postopek konča.

Vlada po besedah državne sekretarke na šolskem ministrstvu Alenke Šverc predloga ne podpira, strinja pa se, da je treba ponovno preučiti organizacijo, financiranje in dejansko storitev predšolske vzgoje, ki je v primerjavi z ostalimi evropskimi državami precej draga.

Prva obravnava o zakonu o prostorskem načrtovanju je pokazala, da koalicija podpira predlagane spremembe, vendar z nekaterimi pomisleki. Opozicijski LDS in SD pa menita, da bi bilo smiselno prej sprejeti najnujnejše spremembe veljavnega zakona, šele nato pristopiti k celoviti sistemski rešitvi.

Brezplačni vrtci - nerealen predlog

Nadaljnji parlamentarni postopek za novelo zakona o vrtcih so sicer v opoziciji podprli, vendar ob opozorilih, da bi ga bilo treba še dograditi. Glavni argument proti noveli zakona, s katero bi uveljavili brezplačne vrtce za vse otroke, je bil, da zakon s finančnega vidika ni realen. So pa tudi koalicijski poslanci priznavali, da so cene vrtcev previsoke in da bi kazalo razmisliti o spremembah v sistemu.

Odzivi strank o predlagani noveli
Da bi bili vrtci za vse otroke ne glede na starost in trajanje programa brezplačni, se SLS zdi nerealno iz sistemskih in finančnih razlogov.

V DeSUS idejo o brezplačnih vrtcih podpirajo, ne pa tudi predlaganega zakona, je dejal Vasja Klavora. Postavlja se vprašanje, kje naj država vzame toliko denarja, poleg tega bi bili plačila oproščeni tudi premožni in najbogatejši.

Po besedah Slavka Gabra (LDS) je sistem predšolske vzgoje relativno dobro zastavljen, vendar ga je treba dograditi in cene po možnosti znižati za večino prebivalcev. Sprašuje pa se, ali bi bili brezplačni vrtci res pravični, glede na to, da v šolah trenutno ne morejo v zadostni meri plačati toplega obroka niti socialno najšibkejšim ter da prevoz dijakov ni brezplačen.

V primeru brezplačnih vrtcev bi bila Slovenija po besedah Alenke Jeraj (SDS) edina evropska država s takim načinom financiranja. Sistem ne bi bil pravičen, saj bi država plačevala vrtec tudi tistim z relativno visokimi dohodki, je opozorila. Opozorila je še, da je šest odstotkov staršev plačila popolnoma oproščenih, 22 odstotkov jih plačuje deset odstotkov, povprečno pa starši plačajo 30 odstotkov cene programa. Predloga za brezplačne vrtce v SDS ne bodo podprli, strinjajo pa se, da so potrebne spremembe.

Za SD ni sprejemljivo razmišljanje o spremembah, ki bi upoštevale samo cenovni vidik in bi znižale standarde. Če je vladi dvig rodnosti prioriteta, potem je lahko odnos do predšolske vzgoje preizkusni kamen za resnost te trditve, je dejala poslanka Majda Potrata. Po mnenju SD bi se moral 20-odstotni delež, ki ga v ceno vrtca prispeva država, dvigniti. To bi lahko vplivalo tudi na odločitev za rojstvo otroka, delež otrok v vrtcih pa bi se povečal, je razloge za podporo naštela Potrata.

DZ sprejel novelo zakona o avtorski in sorodnih pravicah

Ob koncu današnjega zasedanja je državni zbor z 39 glasovi za in 19 proti sprejel novelo zakona o avtorski in sorodnih pravicah, do katere se je v okviru skrajšanega postopka opredelil v četrtek. Z odločanjem o vložnih dopolnilih so poslanke in poslanci končal tudi v četrtek začeto drugo obravnavo novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi. Tretjo obravnavo pa naj bi opravili v ponedeljek.

Novela zakona o referendumu in o ljudski iniciativi odpravlja predhodni zakonodajni referendum ter dviguje število podpisov, ki jih je treba priložiti referendumski pobudi za začetek postopka zbiranja 40.000 podpisov, in sicer s sedanjih 1000 na 2500 podpisov. Po novem naj bi omogočili zbiranje podpisov vsak poslovni dan - če bodo uvedli delovne sobote tudi takrat - in ves poslovni čas upravnih enot. Rok za zbiranje 40.000 podpisov pa bi se podaljšal s 30 na 35 dni.

Po navedbah vlade je namen novele zagotoviti učinkovit sistem razreševanja odprtih vprašanj med kolektivnimi organizacijami - največkrat je bil v razpravi omenjen SAZAS - in uporabniki, zlasti glede določanja tarife. V ta namen je predvidena ustanovitev sveta za avtorsko pravo. Ko kolektivna organizacija in reprezentativno združenje uporabnikov v štirih mesecih pogajanj ne bi uspela skleniti sporazuma in določiti tarife, bo lahko ena stran predlagala, da tarifo določi svet za avtorsko pravo.

Prva obravnava novele zakona o prostorskem načrtovanju

Prva obravnava predloga zakona o prostorskem načrtovanju je pokazala, da koalicija podpira predlagane spremembe, vendar z nekaterimi pomisleki. Opozicijski LDS in SD pa menita, da bi bilo smiselno prej sprejeti najnujnejše spremembe veljavnega zakona, šele nato pristopiti k celoviti sistemski rešitvi.

Novost zakona na državni ravni je državni prostorski načrt, ki nadomešča dosedanje državne lokacijske načrte. Z njim se bo na določenem širšem območju načrtovalo več prostorskih ureditev državnega pomena hkrati (ceste, železnice, energetski objekti)
Novost zakona na državni ravni je državni prostorski načrt, ki nadomešča dosedanje državne lokacijske načrte. Z njim se bo na določenem širšem območju načrtovalo več prostorskih ureditev državnega pomena hkrati (ceste, železnice, energetski objekti) FOTO: POP TV

Največji problem veljavne zakonodaje po besedah ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika predstavljajo neusklajeni postopki priprave prostorskih aktov s predpisi o varstvu okolja in ohranjanju narave. Tako postopka priprave prostorskega akta in celovite presoje vplivov na okolje potekata po dveh tirih, brez zadostne povezanosti, je dejal Podobnik. Ministrstvo želi, da bi bile občine motivirane, da svoj prostor načrtujejo celovito in s tem načrtujejo tudi svoj dolgoročni razvoj, kajti le jasen prostorski načrt, pravi Podobnik, daje investitorju potrebno varnost.

Podobnik je tudi povedal, da veljavnega zakona ni bilo več mogoče dopolnjevati, saj da je veljavni zakon v nekaterih rešitvah konceptualno zgrešen. Minister verjame, da novi zakon ne prinaša nove zmede, ampak bolj jasne postopkovne rešitve in krajše postopke. Predlog med drugim tudi spreminja postopek določanja plačila komunalnega prispevka, ne zahteva obveznega javnega zbiranja investicijskih namer in ukinja obvezne revizije okoljskih poročil.

Odzivi strank na zakon o prostorskem načrtovanju

V LDS predloga po besedah Pavla Gantarja ne bodo mogli podpreti, ker je konceptualno zgrešen in nesmiseln, saj ga bo v primeru, da bo Slovenija dobila pokrajine in pokrajinsko zakonodajo, kasneje treba popravljati.
V LDS predloga po besedah Pavla Gantarja ne bodo mogli podpreti, ker je konceptualno zgrešen in nesmiseln, saj ga bo v primeru, da bo Slovenija dobila pokrajine in pokrajinsko zakonodajo, kasneje treba popravljati. FOTO: POP TV

Po besedah Vilija Rezmana iz DeSUS je ena izmed težav pri planiranju razvoja upravno politična ureditev v državi. Te zakon sicer ne more odpraviti, je pa upošteval to "hibo", pravi. Predlog po njegovih besedah odpravlja nekatere pomanjkljivosti. Izrazil je upanje, da bo predlagana hierarhija določanja prostorskih aktov razjasnila, kdo je za kaj odgovoren in kje lahko posameznik poišče odgovore na vprašanja. Prepričan je, da je dokument dovolj dobro povezan z ostalo zakonodajo. Ponovno spreminjanje prostorske zakonodaje bo sicer prineslo nekaj novih težav, ampak te bodo po njegovem manjše kot pričakovane koristi.

V SDS se strinjajo, da je treba sedanji zakon spremeniti, ker so v njem med drugim posamezne rešitve nejasne, deloma neizvedljive in včasih tudi organizacijsko vprašljive. Kot je dejal Rudolf Petan, se neustrezne rešitve v praksi kažejo po eni strani v veliki množici novih posegov v prostorov, "ki ob pritisku kapitala vznikajo čez noč", po drugi strani pa so "ogromne težave, ko se skuša na določenem območju zgolj pridobiti informacijo, ali je sploh možen poseg na takšnem področju ali ne".

Njegov poslanski kolega Franc Sušnik pa je opozoril, da je vsak poseg v prostor v bistvu konflikt interesov, pri reševanju katerih je treba določiti arbitre. Dvomi, da bo lahko ministrstvo v tako kratko določenem času, kot ga predvideva zakon, posredovalo in usklajevalo v vseh spornih primerih.

Predlog po mnenju LDS konceptualno zgrešen

V poslanski skupini SLS pričakujejo, da bo predlagani zakon prinesel vrsto pozitivnih sprememb na tem področju in ga bodo zato podprli. Josip Bajc je opozoril, da bodo občine, ki so pristopile k pripravi prostorskih aktov po veljavnem zakonu, verjetno v primerjavi z novim zakonom v slabšem položaju. "Povedano drugače, imele bodo akte, ki bodo v marsičem preobsežni, zanje pa bodo odšteli znatna finančna sredstva," je dejal.

V LDS predloga po besedah Pavla Gantarja ne bodo mogli podpreti, ker je konceptualno zgrešen in nesmiseln, saj ga bo v primeru, da bo Slovenija dobila pokrajine in pokrajinsko zakonodajo, kasneje treba popravljati. Gantarja moti tudi, da zakon ponovno uvaja strateški prostorski načrt države. Zanima ga, kaj bo ta imel opraviti s prostorom, ko bodo ustanovljene pokrajine, in "kaj vse bo država vtaknila v ta plan". Ministrstvu je priporočil, naj čim prej pripravi nekaj najbolj pomembnih sprememb zakona, sprejemanje tega predloga pa odloži na kasnejši čas.

V SD ocenjujejo podobno. Kot je dejal Janko Veber, bi bilo najprej treba sprejeti interventni zakon za odpravo največjih pomanjkljivosti, ki občinam povzročajo težave pri pravočasnem sprejemanju prostorskih aktov, šele nato celoviti sistemski zakon. Interventni zakon narekuje tudi časovna priprava aktov, ki so predpogoj za uspešno črpanje sredstev iz kohezijskih in strukturnih skladov. Po njihovem mnenju bodo občine s tem zakonom resnično izgubile pristojnost pri prostorskem načrtovanju. Glede državnega strateškega prostorskega načrta pa je Veber izpostavil bojazen, da bodo posamezna območja zaradi neupoštevanja vpliva okoljskega vidika lahko zaostala v gospodarskem in demografskem razvoju.

V NSi predlagani zakon sicer podpirajo, ker želijo preprečiti sedanje neustrezne rešitve, ko zaradi pritiska kapitala prihaja do množice nenačrtovanih posegov v prostor, po drugi strani pa odhajajo investitorji, ker ne morejo pridobiti ustreznih informacij o tem, ali je uresničljiva njihova investicijska zamisel z vidika posega v prostor. Vendar pa upajo, da ne bo deležen podobne usode kot zakon o urejanju prostora, ki kljub zagotovilom o poenostavitvah ter krajših in enostavnejših postopkih v praksi ni zaživel, je v imenu poslanske skupine opozoril Drago Koren. Prepričan je, da bo pozitiven korak dosežen le, če se bodo uresničili temeljni cilji zakona.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko15h
16. 12. 2006 13.48
Strategija za dvig rodnosti, ja... Pa saj niti ni treba, da so vrtci zastonj. Bi bil pa skrajni čas, da vsi plačamo tisto, kar dobimo - torej v določenem vrtcu za enak program za vse enako plačilo. Zakaj je pri nas vse vedno "socialno pravično", kar je v bistvu samo zaviranje ustvarjalnosti in vzpodbujanje manipulacij? Storitev, ki jo dobiš, naj bo odvisna od plačila, ne pa od dohodka! Pa naj to velja za vrtce, zdravstvo in kar je še podobnega. Saj tisti, ki več zasluži, že tako plača več davka. Zdaj je pa tako, da se splača biti revež - in dokler bo tako, bo revež tudi država.
hun
16. 12. 2006 01.55
če bi si vlada postavila mlade in otroke kot prioriteto - saj trdi, da je rodnost in družinska politika 1A točka njenega program, bi denar za to našla - 0.7 proračun se mora narediti tako, da pač najprej daš za prioritete, potem za vse ostale lumparije - in strinjam se z Jožefom - a je prioriteta vojska??? Janša in vsi ostali osamosvojiteljski priliznjenci so ob osamosvojitvi zagotavljali, da RS ne bo zapravljala za vojsko in ne bo vojaška džava....ne vidiš, da vam že dve desetletji trosijo laži!????? mirno noč vsem - tistim, ki želijo plačevati vrtce pa naj jih plačujejo še namesto ostalih...če jih denar tišči :) :(
bovin
15. 12. 2006 23.18
SUPER vrtci ne bodo brezpaćni kajti rabimo drage vojaške oklepnike, dajih kažemo na kosovem in afganistanu , rabimo miljarde sit za VOJAŠKE AVIONE IN NENAZADNJE RABIMO VELIKO MILIJONOV EVROV za provizije , ki si jih bodo pri teh poslih zaslužili vladni mogotci. Če bi bili vrtci brezplačni, bi morali obdavčiti razne turbo kapitaliste , sveto rimokatoliško cerkev ki je NEOBDAVČENA in kupuje gozdna gospodarstva za nekaj milijard SIT .brezplačni vrtci bi ogrozili tudi ruplovo meto ni razne vladne ljubice, ki gredo na vadne izlete.Na kocu pa bodo za use krivi kumunisti še sreča ,da je tudi janša bil kumunist . vrtci bodo pa brezplačni takrat ,ko bodo pod okriljem rimokatoliške cerkve otroci pa bodo klonirančki SDS.
qway
15. 12. 2006 22.49
To je res problem - tukaj dejansko je prisotna diferenciacija med otroki. Veliko staršev, ki imajo malo več pod palcem, bodo po logiki nižjih stroškov otroka dali v varstvo privat - velikokrat tudi neusposobljenim varuhom (ne vzgojiteljem), medtem ko bodo tisti, ki ne delajo otroke veselo dajali v vrtec, saj so tam pol dneva preskrbljeni, siti, deležni prave vzgoje, primerne njihovi razvojni stopnji, primerno se bodo vključili v družbo drugih otrok, deležni bodo subvencioniranih razvedrilnih vsebin - npr. lutkovne igrice v vrtcu - in vse to praktično zastonj ali za majhno plačilo. O vsem tem lahko starši, ki imajo otroke varovane privat, le sanjajo. Ena penzionistka, ki zaradi nizke penzije vzame v varstvo še dva otroka, se ne more kosati s profesionalnimi vzgojitelji, njeno stanovanje ni niti podobno otrokom prilagojenim prostorom v vrtcu, njena prehrana ne ustreza nobenim haccp predpisom, njej država ne subvencionira programa Z gibanem v bolj zdravo življenje (alikakože)... Res je za premislit o tem...
theykilledKenny
15. 12. 2006 22.30
A ste mogoče pričakovali, da bodo vrtci brezplačni? Kdo bo pa denar dajal za tekoče stroške, za plače zaposlenih? SMS (Stranka Mladih Sleparjev)? Vrtci so bili vedno dragi. Če smo jih morali plačevati mi, naj jih pa še ostali! V nasprotnem primeru zahtevamo povrnitev vseh stroškov. Kdo jih bo vrnil? SMS? .... and so on, and so on...
ivo55
15. 12. 2006 22.06
Srž problema je v tem, da dakoplačevalci že itak plačajo vrtec , šolo, zdravstvo zase in za vse ostale, za svoje in preostale otroke - potem pa še enkrat skozi lastno udeležbo. Nadzora nad porabo sredstev ni, saj ne more biti res, da oskrba nemotenega otroka stane več za 4.ure kot pa delavec zasluži za delo v 8. urah. Tu čakamo tisti, ki se nas večkrat označuje za bedake na spremembe - in poslušamo blebetanje o socialni vzdržnosti obdavčevanja prejmkov za delo.
ivanz
15. 12. 2006 20.47
zmanjšanje rodnosti z obdavčenjem vrtcov je le še ena neoliberalna poteza EU-janša mafije za uničenje slovenije.
ecoliqua
15. 12. 2006 19.36
Kje si tito??? Tu imate nacrt za dvig rodnosti!!!!!!Visja cena vrtca je naslednji korak nasih politikov.
Torpedo
15. 12. 2006 11.45
prav bi bilo, da bi vsi plačevali za vrtce nekaj malega, ne pa da morajo starši plačevat mesečno 100 jurjov, ostali pa nč
jaka37
15. 12. 2006 09.50
Brezplačni vrtci? Zgolj populistična poteza SMSa, ki jo je plasirala z upanjem na dobri rezultat pred lokalnimi volitvami. Ni jim uspelo, zato tudi ne govorijo več o tej ideji. Pa tudi sicer je to nerealen predlog. Brezplačnih stvari ni, ker vedno nekdo nekje plača. Je pa prav, da se uredi kakšna boniteta oz. ugodnosti pri plačilu, še posebno za družine z več otroki.