Slovenija

Vlada želi razdeliti Lipico

Ljubljana, 22. 06. 2006 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladni predlog zakona predvideva razdelitev javnega zavoda Kobilarne Lipica na dve organizacijski enoti.

Kobilarno Lipica naj bi razdelili na dve organizacijski enoti: kobilarno, ki bi opravljala javno službo, ter enoto gostinstvo in turizem, ki bi opravljala gospodarsko dejavnost.
Kobilarno Lipica naj bi razdelili na dve organizacijski enoti: kobilarno, ki bi opravljala javno službo, ter enoto gostinstvo in turizem, ki bi opravljala gospodarsko dejavnost. FOTO: Reuters

Vlada je sprejela predlog novele zakona o Kobilarni Lipica, ki predvideva razdelitev javnega zavoda Kobilarne Lipica na dve organizacijski enoti: kobilarno, ki bi opravljala javno službo, ter enoto gostinstvo in turizem, ki bi opravljala gospodarsko dejavnost.

Novela zakona, ki predvideva tudi poenostavljen postopek za pridobitev gradbenih dovoljenj izven zavarovanega območja, bo po zagotovilih ministra za kulturo Vaska Simonitija odprla pot za pridobivanje sredstev EU.


V utemeljitvi razlogov za oblikovanje dopolnitev k zakonu o Kobilarni Lipica je minister za kulturo Vasko Simoniti dejal, da kobilarna z dosedanjo ureditvijo nima možnosti za uspešen razvoj, saj ne omogoča razvoja gospodarskih dejavnosti in preboja iz rdečih številk.


Predlog novele zato poleg organizacijskega preoblikovanja določa poenostavljen postopek za pridobivanje gradbenih dovoljenj in izpeljavo manjših posegov v prostor, kar bo po zagotovilih ministra odprlo pot za pridobivanje sredstev EU.

Predlog novele bo obenem olajšal udeležbo na razpisih EU za sofinanciranje gospodarskih dejavnosti Kobilarne Lipica in obnovo kulturnega spomenika, kar na osnovi sedaj veljavnega zakona ni bilo mogoče, je dejala državna sekretarka Jelka Pirkovič z ministrstva za kulturo. Dosedanji zakon namreč ni predvidel oblikovanja državnega lokacijskega načrta, ki predstavlja osnovo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Besedilo novele uvaja še pojem vplivnih območij, nad katerimi lahko država uveljavlja predkupno pravico oz. prednostno pravico do najema. Prednost določitve vplivnih območij je predvsem v lažjem pridobivanju novih pašnih površin v okolici kobilarne.

Vlada želi z novelo urediti tudi področje prevelikega povečevanja števila konj do četrtega leta starosti. Nerestriktivna politika razploda namreč zmanjšuje kakovost konj in s tem posledično tudi konkurenčnost Kobilarne Lipica, je prepričan Simoniti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.