Slovenija

Vlada stiska Drnovškov urad?

Ljubljana, 11. 09. 2006 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drnovšek na spletni strani gibanja piše, da vlada "finančno stiska" njegov urad, ki ne more plačati reševanja Križnarja.

Drnovšek opozarja, da je predsednikov urad letos nominalno dobil manj denarja kot lani
Drnovšek opozarja, da je predsednikov urad letos nominalno dobil manj denarja kot lani FOTO: Reuters


Predsednik republike Janez Drnovšek je na spletnih straneh Gibanja za pravičnost in razvoj zapisal, da urad predsednika države ne more plačati 20.000 evrov za pokritje stroškov sodnega procesa in vrnitve Toma Križnarja iz Sudana, ker nima denarja. V gibanju bodo organizirali zbiranje sredstev zanj. 

Drnovšek še opozarja, da predsednikov urad "finančno stiska" vlada, saj uradu ne odobri vloge za povečanje sredstev, ki bi zagotovila normalno delovanje urada. "Pa ne gre za nobena pretirana sredstva, saj je letošnji predsednikov proračun nominalno nižji kot lanski. Očitno bi vlada rada na tak način disciplinirala neposlušnega predsednika," je zapisal Drnovšek. 

Križnar je v Darfur odpotoval kot posebni odposlanec slovenskega predsednika
Križnar je v Darfur odpotoval kot posebni odposlanec slovenskega predsednika FOTO: Reuters

Varčevalni ukrepi

Ker je Drnovšek predvidel takšen razplet, je že zmanjšal preostale aktivnosti v tem letu. Tako se ne bo udeležil letnega zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, odpovedal pa bo še nekatera že prej dogovorjena meddržavna srečanja. 

Tudi stroškov Drnovškovega posebnega pooblaščenca Hamdije Blekića, ki je posredoval za izpustitev Toma Križnarja, ni bilo mogoče plačati iz sredstev predsednikovega urada. Pomagali so zasebni donatorji. "Ker pa nekaterim v tej državi očitno ni bilo prav, da je ta akcija uspela, zdaj iščejo dlako v jajcu in postavljajo pod vprašaj tudi takšno financiranje," je zapisal Drnovšek. 

Tomo Križnar, Janez Drnovšek in Hamdija Blekić - po uspešni Križnarjevi vrnitvi v slovenijo
Tomo Križnar, Janez Drnovšek in Hamdija Blekić - po uspešni Križnarjevi vrnitvi v slovenijo FOTO: Dare Čekeliš


Križnarja, ki je januarja odpotoval v Sudan kot poseben odposlanec predsednika Drnovška za Darfur, so 21. julija tam zaprli. Sodišče v El Fašerju je nato Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora zaradi nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov. 4. septembra so ga izpustili, potem ko ga je pomilostil sudanski predsednik Omar al Bašir. V Slovenijo se je Križnar vrnil 5. septembra.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s_slovenec@hotmail.com
15. 09. 2006 21.00
Lovro, vseeno si preberi odgovor predsednikovega urada Janši in javnosti (ta zadnje), kjer je omenjeno, da je na vladnem nivoju praksa, da se tekom leta povečajo že odobrena sredstva, ker se vseh stvari enostavno ne da predvideti vnaprej. Če bi imela vlada tako lepo lastnost, kot jo marsikateri na forumih pričakujejo od naših oblasti, bi nam šlo precej bolje. Najbolje bi bilo, če bi državljani talali denar Janši. Pol bi šele jamral.
lovro@hispavista.com
15. 09. 2006 20.47
Mislim, da je vse skupaj velika neumnost. Javne finance se urejajo preko predračuna. Drnovšek je točno vedel koliko ima denarja na razpolago in za kaj (nek program je sigurno bil). Če je v pol leta porabil kar je imel za celo leto, ne more krivit Janšo ali vlado. To je samo taktika starega lisjaka z bogve kakšnimi nameni...
albertinum@excite.com
13. 09. 2006 14.52
Jakec je lepo povedal: Kakor koli obrneš, vedno je in bo kriv LDS z Drnovškom na čelu. Jakec torej trdi, da Janša lahko naredi katastrofo, pa bodo še vedno krivili prejšnjo vlado. Kje smo že to slišali? Morda v vsakem stavku, ki ga Janša izusti? Ko Jakec trdi, da je sodelovanje v okupaciji Iraka obveza Slovenije do NATA, seveda pozablja na vse tiste članice NATA, ki v tej okupaciji ne sodelujejo. V tem je razlika med pokončno vlado in med klečeplazniško in nesposobno sramoto, ki se ji reče vlada.
Uporabnik113189
12. 09. 2006 13.56
Zgodba postaja zelo umazana. Janša je pripeljal predsednika točno tja kjer ga je želel videti. Tudi njemu bi ustrezala kakšna donacija in če to počne predsednik... Drago Kos želi predsedniku s svojim opozorilom le dobro. Zelo pomembna je pripomba da je bil podoben primer donacije v ministrstvu za javno upravo ( beri vlada) in če se zgodba razraste, se bo v končni fazi pojavil nekdo ki ima veliko denarja in zaradi nam neznanega motiva pokupil vrsto posameznikov ali organizacij. Od tu naprej bo potem veljalo le še pravilo divjega zahoda. Mogoče se nekaterim zdi, da smo sedaj v EU varni pred neumnostmi..Pa to ni res, dogodki v drugih državah EU so zelo poučni. Da se predsednik ne more udeležiti skupščine OZN je za Slovenijo kot državo sramota brez primere. Mislimo da smo nekaj, pa še iz nerazvitih, ki res nimajo denarja pridejo. Vse bolj se kaže miselnost, da bomo imeli večjo korist, če se bomo bratili z sosednimi bogatimi državami. Ja seveda!! Slovenija kot država potrebuje v svetu prijatelje. Res si bomo naredil velik prijateljev, če bomo udrihal po revnih. Pa še naš vojak naj se sprehaja po njihovih ulicah. Za sebe vem, če bi se mi sprehajl italijanski ali nemški vojak po Ljubljani bi si svoje mislil.
Maxsterr
12. 09. 2006 12.33
Spoštovani g.predsednik, če niste sposobni (kot urad,ali pa osebno) zagotoviti 20.000 Eurov za povračilo stroškov,nastalih pri reševanju g.Križnarja potem ne vidim več razloga ,da ste še naprej predsednik vseh Slovencev.Omenjen znesek je pa res drobiž v primerjavi s tem koliko dejansko država dnevno zapravi za t.i.bedarije. Res sramota za neko državo in za te besede izrečene z Vaših ust.Ne bi rekel ,da so to 6-mestne številke,ampak da ne spravite skupaj omenjenega zneska oz.nimate denarja,...???Kaj ste pa potem počeli v Darfurju in ne vem kje še vse. Najprej se greste mesije,potem svetovnega nevemkaj,na koncu,ko pa pride račun - pa rep med noge. In to kot predsednik nas vseh. SRAMOTA!!. Koliko pa stane udeležitev letnega zasedanja GSZN nas davkoplačevalce?,pa neuspešni sodni procesi doma,pa sodni zaostanki -tudi na evropski ravni...??Verjetno kar nekaj sto krat več kot samo reševanje g.Križnarja. Res,neverjetno s čim nas bašete....
komentator
12. 09. 2006 12.12
Odgovor na "poslanca" zakon1: Nisem strankarsko obarvan, vseeno pa vem, da je v dolgi vladavini LDS bilo porabljeno, oz. odvrženo precej več davkoplačevalskega denarja kot sedaj, samo da mediji sedaj iz vsake muhe naredijo slona, preje pa si nihče ni upal nič pisati. Kar se pa dr. Drnovška tiče, bi glede na njegove izkušnje in ugled pričakoval obnašanje na nivoju in ne osnovnošolsko bockanje z Janšo. Denar, ki ga je že zapravil in bi ga še naj raje nameni slovenskim družinam (jih je že veliko na robu revščine), kar ostane pa ostalim.
Zakon1
12. 09. 2006 10.45
Tudi portal 24ur.com sodeluje pri vladni dejavnosti "ljudem več iger kot kruha, pa bodo pozabili na kruh in na druge resne težave", s čimer se pravzaprav uvršča v bolj pristranske in (vsaj posredno) odvisne medije. Lep primer za to je razviden iz vprašanja, katere e-članke in prispevke imamo uporabniki pravzaprav sploh možnost komentiranja. Take, ki so bolj "proti" opozociji brez problema, take, ki so "bolj" (koliko takih člankov sploh je) proti vladajoči koaliciji pa je bolj malo ali nič. In zakaj se ne da komentirati članka o privatnih helikopterskih aktivnostih Janeza Janše na račun davkoplačevalcev??? Koliko stane minuta kleta s helikopterjem in koliko je zapravil z letenjem nad hišo svoje simpatije ter s tem, da niso šli po najkraji poti ampak vmes še malo na izlet? Še ena sramota članov naše vlade, ki pa seveda ne bo dobila pravega epiloga. namesto da bi kaj storili za preprečevnaje revščine in izničenje obstoječe, se sami raje ukvarjajo z bahaštvom, samopašnostjo in begoističnim brignajem predvsem zase. Dajmo it na volitve in pokažimo tej sedanji vladajoči koaliciji, da je takega njenega obnašanja definitivno konec. Potem pa ... naj plača za svoje napake. Tudi z osebnim premoženjem, če je treba.
nask
12. 09. 2006 09.07
sprašujem se kje je njegovo gibanje za pravičnost in mir - za v slovenijo sigurno ne - pozablja pa da mu slovenci dajejo plačo da lahko on osebno zdravo živi in je, energijo pa usmerja v darfur, hrvaško in še kje ......... ni bil tako zagnan pri potresu v bovcu, ali poplavah pri naših ljudeh, saj so oni davkoplačevalci, ne darfurci - ne rečem pomagati je treba vsem, toda prvo naj drnovšek počisti svoj prag v sloveniji, šele nato drugje, če ni sposoben , naj odstopi in gre v darfur z svojim dohodkom
pomi@auspuh.com
12. 09. 2006 08.50
Jaka37 a ti nisem že enkrat svetoval, da ne jej dreka. Pa ga še vedno. No pa ga jej če hočeš. Jaz sem bil itak proti NATU. In kdo je bil celo obrambni minister v tistih časih lizanja riti NATU? Ojoj Janša.
jimi.hendrix@email.si
12. 09. 2006 08.44
Jakec dragi, tudi lahko obračaš, rotiraš in kotališ, še vedno pa boš zadrt SDs-ovec brez srca za sočloveka, ki je povrhu vsdega obremenjen še s strankarsko pripadnostjo. Če mi nebi takrat podprli nata sedaj v NATU ne bi bili. In po dveh letih je res že S K R A J N I čas, da izgovor zamenjate, ker se vam bodo že vaši kmalu smejali. Skoraj taka ironija kot jo premore Almighty Bush. Pa še to Jakec, kar je albertinum rekel o oklepnikih je čista resnica, ta pa boli :))) Lep sončen dan želim :)
jaka37
12. 09. 2006 08.38
LDSovčki samo jokate za te oklepnike, v vaše trde in nerazgledane glave pa ne gre dejstvo, da je nakup planiran, da je potrebna posodobitev in da je to zaveza, ki smo jo dali NATU. Kdo je že vodil vlado ob vstopu v NATO? Ojoj LDS IN TONE ROP. Kakor koli obreš, vedno je in bo, kriv LDS z Drnovškom na čelu. Nesposobni pač ostajajo nesposobni, Drnovšek pa je še čisto odplaval, mišljeno mentalno. Verjetno preveč meditacije. SIcer pa je Drnovšek s Križnarjem naredil samo škodo in nobene koristi. Medtem, ko je Drnovšek lisica zvita čepel na zaplani in surfal po forumih, je Križnar gnil v zaporu.
albertinum@excite.com
12. 09. 2006 08.27
Samo en Janšev oklepnik bo požrl veliko več denarja, kot ga rabi Drnovšek. Z dvema Janševima oklepnikoma bi lahko kupili vse operacijske mize, pa še bi ostalo. A Janša pač rabi oklepnike, da bi se dobrikal Bushu in sodeloval v njegovih terorističnih operacijah.
*Alien*
12. 09. 2006 04.31
Kendasebastjan, hehe, tale o bureku ti je pa dobra.. Lahko malo pojasniš?
bnam 2707
12. 09. 2006 03.49
Ja,res zanimivo,da če nimaš denarja ne moreš plačati. To ve velika večina slovenskih delavcev,ki delajo za zajamčeno plačo in si sposojajo denar,da lahko plačajo vodo,elektriko,vrtec in podobno... Urad naj organizira tombolo ali kaj podobnega,pa bo imel denar.Tudi kakšna gasilska veselica bi kaj navrgla.Treba se je znajti,kot se morajo znajti naši delavci. Naj pečejo pleskavice in čevapčiče,pa cviček prodajajo,pa bo,a ne.Lahko pa tudi s puščico okoli hodijo,pa kakšno zapojejo,a ne. Bo treba delat,delat, delat,delat prav zares.
kendasebastjan@hotmail.com
11. 09. 2006 23.53
vi sploh neveste kaj pisete veste kam gre denar iz precedniskega urada za dafur,tomota in forum....itd za traparije ne pa za precedniske procedure in kar se tice drnovska vprasajte se od kje je njegovo poreklo (SIPTAR NJEGOVI STARSI SO DELALI BUREK) in zdaj pa prosi janeza janso za dodaten denar iz proracuna ker so vse ze zagonili
trava@pinkponk.com
11. 09. 2006 23.41
Ja seveda spet fekta denar in računa na dobrit ljudi.Če se je spomnil akcije in spravil človeka v nevarnost za njegove mirovniške misije (rad bi postal druga mati terezija)in sedaj brez vesti fekta ga je lahko sram.Kar se tiče oklepnikov ideja mi ni preveč všeč ampak še vedno bolje kot pa reševati g.Drnovškove traparije pa še koristi nimamo od tega ali pa ni nobene vidnosti kvečjemu samo težave in brezvezno zapravljanje našega denarja.
makajjezvami
11. 09. 2006 23.00
Seveda ga bomo zbrali, v to sploh ne dvomim. Ne bi bilo pa prav da bi ta denar šel dodatno iz državnega proračuna. Drugače naj pa g. Drnovšek odpusti kakega svojega uradnika pa bo kmalu imel dodatnih 20.000 evrov. Mimogrede, pri Janševih oklepnikih bomo videli vsaj oklepnike, od tele Drnovškove akcije pa res ni bilo videti kakega efekta (razen zaprtja Križnarja)
makajjezvami
11. 09. 2006 22.59
Seveda ga bomo zbrali, v to sploh ne dvomim. Ne bi bilo pa prav da bi ta denar šel dodatno iz državnega proračuna. Drugače naj pa g. Drnovšek odpusti kakega svojega uradnika pa bo kmalu imel dodatnih 20.000
Rijad Proši?
11. 09. 2006 22.23
Ej lulčki, bomo že zbrali tistih 20 tisoč evrov za Križnarja, ni hudič, ker za dobre ljudi to ni noben problem. Tiasti denar, ki ga bo janša zapravil za oklepnike, pa nikoli ne bomo več videli. Hvala bogu je Drnovšek še vedno precej bolj priljubljen kot pa janša.
jaka37
11. 09. 2006 21.47
Kr naj ga stisnejo do konca. Če ga je že poslal dol, naj še plača tisto kar je zakuhal. Potem pa naj odstopi, da bo vsaj nekaj pametnega naredil.