Slovenija

Operacije že odpovedujejo

Ljubljana, 02. 09. 2010 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V UKC so že začeli obveščati bolnike o preložitvi ali odpovedi operacije. Gre za zgolj nenujne posege, vendar bodo kmalu dlje čakali tudi pacienti z rakom. Glavni problem je pomanjkanje anesteziologov.

Na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zaradi preklica zdravniških soglasij za delo prek polnega delovnega časa še ne opažajo odstopanj v nekirurških dejavnostih, medtem ko je zaradi pomanjkanja anesteziologov manj operacij, je na novinarski konferenci povedala strokovna direktorica UKC Brigita Drnovšek Olup.

Na oddelkih kliničnega centra, kjer opravljajo predvsem urgentne operativne posege, se po besedah Drnovšek Olupove program bistveno ne bo zmanjšal. Na drugih oddelkih pa bo po njenih napovedih redni program zmanjšan tudi za polovico in več.

Na UKC že manj operacij
Na UKC že manj operacij FOTO: Reuters

Manj operacij na pediatriji in ginekologiji, čakali bodo tudi bolniki z rakom

Nekateri oddelki so že začeli obveščati bolnike o preložitvi oziroma odpovedi operacije. Velja pa to zgolj za nenujne operacije, je poudarila strokovna direktorica. Tako se je po njenih besedah zmanjšalo število operacij na pediatričnem oddelku kirurških strok in na ginekološki kliniki. V prihodnosti pa pričakujejo zmanjšanje obsega nenujnih operacij na vseh področjih, razen na travmatologiji, torakalni kirurgiji, nevrološko interventni kirurgiji.

Drnovšek Olupova tudi opozarja, da bodo na operacije dlje čakali tudi bolniki z rakom. "To so ponavadi daljše operacije in če je zdravniških ekip manj, se bo čakalna vrsta podaljševala," pravi in dodaja, da bodo tudi pri bolnikih z rakom ocenjevali, katera oblika raka je bolj agresivna ter na podlagi tega določali nujnost operacije.

Problem predvsem pomanjkanje anesteziologov

Razlog za odpoved operacij je predvsem pomanjkanje anesteziologov. Medtem ko bi za normalno delovanje vseh operacijskih dvoran dnevno potrebovali 31 anesteziologov, pa jih bo od prihodnjega tedna dalje na razpolago od 13 do 15, pravi strokovna direktorica kliničnega centra. Ob tem se je po njenih besedah "začel pritisk s strani anesteziologov v smislu razumevanja ur, kolikor jih lahko posameznik opravi v določenem obdobju".

Pojasnila je, da vodstvo bolnišnice upošteva tolmačenje zakona, kot ga je predlagalo ministrstvo za zdravje. Ministrstvo je namreč julija na direktorje javnih zdravstvenih zavodov naslovilo gradivo, kjer menijo, da za področje urejanja delovnega časa zdravnikov velja zakon o zdravniški službi, ne pa zakon o delovnih razmerjih.

Na kliničnem centru je soglasje preklicalo 650 zdravnikov, en zdravnik pa je doslej ta preklic pisno umaknil.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Jani Dolinšek

'Vlada se ni ustrašila'

Premier Borut Pahor je dejal, da se vlada kljub nesporazumom z zdravniki ni ustrašila zdravstvene reforme. Prav ta zaplet je povod več za to, da se na najbolj resen in rigorozen način lotimo zdravstvenega sistema, je poudaril.

Trenutni zdravstveni sistem namreč po njegovih besedah ni dober niti za bolnike niti za zdravstveno osebje in tudi ne za vzdržnost javnih financ. Vlada se bo priprave zakona o zdravstvenem varstvu tako lotila takoj, ko bosta premier in minister za zdravje Dorijan Marušič ocenila, da je so dovolj blizu kompromisni rešitvi z zdravniki.

Zares podpira možnost odpiranja kolektivne pogodbe

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem pa je v javnem pozivu vodjo Fidesa Konrada Kuštrina vprašala, ''zakaj so pravzaprav javno pozivali in nazadnje dosegli umik soglasij za nadurno delo oziroma dežuranje že 1. septembra 2010''.

Ko so v DZ julija letos sprejemali novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, so namreč sprejeli amandma, s katerim so določili štirimesečno prehodno obdobje, s katerim so uveljavitev spremembe načina obračunavanja dežurstev prestavili na 1. januar 2011.

''Prepričani smo bili, da štirje meseci pomenijo dovolj, da tako vlada kot predstavniki zdravnikov in zobozdravnikov sprejmejo usklajeno rešitev, ne samo na področju dežurstev, ampak tudi širše (višina osnovne plače, dežurstva, preučitev različne odsotnosti zdravnikov). Vsi napori v DZ so bili torej usmerjeni v to, da bi obema stranema dali dovolj časa za resne pogovore, usklajevanja in iskanje kompromisa,'' je zapisala.

Vlado pa je Zalokar Oražmova pozvala, da čim prej ministru Marušiču za potrebna pogajanja podeli vsa pooblastila, vključno z možnostjo odpiranja kolektivne pogodbe. 

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Garfield7497
07. 09. 2010 12.02
VSI ŠIMFAMO ČEZ DOHTARJE KOLK ZASLUŽJO KO JIH PA NI PA JAMRAMO DA JIH NI DOHTAR PO MUS
Tonček Balonček
05. 09. 2010 17.35
Že zdaj je med zdravniki v Gradcu, Trstu ter Celovcu izjemno zanimanje za dežuranje v Izoli, na Jesenicah in v Mariboru, kjer zaslužijo več kot v svojih bolnišnicah, ha, ha! Pa uvozili bomo anesteziste z Baljkana, ha, ha! Pa saj je šefica anestezije v UKC-ju že uvožena, tudi pol zaposlenih tam je iz uvoza, pa jih je še vedno premalo! To o uvozu je iluzija, pač ne gre za gradbeništvo ali barske plesalke, tu s euvoz pač konča! Uvozimo raje politike in managerje!
Javoje
03. 09. 2010 20.45
modri dirkač: - zdravniki so z umikom soglasij cincali 15 let. Le zakaj? Tonček balonček: Kam bo ZZZS z denarjem? Preprosto - če bo delala v interesu zavarovancev, bo z njim plačala tistemu, ki jim bo potrebno storitev ponudil najugodneje. In če bo to bolnica v Trstu ali Gradcu, bo pač tam. Če pa bo delala v nasprotju z interesi pacientov, jih bo pač postavila v čakalno vrsto in jim razložila, da "se nič en da storiti" Mmofrede - koliko stane CT preiskava v Trstu, koliko v Zagrebu in koliko v Ljubljani? Ne vemo? Čudno, bi pa morali vedeti - pa ne samo za CT, ampak za vse storitve, za katere se v Sloveniji čaka v čakalnih vrsteh. Mogoče je pa poskrbljeno, da se ne izve?
Javoje
03. 09. 2010 19.57
Tonček balonček: Kaj pa če bo Zdravstvena blagajna kakšnega pacienta poslala npr. na CT čez mejo? Koliko je cena CT v Trst ali Gradcu? Ne vemo? Čas je, da zvemo... in da se malo obrnemo na Urad za varstvo potrošnikov, da nas poduči o pravicah, ki jih imamo iz plačanega zavarovanja. In bo potem morda še kakšen pacient več na stroške ZZZS-ja napoten čez mejo. Veste, iz Sežane je blizu v Trst in iz Maribora blizu v Gradec...
jurjur
03. 09. 2010 12.53
Po mojem sedaj nalašč (morda ne vsi) delajo še bolj počasi, da bi zadeva bila še bolj opazna in da bi čimprej dobili nazaj (pretirane) denarje. Težko bi verjel, da so polovico dela pokrili z nadurami.
SARSAL99
03. 09. 2010 12.30
zdravniki izsiljujejo.že zdaj se obnašajo kot bogovi,ko jih resnično rabiš jih ni.ko bo padla prva žrtev njihovih prevelikih apetitov,pa bo joj.in ker vemo,da po uradni poti ne dosežeš nič,se bomo državljani postavili sami proti njim,potem bo pa cirkus.
m0dridirkac
03. 09. 2010 11.46
A je to mogoče za "vislice" igrat? T E S L O _ _ _ _ _
m0dridirkac
03. 09. 2010 11.34
@strogoff Pa kaj ti tiste črtice na koncu pomenijo? _ _ _ _ _
strogoff
03. 09. 2010 11.32
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji ! _ _ _ _ _
m0dridirkac
03. 09. 2010 10.56
>>Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem pa je v >>javnem pozivu vodjo Fidesa Konrada Kuštrina vprašala, >>''zakaj so pravzaprav javno pozivali in nazadnje dosegli umik >>soglasij za nadurno delo oziroma dežuranje že 1. septembra 2010''. Namesto da bi se ravnali po našem premijeju Pahorju in cincali in odlašali do zadnjega dneva.
Tonček Balonček
03. 09. 2010 10.50
Matematika je pač neizprosna, brez nadur z raspoložljivim kadrom ne moreš izvajati programa v prejšnjem obsegu, nadure je treba pa plačati! Če UKC ne bo izvajal rednega oziroma ga bo dobil pol manj, to je vendar jasno vsakemu bebcu. Kam bo Zzdravstvena blagajna z denarjem? Bodo kupili spet kakšne "mašine", na katerih ne bo nikogar za delati z njimi? Ali ap bodo zgradili še kakšno stekleno kliniko z legionelo po ceveh?
cmid
03. 09. 2010 10.35
Denar je sveta vladar in to zdravniki presneto dobro vedo.Nihče jih ne more prisiliti da bi delali več kot določa zakon vendar mora biti jasno zdravnikom in pa tudi vladi ,da ko bo umru prvi pacient ,ki ga niso pravočasno operirali padale tožbe ,z velikimi odškodninami in vprašanje gdo bo to plaćal .
m0dridirkac
03. 09. 2010 09.54
@armand_hammer Kakšne zahteve? Zahtevajo "skrajšanje" delovnega časa na toliko, kot maksimalno dopušča zakon. Res huda zahteva.
armand_hammer
03. 09. 2010 09.32
JA TAKO BOSTE PA RES DOBILI PODPORO OD JAVNOSTI ZA VAŠE ZAHTEVE!
m0dridirkac
03. 09. 2010 09.16
Sicer pa, kot sem že rekel: Odpustit VSE zdravnike, na internetu objavit njihove domače naslove (tu bo sicer Pirc Musarjeva protestirala ampak gre za javni interes) potem pa naj ljudje gredo kar k njim domov, pa naj jih zdravijo, saj zavrnit jih pač ne smejo, a ne? Pa bo v predsobi sprejemna pisarna, v dnevni sobi čakalnica, v spalnici bo ordinacija, v kuhinji pa operacijska?
m0dridirkac
03. 09. 2010 09.15
@cupofmarja In ko so delali "nadure", so izvajali "operacije", ki so skrajševale "čakalne vrste", ko so pa delali nadure, so pa izvajajali operacije, ki so skrajševale čakalne vrste? Al kako?
joskoG
03. 09. 2010 08.50
je treba nekej nrdit... medicina je, roko na srce, podaljšala življenjsko dobo za 20 let. žalostn je samo to, da so v teh 20 letih sami kripli, k jh je treba žvet! ukinmo medicino( plus farmacijo) pa bomo rešil pokojninsko, zdravstveno pa tud državno blagajno...
cupofmarja@email.si
03. 09. 2010 08.08
obstajajo nadure in "nadure"........ več je "nadur" kot nadur.........
m0dridirkac
03. 09. 2010 07.59
>>cupofmarja >>izsiljevanje na račun bolnih............zdravniška etika....... Ko so pa nadure delali, ti pa plače niso bile všeč. Zdaj pa imate, kar so vam novinarji priborili.
mamica55***
03. 09. 2010 07.57
Operacije že odpovedujejo ! ja hvala bogu, oprode bebaste, spet mate temo . . .