Slovenija

Vlada o dveh sporazumih z ZRJ

Ljubljana, 25. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska vlada je sprejela pobudo za sklenitev sporazuma med vladama Slovenije in ZRJ o odpravi vizumov za imetnike diplomatskih potnih listov, pa tudi pobudo za sklenitev protokola o sodelovanju med zunanjima ministrstvoma obeh držav.

Goran Svilanović
Goran Svilanović FOTO: Reuters

Na današnji seji je vlada obravnavala tudi poročilo o pogajanjih za sklenitev sporazuma o rednem zračnem prometu med Slovenijo in ZRJ. Po pričakovanjih naj bi sporazuma in protokol podpisali 2. novembra med obiskom jugoslovanskega zunanjega ministra Gorana Svilanovića v Ljubljani.

S pobudo za sklenitev sporazuma o odpravi vizumov za diplomatske potne liste je vlada potrdila usklajeno besedilo sporazuma, s katerim bosta obe pogodbenici olajšali potovanja svojih državljanov, ki so imetniki diplomatskih potnih listov. Za potovanja državljanov z navadnimi potnimi listi namreč velja vizni režim, je pojasnilo zunanje ministrstvo. Po navedbah MZZ gre za tipično besedilo sporazuma, kot ga je Slovenija uskladila tudi z drugimi državami. Sporazum naj bi se začel uporabljati z dnem podpisa.

Janez Kopač
Janez Kopač FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je obravnavala tudi odgovor na interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za okolje in prostor Janeza Kopača ter ob tem ugotovila, da je bilo ministrovo delo zakonito. Svoj odgovor je posredovala državnemu zboru. Na pobudo premiera Janeza Drnovška je začela obravnavati problematiko reševanja prikritih grobišč in sprejela dogovor, da do 8. novembra vsa ministrstva, ki jih vprašanje zadeva, pripravijo pregled doslej opravljenega dela na tem področju, predloge in oceno finančnih sredstev za izvedbo predlogov. Sprejela je več ukrepov za učinkovitejše vodenje postopkov in racionalizacijo dela državne uprave in uredbo o poslovanju organov javne uprave z dokumentarnim gradivom. Razpravljali so še o predlogu izhodišč resolucije o migracijski politiki. Vlada se je na seji seznanila s pozitivnim mnenjem, ki sta ga dali komisija za protidobave in komisija za temeljne razvojne programe, zato so pogodbo za nakup vladnega letala v vrednosti 35 milijonov dolarjev že lahko podpisali. Za državnega sekretarja za področje športa na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport je bil imenovan Jakob Bednarik, za vodjo okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani pa za šest let Gorazd Fišer.