Slovenija

Vlada in sodniki korak naprej

Ljubljana, 10. 04. 2009 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodniki in vlada so dosegli napredek pri usklajevanjih o plačah. Minister Zalar je optimist, da se bodo pogovori še nadaljevali, pa je prepričan tudi predsednik Vrhovnega sodišča Testen.

Sodniški shod v Kopru maja lani
Sodniški shod v Kopru maja lani FOTO: Dare Čekeliš
Strinjali smo se, da ustavna odločba nalaga odgovornost vsem nam, ne samo vladi. Kajti Ustavno sodišče je dvakrat reklo, da je to postopek usklajevanj in v teh postopkih morata biti pač dva. Pravosodni minister Aleš Zalar

Predstavniki vlade in sodnikov so dosegli kar velik napredek in bodo usklajevanja nadaljevali, je po sestanku s sodniki na Vrhovnem sodišču pojasnil minister za pravosodje Aleš Zalar. Določili so nekaj strokovnih skupin za posamezna vprašanja in kratke roke, po ministrovih besedah pa se bodo naslednjič sestali čez 10 dni. Poudaril je, da ostaja velik optimist, in meni, da tudi sodniška stran postaja velik optimist: "Na današnjih usklajevanjih smo si izmenjali predloge, sodniška stran je predstavila svoje, iskali smo kompromisne rešitve in premikamo se naprej." Na vprašanje, ali so glede česa že usklajeni, je odgovoril, da so usklajeni že na več področjih, vendar so se zavezali, da bodo počakali s celovito informacijo do konca postopka usklajevanj.

Predsednica stavkovnega odbora sodnikov Janja Roblek je ocenila, da so naredili korak naprej, vendar o vsebini pogajanj tako kot minister v skladu z dogovorom ni želela govoriti. "Usklajevanja so bila zelo izčrpna, prišli smo tako daleč, da vendarle še obstoji možnost za dogovor, zato smo tudi sklenili, da se usklajevanja nadaljujejo," je pojasnila. Pričakuje, da se bo dinamika usklajevanj pospešila, saj se dobijo že v roku deset dni.

Predsednik Vrhovnega sodišča Franc Testen je sestanek predčasno zapustil. Ob odhodu je ocenil, da se bodo usklajevanja za zdaj še nadaljevala. "Po mojem vtisu se ni uresničila napoved, da bi se kar razšli in da bi se nehali pogovarjati," je dejal. Tudi Testen o vsebini predlogov ni želel govoriti, saj ga ''še vedno veže dogovor, da do konca usklajevanj o vsebini ne bomo govorili''. Kljub vsemu je pojasnil, da so danes definirali, kje so že usklajeni. "Skupaj smo glede tega, da ne bo več delovne uspešnosti, dodatka na povečan obseg dela in da je treba zmanjšati nesorazmerja znotraj sodstva." Dodal je, da je glede plač predsednikov sodišč to reklo že ustavno sodišče, "vendar ne tako, da se znižajo plače predsednikov sodišča, ampak da se zmanjšajo nesorazmerja tako, da se sodnikom plače zvišajo". Del mase plač se bo po njegovih besedah iz enega naslova za plačo prelil v plačni razred. Vsi sodniki naj bi dobili enako, in sicer nekaj čez štiri odstotke, je še dodal.

Glede roka za dokončanje usklajevanj so si po ministrovem mnenju postavili kratek časovni okvir. "Nekatera vprašanja so že sporazumno razrešena, nekatera so še odprta, vendar bosta obe strani ta vprašanja še preverili, opraviti moramo še neke preračune," je na koncu povedal Zalar. "Če bomo tako učinkoviti kot danes, potem bomo lahko zelo hitro usklajeni. Seveda pa ni vse odvisno samo od nas," je poudarila Roblekova. Do prihodnjih usklajevanj bosta po njenih besedah obe strani pripravili svoje predloge in preračune. Kljub optimizmu je Roblekova ocenila, da še vedno obstaja možnost, da bo vlada v proceduro poslala predlog zakona brez soglasja sodnikov. Glede na današnja usklajevanja pa upa, da bodo našli za obe strani sprejemljivo rešitev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kathalena
12. 04. 2009 11.43
Nekaj se šušlja, da je na obzorju svetla prihodnost baje tako se šušlja bodo postavili novo tovarno kjer bodo izdelovali Kije uporaba Gorenjskega Kija se je obnesla šlo je pa baje za prototip. Baje tako se šušlja bodo zaposlili okoli 10 000 delavcev za izdelovanje kija Rimsko pravo 1. ter manager 2. Prav tako bodo zaposlili pa še nekaj preizkuševalcev kateri se bodo ukvarjali z tehnološkimi lastnostmi materijala in trdnostjo ko bodo tolkli po Tintaranh.
Buena Vita
10. 04. 2009 21.10
5OO SODNIKOV MORA DOBITI ODPOVED,KER SO ODVEČ POTEM PA OSTALI NAJ ZAČNEJO ALI DELAT,ALI SPOKAJO TAKE NEUČINKOVITOSTI NE POZNA SVET,ZATO NI KORISTI ČE SO,
odbogaposlan
10. 04. 2009 15.59
Na koncu jin bodo spet tako povišal plače kot zdravnikom! IN TAKO KOT ZMERAJ!!!DO SEDAJ! Včerajšnja sodba iz EU, pa je vse pokozala! Našo marljivost , pravičnost in korumpiranost sodnega sistema!
strogoff
10. 04. 2009 15.13
POGREZNJENI ROBNIKI_ _ _, razširjeni t.im. robni pogoji, itd.,ipd. _ _ _ DOKLEJ ŠE ?
Kathalena
10. 04. 2009 15.04
Na cesto bi morali vsi ustavni sodniki in vsi sodniki do prve stopnje Rešitev je v mladih, saj ti ki so sedaj v pravosodnem sistemu nikoli ne bodo razumeli da niso več na sodišču združenega dela, da ne gre več za družbene pravobranilce samoupravljanja kaj je njihovo delo pa tako njim nikoli ne bo jasno so samo zavora, sramota, ter breme za demokracijo. Kje je zdaj tisti Zalar cela Evropa pozna Slovenski pravosodni sistem, vendar še vedno trdijo, da je celotna demokracija odvisna od njihovih plač da je pravna država odvisna od izenačitve njihovih plač z poslanskimii. To so Norci, umsko bolani lJUDJE.. Njihovi rezultati pretepi na sodiščih v zgradbi pravice pardon zakona popravljan ne enega ne drugega Romi pretepajo vsem na očeh ostale državljane, neskončna množica odškodnin in opominov iz Evropskega sodišča, Otroci zaprti v umobolnicah z pravnomočno Obsodbo . Sramota
ivo55
10. 04. 2009 14.55
V usklajevanje naj se vključi zaveza, da vpleteni spoštujejo 10.Božjih zapovedi
eizo
10. 04. 2009 14.53
hmmm... A mislite da bodo komunisti dvignili plače njihovim partijskim sodnikom ???
jezek_Slovenski
10. 04. 2009 14.16
Če bi sodniki delali mi bilo kriminala manj...
Kathalena
10. 04. 2009 14.15
GRAND CHAMBER CASE OF ŠILIH v. SLOVENIA (Application no. 71463/01) JUDGMENT STRASBOURG 9 April 2009ž Plačajte Slovenski, delavci in državljani za lenobo, napake, nedelo, vašega pravosodnega sistema, kjer sodniki samo tečnarijo, si čistijo kremplje in zijajo čez okno ter pasejo faušijo in sanjajo o poslanskih plačah trajnemu mandatu, ter doživljenskemu pasenju lenobe , in privilegijah.