Slovenija

'Zdravniške halje priročne za gašenje požarov'

Ljubljana, 14. 06. 2010 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Vlada mora na področju dežurstev privarčevati 20 milijonov,“ je bil minister Marušič nepopustljiv na srečanju s sindikatom Fides, ki še vedno grozi s preklici soglasij za delo preko delovnega časa.

Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za javno upravo bosta skupaj pripravila memorandum vladnih stališč, ki ga bodo predstavnikom Fidesa izročili v sredo.
Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za javno upravo bosta skupaj pripravila memorandum vladnih stališč, ki ga bodo predstavnikom Fidesa izročili v sredo. FOTO: Blaž Garbajs

S premierjem Borutom Pahorjem so se zaradi razhajanj pri predlogu zakona o sistemu plač v javnem sektorju danes ponovno sestali predstavniki zdravniškega sindikata Fides ter si izmenjali stališča. "Vlada mora na področju dežurstev privarčevati 20 milijonov,“ je po koncu srečanja dejal zdravstveni minister Dorjan Marušič ter dodal, da je vlada omenjeni zakon že posredovala v parlament v nadaljno obravnavo, zato so morebitni popravki in spremembe, ki jih predlagajo predstavniki Fidesa, mogoči le z amandmaji. Marušič sicer dopušča majhno možnost za zmanjšanje odstotka znižanja vrednosti dežurstev, a bi morali v takšnem primeru sredstva pridobiti z odprtjem kolektivne pogodbe.

Konrad Kuštrin, predsednik sindikata FIDES
Konrad Kuštrin, predsednik sindikata FIDES FOTO: Dare Čekeliš

Fides: Septembra zdravniki ne bodo delali nadur

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin s ponujenim nikakor ni zadovoljen, zato je Pahorju ponovno predstavil trenutno stanje v državi ter poudaril predvsem problem pomanjkanja zdravnikov. "Če vlade ne bomo prepričali v spremembo predloga zakona, bodo zdravniki do meseca septembra podali preklic soglasij za delo preko delovnega časa. Tako bodo delali le še 40 ur tedensko,“ je dejal in dodal, da sindikat zdravnikov bije bitko za plače vseh zaposlenih v javnem sektorju in ne le zdravstvenih delavcev.

V Fidesu tako ostajajo prepričani, da "politični poskus odvzema pravic ni vezan na gospodarsko krizo, pač pa na krizo vladajočih, ki si jemljejo trenutno situacijo kot priročen izgovor za lastne nezadostno premišljene odločitve". "Zdravniške halje so očitno sila priročne za gašenje požarov," ravnanje vlade komentirajo v Fidesu.

'Lahko pridemo do kompromisa'

Pahor pravi, da se je s sindikatom Fides pripravljen pogovarjati toliko časa, dokler bo Fides pripravljen poslušati argumente vlade in jih upoštevati pri neki, morda kompromisni rešitvi.

Zdravstveno osebje po njegovih besedah ne more posebej izstopati iz plačnega sistema v javnem sektorju. "Lahko pridemo do določenih kompromisnih rešitev, ampak morajo biti te načelno sprejemljive tudi za druge sindikate v javnem sektorju," pravi in opozarja, da bi se v nasprotnem primeru dokončno skrhalo zaupanje v pravičnost in učinkovitost plačnega sistema.

Spomnimo ...

Vlada je minuli teden na očitke odgovorila, da se predlog ne nanaša samo na področje zdravstva, temveč za sistemske spremembe organizacije, izvajanja in plačila dežurstva v celotnem javnem sektorju, kjer je glede na naravo dela treba zagotavljati nepretrgano izvajanje dejavnosti v določenem obsegu. Zato je predlog sprememb zakona po mnenju vlade utemeljen.

Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za javno upravo bosta skupaj pripravila memorandum vladnih stališč, ki ga bodo predstavnikom Fidesa izročili v sredo, ko bosta obe strani zopet sedli za pogajalske mize.

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
21. 06. 2010 08.15
Posamezniki pišete in zagovarjate zdravnike. Dam vamdelno prav. Vendar tukaj moramo biti precizni. IMamo zdravnike,ki delajo poliniji najmanšega odpora in dobijo isto plačo, kot tisti,ki se borijo in delajo v dobrobit pacienta. Tukaj je točka, kjer bi potrebno presekati takšno početje in prestaviti na nove poti. ZAto menim, da je največji problem v tem, ker zdravniki in sindikat FIDES dovoli konflikte interesov. Tako sami povzročajo, da se zliva gnojnica na njihovo delo. Zato bom navedel samo eden primer, kateri zada ogromne finančne izpade zdravstveni in pokojninski blagajni, ko sami zdravniki sodelujejo pri prikrivanju določenih množičnih pojavih, ki so nastali v podjetjih zaradi delovnih pogojev. Zdravnik medicine dela ima dovoljenje s strani MZdravje za opravljanje dela. Taisti zdravnik še dela kot osebni zdravnik delavcev v tem podjetju, za katerega dela kot pooblaščeni zdravnik. Tako se dogaja v praksi, da taisti zdravnik pod težo kapitala in ndobrih financ dela v bistvu v škodo pacientov. SAm poznam primere, ko je celo prirejal podatke v osebni kartoteki, ter ustvarjal lažno sliko o bolezni delavcev. - Potem se pojavi konflikt med zasebnim opravljanjem del. Nmareč tukaj se pojavi problem, da zdravnik spet dela po liniji najmanšpega odpra in zdravljenje omogoči tistim, katerim bodo lahko več zaračunali v nasprotju z opravljenim delom. Zato menim, da na področju zdravstva vlada že neke vrste kriminal, kar se dogaja. Edina rešitev je v tem, da se odpravijo konflikti interesov tako, da se zdravnikom prepove opravljenje del, kateri so v konfliktu interesov in v škodo pacientov. Saj ne delajo in ne morejo delati po kodeksu.
jure591
15. 06. 2010 13.21
Šifra: 114934 SESTAVLJANJE Aktualno od: 15.6.2010 Status: Študent/Dijak Trajanje: 1 MESEC Spol: Moški/Ženski Urna postavka: 4-6 €/H neto Št. članov: 5 Regija: LJUBLJANA-OBMOČJE LPP Delovnik: Izmensko Opombe: Lepljenje penic na plastična ohišja. Potrebna ročna spretnost, dober vid in natančnost. ZDRAVLJENJE status: doktor medicine (6 let faksa 6 specializacije) urna postavka: 6€/H neto Delovnik: izmensko, nočno, prazniki Opombe: poznavanje 2000 bolezni in postopkov zdravljenja, delo s težavnimi bolanimi ljudmi, možnost vlačenja po medijih, možnost verbalnega in fizičnega nasilja, vsesplošno zaničevanje, degradacija v lopova. NE ME HECAT :)
Tonček Balonček
15. 06. 2010 12.52
Tu spodaj vidim, da nekateri sploh nimajo pojma o zdravstvu, financiranju in organizaciji dela! "Norisvet" in še ene par jih pač zadeve pozbna dobro, mednej sodim tudi sam in mi gredo dopisovalci tipa Nomine itd. počasi že na živce. Naj kdo pogleda kdaj obračun UKC-ja ali kakšne druge bolnišnice Zavodu in iz njega razbere stroške dela zdravnikov in drugih! Kolioko zaračunajo, koliko pa tem ljudem dejansko plačajo! Tega seveda nihče ne obelodani, ker ej razlika ogromna. Pa poglejte podobno "fakturo" v privatni kliniki, če si npr,. operirate joške ali kaj podobnega in si oglejte npr. "postavko" anestezija, poseg itd! Potem pa poglejte še račun za vaš zadnji servis avtomobila in si oglejte postavko "delo"!!! Ali Slovenci pričakujejo, da bo zdravnik za rektalni pregled "kasiral" manj kot študent za štetje prometa?
norisvet
15. 06. 2010 11.31
Zakaj svojega besa ne stresete na politiko in zavarovalnico, ki vam lažeta? Zakaj ne naredimo konec lažni socijali, ki vleče celo državo na dno? Zakaj podpiramo cel kup bleferjev, ki so na bolniških leta in leta, imamo cel kup upokojencev mlajših od 50 let, ki so po 25 letih benificiranega dela, po možnosti v pisarni policije ali na železnici, šli lahko v pokoj. Zakaj dovolimo, da gredo ljudje invalidsko v pokoj, nato oživijo, čudežno ozdravijo ter delajo na črno, poleg penzije denar na roke, od česar nima država, ki plačuje vse prispevke za njih nič? Saj vem. Najlažje je stresti jezo na konkretnega človeka, ki ti mogoče ni podaljšal bolniške zaradi dela v vinogradu, kjer si mogoče dve uri čakal na pregled... Kljub vsemu pa mislim, da smo sedaj dosegli dno, da se bo samoumevnost zdravnika v možganih naših boljševikov razblinila, da bomo prišli do spoznanja, da sistem absolutno ne more delovati le brez zdravnikov, vsi ostali "delavci" v zdravstvu, z vsem spoštovanjem, pa so pogrešljivi. Da se bomo zavedali, da ni zdravnik kriv za čakalne dobe temveč zavarovalnica, ki omejuje število pregledov, da je gneča v čakalnici in hiter postopek pregleda posledica standardov, ki jih zavarovalnica predpiše, npr. 7 minut na bolnika, da so veze in poznanstva, ki jih večina izkorišča najhujša korupcija, da ne boš mogel kar tako priti do zdravnika, ki si ga želiš... Skratka menim, da se bo tudi pri nas v kratkem postavil sistem v katerem boš moral za nek luksuz tudi nekaj dati. Potem ne bo nihče več govoril kakšne plače imamo zdravniki.
norisvet
15. 06. 2010 11.08
neposredni proizvajalec dl240580: Če nimaš pojma o stvari se ne oglašaj. Tudi jaz se ne vtikam v to, kako ti polniš steklenice s kumarami in koliko si plačan za to. Dejstvo je, da smo zdravniki edini, ki še delamo na etični pogon in, ki ogromno dela opravimo zastonj! Toda, ko stvar pride tako daleč, da povsod zlivajo gnojnico po tebi, da si dežurni krivec za napake, ki so se in se še delajo v zdravstveni politiki, se vprašaš zakaj? Od sedaj naprej bomo pač naredili le to kar moramo. Zakaj bi popoldne, ob weekendih, med dopustom prihajal v bolnico zaradi svojih operirancev?? Jaz sem takoj za 48 urni delavnik. Kaj bo pa z vami?
jure591
15. 06. 2010 10.52
hahaha, globoki komentarji :) Kmal bodo dohtarji krivi, da smo bolani! Pa pejte dežurat ljudje....rad bi vidu ko poleg 40 urnega šihta nardite še 24ur zraven plus še kako za povrh kje doma ob prebiranju kake strokovne literature... če je vredno. Ozrioma...ali je kak "pametenjakovič", ki bi mirno "spal" na dežurstvu in potem bil klican na kako prometno nesrečo, kjer so možgani sred noči fajn razmazani na alsvaltu - kok bi stalo... ali pa ko je treba držat roko umirajočemu rakavemu človeku doma in s svojci mučno čakat, da gre na lepše. Sami junaki tle gor :)
Andrej Lesjak 1
15. 06. 2010 10.23
@dl240580, moje osebno mnenje je, da ti nimaš pojma o čem govoriš. Pridi in boš delal, pa se boma potem pogovarjala kaj je preveč ali premalo plačano...
dl240580
15. 06. 2010 10.01
Moje osebno mnenje je da so dežurstva zdravnikov previsoka vsaj za tiste ki so zaposleni v zdravstvenih domovih. Prav tako ti gospodnje v belem pozabljajo da so njihove plače isključno vezane na zasluženi denar davkoplačevalcev ker oni sami ne ustvarijo nič. Zato smo vsi primorani plačevati dodatno zdravstveno zavarovanje ki je namenjeno boljši oskrbi. Vendar so večino tega denarja požrle zdravniške plače. Prav tako bi jih bilo potrebno neklaj postaviti na cesto tako kot se to dogaja vsem ostalim smrtnikom v privatnem sektorju naj tudi sami občitijo situacijo ko ostaneš brez službe.
papez46
15. 06. 2010 08.40
1. Sistem je v osnovi "gnil". 2. Porušena so vsa normalna razmerja med nivoji. 3. "šerifi", ki so si priborili pozicije, jih seveda branijo. Vse lepo in prav, da se gospodje postavijo za svoje "pravice". Problem je drugje! Za vse "javne" delavce so namenjena sredstva iz državnega proračuna. Proračun se polni - vemo kako. Res je sicer, da "javni delavci" tudi prispevajo svoj del nazaj v "blagajno, ampak v osnovi jih mora proizvodno gospodarstvo "plačati Brutto". Torej? Če v vreči ni - potem ni. Posledično je treba "varčevati" povsod. Je pa popolnoma abotno in sprevrženo, da so dežurstva "nekaterih" javnih delavcev plačana, kot pač so. In - ja, naj delajo samo tistih osnovnih 48h na teden. Zakaj bi delali nadure? Samo par nesposobnih direktorjev in vodji oddelkov naj zamenjajo in - seveda če kdo zna - naredijo realno razporeditev dela. Pa seveda tistih 48 ur naj se DELA, ne pa počne vse kaj drugega. Ne bom zahajal v podrobnosti.
KrEnKrNeki
15. 06. 2010 08.22
Za tiste pa ki se pritožujete kako jih je premalo... Ja cute, ker bi vsi radi delali nekje v Ljubljani. Pač wannabee high society... Pol pa ja, se v manjših krajih "uvažajo" zdravniki iz tujih držav. V Lj pa jih je tak preveč. Večina zdravnikov se ima tak za bogove. Jao, ko se spomnim študentke medicine, ko je gusnila kako je najboljši mikrobiolog Doktor medicine. Yup, najboljši Električar pa je verjetno doktor strojništva, ali? Heh, pa glede teh ki prihajajo z drugih držav... Tak večina prihajajo iz juga, ker so pač tukaj za njihove razmere prav sanjske plače.
KrEnKrNeki
15. 06. 2010 08.15
@boko1970 15.06.2010, 07:34 Verjetno smo vsi tiho o tem ker se trenutno menimo o zdravnikih... Vse na svoje mesto... Ali gremo kar vse povprek napadat, da takoj zaidemo v kaos in se vse skupaj pozabi, in vsi povprek kar naprej lep dnar vlečejo... ^^
kofetka
15. 06. 2010 07.52
nič hudega, dostikrat se je že zgodilo, da dežurna sestra ne upa poklicati dežurnega zdravnika, posebno ponoči, tako da naj si ti "dohtarji" že enkrat snamejo ta svetniški sij, je pa res , da ne velja to za vse.
boko1970
15. 06. 2010 07.42
Glede dežurstev in bajnih zaslužkov. Dežurstvo za čitanje krvi na transfuziji je plačano 2€ netto na uro. Torej če si za vikend (sob in ned) dežuren in nič ne delaš dobiš 96€. "Lep" znesek a ne? Zdaj pa da vidim junaka, ki bi za ta denar bil dosegljiv 48ur kadarkoli priti na delo. Največkrat pa je to ravno ponoči. Se je zgodilo da je bilo treba tudi po 4x na noč čitat.
boko1970
15. 06. 2010 07.34
Vidim da vse motijo "previsoke" plače zdravnikov. Kaj pa nagrade, odpravnine in podobne zadeve za "uspešno" delo v upravah. Ravno danes v Žurnalu beren 160 000€ odpravnine za člane uprave. Tukaj ste pa vsi tiho. Zgovarjajo se da je delo našega delavca predrago. Seveda ko pa takim voluharjem plačujejo mastne odpravnine in nagrade. Vse po zakonu. BANDA.
Tonček Balonček
15. 06. 2010 07.28
V Sloveniji je že zdaj veliko dohtarjev iz tujine, posebno s Hrvaške, Srbije in Kosova. Veliko jih dobi tudi stanovanja! Zakaj je za to denar pa ne bi govoril na tem mestu!
strogoff
15. 06. 2010 07.27
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republikli Sloveniji ! _ _ _ _ _ BANDA !
Tonček Balonček
15. 06. 2010 07.27
Ne vem zakaj ljudje udrihajo čez dohtarje, sami bi šli poa radi na ceste protestirat, ker so premajhne plače! Pa naj pogledajo v Avstrijo ali Nemčijo kakšna je razlika med povprečno in zdravniško plačo. Poznam enega zdravnika ki s eje lani upokojil. 15 let je delal v Celovcu v bolnišnici, 25 let pa v Sloveniji in ima delež pokojnine iz tistih 15 let precej večji kot tega 25 letnega! Kot izgleda bo kmalu prišlo do tega, da bo imel varnostnik v nočnem lokalu večjo urno postavko, kot zdravnik, ki bo šival žrtve teh varnostnikov, kadar prebutajo goste!
1....1
15. 06. 2010 07.20
Tipično slovenceljsko. Radi bi uvozili tuje zdravnike, pa vam ni jasno, da jih bo potrebno preplačat oz. jim ponudit plačo primerljivo evropskim, da bodo tudi ostali. Dajte malo pogooglat, poiskat info, pa bo. Seveda je pa prav, da se plača tujcu 2x več kot običajno, Slovencu pa vzame. Saj tako se dela pri nas.
Buena Vita
15. 06. 2010 07.11
BRAVO DOHTARJI,STE EDINI KI SE BORITE ZASE NAJ ŠE OSTALI DVIGNEJO SVOJE RITI IN SE BORIJO ZA SAMO SVOJE PRAVICE ALI UTIHNEJO
1....1
15. 06. 2010 07.02
Pa zakaj bi sploh rabili zdravnike, ki dežurajo? Prometne nesreče se dogajajo samo od 8 do 16 ure, eanko se zboli samo v teh urah. Raka v sloveniji nimamo, starejših tudi ne, vsi ste zdravi, imate samo ena mali deficit zdrave pameti ... zaradi tega boste pa vseeno preživeli. Ali pa ne ...