Slovenija

Vizjak: Prezgodaj za napovedi

Maribor, 14. 04. 2006 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gradnja elektrarn na Muri bi lahko rešila težave z vodotokom reke, vendar je odločitev za projekt odvisna od analiz.

Odločitev o tem, ali in kdaj bodo na Muri zrasle elektrarne, še ni sprejeta
Odločitev o tem, ali in kdaj bodo na Muri zrasle elektrarne, še ni sprejeta FOTO: POP TV
Slovenija je decembra Dravske elektrarne izbrala za koncesionarja za pridobivanje elektrike na Muri.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je ob obisku Dravskih elektrarn v Mariboru največ pozornosti namenil gradnji hidroelektrarn na Muri. Povedal je, da o tem, ali in kdaj bodo projekt, ki je naletel na ostro nasprotovanje sosednjih držav, uresničili, še ni mogoče govoriti, saj se bodo odločitev sprejeli šele po podrobnih analizah.

Podobno trdi tudi pomočnik direktorja Dravskih elektrarn Marjan Šmon. Po obisku je namreč dejal, da morajo ugotoviti ekonomsko utemeljenost gradnje. Za raziskave, ki naj bi to pokazale, pa imajo na voljo okoli 300 milijonov tolarjev.

Reševanje težav z vodotokom in pridobivanje energije

To bo naš strošek, saj bomo le tako ugotovili naše razvojne možnosti na Muri, ki je za nas zelo zanimiv vir energije. O tem, koliko bi na Muri lahko proizvedli električne energije, pa je težko soditi, saj zaenkrat še ne vemo, koliko elektrarn bi postavili. Marjan Šmon, pomočnik direktorja Dravskih elektrarn

Vizjak je ob tem poudaril, da želijo s podelitvijo koncesije Dravskim elektrarnam predvsem rešiti težave z vodotokom Mure. Stanje je iz leta v leto slabše, saj se »struga poglablja, podtalnica pada in poplavna ogroženost se je v zadnjih letih že potrdila, zato je država odgovorna za to, da nekaj stori«, je pojasnil minister. Vse to je po njegovem mnenju tudi posledica energetskega izkoriščanja reke na avstrijski strani.

Ključno je zato preprečiti nadaljnje slabšanje vodotoka in s tem povečevanje ekološke škode, pridobljene študije in analize pa bodo pokazale, kako je v najboljši možni meri mogoče popraviti stanje in temu podrejeno tudi preučiti možnost energetskega izkoriščanja Mure, je še dodal.

V Avstriji in na Hrvaškem je ideja o gradnji hidroelektrarn na Muri naletela na veliko nasprotovanje. Slovenija bi morala skladu z mednarodno konvencijo Espoo sosede obvestiti o nameri, konvencija pa predpisuje tudi obvezno oceno vplivov na okolje.

Slovenija namreč porabi več energije, kot je sama proizvede, zato si je vlada zadala cilje, ki so v skladu z objavljeno zeleno knjigo evropske energetske politike, to pa je varna in zanesljiva oskrba po konkurenčnih cenah. Tega pa po Vizjakovem mnenju ne more biti, če ne bomo imeli lastnih virov. »Vse projekcije do leta 2010 kažejo, da bo večina evropskih držav uvoznic električne energije. Zato se moramo ukvarjati s pridobivanjem novih energetskih virov, zlasti pa v takih primerih, ki imajo dvojno vrednost. Da se hkrati uredi vodotok reke ter zagotovi prepotrebna energija,« je še dodal gospodarski minister.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.