Slovenija

Verski zakon znova potrjen

Ljubljana, 02. 02. 2007 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po vetu državnega sveta na zakon o verski svobodi so poslanke in poslanci zakon znova potrdili.

Poslanke in poslanci so znova potrdili verski zakon
Poslanke in poslanci so znova potrdili verski zakon FOTO: POP TV

Po vetu državnega sveta na zakon o verski svobodi so poslanke in poslanci ob obstrukciji opozicijskih LDS, SD in SNS ter koalicijske DeSUS s 47 glasovi za in nobenim proti zakon znova potrdili. Zakon med drugim določa merila za registracijo verskih skupnosti, predpisuje postopek njihove registracije ter določa njihove pravice, njegovi nasprotniki pa so mu ves čas očitali, da bistveno posega v ustavne določbe, ki ločujejo cerkev od države.

Za ponovno potrditev verskega zakona je glasovalo vseh 45 poslancev koalicijskih SDS, NSi in SLS, na pomoč pa sta jim priskočila tudi poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, Maria Pozsonec in Roberto Battelli.

Zakon po besedah direktorja urada za verske skupnosti Draga Čeparja ureja način zagotavljanja in uresničevanja verske svobode, določa register ter kriterije, pogoje in postopek za registracijo verskih skupnosti ter pravice registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti in njihovih pripadnikov.

Z zakonom naj bi na novo in v skladu z evropskimi in drugimi modernimi standardi ter mednarodnimi dokumenti uredili področje verske svobode. Sedanja ureditev namreč temelji na zakonu iz leta 1976 in je zastarela, predvsem pa je pomanjkljiva in ne ureja nekaterih temeljnih vprašanj, je sprejetje novega zakona utemeljila vlada.

Zakon so sicer koalicijski poslanci s pomočjo poslancev narodnosti ob obstrukciji opozicijskih SD, LDS in SNS ter koalicijske DeSUS sprejeli že decembra lani.
Zakon so sicer koalicijski poslanci s pomočjo poslancev narodnosti ob obstrukciji opozicijskih SD, LDS in SNS ter koalicijske DeSUS sprejeli že decembra lani. FOTO: Reuters


Tako ne opredeljuje postopka in pogojev registracije verskih skupnosti, registra verskih skupnosti, pojma verske skupnosti, ne ureja njihovega temeljnega pravnega položaja v Sloveniji. Še zlasti pomanjkljiva je ureditev ustanovitve verske skupnosti, saj obstoječi zakon ne določa niti minimalnih kriterijev oziroma pogojev za njihovo ustanovitev, kot to velja na primer za društva.

Finančne posledice zakona izhajajo iz prispevkov za socialno varnost duhovnikov. Verske skupnosti so doslej iz državnega proračuna prejemale sredstva za kritje prispevkov delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter za obvezno zdravstveno zavarovanje. Ta prispevek države za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje duhovnikov se je od najvišje vrednosti, tj. od 23,86 odstotka od osnove v letu 1992, postopoma zmanjšal na 15,94 odstotka, kolikor znaša danes.

Novi zakon predvideva odstotek v skupni višini 21,86 odstotka (prispevek za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 in prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje v višini 6,36 odstotka). Ocene kažejo, da bi bilo v letu 2007 za izplačilo prispevkov za socialno varnost duhovnikov potrebnih 1,9 milijona evrov (453 milijonov tolarjev); izračun temelji na številu oseb, ki jim je država januarja lani izplačala prispevke za socialno varnost, teh je bilo 1043.

Poslanec LDS Aleš Gulič
Poslanec LDS Aleš Gulič FOTO: POP TV



Ustavna presoja verskega zakona možna

Tako v LDS kot v SD so prepričani, da bi bilo vredno oceniti, ali je ponovno potrjeni zakon o verski svobodi v vseh rešitvah skladen z ustavo ali ne, vendar odločitve o tem, ali bodo vložili ustavno presojo, še niso sprejeli.

Tako sta medijem po izidu današnjega glasovanja dejala Miran Potrč in Aleš Gulič. Slednji ni izključil še nekaterih drugih možnosti, kot sta referendum ali zgolj spremembe zakona. Da bo zakon zagotovo doživel ustavno presojo, pa menijo v DeSUS, a se morajo o tem, ali jo bodo vložili sami, še dogovoriti.

Zakon sprejet že lani


Zakon so sicer koalicijski poslanci s pomočjo poslancev narodnosti ob obstrukciji opozicijskih SD, LDS in SNS ter koalicijske DeSUS sprejeli decembra lani. Državni svet pa je nanj izglasoval odložilni veto, saj je bila večina svetnikov prepričana, da zakon bistveno posega v ustavne določbe, ki ločujejo cerkev od države ter zapovedujejo enakopravnost verskih skupnosti.

Za ponovno potrditev verskega zakona je bilo sicer potrebnih 46 glasov, prav s tolikšno večino je bil izglasovan tudi prvič. Poslancem SDS, NSi in SLS, ki imajo v državnem zboru skupaj 45 glasov, sta tudi tedaj priskočila na pomoč poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Zakon je sicer že v vseh fazah obravnave naletel na številne kritike opozicijskih poslanskih skupin in DeSUS, češ da verske skupnosti postavlja v neenakopraven položaj, privilegira rimskokatoliško cerkev in ne spoštuje ustavnega načela ločitve države in verskih skupnosti. Zato so postopek njegovega sprejemanja ves čas spremljali zapleti.



KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wwpixel@yahoo.com
04. 03. 2007 01.59
Ne ubijaj, ne kradi, ne prešuštvuj itd itd. Pa saj normalni ljudje ne počnemo teh stvari, pa ne zato ker bi bili verni ali ker bi nam tako narekovala cerkev. To je čista logika - ne počni ljudem tistega, česar ne želiš da drugi počnejo tebi. In majku mu spalim, kako me jezi to ... kao dokler cerkev ni rekla :"NE UBIJAJ!" so vsi hodili naokrog z sekirami in klali dolgoletne sosede. Daj mir, nekateri pač ne potrebujemo knjige, da bi vedeli kaj je prav in kaj ne. Kaj je tako čudno, da nekateri ne želimo biti del naivne črede?
malasutra@gmail.com
04. 02. 2007 20.57
lahko noč vatikanska provinca slovenija, lahko noč.
nodinoder
04. 02. 2007 10.44
Dobro jutro djamahirija Slovenija !
kosir_maks
03. 02. 2007 18.05
Lepo zapisano. Vendar povprečnemu človeku je potrebno nekaj ponuditi da bo verjel v dobro , iskrenost. Ponuditi mu moraš nagrado za trud, če bo dober, pošten , itd. Cerkev pač ponuja nebesa. Nauk o pokorščini, ki ga je spridom uporabila država, ko se je zavedla , da jim koristi.
desnaleva@email.si
03. 02. 2007 17.56
maks A rabiš verjet v eno ali drugo? Verjeti je potrebno v dobro, v poštenje, v iskrenost, potem pa tudi tako živeti ali se truditi tako živeti. Zakaj pravim truditi se? Zato ker ti na vsakem koraku podtikajo stvari, ki te lahko zanesejo ali spodnesejo. Res je, da je takšno življenje skromno, popolnoma drugačno kot ga vidiš na TV ali pa na ulici. Umetnost je v kontroli. In boljša ko je kontrola nad lastnimi dejanji in mislimi, srečnejši si. Si zmagovalec. Če pa si preveč v Cerkvi, ja, potem pa res poznaš le nebesa ali pekel. Trdim, da oboje obstaja v Človeku, ne tam nekje zgoraj ali spodaj.In potem me sprašujete, če v to verjamem. To preprosto je.
vatre
03. 02. 2007 17.50
Ali je dolžina komentarja omejena?
vatre
03. 02. 2007 17.45
Cerkev je ustanova forever pa če mi hočemo ali ne. V 2000 letni zgodovini so se mnogi silovito zaganjali vanjo, a jo je to samo krepilo. Saj poznamo zgodovino oz. SP, vsaj malo, in vemo, da je ustanovitelj cerkve Jezus, ki je okrog sebe zbral 12 povprečnežev tistega časa, ki so bili, bogsigavedi zakaj, verjetno pa zaradi pričakovanih koristi, pripravljeni slediti njegovemu nauku. Ker je Jezus pogosto omenjal
malasutra@gmail.com
03. 02. 2007 17.45
ja, res. če res toliko ljudi hodi v cerkev, potem bi duhovniki zlahka imeli za plačo samo od njihovih prostovoljnih prispevkov. navsezadnje je cerkev stvar zainteresirane civilne družbi. kdor jo potrebuje, naj prispeva. ne vem pa, zakaj bi mi ateisti (ki bojda mečemo svoje mrtve starše v smetnjake, kot je povedal g. rode) morali z davki podpirati nekaj, česar ne potrebujemo, v kar ne verjamemo, še več, nad čemer se zaradi dvoličnosti te institucije zgražamo. sem že povedal: če bog ali neka super sila ali neka kozmična nadzavest v vesolju obstaja, pripada vsem enako ali pa mi njej, pa če podpiramo to cerkev ali ne.
vatre
03. 02. 2007 17.37
Cerke je ustanova forever pa če mi hočemo ali ne. V 2000 letni zgodovini so se mnogi silovito zaganjali vanjo, a jo je to samo krepilo. Saj poznamo zgodovino oz. SP, vsaj malo, in vemo, da je ustanovitelj cerkve Jezus, ki je okrog sebe zbral 12 povprečnežev tistega časa, ki so bili, bogsigavedi zakaj, verjetno pa zaradi pričakovanih koristi, pripravljeni slediti njegovemu nauku. Ker je Jezus pogosto omenjal
kosir_maks
03. 02. 2007 17.07
desnaleva :Pa ti verjameš v nebesa in pekel??
hhelena.si@gmail.com
03. 02. 2007 16.39
Eni moramo delat, da z našim denarjem država plačuje dajatve duhovščini in financira nezaposlene cigane!
desnaleva@email.si
03. 02. 2007 16.12
A mi kdo lahko pove, zakaj človek rabi posrednike med Bogom (ali kakor koli mu že rečejo drugje) in pa človekom? Po mojih izkušnjah Stvarnik najraje vidi, če se kar nanj neposredno in iskreno obrneš. Če pa Človeku kakšna stvar ni jasna, pa tako obstaja Biblija (ali Koran, ali insijski sveti spisi, ...)kjer tako ali tako vse piše, samo prebrati je potrebno. In si potem pravilno razložiti. To je vsa umetnost. Nobene institucije kot je Cerkev človek ne rabi, če hoče živeti po božjih zakonih. Če pa noče, potem pa so lahko Cerkve krog in krog njega, pa bo še vedno šel k vragu.
aaliyah
03. 02. 2007 15.30
sej v tem je vs problem! kr so se ljudje spomnl še nekih svojih zakonov in blablabla.. cerkev je pač neka ustanova, vera nam narekuje neka pravila ki se morajo spoštovati in s tem ni čisto nič narobe. narobe je to da so začeli ljudje pravila spreminjati v svojo korist seveda. sej tud to kar prikazujejo teroristi ni pravi Islam, ker js nikjer v Koranu še nisem prebrala, da se morajo nemuslimani ubiti...halo, v vseh verskih knjigah je isti zapis, na malo drugačen način. sam folk je tist, k si to kr mau drgač priredi...zato pol vse te neumnosti, ki povzročajo povsod po svetu težave in sovraštvo in odpor do vere- vseeno katere.
neti
03. 02. 2007 15.15
anakos, daj povej kaj pomeni deset božjih zapovedi in kaj te iste pomenijo TEBI, ker za katoličane veljajo vse........ Ali ti izbereš tisto, ki ti je trenutno po volji......... Ali bi plačevala cerkveni davek, ker si vernica in hodiš v cerkev?
soul@hitri.com
03. 02. 2007 14.37
pa smo spet pri tej cerkvi ... pred kar nekaj leti, ko so bile se nemske marke u veljavi , je prislo nekaj cerkvenih fanatikov s sporocilom , da se je duhovnik odlocil , da bo vsaka hisa v vasi donirala 500 nemskih mark za popravilo strehe na cerkvi ..... HAHAHAHAHA.V vaseh okoli cerkve je vec kot 1000 hiš , pa da vsaka po 500dem .... a si normaln. Dobro da nisem vrat prišel odpret jaz , ker bi jim ze povedal kaj si mislim o njih in ljudeh ki jih prepricujejo v taka dejanja , da hodijo po vasi in skorajda zahtevajo denar od tebe , pa to takrat ni blo malo denarja.Pa veste kdo je ta denar "daroval" ? uboge stare mame , ki jim ze tako vsako nedeljo nesejo po 5 jurjov, penzije ma pa 50k ... kje je pa tukaj usmiljenje cerkve , ko dobesedno pobirajo denar od tistih ki ga ze tako ali tako skorajda nimajo... to je ena navadna mafija, ki nikol nima dost denarja in bogati na racun ljudi ki se naprej zivijo v "srednjem veku"
aaliyah
03. 02. 2007 14.15
aja pa še dobr ti gre tole prepričevanje, pohvalno! kaj ti zavestno spodleti, da se zlažeš?
aaliyah
03. 02. 2007 14.07
anakos ti si pa res ena fanatična katoličanka! takile stavki oz. povedi so ravno iz cerkve pinešene! a to je pa uredu, da mu hočeš poturiti svoje mnenje.. in ne sprejemaš njegovega? pa smo spet pri pranju možganov, kaj vas to pri maši učijo?
anakos@email.si
03. 02. 2007 14.03
Dragi it.sucks2! Po čem sklepaš, da se ne držim zapovedi? A zato, ker sem napisala, da mi kdaj spodleti? Lahko popišem eno stran s tem, katere zapovedi so in kaj pomenijo (meni): namreč za katoličane veljajo vsaj božje (jih je deset zapisanih v SP Stare zaveze, to so: ne ubijaj, ne kradi, spoštuj nedeljo, ne laži ... , potem so pa še cerkvene in se nanašajo na obisk maše, spoved ...). Ker pa nisem pri spovedi, ne bom pisala, kaj vse mi je že spodletelo! Tole, da tebe jezim, je lahko dobro, torej ni greh - če ti pomagam pogledati še malo z moje strani (hote ne naredim hudega človeku); če te pa tako jezim, da komaj preživiš, potem pa lahko to spada pod 5. božjo zapoved (Ne ubijaj!). Upam, da ne bo jeze! No, resnica je, da se moramo vsi truditi, da ne bi delali napak. In za napake v Cerkvi (in za lastne) ne iščem opravičila. VSI bi se morali truditi za dobro vseh. In ne biti preveč strupeni, če komu kaj ne "rata"! Najlepši pozdrav!
it.sucks2@yahoo.com
03. 02. 2007 13.41
anakos | 03.02.2007 | 13:07 "JAZ sem VERNICA in se držim zapovedi. Seveda mi tudi kaj spodleti, jasno, saj verjetno tebi tudi." hehe anakos ... lep pozdrav;)) morala bi reči JAZ sem VERNICA in se ne držim zapovedi ... morda le ko mi USTREZA ... pa bi vsaj cenil tvojo iskrenost;)))) Še lepši pozdrav nazaj anakos!;)
neti
03. 02. 2007 13.36
Govorijo o verskem zakonu, zakaj tako iztopa krščanska vera ni edina. Pri popisu preb. niso dali možnosti BITI ATEIST, tudi zaradi tega danes poudarjajo, da so krščani v veliki večini. Drugo za božjo voljo, nikar me ne posiljujte z 21,86 odstotka dalatev iz proračuna za socialno varnost duhovnikov. Sigurno nisem ena sama, ki se mi zdi letni strošek 1,9 mio Eurov bedarija (453mio SIT) za duhovnike katerih ne potrebujem, ne zahajam v njihove hrame.......to je samo en srtošek, kje so še "obnova iin zav. kulturne dediščine.......veliko se nabere Svobodno si vsak izbere vero, institucijo, pa naj jo kot posameznik tudi vzdržuje, meni in mojemu bruto OD pa svobodo mišljenja in jemanja.