Slovenija

V Zgornji Savinjski dolini težave s čiščenjem strug, v Brežicah dodatna sredstva

Ljubno ob Savinji/Gornji Grad/Nazarje/Mozirje/Luče, 23. 08. 2023 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Zgornji Savinjski dolini je po poplavah trenutno največji problem čiščenje strug in zadrževalnikov. Občinam v ta namen primanjkuje težke mehanizacije, brez katere ne bodo mogli urediti pretočnosti vodotokov in prevoznosti cest. Zato nekateri zgornjesavinjski župani iščejo pomoč pri različnih podjetjih in opozarjajo, da so prepuščeni sami sebi. Brežiški občinski svetniki so medtem zagotovili dodatna sredstva za sanacijo škode po neurju in poplavah.

Župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik je povedal, da potrebujejo predvsem bagerje, tovornjake in drugo težko mehanizacijo, saj je še nekaj predelov občine, ki so nedostopni. Kot je dejal, pa vedno bolj ugotavljajo, da bodo težave očitno morali rešiti sami, kar pa bo podaljšalo okrevanje po poplavah, ki ne bo trajalo pet ali 10 let, ampak še dlje.

Po njegovih besedah oskrba s pitno vodo poteka nemoteno. Na lastno pest so odpeljali odpadke. So pa na Ljubnem še vedno "v oblakih prahu, za katerega ne vedo, kako škodljiv je". Župan je opozoril, da se občani srečujejo s hudimi psihičnimi težavami, psihologi skušajo pomiriti njihove strahove, ki nastajajo že ob slabši vremenski napovedi. Pri tem je poudaril, da je čiščenje strug v naslednjih dneh prioriteta, da ne bo spet prišlo do razlivanja vode v stanovanjske hiše.

Posledice poplav v Novi Štifti v Občini Gornji Grad
Posledice poplav v Novi Štifti v Občini Gornji Grad FOTO: Bralec

Prav tako je čiščenje strug in zadrževalnikov prioriteta v Občini Gornji Grad, kjer so sicer cestne povezave že skoraj v celoti vzpostavljene. Gornjegrajski župan Anton Špeh je pojasnil, da jim težko mehanizacijo zagotavlja podizvajalec. Bojijo se namreč novih padavin.

Skrb zaradi morebitnega jesenskega deževja, ki jim lahko povzroči precej težav, je izrazil tudi nazarski župan Matej Pečovnik. Trenutno jim preglavice delajo zasuti zadrževalniki in vodotoki, ki jih skušajo sami očistiti. Dela potekajo na sotočju rek Savinja in Dreta, kjer imajo šest prodišč, je pojasnil.

Mozirski župan Ivan Suhoveršnik pa je kot največji problem izpostavil težave s čistilno napravo, ki je bila poplavljena. Na nadomestne dele za napravo je namreč treba čakati, zato se neočiščene fekalije trenutno izlivajo v reko Savinjo, je povedal. Po njegovih besedah jih čaka tudi nekaj dela na plazovih, ki so se sprožili po poplavi, v mozirski občini je bilo poplavljenih okoli 330 hiš, veliko škode je na kmetijskih površinah.

Poplave pri Mozirju
Poplave pri Mozirju FOTO: Gasilci Mozirje

Župan Luč Klavdij Strmčnik je povedal, da se trenutno ukvarjajo z urejanjem ceste proti Ljubnemu, ki je sicer državna cesta.

V Lučah imajo težave z oskrbo trgovin z izdelki, saj je večina cest do občine še neprevoznih. Strmčnik opozarja tudi, da zaradi neprevoznih cest razmišljajo o zamiku pričetka novega šolskega leta. Kot je še povedal, so na ponedeljkovi izredni seji občinskega sveta imenovali koordinatorje za posamezna naselja, ki bodo nadzirali sanacijo po poplavi.

Tudi v Občini Rečica ob Savinji se ukvarjajo z nujnim čiščenjem strug vodotokov, kamor je nanosilo ogromne količine materiala. V potokih in tudi v reki Savinji so delovni stroji, so navedli na občini. Kot so dodali, pa so občani "že leta nejevoljni, ker se ni čistila struga Savinje, in v bistvu zahtevajo, da se to uredi".

Radmirje - Luče
Radmirje - Luče FOTO: Direkcija za infrastrukturo

Pojasnili so, da trenutno ne vedo, kaj je normalno življenje, saj se iz dneva v dan pojavljajo nova žarišča, problemi in težave, kot so proženje plazov, na novo odkrite poškodbe lokalne infrastrukture in podobno. Na občini pa so zaskrbljeni tudi glede interventnih in sanacijskih stroškov, saj je škoda ogromna, in če ne bodo dobili pravočasne finančne pomoči s strani države, ne vedo, kako bodo plačali račune.

V prihodnjih dneh jih čaka sanacija cest, komunalnih vodov, vodovodov, mostu v Spodnji Rečici in ostalih manjših mostov. Ob tem pa opažajo, da so občani, ki so jih poplave najbolj prizadete, na koncu z močmi, nekateri pa naj ne bi več želeli živeti na teh območjih, kot izpostavljajo na občini, pa nimajo niti ene zazidalne parcele.

Brežiški občinski svetniki za sanacijo zagotovili dodatnih 175.000 evrov

Brežiški občinski svetniki so za odpravljanje posledic neurja in poplav, ki so občino prizadeli julija in avgusta, iz rezerve občinskega proračuna zagotovili dodatnih 175.000 evrov. Z omenjenimi sredstvi nameravajo kriti stroške nujnih intervencijskih ukrepov, ki jih izvaja Civilna zaščita občine Brežice, najnujnejšo sanacijo škode na cestah, stroške posredovanja gasilskih društev in najnujnejšo sanacijo škode na Osnovni šoli Artiče.

Sklep o zagotovitvi sredstev so svetniki na predlog župana Ivana Molana sprejeli na dopisni seji. Zanjo so se odločili zaradi nujnosti hitrega sprejetja ukrepa in da prihranijo pri sejninah, ki jih bodo tako namenili pokrivanju stroškov sanacije.

Poplavljanje Save pri Brežicah
Poplavljanje Save pri Brežicah FOTO: občina Brežice

V neurju, ki je Posavje prizadelo sredi julija, je v Brežicah veliko škode nastalo v kmetijstvu, nekaj tudi na objektih. Nova škoda je nastala ob zadnjih poplavah, ki so prizadele državo.

V občini je sicer Uprava RS za zaščito in reševanje prepoznala večjo škodo kot posledico neurij in poplav, za kar je izdala ustrezne ukrepe. Občina Brežice je na njihovi podlagi oblikovala popisne komisije in objavila pozive prizadetim občanom za oddajo vlog, ki jih bo po vnosu v ustrezen sistem obravnavalo resorno ministrstvo in izdalo odločbo o upravičenosti do povračila sredstev s strani države, pojasnjujejo na občini.

Hkrati lahko prizadeti zaprosijo za pomoč prek javnega razpisa za pomoč ob nepredvidenih dogodkih, ki ga je občina objavila marca.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Makalunga
23. 08. 2023 21.51
-1
To je kazen za napenjanje 8. Marca in strokovnjakinje za šoferski izpit..proti urejanju vodotokov, zdej imajo pitno vodo vso črno in polno fekalij.
2fast4
23. 08. 2023 20.08
+3
To je sedaj odraz nule urejanja brežin, globin rek in potokov...
spoštovanje
23. 08. 2023 19.50
+1
sem se danes pogovarjal z enim iz letuške gmajne....vsaj 5 let bo mninilo, preden bodo lahko dobili nove hiše ali stanovanjske objekte
BundyCrocodile
23. 08. 2023 20.02
+5
Mi smo od tam in kot piše v članku so ljudje res iz dneva v dan bolj utrujeni psihično in fizično. Jaz sicer nisem za selitev ampak mati pravi, da še ene takšne poplave ne bo preživela. Starejši živijo v strahu zato je čiščenje strug in postavljanje nasipov prioriteta kar se že počne. Danes mislim, da so bili v strugi Letuške gmajne 4 ali 5 bagerjev, ki čistijo vključno z Slovaki. Preselitev pa sigurno ne bo enostavna in trajalo bo najmanj 3 leta, da se preseli vse, če ne 5 ali več.
Mili97787
23. 08. 2023 19.33
+1
To so posledice latrine.
lejzng
23. 08. 2023 19.02
+4
zg. savinjska ga je puhnila, povem iz prve roke...sanacija bo dooolgotrajna
Mili97787
23. 08. 2023 19.34
-2
Ampak naša ljudska skupščina bo uspela sanirati.
piu
23. 08. 2023 18.47
+2
Golub se bo prej ali slej moral soočiti z realnostjo.......in ljudem bo moral povedati resnico....
mackon08
23. 08. 2023 19.26
-1
piu no pa me razsvetli pa povej kaj je resnica.
pekoči paradižnik
23. 08. 2023 19.31
-1
... da so vse to posledice janšizma: pacientova vlada, no ja, takrat ga še niso/mo imenovali pacient je leta 2008 omogočila gradnjo ob vodotokih, na poplavnih območjih, tudi kjer se gladina dvigne za 1,5 m, … V nacionalnem načrtu za okrevanje in odpornost, ki ga j spomladi 2021 poslala v Bruselj, je iz seznama prejemnikov sredstev za protipoplavno zaščito izločila prav občine, ki jih je zadnja katastrofa najbolj prizadela. Ob Mozirju še Črna na Koroškem, Prevalje, Mežica, Solčava, Luče, Mozirje, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad, Nazarje, Kamnik, Mengeš in Domžale. To je žalostno dejstvo janševci. Nehajte zavajati z Vizjakovim padlim zakonom o vodah, ki je omogočal dodatno gradnjo objektov v priobalnem pasu rek in jezer. Kaj se zgodi z objekti v bližini rek pa smo lahko videli v tej ujmi.
Mili97787
23. 08. 2023 19.33
+3
piu
23. 08. 2023 19.43
+3
Lewaci, saj ste zamenjali in spremenili vse kar je Janezovo in kako, da tega niste?
Jožajoža
23. 08. 2023 18.43
-3
Komunizem je mrtev, laž pa je nesmrtna duša zadnjega partijskega živega fosila – Janeza Janše
piu
23. 08. 2023 18.48
+1
Lewaci nehajte se skrivati za Janezom in začnite z delom.....
Jožajoža
23. 08. 2023 18.40
-1
Ne bat.slovenska vlada bo poskrbela,da bodo ljudje zadovoljni
INAZ
23. 08. 2023 18.39
-2
Urejanje vodotokov bi moralo biti v pristojnosti občin. Država je tu popolnoma zatajila.
ssbobo
23. 08. 2023 18.20
+1
Swobodne meje ...... Na zadnjih protestih, ko se je zbralo 47 tisoč upokojencev, bi po njegovem predsednica republike morala priti in reči, da bodo pomagali. “Ona je most med izvršilno oblastjo in ljudmi. Gre na shod LGBT, ne pride pa pred 47 tisoč upokojencev. To potem ni več predsednica celega ljudstva,
Makalunga
23. 08. 2023 18.29
+1
Musarca, ni Slovenska predsednica..to je vsakemu jasno, to je Jankovič. On in Kučman z svojimi Udbovskimi prijatelji ter potomci so kapa de mol, Musarco še pes ne povoha.
St. Gallen
23. 08. 2023 18.07
+1
po casovnici je zdravstvena reforma prej
Makalunga
23. 08. 2023 18.06
+5
Ko ti LEVIČAR pride na pomoč se škoda takoj podvoji..in naenkrat so oropani vsi..
Arhaist
23. 08. 2023 18.05
+7
Ali bo vlada kar je vec od minimalne place darovala za poplave!!!? Na hrvaskem so to enkrat nardili in so vsi poslanci podprli!!! Kje so nasi parlamentarci??? smrduhi
St. Gallen
23. 08. 2023 18.05
+4
nic ne boste imeli in boste srecni. kdo je ze to rekel....
Arhaist
23. 08. 2023 18.04
+4
ljudje nimajo za živet, ostali brez doma, vlada pa se dela norca iz ljudi. Leta 2025 bodo imele stranke za propagando 100% vec denarja, leta 2027 bodo imeli vsi v parlamentu 100% povisico place!!!! kdo vse je to pozabil???
mackon08
23. 08. 2023 19.29
+0
Arhaist ma si pameten pa kaj misliš, da se takšna nesreča reši v nekaj tednih ali kaj? Po tvoje najbrž bi morali vsakemu nakazati ne 200000 Evro in to je to.
Dragica Cegler
23. 08. 2023 18.03
+3
Leva golobja tv vztrajno briše komentarje.Upam,da nekoč nihče ne bo komentiral niti bral in,da propadete.
slovenka62
23. 08. 2023 18.03
+4
Evo se je že začelo.Ljudje bodo skoz bolj sami.
Delavec_Slo
23. 08. 2023 17.51
+7
S čiščenjem strug ogrožate domovanje zaščitenega štajerskega komarja!
PomisliNaSonce
23. 08. 2023 17.37
+2
Čaka se na novo deževje. Prilagoditve strug, projektiranje in izvedba zadrževalnikov ter popravilo infrastrukture bo trajalo vsaj 10 let. Ravno tako imajo ljudje, ki so utrpeli resne škode na lastnih parcelah, sedaj vsaj 10 letno obdobje pred sabo...da se bo prilagodilo in zgradilo vse nazaj
Julijann
23. 08. 2023 17.15
+8
Pišem že par dni. Poplabljena območja in območja s plazovi rabijo težko mehanizacijo. Lahko pa gre še naprej pomagat vojska z lopatami in krampi, bolje to kot da se motovilijo po misijah. Fizično delo pripomore k kondiciji, vojak jo mora skoz imet.