Slovenija

V spomin veliki osebnosti

Zagorje ob Savi, 27. 02. 2008 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z vpisom v žalne knjige se je pokojnemu predsedniku Drnovšku poklonilo več deset tisoč ljudi.

V treh obalnih občinah se je v žalne knjige za pokojnim bivšim predsednikom republike in dolgoletnim predsednikom vlade Janezom Drnovškom vpisalo okoli 1700 ljudi.

Pogreba bivšega predsednika države in dolgoletnega predsednika vlade Janeza Drnovška se je v torek udeležilo okrog 1000 ljudi. Že popoldne so se Drnovšku priklonili predsednik republike Danilo Türk, premier Janez Janša in predsednik DZ France Cukjati.

Drnovšku se je poklonil tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan.
Drnovšku se je poklonil tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan. FOTO: Dare Čekeliš

Vsi trije predsedniki so izrekli sožalje pokojnikovemu sinu Jaši Drnovšku, hčeri Nani Forte in sestri Heleni Drnovšek Zorko ter se vpisali v žalno knjigo. Trem predsednikom so s pokloni pokojniku sledili predsednica LDS Katarina Kresal in člani strankine poslanske skupine ter zagorski župan Matjaž Švagan.

Drnovšku pa so se med drugim prišli poklonit tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, predsednik Zares Gregor Golobič s skupino poslancev svoje stranke, avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko ter ministri iz SLS v obdobju Drnovškove vlade 1997–2000.

Državljani so se lahko po vsej Sloveniji vpisali v žalne knjige do 20. ure. Na spletni strani predsednika republike (www.up-rs.si) pa se je prav tako mogoče vpisati v spletno žalno knjigo. Do torka se je vanjo vpisalo več kot 50 tisoč državljanov.

Pogreb
Pogreb FOTO: Dare Čekeliš

Helena Drnovšek Zorko: Bodimo dobri

Žalujemo za enim največjih sinov našega naroda, za dr. Janezom Drnovškom – za politikom in državnikom, za ekonomistom in strategom družbenih sprememb. Malo je ljudi, ki so tako odločilno vplivali na naš razvoj v zadnjih dveh desetletjih. Slovenski predsednik Danilo Türk

Pred grobom je spregovorila Drnovškova sestra Helena, ki je v spomin na svojega brata prebrala nekaj misli iz njegovih knjig. "Ne smemo dopustiti, da nas slabo prevzema, ne sme nas vreči iz tira." "Bodimo dobri, slabemu se izognimo, če se le da." Po njenih besedah lahko dobro vzpostavi stik z večnostjo in vodi do notranjega miru ter višjega zavedanja. "Slabo pa je kaznovano s svojo materialno minljivostjo."

Poudarila je, da obstaja materialno življenje, kratkotrajni užitki, denar in slava, vendar obenem opozorila, naj se ne navežemo na to. "Pomagajmo drugim ljudem in živalim, spoštujmo naravo, kajti narava je pogoj za naše materialno bivanje," je poudarila in dodala, da je ključno, da se ljudje prepoznajo kot duhovna bitja. Po njenih besedah namreč lahko svet in človeštvo reši le duhovnost.

Velik državnik in človek

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja pa je ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran daroval mašo za pokojnega bivšega predsednika. Nagovor je imel celjski škof Anton Sres.

Izpostavil je, da si je Drnovšek kot predsednik vlade in nato kot predsednik države odločno prizadeval, da bi prerasli stara nasprotja, zamere in predsodke ter "da bi tudi Katoliška cerkev v Sloveniji živela in delovala samoumevno ter brez ovir." Kot je še poudaril Stres, je Drnovškov načrt razvoja Slovenije vključeval normalizacijo položaja Cerkve. Zato se po besedah Stresa moramo zahvaliti prav njemu, da je Slovenija leta 2001 sklenila svoj prvi mednarodni sporazum s Svetim sedežem o položaju Cerkve pri nas.

"Dolgoletni boj z nepremagljivo boleznijo je pokojnega predsednika pripeljal do intenzivnega razmišljanja o smislu življenja," je dejal Stres. Tako je še bolj uvidel potrebo po jasni zavesti o tem, kaj je lahko in kaj ne zadnji cilj življenja. To po besedah celjskega škofa vsekakor ni oblast zaradi oblasti.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA