Slovenija
Oglas

V Rogaški Slatini obeležili svetovni dan prebavnega zdravja

Ljubljana, 30. 05. 2024 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minuli konec tedna so v Rogaški Slatini prvič obeležili svetovni dan prebavnega zdravja. Pod sloganom letošnjega svetovnega dne "Naj bo prebavno zdravje vaša prioriteta" je Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina v sodelovanju z Donatom pripravil kar nekaj aktivnosti in obiskovalcem predstavili pomen prebavnega zdravja za celoten organizem.

Svetovni dan prebavnega zdravja, Rogaška Slatina
Svetovni dan prebavnega zdravja, Rogaška Slatina FOTO: Klemen Razinger

Vse več znanstvenih raziskav potrjuje, da zdravje prebavnega sistema vpliva na naše celostno dobro počutje. Prebavni sistem je odgovoren za razgradnjo hrane in absorpcijo hranil, brez učinkovite prebave pa telo ne bi moglo pridobiti potrebnih hranil, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Poleg tega zdrava črevesna flora pomaga pri zaščiti pred patogeni, krepi imunski odziv in preprečuje vnetja. Ključna je tudi povezava med črevesjem in možgani, znana kot os črevesje-možgani, saj zdrava črevesna flora vpliva tudi na razpoloženje in čustva. Dobra prebavo tako ne izboljšuje le telesnega zdravja, temveč prispeva tudi k duševnemu in čustvenemu ravnovesju. Pri tem so seveda ključni uravnotežena prehrana, bogata z vlakninami, redna telesna aktivnost, zadosten vnos tekočine in zmanjševanje stresa. "Redna prebava spodbuja zdrav črevesni mikrobiom, skupnost koristnih bakterij, ki podpira prebavo, delovanje imunskega sistema in splošno zdravje," pojasnjuje prof. dr. Bojan Tepeš dr. med. specialist internist gastroenterolog.

Za večjo ozaveščenost o pomenu prebavnega sistema, so zato v rojstnem kraju Donata, ki je tradicionalno že več kot 400 let povezan s prebavnim zdravjem za obiskovalce pripravili številne aktivnosti. V Zdraviliškem parku so otvorili razstavo o zgodovini razvoja mineralnih voda in njihovih učinkih na prebavo, ki bo na ogled vse do konca avgusta. V Medical Centru Rogaška pa so obiskovalcem omogočili brezplačno pitje naravne mineralne vode Donat kar neposredno iz izvira.

Svetovni dan prebavnega zdravja, Rogaška Slatina
Svetovni dan prebavnega zdravja, Rogaška Slatina FOTO: Klemen Razinger

O pomenu zdrave prebave je na predavanju spregovorila nutricionistka Simona Fabjan, ki je osvetlila povezavo med prebavo in stresom ter podala nasvete za ohranjanje ravnovesja v telesu. "Stresne situacije so stalnica našega življenja. Pogosto jih povezujemo z neprijetnimi dogodki ali nalogami, vendar se premalo zavedamo, da lahko stresni dražljaji vključujejo tudi slabo prehrano, premalo spanja, kajenje, prekomerno uživanje alkohola in slabe dihalne navade. Zato je pomembno, da vsak posameznik preveri, katera področja svojega življenja lahko izboljša, da bi s tem podprl svoje telo in zmanjšal učinke stresa. Prvi korak je lahko kar pravilna prehrana, saj je ta ključna za ohranjanje zdrave prebave in splošnega počutja. Vključitev živil, bogatih z vlakninami, polnovrednimi ogljikovimi hidrati, kakovostnimi beljakovinami, ter koristnimi maščobami, lahko močno pripomore k uravnavanju stresa." 

Svetovni dan prebavnega zdravja, ki ga obeležujemo vsakega 29. maja, igra pomembno vlogo pri spodbujanju zdravega načina življenja, preprečevanju bolezni in izboljšanju kakovosti življenja posameznikov po vsem svetu. S poudarjanjem pomembnosti prebavnega zdravja lahko prispevamo k bolj zdravim in srečnejšim skupnostim.

Svetovni dan prebavnega zdravja, Rogaška Slatina
Svetovni dan prebavnega zdravja, Rogaška Slatina FOTO: Klemen Razinger

Za dodatne informacije se obrnite na: 
info@donat.com


Naročnik oglasne vsebine je Donat.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA