Slovenija

'Stavka ni nikoli izključena'

Ljubljana, 17. 08. 2010 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./J.B./T.Š./STA
Komentarji
97

Policijski sindikat ne bo podpisal dogovora in aneksa o plačah v javnem sektorju. Zahtevajo srečanje s premierjem Pahorjem. Če bodo do konca meseca videli, da usklajevanje ni možno, bodo sklicali stavkovni odbor.

Kresalova je pisala kolegici Pavlinič Krebsovi.
Kresalova je pisala kolegici Pavlinič Krebsovi. FOTO: Miro Majcen

Policijski sindikat ne bo podpisal dogovora in aneksa h kolektivni pogodbi o plačah v javnem sektorju, je pojasnil podpredsednik sindikata Radivoj Uroševič. Sklep so sprejeli na seji sveta sindikata, kjer so se odločili še, da bodo zahtevali srečanje s predsednikom vlade Borutom Pahorjem.

Za zavrnitev podpisa aneksa so se po Uroševičevih besedah odločili, ker obstaja bojazen, "da bodo ukrepi povzročili še dodatno zniževanje že tako prenizkih plač". Prav zato bi radi srečanje s Pahorjem. Če do konca meseca ne bodo videli, da obstaja možnost usklajevanja, bodo sklicali stavkovni odbor, je napovedal podpredsednik Policijskega sindikata Slovenije.

Stavkovni odbor še vedno deluje, je poudaril Uroševič, na vprašanje, ali torej stavka ni izključena, pa je odgovoril, da "stavka pri sindikalni dejavnosti ni nikoli izključena".

Uroševič je še pozdravil podporo notranje ministrice Katarine Kresal in direktorja policije Janka Gorška pri policijskih prizadevanjih proti znižanju plač. Celjski odbor policijskega sindikata je tako celo omenil možnost stavke v primeru, da bi prišlo do znižanja plač.

MNZ podpira prizadevanja policijskih sindikatov

V MNZ podpirajo prizadevanja obeh sindikatov.
V MNZ podpirajo prizadevanja obeh sindikatov. FOTO: Policija

Na MNZ pa so v sporočilu za javnost spomnili, da se s problemom plač policistov sooča že vse od začetka mandata te vlade. ''Za ministrstvo je bilo nesprejemljivo nižanje že tako nizkih policijskih plač in ukinjanje nekaterih dodatkov, kot je plačilo prevoza na delo in terenskega dodatka. Po našem mnenju je namreč treba upoštevati specifiko policijskega dela. Na to je v začetku julija opozorila tudi ministrica za notranje zadeve v pismu ministrici za javno upravo,'' so zapisali v sporočilu.

Vlada je po navedbah MNZ v nadaljevanju spremenila izhodišča za pogajanja s sindikati, tako ''da sedaj aneks in dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 ne vključujeta znižanja plač''.

''Ministrstvo za notranje zadeve podpira prizadevanja obeh policijskih sindikatov po izboljšanju socialnega položaja policistov. Pričakuje tudi, da bodo pogajalci še pred dokončnim rokom za podpis našli ustrezne rešitve, ki bodo poleg gospodarske situacije, v kateri je Slovenija, upoštevali tudi specifiko dela policistov, poseben pomen poklica in slab izhodiščni položaj, ki ga imajo v plačnem sistemu policisti, tako da bo lahko dosežen dogovor, ki bo še sprejemljiv tudi za policiste,'' so še zapisali na MNZ.

Kresalova pisala Krebsovi

Potem ko smo včeraj poročali, da je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal v pismu svoji kolegici Irmi Pavlinič Krebs zapisala, da je napovedano zmanjševanje plač v policiji nedopustno, so se danes odzvali na ministrstvu za javno upravo.

"Gre za malce staro zgodbo, datirano 7. julija,“ je zapisal Miran Koren iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za javno upravo. Kot še dodaja, so 20. julija na MNZ poslali odgovor, iz katerega se vidi, da ne gre za zniževanje plač. Kot je bilo zapisano v odgovoru, je vlada na seji 24. junija sprejela sklep, s katerim je sprejela izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja za sklenitev dogovora o ukrepih na področju plač. Prav tako je vlada sprejela sklep, s katerim je določila besedilo predloga aneksa. Ukrepi na področju plač so bili sprejeti zaradi zaostrenih makroekonomskih in javnofinančnih okoliščin, pojasnjujejo v pismu.

"Trenutno pogajanja potekajo o ukrepih, ki naj bi bili implementirani z aneksom in dogovorom o ukrepih plač ter drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012, ki pa ne vključujeta znižanja plač zaposlenim v javnem sektorju," je še zapisano v odgovoru.

Še vedno pa je odprto vprašanje dodatkov in napredovanj, tukaj pa ministrici še nista našli skupnega jezika.

Posebne enote slovenske policije
Posebne enote slovenske policije FOTO: POP TV

Po zakonu ne smejo stavkati

A ker policisti po zakonu ne smejo stavkati, saj so jim po osamosvojitvi to prepovedali z zakonom, se bodo verjetno odločili za neke vrste 'belo' stavko. Ena od možnosti je izredno oster nadzor na mejnih prehodih, kar bi izdatno povečalo čakalne kolone pri vstopih v državo. Po drugi strani pa policisti pravijo, da ne želijo prizadeti ljudi in da bi stavkali tako, da ne bi pobirali prometnih kazni, torej da bi vsem izdali zgolj opozorila. Takšen izpad iz proračuna bi vlada najbolje razumela, menijo.

 

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
18. 08. 2010 14.27
Vse postaja precej kritično. Kaj če se zgodi ljudstvo. Tudi če oblast angažira vse policaje in vojake, ki so stacionirani na območju Slovenije, ne bo mogla zaustaviti fukare, ki bo drla iz vseh vetrov v prestolnico in uničevala bogatim hiše, njih pa lovila in jih na zelenicah silila, da jedo travo, kot so to že naredili Primorci (delavci v Tomosu) z svojim direktorjem za časa bivše Jugoslavije. Kje je rešitev?
CtrlDelete
18. 08. 2010 10.28
Musko12 .....zdaj mi pa odgovori prosim! V primeru, da pride do delavskih demonstracij, v smislu rušenja vlade (katerekoli) in to opravičeno (ker so kršena vsa moralna načela do državljanov s strani vlade)....ali bi policisti potegnili z delavci skupaj, ali bi se spravili na delavce????? Kako imate zapisano v pravilniku, kodeksu policije?
Ferdo Crni
18. 08. 2010 10.28
Čisti fiasko Kresalove. Spet. Pismo, ki ga je Kresalova poslala Krebsovi je staro mesec dni in Krebsova je na to pismo že odgovorila. Gre torej za novo piarovsko finto s ciljem likanja javne podobe Kresalove. Pismo je bilo očitno "ponovno" poslano v medije zato, da Kresalova pristavi svoj politični lonček točk k sindikatu in policistom. Mimogrede - policisti so res očitno v velikih škripcih. Po anonimnih prijavah nimajo niti za registracijo in vzdrževanje avtomobilov. Ima pa ministrvo za notranje zadeve veliko denarja za najeme stavb osebnih in političnih prijateljev ministrice. Še ena štorija slovenske butalske politike trenutne vladajoče klike, ki slovi po debilizmih in po zakulisnem nadzoru nad mediji in še čem (inšpekcijami ...itd)
Musko12
18. 08. 2010 10.02
ne delamo 12 ur dnevno.
RobinHood
18. 08. 2010 09.57
Musko12, a ne delate 8 ur dnevno?
Musko12
18. 08. 2010 09.49
Policisti delamo 24 ur na dan in gremo v situacije, kjer imamo ogroženo življenje.. Noben od vas ne pomisli na to. Skrbimo da se naši občani počutijo varno. Vsi vidijo Policijo na cestah... Zdaj pa vas sprašujem dragi ljudje, koga prvega pokličete ko imate probleme ??? Policijo, da vam reši probleme.
Nicolete
18. 08. 2010 09.42
Ker slabo delajo saj se po Sloveniji klati kar 50 000 Bosancev in Šiptarjev, ki delajo nered ogrožajo varnost Slovencev jim je potrebno še 100 Evrov zmanjšati plačo.
cupofmarja@email.si
18. 08. 2010 08.01
Ne vem za kaj se za stavko ne odloči delavski razred, ki je najbolj upravičen........
partizan71
18. 08. 2010 00.21
Babe glupe na sredini, marš nazaj za šporget !
Boris Potušek 1
17. 08. 2010 23.10
Izjave in komentarji slovenskih zaplankancev....me nekako ne preseneča...
snifff
17. 08. 2010 22.33
No sedaj pa gremo pucat, kar je pa tudi prav!
snifff
17. 08. 2010 22.28
Policisti, a jih rabimo? Deset let nazaj sem se vprašal če rabimo popisovalce števcev! Fantje, dajte se vprašat čemu koristite!!!
babls
17. 08. 2010 22.18
eee...polovico mandata ji je dol viselo za polizaje, sedaj pa se duva............a so volitve blizu?
apiar
17. 08. 2010 22.18
pika_poka_jezek Se bojiš za službo kot delavci v industriji? Imaš 21 dni dopusta ob 30 let delovne dobe kot delavci v industriji? Plačo 800 € kot 50 letni inženir v industriji? Dobiš regres in božičnico? Delavci minimum ali pa nič. Imaš plačano dodatno življenjsko zavarovanje? Kaj že je to? Dobiš dopust, kadar ga pravočasno napoveš? Delavci ga morajo korsistiti kolektivno, če jim je datum prav ali ne. Imaš bonificiran delovni čas? Delavci delajo do onemoglosti. Izpopolnjevanja, specializacije - v firmah lahko sanjajo o njih. Napredovanje? Za delavce je napredovanje že, če dobi računalnik na katerem delajo Windowsi in napredovanje ponavadi pomeni ob isti plači razširitev delovnih obveznosti na dela, ki jih je opravljal odpuščen delavec. Če je pri policiji tako hudo, zakaj ne greš v proizvodnjo?
pika poka ježek
17. 08. 2010 22.02
Ja, če se pa policijski stavki pridružijo še cariniki in železničarji kot se govori, potem bo pa država stala. Dobesedno. V času Janševe vlade so cariniki stavkali, že v nekaj urah je bila proizvodnja ohramljena, gospodarska zbornica je pritisnila na vlado. Seveda je trajalo 36 ur, da so se vsi dogovorili, nato pa je trajalo še nekaj dni, da so se razmere umirile. Pa je stavkala le carina, v primeru da se stavki pridružijo še policisti, železničarji in ostali bo vlada na kolenih.
pika poka ježek
17. 08. 2010 21.56
Ko sem se šolal za policista v Tacnu, so nam v policijski šoli jasno povedali. Položnice so ukrep, policist je pooblaščena uradna oseba, pisanja položnic pa ni med nalogami policije po Zakonu o policiji. Toda na cesti je prva naloga pisanje položnic, torej so policisti inkasanti. Povem pa vam, pisanje položnic je rezervirano le za policijo, noben drug državni organ od svojih pooblaščenih uradnih oseb ne zahteva norme koliko položnic mora kdo izdati. Kakšen inšpektor izda dve, tri položnice na leto, nekdo nobene. Le pri policiji je kraval, če policist zaključi službo brez izdane položnice. Policisti so pravzaprav položničarji.
pika poka ježek
17. 08. 2010 21.50
apiar, da policist dobi osnovno plačo za sto evrov višjo kot pa nekvalificiran fizikalac je absurd. Pusimo dodatke na nočno delo in podobno. Končno je treba delati tudi ponoči kljub praznikom. Razen tega pa če se zmanjšajo plače javnim uslužbencev, ni nobenega zadržka več da se zmanjšajo tudi v firmah. ZATO NE PLJUVAJ V LASTNO SKLEDO.
apiar
17. 08. 2010 21.37
Pa kaj si javni uslužbenci mislijo? Sramota. Ali se res nihče ne vpraša od kod denar za plače. Ustvarjena mora biti nova vrednost z vloženim delom v obliki fizičnega, umskega in dela s stroji. Ti javni cepci pa mislijo da denar v neomejenih kolićinah nastaja v bankah, kot otroci, ki mislijo, da solata zraste v marketu.Kje ste sindikati DELAVCEV?????
alpino
17. 08. 2010 20.20
RobinHood17.08.2010, 19:580 Policisti po zakonu ne smejo stavkat. Kdor bo stavkal naj ga odpustijo in kaznujejo. Kdor misli da ga država premalo plačuje naj zamenja službo. In vsem ki so nabijali mesece pri delovni dobi z bonificiranim delovnim stažom vse te mesece odbit -------------------------------------------... lahko stavkajo in med tem opravljajo vse nujne nalogew, rešujejo hujše prom. nezgode, obravnavajo roparje, prijemajo storilce KD. morilce, namesto denarne kazni pa ti izrečejo opozorilo, A ni to fajn šervudsko teslo?
periot
17. 08. 2010 20.11
Imamo vojsko ,policiste ,redarje, varnostnike ja potem se pa čudimo od kot denar vzet za plače?