Slovenija

V ognju še ustavna pobuda

Nova Gorica/Izola/Škofja Loka, 20. 02. 2007 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./I.P./STA
Komentarji
29

Goriško upravno sodišče je zavrnilo tudi tretjo pritožbo nekdanje izolske županje Brede Pečan.

Sodišče je zavrnilo pritožbo županske kandidatke Brede Pečan zoper sklep o izvolitvi župana Izole
Sodišče je zavrnilo pritožbo županske kandidatke Brede Pečan zoper sklep o izvolitvi župana Izole FOTO: Dare Čekeliš

Upravno sodišče v Novi Gorici je zavrnilo pritožbo Pečanove zoper sklep občinskega sveta Občine Izola, zavrglo pa je tudi njeno pritožbo zoper ugotovitveni sklep o izvolitvi župana.

Sodišče je s tem zavrnilo pritožbo zoper poročilo občinske volilne komisije o izidu drugega kroga volitev. Volilna komisija je namreč na podlagi sklepa sodišča spremenila svoje prvotno mnenje o potrditvi Pečanove kot zmagovalke občinskih volitev in za župana proglasila Tomislava Klokočovnika z liste Izola je naša.

Pečanova je v izjavi za javnost sporočila, da se s sodbo "nikakor ne strinja, saj so z njo ponovno kršene človekove pravice, poleg tega pa uvaja neke nove sodne prakse, ki nimajo osnove v nobeni zakonodaji". Po njenih besedah bodo sodbo predložili v presojo ustavnemu sodišču in mu predlagali, da jo razveljavi.

Kriminalisti zasegli volilno dokumentacijo

Na sedežu občinske volilne komisije v Izoli so kriminalisti včeraj zasegli volilne imenike prvega kroga lokalnih volitev. Policisti preiskujejo sum kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov iz volilnega imenika, ki naj bi ga zagrešil neznani storilec v korist nekdanje županje Pečanove. Ovadbo je med izolskimi povolilnimi zapleti vložila lista Izola je naša.

Po vseh zapletih ustoličeni izolski župan Tomislav Klokočovnik
Po vseh zapletih ustoličeni izolski župan Tomislav Klokočovnik FOTO: Dare Čekeliš
Preiskava naj bi bila povezana z dogajanjem pred drugim krogom volitev, ko naj bi županska kandidatka SD Breda Pečan pošiljala vabila volivcem na podlagi njihovih podatkov iz volilnega imenika, naj se udeležijo glasovanja.

Pečanova ima v ognju še ustavno pobudo

Ker pritožba na zadnji sklep upravnega sodišča v Novi Gorici ni mogoča, izolski županji kot poslednje 'železo v ognju' ostaja pobuda na ustavnem sodišču, ki jo je vložila po zapletih z ugotavljanjem izida drugega kroga lanskih županskih volitev v Izoli.
Kot je povedal Klokočovnikov odvetnik Franci Matoz, je s tem upravno sodišče svoje delo zaključilo, Pečanova pa se lahko pritoži na ustavno sodišče. Sodišče je po besedah Matoza ugotovilo, da je občinski svet ravnal zakonito in pravilno, ko je potrdil poročilo Občinske volilne komisije (OVK). Ta je namreč pravilno in zakonito sledila pravnim stališčem in napotilom iz sodbe upravnega sodišča, s katero je predhodno že odločalo o pritožbi Pečanove in zavzelo stališča glede veljavnosti oziroma neveljavnosti glasovnic.

Pečanova na ustavnem sodišču spodbija zakon o lokalnih volitvah ter zakon o volitvah v državni zbor. Zakona namreč po njenem mnenju "zaradi nejasnosti v dveh členih omogočata arbitrarno odločanje o volilnih zadevah, kar se je zgodilo v primeru zadnje sodbe Upravnega sodišča v Novi Gorici". Do prve Pečanjine pobude se je že opredelil parlamentarni odbor za lokalno samoupravo in ocenil, da ni utemeljena.

Podobno mnenje je pričakovati tudi na seji odbora za notranjo politiko, saj parlamentarna zakonodajno-pravna služba (ZPS) meni, da tudi izpodbijane določbe zakona o volitvah v DZ niso v neskladju z ustavo. Pečanova sicer zakonu očita nejasnost in spodbija določbo o glasovanju po pošti. Zakon namreč ne določa načina, s katerim se ugotavlja dan glasovanja po pošti. Parlamentarna ZPS po drugi strani meni, da se dan glasovanja po pošti ugotavlja po poštnem žigu.

Slabo kaže tudi škofjeloškemu županskemu kandidatu

Županski kandidat v Škofji Loki Dušan Krajnik
Županski kandidat v Škofji Loki Dušan Krajnik FOTO: POP TV

Tudi nesojeni župan Škofje Loke Dušan Krajnik na ustavnem sodišču spodbija zakon o volitvah v DZ, in sicer njegov 25. člen. Ta določa, da član volilnega odbora ne more hkrati kandidirati na volitvah, ob tem pa "zakon ne prepoveduje sorodstvenih vezi med kandidati in člani volilnih odborov", kar se Krajniku zdi "kršenje načela enakosti".

Zakonodajno-pravna služba je tudi v tem primeru ocenila, da Krajnikova pobuda ni utemeljena, češ da zakon onemogoča morebitno nepristranskost po,osameznih članov volilnih odborov, v primeru nepravilnosti pa naj bi imel vsak kandidat možnost vložiti ugovor pri volilni komisiji ter pritožbo na občinski svet ter upravno sodišče.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stane@jesenice.net
21. 02. 2007 09.48
A ni ta gospa rekla, da bo spoštovala odločbo sodišča, pa naj bo v korist nje ali nasprotnega kandidata? Ja tko pa pol poje lastno besedo in se tožari, le kdo bo pa sodne stroške plačal? Valda ne misli, da bodo plačali občani Izole, sama naj plača al pa naj ji država , če ne bo plačala stoškovč rubi njeno premoženje. Ja taki so bivši karieristi, ki ne znajo drugega, kot sam tožbe vlagat, če ni po njihovem
neti
21. 02. 2007 01.13
endimion, a se je teb odpulilo al si začel deskat
endimion@email.si
21. 02. 2007 00.59
tej stari komunajzerki bi sam rekel EJ STARA,
bojan1@mail386.com
21. 02. 2007 00.05
Ko bi ta BP saj odstopila v dobro ime SD in g. Pahorja, ki je res dober politik v in mislim da si želi zasesti prostor levo od sredine, za razliko od ostalih, ki so bolj (zapečeni)!
wyde
20. 02. 2007 22.41
Zakaj pa niso razpisali ponovne županske volitve,če je vse tako sporno.Ker to kar se dela v Izoli, sploh ni za dobro občine temveč za čisto egocentričnost obeh vpletenih,kdo je močnejši.
kosir_maks
20. 02. 2007 22.03
A misliš da bo Pečanka odstopla če se ji dokaže krivda. ?
neti
20. 02. 2007 20.28
maks ruparja je mednožje odstoplo, pa mal preveč je stavil tržičane, pa še županstvo izgubil, klub temu da se je JJ po tržiču nastavljal, samo škoda ker bo sedaj še hokejiste u maloro popeljal
kosir_maks
20. 02. 2007 19.26
Ja pol pa nič . Sm mislu da bom slišal tvoje mnenje o dogajanju okoli volilnih imenikov , pa družinskih povezavah v volilni komisiji, pa če je to prav, pa če bi morala Pečanka odstopit, če se ji stvar dokaže. Rupar je takoj odstopil. Mnenje o tem me zanima tut od Malasutre...... Očitno od izkušenih gospodov ne bom slišal stališč.
doki007@email.si
20. 02. 2007 18.56
kaj če men mati Pečanka,....jaz ti govorim o mafiji na obali
kosir_maks
20. 02. 2007 18.46
Ni čudn da so pol taki izpadi : Advokati komunajzerjev : Dobr so vas napumpal pa očitno še bolje plačal , da udrihate sam takrat ko vam ustreza. Očitno vračate usluge za nazaj . Moje sožalje !!!
kosir_maks
20. 02. 2007 18.39
Doki 007: Str si dost pameten si dost. Članek govori, da je mama Pečan ali negdo iz njenega kroga osumljen, da je prestopil zakonske okvire. Kot demokrat bi moral objektivno oceniti primer in se odzvati z komentarjem . Mlajši ,kot sem naprimer jaz, se udrihanja vse vprek in mimo konteksta teme naučimo od vas starejših. Ni čudno, da imam tudi sam občasne izpade jeza in po vaše sovražnega govora. To sem se nauču od starejših . Razmišljaj in ocenjuj z enakimi vatli za vse. !!
Graham_Mo
20. 02. 2007 18.00
sramota, da Pečanova ne zmore ugotoviti, kdaj je prekoračena meja dobrega okusa. Cela Slovenija se že par mesecev ukvarja z njenim županovanjem, ki ga kot krokar noče izpustiti iz krempljev.
janez105@gmail.com
20. 02. 2007 17.43
Rdečkarji, a Breda pa ni opravljala dveh poklicev HKRATI ?? Aha, ona je res vaša...
doki007@email.si
20. 02. 2007 16.36
očitno je zmagal mafijsko usmerjena simbioza župana Klokočovnika in Popovića,....... dobro da Arkan ni več živ pol bi se še on zraven pridružu , velik sodelavec Popovića pri lopovščinah,.....
goso
20. 02. 2007 15.39
Ja, to je to. Oslarija, specialiste za župane. Kljub demokraciji, da se lahko vsak prijavi. Ne morš dobro delat na dveh tako zahtevnih mestih. Povsod polovičar in komolčar...
hhelena.si@gmail.com
20. 02. 2007 15.26
tadej_bolta, najbrž vam je dosti hudega naredila, da jo obkladate s teslom, sicer pa imaste novega, lepega župana in upam, da v 8 urah temeljito in v dobro občanov in pacientov opravi županovanje in operacije!
tadej_bolta@yahoo.com
20. 02. 2007 15.10
pa sej ma še poslansko plačo.... pa še tista je previsoka za tako teslo kot je ona.
soul@hitri.com
20. 02. 2007 15.06
cela politika je voluharska ... hocjo izkoristit use kar lahko , pa tud ce je kaznivo ..
kgb@akcija.net
20. 02. 2007 14.52
v penzion nj gre
?rni panter 1
20. 02. 2007 14.39
@kosir_maks pomoje niso še prebrali članka, boš vidu, da so sodniki nastavljeni od Janše osebno.Pa ne žali jih z odvetniki, oni so muđahedini-sveti borci, po naše bi bili lahko partizani ;)