Slovenija

V LDS dosegli premirje

Ljubljana, 13. 01. 2007 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V stranki so podpisali zavezo, da bodo vsa nesoglasja reševali na način, ki ne bo škodoval javnemu ugledu.

Nekateri vidni člani stranke za krizo krivijo predsednika LDS Jelka Kacina.
Nekateri vidni člani stranke za krizo krivijo predsednika LDS Jelka Kacina. FOTO: POP TV
Mislim, da bi bilo pametno, da se razmisli, kaj je prej, osebni interes koga ali pa interes stranke. Poslanec Slavko Gaber, ki poziva Jelka Kacina k odstopu

Vodilni člani LDS so na sestanku pod pokroviteljstvom Liberalne akademije sprejeli skupno izjavo, v kateri ugotavljajo, da jih ne glede na različne poglede na posamezna kadrovska, programska in politična vprašanja veže interes po ohranitvi skupne stranke, ki bo zmožna vnovič dosegati dobre volilne rezultate in prevzemati odgovornost za vodenje države.

Gre za proces preoblikovanja stranke v alternativo, ki naj omogoči, da bodo volivke in volivci pravočasno dobili zaupanja vredno možnost, se zanjo ogreli in zanjo na volitvah tudi glasovali. Potrebujemo rast, sveže ideje, programske dokumente in program, s katerim bomo šli na volitve. Predsednik LDS Jelko Kacin

Iz izjav predsednika stranke Jelka Kacina, vodje poslanske skupine Antona Ropa in predsednika Liberalne akademije Darka Štrajna po sestanku je razbrati, da Kacin do kongresa, ki bo 27. januarja, ostaja predsednik stranke. Delegati kongresa pa se bodo izrekli o njegovi zaupnici, kot je bilo predvideno. Do takrat se bodo nadaljevali pogovori o iskanju skupnih poti za izhod iz krize, v kateri se je znašla največja opozicijska stranka. "Dogovorili smo se, da bomo na politične izzive odgovarjali politično, programsko in liberalno, kar pomeni, da boste našo zavezo s podpisi lahko preverjali z našimi ravnanji in nastopi v dneh do kongresa, na kongresu in po njem," je pojasnil Kacin.

Sestanek je bil sklican na pobudo Liberalne akademije
Sestanek je bil sklican na pobudo Liberalne akademije FOTO: POP TV
Zdaj nas čaka zelo resen pogovor. Pomembno je, da se umaknemo medijem ter se v miru in odkrito pogovorimo. S ciljem, da okrepimo stranko in delujemo enotno ter da ljudje ne odstopajo, ampak da vstopajo. Nekdanji predsednik LDS Tone Rop

Tone Rop, Kacinov predhodnik na čelu stranke, pa je po sestanku dejal, da so danes vodili konstruktiven dialog, ki je začetek zelo resne razprave pred kongresom. "Vidim možnost, da se dogovorimo, najdemo zelo pomembna skupna stališča, ki naj na koncu konsolidirajo stranko." Rop je še dejal, da je za uspešno stranko pomembna ekipa, ne le en človek, pa tudi dobra volja in pozitivna energija. "Brez tega se ne da delati, ne glede na to, kdo bo predsednik," je dejal Rop.

Sprejeli smo kratko izjavo, ki deklarira minimalno soglasje o vseh izhodiščnih vprašanjih in razglaša zavezo, da bomo na tem naprej delali. Predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn

Slavko Gaber je bil v odgovorih na vprašanja bolj skop. Dejal je, da do kongresa računa na resne pogovore. Ni želel odgovarjati na vprašanja, ali bo vztrajal pri tem, da se je treba dogovoriti o novem vodstvu. Je pa povedal, da je na sestanku beseda tekla tudi o novi vodstveni ekipi, a o podrobnostih ni želel govoriti. Današnji sestanek je sicer ocenil kot priložnost za stranko.

Kučan: LDS lahko iz sebe naredi moderno stranko

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je v pogovoru za tednik Mladina dejal, da ima LDS kljub vsem težavam še vedno priložnost, da na kongresu iz sebe naredi moderno stranko. V kolikor v stranki ne bodo izkoristili ponujene priložnosti, bo na pogorišču nekdaj največje in najvplivnejše stranke nastalo nekaj, kar bo morebiti zametek takšne stranke ter bo vredno truda in podpore.

Kučan meni, da se LDS ne znajde najbolje v vlogi opozicijske stranke.
Kučan meni, da se LDS ne znajde najbolje v vlogi opozicijske stranke. FOTO: POP TV

Nasploh Kučan meni, da se nekdaj pozicijske stranke v vlogi opozicije ne znajdejo najbolje. V teh strankah so se pričeli notranji spori in iskanje krivcev, dialog pa namesto o konceptih in ciljih poteka predvsem o ljudeh. "Stranke slovenske tako imenovane levice, ki so sedaj v opoziciji, se ne znajdejo v vlogi nadzornika oblasti," pravi Kučan in opozarja, da je pravi problem v pomanjkanju konceptualne alternative, ki bi opoziciji omogočala nadzorovati delo vlade.

Kučan je še dejal, da bi danes podprl tisto stranko, "ki bi bila zavezana libertarnim vrednotam" in bi za uresničevanje takšnih vrednot in uresničevanje političnih ciljev uporabila le demokratična sredstva.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
15. 01. 2007 08.44
Kako omejen.... vsaj SVOJE komentarje delaj, ne pa preplonkat tuje...
albertinum@excite.com
14. 01. 2007 18.33
Victoriosus, mislim, da je zelo jasno. SDS in NSi sta podaljšana roka cerkve in korupcijskih gospodarskih krogov. Saj zato so na desnici. Cukjati je v državnem zboru prebral domobransko prisego. Ljubijo Domobransko vojsko. Vsi so bili aktivisti cerkve (Janša tudi, ampak njegovo zgodbo poznamo, prej rdeč, nato se je pa prebarval v črno in začel udrihati po rdečih). Veš zakaj ni citata? Ker bi morali v zapor za tako izjavo, kot tisti v Avstriji, ki je izjavil, da holokavsta ni bilo. Nacizem, domobranstvo in fašizem, ne reci, da je med njimi kakšna razlika, ker jih ni. Nacizem smo obsodili, fašizem tudi, domobranstvo tudi -le pri nas obstajajo še kakšni victoriosusi, ki so propadli simpatizerji narodnih izdajalcev. Tudi oni so bili domobranci in še nisem slišal, da bi se tega sramovali. Veš kje vidim analogijo? Z udbomafijo v RS. Ti predpostavljaš, da obstaja, čeprav ni dokazov zanjo. Glede domobranstva ti dajam posredne dokaze, ampak ti trdiš, da niso zagovarjanje domobranstva? Torej v nekaterih primerih rabiš citat, v drugih pa samo sum, da nekoga obsodiš?
darcs
14. 01. 2007 13.02
viko, maš kar prav, mislim da jih kar dost soglaša s tvojo izjavo
victoriosus
14. 01. 2007 12.40
Vegos, mislim, da je zelo jasno. LDS je ostanek ZSMS, oz. njeno nadaljevanje. Saj zato so na levici. Rop je na eni proslavi imel partizansko kapo z rdečo zvezdo. Obsoja Domobransko vojsko. Vsi so bili aktivisti partije (Janša tudi, ampak njegovo zgodbo poznamo, pač prej starši niso smeli govoriti, ker bi jih lastni sinovi prijavili- biser komunizma, kajne?). Veš zakaj ni citata? Ker bi morali v zapor za tako izjavo, kot tisti v Avstriji, ki je izjavil, da holokavsta ni bilo. Nacizem, komunizem in fašizem, ne reci, da je med njimi kakšna razlika, ker jih ni. Nacizem smo obsodili, fašizem tudi, komunizem tudi -le pri nas obstajajo še kakšni aureliusi ki se ponašajo s propadlo izkaznico partije. Tudi oni so bili člani, in še nisem slišal, da bi se tega sramovali. Veš kje vidim analogijo? S pedofilijo v Cerkvi v RS. Ti predpostavljaš, da obstaja, čeprav ni dokazov zanj. Glede komunizma ti dajam posredne dokaze, ampak ti trdiš, da niso zagovarjanje komunizma? Torej v nekaterih primerih rabiš citat, v drugih pa samo sum, da nekoga obsodiš?
Vegos
14. 01. 2007 09.57
Mene zanima. Tako da lepo prosim se vzdrži takih komentarjev.
K_K
14. 01. 2007 09.54
koga pa sploh še zanima ta propadla ZKS & ZSMS
hinko.murovec@siol.net
14. 01. 2007 07.54
Hinko MUROVEC, Spoštovani, zdi se mi, da bi bilo dobro za vse, ki tu pametujejo najprej uvesti tečaj na katerem bi pridobili osnovno znanje kaj je pravzaprav kaj. Takose jasno vidi , da presneto malo manjka in bomo slišali, da je bil Stalin protestant , Kučan sodelavec škofa Rožmana in Hitler ustanovitel Rdečega križa. Take politično neužitne "mešane solate" , ko neveš o čem pravzaprav hoče nekdo polemizirati res ni povsod na razpolago. Hinko MUROVEC
Vegos
14. 01. 2007 03.32
victoriosus, kaj sem zgrešil? Kdo je zagovarjal komunizem? Daj, najdi mi citat, prosim te lepo.
victoriosus
14. 01. 2007 00.02
Ne gre se za to, da povsod vidi komuniste. Je pa dejstvo, da so ti ljudje ostanek komunizma, da ga zagovarjajo. Mogoče je pretiraval, ampak bistvo je treba izluščiti: da kljub premirjem in obljubam LDS je še v krizi, iz katere tudi jaz hočem, da se izkoplje, da bo delovala kot pametna opozicija, ne pa kot mašina, ki vsaki potezi vladi reče NE. Konstruktivnost ne preganja volivcev, Kacin in njegov destruktivizem pa.
albertinum@excite.com
13. 01. 2007 22.12
Mrzli37 (morda Jaka37?), a ti še vedno povsod vidiš samo komuniste? Moraš imeti pa res zagamano življenje. Kupiš liter mleka, pa se prodajalka zmoti za en cent in evo - Kučanov klan spet na delu (prodajalka ima gotovo rdečo zvezdo pod predpasnikom).
mrzli37@email.si
13. 01. 2007 20.46
No temu se reče Kučnov Klan v preobrazbi. ;-) Kučan lahko samo upa da mu bo na pogorišču LDS še kaj zraslo. No včasih je se je Kučan imel za nestrankarskega očeta ljutstva ;-) Ali so ljudje tako neumni da mu bodo še nasedli?? povsem možno...
janez111@email.si
13. 01. 2007 18.36
Jasno je, da je bila nekdanja LDS le skupek oportunistov, ki so se večinoma stranki pridružili zato, ker je bila na oblasti, zaradi lastnih interesov. Ko so oblast izgubili nekateri niso več imeli volje da bi bili v opoziciji, saj ni bilo več koristi za njih. To je najlažje naredit, ko zgubiš vržeš puško v koruzo, namesto da bi bil dobra opozicija, kakršno Slovenija potrebuje. Naj se LDS oklesti takih in se prenovi, to je edina rešitev.
esfflight
13. 01. 2007 17.50
Najprej, postanite normalni ljudje in ne krvolocne zivali, ki se za oblast tepejo kot za zadnji grizjaj. Poglejte si zgodovino in se iz tega kaj naucite. Snemite sinteticnost iz obraza in bo slika povsem druga. Program, katerega nimate, mora biti, predno zacnete mahati z necim. Zakaj Slovenija napake ponavlja vedno znova vsakic? Najti je treba tri vprasanja, ki tarejo vsakega drzavljana in vi morate nanje najti pravi odgovor. Vkolikor vam to ne uspe je boljse da delate kaj drugega, kot pa mlatite prazno slamo!
bojan1@mail386.com
13. 01. 2007 16.36
Kar se tiče demokracije , je lahko naš dober zgled in učitelj Jože Pučnik..., če že hočemo govoriti o demokraciji ! Bojan