Slovenija

'Ustavimo ponaredke in piratstvo'

Ljubljana, 26. 01. 2007 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodni dan carine je letos posebej namenjen zaustavitvi ponaredkov in piratstva.

Slovenska carina je v letu 2006 največ sumljivega blaga, ki bi lahko bilo ponarejeno, zadržala v Luki Koper
Slovenska carina je v letu 2006 največ sumljivega blaga, ki bi lahko bilo ponarejeno, zadržala v Luki Koper FOTO: POP TV

Mednarodna skupnost carinikov vsako leto 26. januarja obeležuje mednarodni dan carine. Na ta dan je bil v Bruslju leta 1953 ustanovitveni sestanek Sveta za carinsko sodelovanje, ki se je kasneje preimenoval v Svetovno carinsko organizacijo (WCO). Mednarodni dan carine je letos posebej namenjen zaustavitvi ponaredkov in piratstva, so sporočili iz Carinske uprave RS.

Danes 169 držav članic WCO zagotavlja, da se več kot 98 odstotkov svetovne trgovine opravi v skladu z nacionalnimi zakonodajami in mednarodnimi dogovori v poštenem, transparentnem in predvidljivem carinskem okolju, pojasnjujejo v državni carinski upravi. Generalni sekretar WCO Michel Danet je v svoji poslanici letos posebej izpostavil geslo Ustavimo ponaredke in piratstvo.

Trgovina s ponaredki dobiva vedno večje razsežnosti in je resna grožnja legalni svetovni trgovini in tudi varnosti ter zdravju potrošnikov, pojasnjujejo v carinski upravi. Med ponaredki lahko najdemo praktično vse izdelke, ki jih najdemo na trgu - od strojev, rezervnih delov, do oblačil otroške hrane in zdravil. Številke in ocene so zaskrbljujoče: od 10 do 30 odstotkov vseh zdravil v državah v razvoju so ponaredki. Vrednost ponarejenih zdravil je ocenjena na 500 milijard dolarjev in do leta 2010 naj bi se ta vrednost podvojila.

Slovenska carina sicer poleg mednarodnega dneva carine praznuje tudi svoj praznik, dan slovenske carine, ki ga obeležujemo 8. oktobra. Na ta dan je namreč slovenska carinska služba leta 1991 vzpostavila carinski nadzor na meji s Hrvaško in s tem na celotnem ozemlju Republike Slovenije.

Nadalje naj bi bilo kar 43 odstotkov vse svetovne programske opreme nelegalne. Evropa naj bi bila zaradi piratstva in ponaredkov prikrajšana za 200.000 delovnih mest, ZDA pa kar za 750.000 delovnih mest, skupna vrednost trgovine s ponaredki pa je ocenjena na 500 milijard dolarjev. Zajezitev piratstva in ponarejenega blaga je ena od najpomembnejših nalog carinskih služb po svetu, saj lahko dobro organizirana in s pametnimi orodji podprta carinska služba zaustavi marsikatero pošiljko, ki bi sicer končala na trgu, poudarjajo v carinski upravi.

Slovenska carina je v letu 2006 največ sumljivega blaga, ki bi lahko bilo ponarejeno, zadržala v Luki Koper. Lani je bilo izvedenih 86 postopkov začasnega zadržanja blaga, kjer je bilo skupno zaseženo več kot 20 milijonov kosov cigaret, 1,8 milijona kosov oblačil in dodatkov, 1470 ur ter 49.408 kosov drugega blaga. V večini blago, ki je začasno zadržano v Luki Koper, prihaja s Kitajske, namenjeno pa je predvsem na Hrvaško, v BiH, Srbijo in Črno Goro.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matekolovrate
26. 01. 2007 11.54
Piratstvo je zakon. naj bojo programi npr... windows xp 50 ali 100 eurov pa grem stavit glavo da bi vsak kupil original ne pa da mora krekat in krasti serial ključe.
xes
26. 01. 2007 09.45
janez105: Piratstvo je pri nas kaznivo... davek je samo na "moznost" izkoriscanja tehnologije oziroma medijev za taksne aktivnosti... v bistvu s tem davkom placas "kazen" za nekaj kar imas moznost narediti.... butasto, vem... to je isto kot da bi lovca ob nakupu puske "preventivno" zaprl za eno tri mesece ker ima moznost tudi koga ustreliti s tem orozjem, pa naj kar takoj odsedi tisti procent kazni za umor.... ups.. bom rajs tiho, ker ce ne bomo se kak butast zakon fasali.... ;)
janez105@gmail.com
26. 01. 2007 09.39
A ni piratstvo pri nas dovoljeno? Zakaj pa sicer plačujemo dodaten "davek" na na vse digitalne spominske medije !?
Kristjan020@yahoo.com
26. 01. 2007 08.56
Hvala bogu, da obstajajo ponaredki. Sicer bi mnogo proizvodov bilo na razpolago le eliti.
decadenzza@hotmail.com
26. 01. 2007 08.40
Poceni ponaredki so dejansko problem in prizadanejo tako proizvajalce kot tudi potrošnika (razen če želi imeti ponaredek). Bi pa se obregnil ob delovna mesta ki jih "izgubljamo" zaradi piratstva. Teoretično je to sicer možno in papir lepo prenese vse. V praksi pa to dejansko ni res. Problem je namreč v tem, da številke temeljijo na predpostavki, da bi vsi, ki uporabljajo "piratske" verzije programov, le te nadomestili z "kupljeno legalno" verzijo. Pa ne bodo. Zagotovo ne. Raje bodo poiskali drugo rešitev (shareware, freeware, open source...), ker jim je software enostavno predrag in cena velikokrat ne upraviči nakupa.