Slovenija

Umrl zaradi napake osebja

Celje, 02. 07. 2007 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strokovni interni nadzor v celjski bolnišnici je pokazal, da je 50-letni Kajtna umrl zaradi napake negovalnega osebja.

50-letnega Kajtno bi morali na urgenci sprejeti
50-letnega Kajtno bi morali na urgenci sprejeti FOTO: POP TV

Pokojnega 50-letnega Bojana Kajtno, ki je na dvorišču celjske bolnišnice umrl v noči na 10. junij letos, dežurna zdravnica v internistični urgentni ambulanti celjske bolnišnice niti videla ni, je na današnji novinarski konferenci povedala strokovna direktorica celjske bolnišnice Frančiška Škrabl Močnik. Poudarila je, da so med strokovnim internim nadzorom ugotovili, da je zdravnica svojcem Kajtne pojasnila, da so ga oživljali, vendar neuspešno, umrl pa je zaradi nenadne srčne kapi.

Le zdravnica lahko oceni urgentnost primera

"Ko se je pogovarjala s svojci umrlega, dežurna zdravnica ni vedela, da je Kajtna to isto noč prišel do ambulante internistične prve pomoči, vendar pokojni ni vstopil v ambulantno, saj ga je sestra, s katero je bil v stiku, napotila po napotnico v sosednji zdravstveni dom. Tukaj se je zgodilo odstopanje od utečene poti," je dejala Škrabl Močnikova.

Vso krivdo 'zvalili' na pleče osebja?

Celjski kriminalisti še niso končali preiskave tragične smrti
Celjski kriminalisti še niso končali preiskave tragične smrti FOTO: POP TV

Poudarila je tudi, da takšno ravnanje negovalnega osebja ni bilo pravilno in zaradi spleta administrativnih okoliščin je Kajtna pravzaprav umrl. Po njeni oceni je zdravnik edina relevantna oseba, ki lahko oceni, kdo je urgenten primer in kdo ne. V noči, ko je Kajtna umrl, so bile v ambulanti internistične prve pomoči dežurne štiri osebe, in sicer tri s področja nege ter dežurna zdravnica. Ena izmed teh oseb ne opravlja več svojega dela, druga pa ga opravlja pod nadzorom, je pojasnila Škrabl Močnikova.

Na vprašanje, kdo je Kajtni, ki se je do celjske bolnišnice pripeljal sam s svojim avtomobilom, preprečil vstop v dežurno ambulanto, je Škrabl Močnikova odgovorila, da so izjave glede tega precej kontradiktorne.

Dodala je tudi, da glede smrti Kajtne teče predkazenski postopek, saj kriminalisti še vedno niso končali preiskave, ministrstvo za zdravje pa je napovedalo ustanovitev komisije za eksterni nadzor. Svojcem pokojnega je uprava celjske bolnišnice danes predstavila svoje ugotovitve, po predstavitvi pa so svojci povedali, da se določene zadeve ne skladajo s tistim, kar so jim povedali kriminalisti.

Varčevanje na račun naših življenj

Direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc je dejal, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ob zadnjem zavarovalnem nadzoru ugotovil, da je bila polovica obravnavanih primerov na celjski urgenci nenujna in jim je zato zavarovalnica zavrnila plačilo. Po oceni Škrabl Močnikove pa je celo 60 odstotkov obravnavanih primerov na urgenci nenujnih.

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
04. 07. 2007 12.45
marija.krebs="Včasih so zdravniki peš, s svojo zdravniško torbo, šli do bolnika na vsak dom, pa danes - pri vseh opremi!?" Dobra pripomba. Nekje sem bral nekaj v zvezi s tem, kako zelo so današnji dohtarji odvisni od naprav in opreme, ki je odvisna od elektrike, da v času električnega mrka ne znajo oz. niso sposobni opraviti niti osnovne diagnostike. V takih okoliščinah (izpad električnega omrežja za dalj časa ali manj) odpove večina zdravnikov, ja marija, danes manjka tako situiranih in "sposobnih" zdravnikov kot so bili včasih. Zdi se, da jih je sodobna oprema bolj polenila, kot naredila bolj aktivne, taka odvisnost povzroči zato kolaps v času električnega izpada, recimo med katastrofami. Zatorej ni čudno, da ljudje v takih razmerah ne preživijo niti takih poškodb, ki bi jih sicer (brez sodobne opreme) lahko. Pa birokracije pri tem sploh ni treba vpletati. janez.kosir="Saj zdravstvo deluje tko kot policija, dokler se kljub grožnjam res ne zgodi kriminalno dejanje oz. dokler ne doživiš kapi in jo po naključju preživiš, do takrat ni nič urgentno!" Očitno je marsikakšnem sektorju zelo živa in stalna terminologija "fizičnega dokaza", med katere se dandanes (predvsem v policiijske sektorju) šteje tudi telo človeka, neglede na starost. Taka vrsta ljudi verjame samo v tisto kar vidi in otipa, drugo zanje ne obstaja, ne verjamejo. Torej ukrepajo šele takrat, ko obstajajo fizični dokazi, da se nekaj zgodilo, zanka je le to, da je pogosto ali velikokrat že prepozno. Problem je očitno že v izobraževalnem delu teh poklicnih sektorjev, saj je očtno, da jih učijo; bodoče policaje zgolj reševati primere, ne pa tudi preprečevati, oz. da tudi za slednje potrebujejo fizični dokaz, tu pa se pojavi paradoks, saj je pogosto "fizični dokaz" prav telo žrtve; in bodoče zdravnike in sestre zdraviti že nastale težave in ne preprečevati težav, oz. ne zgolj zdraviti bolnikov ampak tudi ozdraviti bolnike, vendar je tu problem, da lahko zaračunajo le zdravljenje in ne tudi ozdravljenja, oz. zdravstvene usluge plačajo le bolni ljudje, ne pa tudi zdravi, in prav iz tega izhaja terminologija dobičkarstva farmacevskih koporacij, ki ga mnoge načina vplivajo in pritiskajo na bolnišnice in zdravnike. Pa tudi svet zavarovalništva se vrti okoli iste mize. Saj končno vas zavarujejo le tiste težave in bolezni, ki zanje ne predstavljajo finančnega tveganja in izgub.
hecate
03. 07. 2007 15.34
no ja jes morem rečt da je moja osebna zdravnica v ZD bežigrad res super. sicer zadnjih par let že nisem bila pri njej ker se mi za vsako vročino pa boleče grlo ne da več jemat antibjotikou in se lepo pocajtam na čajčkih. sam je bla pa vedn ful prjazna do mene pa sestre tut. k sreči pa nisem nikol mela kakršnih koli drugačnih problemou da bi mogla hodit na urgenco. sem pa nekaj časa nazaj videla pri nas spodaj v stolpnici kako so rešilci oživljali enega našega soseda...ta je seveda kasneje umrl. najbol me je pa šokirala novica da so reševalci porabili 45min da so prišli do sem - začetek bežigrada praktično skoraj center Lj.
janez.kosir
03. 07. 2007 14.52
Ta ki je umrl, bi bil v primeru, da bi preživel ravno tako vpisan pod evidenco nenujnih primerov, tko da ne dam kaj na to statistiko. Saj zdravstvo deluje tko kot policija, dokler se kljub grožnjam res ne zgodi kriminalno dejanje oz. dokler ne doživiš kapi in jo po naključju preživiš, do takrat ni nič urgentno!
kledo
03. 07. 2007 14.35
-1
payrole100 (in vsi ostali): ja res je napako storila sestra... gre za strokovno napako in sama pacienta nebi smela odsloviti. Če pa so v SB Celje sestre imele navodila, da je potrebno imeti papirologijo pošlihtano, to zagotovo niso bile zahteve sester temveč vodilnih (na urgenci, bolnišnici, ministrstvu ali ZZZS, nima veze), ki pa so v belih haljah - zdravniki. Če prideš na urgenco in ti tam zahtevajo napotnico je to smešno... saj nisi prišel na pregled k specialistu, ampak na URGENCO, ker je stanje verjetno urgentno. Res je, da na urgenco pogosto hodijo ljudje, ker jim je dolgčas (oz. za prazen nič). Morda bi se lahko tudi tem naprtilo škodo za smrt pacienta. Tudi zdravnici, ki je, kot si sam rekel, spala! Dejstvo pa je, da je slovensko zdravstvo v krizi, huje, v razsulu. In ne po krivdi medicinske sestre, tudi ne po krivdi dežurne zdravnice... Kdo je potem kriv?!? In še zaključek. Medicinska sestra je ravnala kakor je, zaradi utečene prakse! Naredila je napako, za katero mora odgovarjati (bolečina za prsnico je znak akutnega miokardnega infarkta in pacienta nebi smela poslati domov oz. po napotnico). Storili so isto, kot da bi po napotnico poslali udeleženca prometne nesreče s hudimi poškodbami (to je popolnoma enako kot AMI, le da je vidno tudi navzven!!!)
POP1
03. 07. 2007 14.35
Kot berem poste mojih predhodnikov je v Celjski bolnišnici hudo narobe z sprejemi pacientov. Čudim se, da tega ni vedela strokovna direktorica ga. Frančiška Škrabl Močnik. Po vsem tem bi ji lahko nadel nadimek iz NMK "ga.Velepička". Znano je tudi, da se medicinske sestre ter adminisratorke počutijo nekaj več kot pa ostali smrtniki. Moralne vrednote so izumrle nasplošno v zdravstvu. Naj mi oprostijo tisti, ki ne spadajo med te, ker jih je nekaj vendar zelo malo. Kdo nosi odgovornost v tem primeru? Nisem ne strokovnjak s tega področja ne sodnik ni pa težko ugotoviti kdo je odgovoren za krivdo, ki je nastala. V oddaji Trenja je ga. strokovna direktorica obljubila, da bo odstopila s popložaja, če se ugotovi krivda s strani bolnišnice. Čakamo odstop, ker krivda je ugotovljena. Poleg nje morajo odgovarjati vsi, ki so odgovorni za ta neljubi dogodek.
Puppy
03. 07. 2007 10.40
GenT - če si urgentni primer prideš na Urgenco... če pa nisi pa počakaš svojega zdravnika a ne ? A je boleče grlo, zvit gleženj k je zvit že 1 teden, močno riganje (tud to smo že imel), glavobol itd RES urgenca ? Kaj pa tisti, ki jih boli v prsih (en od znakov za infarkt), tisti, ki ne morejo dihati zaradi astme, KOPB, tisti, ki bruhajo kri, tisti ki jim voda zaliva pljuča, itd... to so urgentni primeri, ki potrebujejo takojšnjo zdravniško pomoč. Ne pa taki, ki bi komot z Lekadolom ali 2 počakali svojega zdravnika. Pol se pa sprašujete zakaj so vrste ? Točno zaradi takih. Pridite delat na urgenco... potem pa pametujte. Dokler pa ste sam zunanji opazovalci pa ne morte vedt kak je sistem dela in kakšne so RESNE težave.
exim@t-2.net
03. 07. 2007 10.01
skustran: a si ti skuštran samo na glavi ali tudi v njej? Zakaj tako napadalno in patetično?! Se strinjam:: ni OK, da imaš slabo izkušnjo, a to ti ne daje pravice posploševanja. Tudi meni se je že zgodila krivica, pa zato ne otresam jezika in sresam jeze na vse medicince in medicinke.
drzavljan35
03. 07. 2007 09.52
@exim Preberi si malo vec komentarjev in tudi moj lastni dogodek na istem oddelku in ne brani na slepo SVOJE institucije! Poglej resnici v oci! Resnica je resnicA!
exim@t-2.net
03. 07. 2007 08.31
V nobenem primeru ne smemo posploševati te res tragične situacije. Vsak dan, uro, minuto, se zdravniki in ostali medicinci trudijo za naše zdravje in boljše počutje. Ta napadanja in histerija nad dogodkom pa presega že vse meje-s kritiko se oglašajo samo tisti, ki iščejo kosti za glodat. Povsem se strinjam z napisanim, namreč, naj se naredi vse, da do česa podobnega ne pride še kdaj.
iriš
03. 07. 2007 07.51
dandanes res ne morš zaupat več nobenemu niti zdravniku.. žalostno !!
nintendo64@email.si
03. 07. 2007 02.33
Moja izkušnja iz MB: Najhuje pa je, da se imajo nekatere sestre za izredno medicinsko podkovane in postavljajo diagnozo vnaprej, brez da vprašajo zdravnika. V smislu: "eh to nimaš nič". Če malo težiš, pa počakaš zdravnika, pa te potem takoj sprejme. Pa še potem si sestra ne da mira, ona kar postavlja diagnozo poleg in se vtika v zdravnika...mislim nezaslišano.
veljo@email.si
03. 07. 2007 02.14
zmeraj bom za seboj nosil kos palce da ce se mi kaj zgodi in da bom mogel iti k dohtarju nakar me bojo hoteli poslat po napotnico po bla bla bla...bom samo prvega prsekal po glavi da me bodo vzeli naprej in pregledali...tako bom saj na vrsti brez komplikacij..ker ocitno druge resitve ni...rajsi on busko kot pa jaz 2 m pod zemljo...lp
Marija Krebs
03. 07. 2007 01.46
Saj človeku res postane slabo, ko vse to bere. Ampak v resnici so v zdravstvu najbolj pomembni papirji - ne v kakšnem stanju je človek. Veste, sama sem doživela primer, hvala bogu ni bilo, kot sem se bala (na podlagi izkušenj moje prijateljice, ki je imela anevrizmo). Na poletni večer, neke sobote se mi je začelo vrteti, da sploh nisem mogla stati. Nekako mi je uspelo v temi po vseh štirih priti do telefona, poklicala reševalce in jim povedala, kaj je bilo z menoj. Pojasnili so mi, da moram poklicati dežurnega zdravnika-co. Povedala sem jim, da sem v temi, da sploh ne morem vstati, da bi prižgala luč, da bi videla telefonske številke, da sem sama doma in da se bojim. Ni veljal ta moj odgovor. No, pa mi je nekako le uspelo, da sem poklicala pravo številko. Ko sem osebi na drugi strani povedalaza nenadno vrtoglavico, je že vedela, da imam najbrž virozo, da pač le-ta razhaja. Samo mirno naj ležem in poskusim zaspati. Ko mi je to povedala, sem začela bruhati in še vedno se mi je zelo motilo, odložila sem slušalko. Mislite, da je oseba preverila, kako je bilo z menoj? Seveda ne! Ker sem bila sama doma, bi lahko kar umrla - nihče ne bi bil kriv. Da se kar zgroziš!. Še mnogo huje pa je bilo z mojim, v času dogodka 10 letnim, sinom: Alergičnega na čebelji strup je pičila čebela. Tedaj še doma nisva imela telefona, zato me tudi ni mogel klicati. Ker je vedel, da mora takoj ukrepati, se je na kolesu takoj odpeljal k dežurnemu zdravniku, le-ta pa ga je poslal v svojo ambulanto, ne da bi le-on ugotovil v kakšnem stanju je sin, čeravno mu je povedal,da je alergičen. Zato se je sin sam odpravil v šolsko ambulanto, toda le-ta med počitnicami ni delala. Začelo ga je dušti, temnilo se mu je, šlo je za življenje in je začel jokati pred vrati. Ne vem kdo, moral je biti angel, ga je ponesel na rokah v otroško ambulanto. Bil je res zadnji čas. Potem me je klicala zdravnica, da so ga pod nujno odpeljali v bolnišnico. V bolnišnici so mi povedali, da je šlo res za minute! Osebje v naših dežurnih ambulantah ima vso mogočo opremo, samo volje ne, da bi kaj tudi naredili. Včasih so zdravniki peš, s svojo zdravniško torbo, šli do bolnika na vsak dom, pa danes - pri vseh opremi!?
iztokhoh@hotmail.com
02. 07. 2007 21.20
Pa kaj si ti nor malo... če nekdopride na urgenco, je to urgenca in papirji se rihtajo po pregledu zdravnika. Mogoče je ta logika komu kristalno jasna šele, če rečem, da je v primeru objave bombe na sodišču treba nemudoma zavarovat prostore in iskat bombo, ne pa birokratsko porabit kak dan ali dva z ugotavljanjem identitete klicočega in medtem pustit folk, da jih bomba enkrat res vse potamani. Še kaka pripomba, vi, ki jako modro ugotavljate, da je le 40 al 50 posto primerov res nujnih. Bravo, vi, bravo. Bravo, ker si sploh upate odpret usta v takem primeru. Shush!
hinko.murovec@siol.net
02. 07. 2007 18.17
Bolj farizejskega izgovarjanja pa zlepa ne. Človek je mrtev, oni pa flegma ugotovijo, da je prišlo do administrativne napake. Očitno Celjskim " knezom v bolnici " življenje človeka pomeni manj kot umazane hlače čistilnici v Ljubljani. Ko so mi založili hlače so se pisno opravičili in bili pripravljeni takoj kupiti druge, krivec praktikant se mi je moral osebno opravičiti na zahtevo šefa. V Celju UMRE človek in po enem mesecu " strokovno " ugotovijo napako , seveda ni neposredno kriv nihče. Take ljudi imeti na takih delovnih mestih je neke vrste ruska ruleta, če naletiš na ta pravga si pač mrtev in mirna bosna. Čudovito za ugotoviti , da imajo osebje brez nadzora, veliko brezsrčnih bedakov in administrativnih bebcev bodo porabili še cca tri mesece in potem bo zopet vse lepo v redu. Čudovito , bravo Celje res vredno imena Knežje mesto, saj tako so ljudje umirali pred vrati bolnišnic za bogate v času knezov. LP
drzavljan35
02. 07. 2007 17.39
@ pačeden Nihce ne govori generalno cez bolnisko osebje! A Celjska bolnica je vprasljiva ze nekaj let! Ce imas prehlad, zlom roke noge - gips, fizioterapija in nekomplicirano rojstvo otroka gres v Celje. Za druge reci pa SAMO Maribor ali Ljubljana! Ni bolj drznih potuhnjenih in nekorektnih osb zaposlenih nikjer kot v CE bolnici. Prides po pomoc imas zdravstveno zavarovanje in se pocutis kot klatez ki prosi za pomoc, oni se pa tko vzviseno nosijo !!! Zanima me kdo sploh kontrolira njih !!! Se spomnite se nekaj casa nazaj, prikritih cca 700 pataloskih vzorcev , ki jih niso niti pregledali, da ne govorimo o intervjijuh ljudi ki tam zdijo in bedijo iz dneva v dan, ki so resnicno bolani in potrebujejo pomoc. Cakalne dobe nekateri imajo tudi po 7,8 mesecev. Ce si vztrajen moras sam klicati in jih spominjtai za svoj izvid da ga se nisi dobil po posti, kar se na koncu ustanovi, da sicer tvoj izvid lezi v predalu pri zdravniku in caka samo se na njegov podpis! V tem primeru pri meni in kolegici se je zgodilo to prav 6 dni po tem NEPRIJETNEM dogovdku preminulega gospoda, v isti ambulanti, ob 3.00 in si zamisli da ti kolegico sestro brata trese mece, joka in stoka od bolecin, ona pa zavrne in se gre administracijo. Kje je tukaj HIPOKRATOVA prisega ? Kje je tu humani pristop oskodovancu ? Po vsem takem se pacient sprejme oceni pomaga, na koncu se pa vidi kako je z administracijo, na koncu koncev se pa placa. Pozabljajo na primarno zadevo humanosti pomoci eden drugemu, sploh pa oni ki so pod prisego. Administrracija je stvar postopka, ko se cloveku pomaga. Lazje je da trpi adminstracija kaksen dan ali dva, kot pa da trpi sleheren clovek-pacient-bolnik, mogoce jaz ti, nekdo... Lep dan
gabriela.kace@email.si
02. 07. 2007 17.06
pačeden pa kaj se ti tako strašno jeziš, maribor je maribor, malo bol razgledano če pa bi vedel to kaj vemo tisti ki smo iz celjskega območja pa bi se malo zgrozil, slišala sem veliko groznih stvari ki so se pripetile starejšim ljudem in to samo zato, ker niso tako specializirani kot v mb naprimer zraven tega pa, saj niso vsi enaki, ti mogoče pogledaš vsakega pacienta, a drugi spet ne in te še kvečjemu na dere, ne zagovarjam drugih samo zaradi sebe, ker si npr v tem poklicu saj veš kak pravijo, samo hudičo ne davat potuhe ti glej, da boš ti vredu, da ne boš imel problemov, da te bodo pacienti meli v dobri luči kaj pa veš, mogoče sva se že srečala, mogoče se pa še bova in če boš dober, te tudi pohvalim, kot marsi koga že sem
Oleander
02. 07. 2007 16.55
Kakorkoli, dejstvo je, da je umrl zato, ker mu na čelu ni pisalo, da bodo 120 dobili plačano. In to je žalostno in nesprejemljivo. Iskati krivca je neumnost, bolje je iskati način, da se to ne bo več ponavljalo.
pa?eden
02. 07. 2007 16.43
vsi tako pametni. pridite enkrat delat na urgenco, boste videli stvari z druge plati. predlog osebja : pogleda se vsakogar, če se izkaže, da obolenje ni urgentno (npr. tri dni star zvin gležnja) pregled plača pregledani, kot se dela v Mariboru na urgenci, kadar bolnik nima napotnice in ne gre za svežo poškodbo. saj če ne gre za nujni pregled v urgentni ambulanti zavarovalnica ne plača opravljenega dela, bolnice pa niso ravno profitne organizacije in od nekod mora biti osebje plačano. pa ločit je treba dežurno ambulanto in urgentno ambulanto. zakaj vmešavati ministra? saj ni on določil delovanja ambulant in zavarovalnic. ne pozabit. plačujemo zavarovanje, koliko pa vas ve koliko stane en pregled ali eno rentgensko slikanje? pa še zadnje mnenje. vsi veste kako nesramne so medicinske sestre in zdravniki, koliko pa se vas je ukvarjalo z bolniki, ki osebje dostikrat prekašajo, sestra je osebna čistilka, zdravnik pa osebna tajnica; ljudi, ki v banki čakajo cele ure na pol plače, pri zdravniku pa je vsakih petnajst minut preveč? ko se čaka na vikend ali noč, ker takrat pa ni takšne gužve? vsi imamo svoje dolžnosti in pravice, le da so pri bolnikih pomembnejše pravice, pri zdravstvenem osebju pa le dolžnosti. neurgenti bolniki so tisti, ki na urgencah povzročajo dolgo čakanje, ne osebje.
Ramzess
02. 07. 2007 16.40
"Če pa zavarovalnica ne plača je pa čisto druga stvar. Kot bi šel v trgovino kupit kruh pa ti ga prodajalka ne bi dala, ker prejšna stranka ni plačala!?!?!?! WTF.... " Točno. Problem okoli katerega kroži debata je ravno v tem, da hočejo v ambulantah ipd, z napotnico si pridobiti zagotovilo, da bo usluga sploh plačana s strani zavarovalnice. Nič novega ni, da na urgencah, ko pripeljejo pokodovance, kakršnihkoli nesreč že, odrasle ali otroke, da med postopkom oskrbe, preverjajo tudi že zavarovanje poškodovanca, oz. če je zavarovalno plačilno sposoben, torej če je zavarovan, in še preden pridejo svojci, da karkoli uredijo in potrdijo, vedo že vse, in na podlagi tega določijo kakšne preglede in zdravljenje bo nekdo dobil, o ja, celo operacije so ponekod znali prekiniti, ko so ugotovili, da nesrečnež na mizi ni zavarovan, o ja, tudi to se dogaja. Ljudje se marsičesa niti ne zavedajo, še manj tisti, ki sploh niso pri zavesti, uf kakšen sistem je to, pa ne samo pri nas, pač pa po vsem svetu, več ali manj enak, najprej birokracija in zagotovila o plačilni sposobnosti in šele potem vse ostalo. Ironija je tak sistem enak za vse, tudi za, brez izjeme, najmlajše. "kajti tko a ltko gre za bran drzavne institucije, kajti javna usluzbenka je poklicala javnega usluzbenca da ja zasciti" Vrana vrani ne izkljuje oči, to pesmico poznajo že otroci, mar ne.