Slovenija

Triglav krha odnose v koaliciji

Ljubljana, 11. 01. 2008 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladni predlog lastninjenja Triglava ne podpirata koalicijski SLS in DeSUS. Premier razmišlja o novem predlogu.

Premier Janez Janša je dejal, da bodo skušali ugotoviti, ali je na podlagi sedaj nastalih predlogov možno oblikovati nek skupen predlog o ureditvi lastninskega položaja Zavarovalnice Triglav. Ta bi moral biti korekten do ustavne ureditve, zato ne bi smel biti v nasprotju z odločitvijo volivcev na referendumu.

Poleg Triglava je sedaj pod vprašajem tudi prodaja Telekoma in Nove Ljubljanske banke.
Poleg Triglava je sedaj pod vprašajem tudi prodaja Telekoma in Nove Ljubljanske banke. FOTO: POP TV

Premiera veseli, da je izhodišče pri vseh predlogih, "da se kapital, ki je velik, nameni za okrepitev kapitalske osnove pokojninskega zavarovanja". Dodal je, da so bili zapleti z referendumom o Zavarovalnici Triglav popolnoma nepotrebni. "Končno smo prišli do istega cilja, treba bo poiskati pot, ki je pravno korektna," je poudaril v izjavi za javnost.

Janša je tudi pojasnil, da je pri Zavarovalnici Triglav potreben kompromis. Po njegovih besedah ga je vlada poiskala v delovnem osnutku zakona, ki pa ga zaradi nasprotovanj SLS in DeSUS še ni sprejela.

Ob tem je opozoril, da je bil predlog zakona o Zavarovalnici Triglav, ki je bil umaknjen z dnevnega reda vlade, koalicijsko usklajen. Z njim se je SLS strinjala, edini, ki je imel pomisleke, je bil DeSUS, ki je to tudi javno povedal, je pojasnil. "Poslanska skupina SLS se je z zakonom načelno strinjala, kasneje pa je svoje stališče spremenila," je dodal.

SLS nasprotuje vladnemu predlogu lastninjenja Triglava.
SLS nasprotuje vladnemu predlogu lastninjenja Triglava. FOTO: Damjan Žibert

Obenem je dejal, da so nekoliko "presenečeni, da državni svet, sicer v novi sestavi, predlaga neko rešitev, ki je bila zavrnjena na referendumu". Pri tem je še opozoril, da to ni v skladu s slovenskim ustavnim redom in zakonodajo.

Glede stališč DeSUS in SLS o nadaljnji prodaji državnega premoženja je premier dejal, da so o tem bile nekatere odločitve že sprejete. "In verjetno teh odločitev ne bomo spreminjali, razen če se spremenijo okoliščine," je dejal.

Poudaril je tudi, da so bili koncepti privatizacije večinoma sprejeti na začetku mandata. "Sedaj vlada sledi tem konceptom," je dejal in dodal, da se "nekaj teh procesov zaključuje". Pri tem je omenil, da so nekatere koncepte deloma spremenili in enega, v primeru Nove Kreditne banke Maribor, tudi izvedli.

Erjavec: Denar naj gre v pokojninsko blagajno

Predsednik DeSUS-a verjame, da bodo pravniki našli ustrezne rešitve.
Predsednik DeSUS-a verjame, da bodo pravniki našli ustrezne rešitve. FOTO: POP TV

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec poudarja, da je treba sredstva, ki jih bo država dobila iz prodaje državnega premoženja, nameniti za dolgoročno stabilnost pokojninske blagajne, "ker bo prav to eden od pomembnih izzivov v prihodnosti". Predsednik DeSUS računa, da se bodo o tem usklajevali na vladni ravni, ne ve pa kdaj, ker termin še ni predviden. "Tukaj so določene pravne težave zaradi referenduma in tudi zaradi statusa Zpiza," pravi Erjavec, ki je prepričan, da bodo pravniki našli ustrezne rešitve.

V primeru, da njihovo stališče glede lastninjenja Zavarovalnice Triglav ne bo upoštevano, DeSUS ne bi takoj odšel iz koalicije, ampak bi se o tem še pogovorili v poslanski skupini in organih stranke, je še dejal Erjavec.

Stališče, da je treba s tresočo roko prodajati državne deleže, je staro in še vedno veljavno stališče SLS. Janez Podobnik, podpredsednik SLS

Podpredsednik SLS Janez Podobnik pa je glede lastninjenja Zavarovalnice Triglav dejal, da je prav, da si je koalicija vzela nekaj časa za najboljše rešitve. Po njegovih besedah bo treba preučiti predlog državnega sveta, modifikacijo tega predloga, da bi z dokapitalizacijo lahko sodelovali državljani, in "seveda se bo še naprej preučevalo predlog, da se gre v neposredno prodajo fizičnim osebam".

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
13. 01. 2008 20.30
rozlicek...če bi se prodalo enemu od njiju, bi bilo vse vredu. Zdaj pa, ker se ne bo, se je potrebno z vsemi štirimi boriti proti prodaji!
deyvi.edini@gmail.com
11. 01. 2008 22.51
deyvi.edini@gmail.com
11. 01. 2008 22.50
Janša ne prodej vsega!!! "Kaj bomo pa mi kradli, ko pridemo zopet na oblast"
deyvi.edini@gmail.com
11. 01. 2008 22.46
Janša ne prodej vsega!!!! "Kaj bopa mi kradli, ko pridemo pri naslednjih volitvah zopet na oblast"
rozlicek@gmail.com
11. 01. 2008 22.23
Da se ne bosta preveč razburjala, predlagam, da se delnice lepo proda Pivovarni Laško ali pa celo Zokiju. Oni znajo upravljati z denarjem. Kaj bo neukemu narodu denar oz. delnice, saj ne zna delat z njim. Sploh pa Semulic pravi, da delavci nimajo denarja.
Dejan Keuc
11. 01. 2008 21.42
Jaz podpiram JJ in Bajuka, da se proda po vzoru NKBM. Skrbno izberimo tuje sklade, po možnosti iz Argentine, ki bodo dolgoročni (beri 3 dni) partnerji. Nastaviti delnico tako, da bodo ti skladi zaslužili najmanj 11 mio € kot pri NKBM. Pa pohitet. Ker jesen je blizu in ura tiktaka.
ivo55
11. 01. 2008 20.20
Če že ni volje za nominacijo v korist tvorcem nenominiranih rezerv ( kapitala) je prenos delnic v dobro pokojninske blagajne še edino sprejemljivo. Je pa Bajuk nekaj govoril, da to zakonsko ni možno, ker je imeti kapitalske naložbe v javnih skladih prepovedano - podoben izgovor kot ga ima za to, da ni mogoče najti upravičencev, naj raje pove da tega noče in ni volje za potrebne spremebe zakonov, če so že taki...