Slovenija

Trgovinski sindikat obsoja poslance

Ljubljana/Žalec, 25. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je sprejel resolucijo, s katero najostreje obsoja ravnanje poslancev DZ oziroma tistih poslancev, ki niso podprli amandmajev, ki omejujejo obratovalni čas prodajaln na šest dni v tednu.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Največji slovenski trgovci so prepričani, da nov zakon ne bo prinesel nobenih sprememb. Še naprej bodo namreč njihove trgovine odprte vseh sedem dni v tednu, soglasje zaposlenih jih še zdaleč ne skrbi. Kot pravijo, se bodo zaposleni z nedeljskim delovnikom strinjali, saj bi morali trgovci sicer določeno število prodajalcev odpustiti.

Trgovine bodo očitno prihodnje leto obratovale kot doslej, torej tudi ob nedeljah. Še naprej pa bo tempo očitno diktiral "najboljši sosed"- Mercator, kjer o prostih nedeljah sploh ne razmišljajo. Sicer bi v Sparu in Leclercu en dan v tednu od ponedeljka do petka svoje trgovine zaprli, vendar le pod pogojem, da bi se za ta dan točno dogovorili, kot npr. v Italiji, kjer so vse trgovine zaprte ob ponedeljkih. V sindikatu, kjer se z zakonom ne strinjajo pa razmišljajo o tem, da bi državnemu svetu predlagali naj sprejmejo odložilni veto.

Sindikat: parlament je omogočil divjo liberalizacijo obratovalnega časa

Kot je povedal sekretar sindikata Sandi Bartol, je slovenski parlament s sprejetjem novele zakona o trgovini ne samo omogočil divjo liberalizacijo obratovalnega časa, temveč s tem tudi dal dodatno vzpodbudo za še večje in hujše kršitve pravic delavcev do počitka. Zato bo sindikat uporabil inštitut veta in prek svetnikov iz vrst delojemalcev sprožil pobudo za razpravo v državnem svetu in predlagal sprejem odložilnega veta. Če inštitut veta ali ponovna razprava v DZ ne bosta uspešna, bo sindikat začel z organizacijskimi, vsebinskimi in kadrovskimi pripravami za uveljavitev referenduma, je napovedal Bartol.

Sandi Bartol: Napad na zdravje in družinske vrednoste zaposlenih
Sandi Bartol: Napad na zdravje in družinske vrednoste zaposlenih FOTO: POP TV

Po mnenju Bartola so poslanci z izglasovanjem omenjene novele, ki delodajalcem dovoljuje določitev tedenskega obratovalnega časa za delovne dni med ponedeljkom in soboto, ob nedeljah in drugih dela prostih dni, pa sme trgovec določiti obratovanje prodajalne samo v soglasju z zaposlenimi, zanemarili zdravje več kot 100.000 delavcev, zaposlenih pri 19.000 pravnih subjektov in družinske vrednote, ki naj bi bile temelj nacionalnega interesa. Zato bo sindikat, ki je podporo dopolnjenemu vladnemu predlogu umaknil že pred meseci, javno objavil imena vseh poslancev, ki so sporno novelo podprli.

Sicer sindikat tudi skrbi, ali se bo soglasje delavcev k nedeljskemu obratovalnemu času, ki temelji na zakonu o sodelovanju delavcev pri upravljanju, tudi dejansko uveljavilo. Bartol namreč opozarja, da si delavci najbrž ne bodo upali nasprotovati delodajalcu in da bodo sindikalisti ob nasprotovanju še bolj izpostavljeni šikaniranjem ter tako tvegali izgubo zaposlitve.

Sindikat delavcev trgovine se tudi ne strinja s ponujenim plačilom za sedemurno nedeljsko delo. Delodajalci so sprva ponujali 1400 tolarjev za sedem ur dela, potem so ta znesek zvišali še za 34 tolarjev. Bartol trdi, da je to premalo in opozarja, da je minimalno plačilo za nedeljsko delo 3000 tolarjev.