Slovenija

Tomo kmalu doma?

Brdo pri Kranju/Ljubljana/New York, 28. 08. 2006 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dva tedna po obsodbi Toma Križnarja je pred kamero prvič spregovoril predsednik države Janez Drnovšek.

Drnovšek pričakuje skorajšnjo izpustitev Križnarja iz zapora
Drnovšek pričakuje skorajšnjo izpustitev Križnarja iz zapora FOTO: Reuters

Predsednik Janez Drnovšek pričakuje, da bo njegov odposlanec Tomo Križnar v najkrajšem času izpuščen iz zapora v Sudanu. "Po informacijah, ki jih imam, tako iz uradnih kot neuradnih virov, se stvari v zvezi s Tomom Križnarjem dobro odvijajo. Pričakujem njegovo izpustitev v najkrajšem času, v naslednjih dneh, zato tudi moj obisk v Sudanu ne bo potreben," je na Brdu pri Kranju izjavil Drnovšek.

Drnovšek je tudi povedal, da bo še naprej spremljal razmere v Sudanu in si po svojih najboljših močeh prizadeval, da čimprej pride do izboljšanja humanitarnih razmer v Darfurju.

Na očitke vlade, da so njegove akcije neusklajene in slabo pripravljene, Drnovšek odgovarja, da bi misije, s katerimi želi pomagati ljudem, težko označil kot odvečne ali solistične. "Pokazalo se je namreč, da je mednarodna skupnost v Sudanu in Darfurju zelo neuspešna," je dejal Drnovšek. "Želeli smo pomagati humanitarno in tudi politično in storili smo vse, kar smo kot ljudje lahko naredili," je dodal.

Dernovšček se vrača v Kartum

Posebni odposlanec EU za Sudan, veleposlanik Pekka Haavisto, pa je zunanjega ministra Dimitrija Rupla v telefonskem pogovoru seznanil s pogovori in aktivnostmi, ki jih je opravil v Sudanu za rešitev Križnarja. Slovenski konzul v Kairu Andrej Dernovšček pa je sklenil obisk in pogovore v El Fašerju in je že na poti v Kartum, kjer bo nadaljeval dejavnosti za pomoč Križnarju.

Kot so sporočili z MZZ, je Haavisto problem zaprtega Slovenca izpostavil v pogovorih s sudanskim zunanjim ministrom in drugimi predstavniki sudanskih oblasti. V teh pogovorih je poudaril, da gre za zaporno kazen, ki jo v sudanskem zaporu prestaja državljan ene od držav članic Evropske unije, ter se zavzel, da se Križnarju kar najhitreje omogoči odhod iz Sudana. Nadaljnji zapleti pri dokončni razrešitvi problemov, ki jih v Sudanu ima Križnar, bi lahko poslabšali odnose med Sudanom in Evropsko unijo.

O Križnarju tudi New York Times

Ameriški časopis New York Times je v ponedeljkovi izdaji objavil članek o aretaciji in sojenju dopisniku časopisa Chicago Tribune Paulu Salopeku v Sudanu, ki ga obtožujejo vohunjenja in nezakonitega vstopa v Sudan oziroma Darfur preko meje s Čadom brez vizuma. Časopis omenja, da je Salopek po ameriškem študentu Ethanu Rafalu in Slovencu Tomu Križnarju tretji zahodnjak, ki so ga zaprli in obtožili po prestopu meje s Čadom.

Tomo Križnar, filmar in zagovornik človekovih pravic, ki je deloval kot odposlanec slovenskega predsednika Drnovška, je bil obsojen na dve leti zapora, ko je bil obsojen na podlagi podobnih obtožb, s katerimi se sooča Salopek. dnevnik New York Times


Ameriški študent Ethan Rafal je bil priprt in po posredovanju ameriške vlade izgnan. Preden je prišel v roke sudanskim oblastem, so mu sicer ukradli vso opremo, zato pri sebi ob aretaciji ni imel nič spornega za resnejše obtožbe.

Rafal je sicer za oddajo 24UR dejal, da je bil pred obsodbo in izgonom pred tednom dni čez noč zaprt skupaj s Križnarjem v El Fašerju. Križnarja je opisal kot močno osebnost, vendar naj bi bil precej shujšan, ker sudanskim oblastem po zakonu ni potrebno hraniti zapornikov in so glede tega odvisni od sorodnikov in prijateljev. Križnarja naj bi tako prehranjevali predvsem sorodniki drugih zapornikov.



KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ninainenej
28. 08. 2006 13.47
Jan Valuk
28. 08. 2006 13.17
Joj verjento sam še eno novico na temo Križnarja slišim pa bom prav bruhnil... Eno leto Humar, drugo Križnar, me že prav zanima ker tepec se bo drugo leto podal v kako samomorilsko akcijo, in potem ga bo spet cela Slovenija reševala, mediji bodo pa s tega naredili medijski dogodek leta.