Slovenija

Toča, strele in orkanski veter

Ljubljana, 10. 07. 2007 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./B.K.
Komentarji
20

Pri Novi Gorici je padala kot oreh debela toča, na Ilirskobistriškem pa je srela udarila kar dvakrat.

Toča je povzročila škodo na poljščinah.
Toča je povzročila škodo na poljščinah. FOTO: POP TV

Včeraj okoli 19. ure se je na območju vasi Črnci v apaški občini razbesnelo neurje s točo in močnim vetrom, ki je odkrival strehe hiš in ruval ter lomil drevesa. Toča je povzročila škodo na poljščinah, veter pa je odkril deset streh, med drugim večstanovanjske hiše, skladišča kmetijstva Črnci in električnega transformatorja. Izruvalo ali polomilo je tudi več dreves, ki so padla na cesto ali na objekte. Drevo je padlo na streho gradu v Črncih in na ograjo vrtca, zato so uničena razna igrala. Škoda je bila velika, v reševanje in pomoč prizadetim pa so se takoj vključili gasilci.

Veter je podrl štiri drevesa na cesto v Gornjih Črncih in drevo v Korovcih. Posredovali so gasilci.

Toča je včeraj padala tudi v občini Cankova, obenem pa je pihal močan veter, ki je podiral drevesa. Drevo je padlo na cesto, pri čemer je prišlo tudi do manjše prometne nesreče. V Vadarcih je veter z hiše odnesel nekaj opeke, ki je poškodovala osebni avtomobil.

Uničujoče strele

Danes nekaj po 1. uri sta zaradi udara strele zagoreli gospodarski poslopji v Sozah in Mali Bukovici. V Sozah je zgorelo celotno poslopje, v katerem je bilo delovno orodje in večja količina sena. Nastala škoda po nestrokovnih ocenah znaša okoli 30 tisoč evrov. V Mali Bukovici pa je zaradi udara strele zgorelo ostrešje gospodarskega poslopja in seno. Ocena škode še poteka.

V ponedeljek, nekaj po 18. uri, je na območju med Novo Gorico in Šempasom padala toča v velikosti oreha, ki je povzročila škodo na poljščinah.

Včeraj ob 23. uri se je v naselju Lešane zaradi neurja z močnim vetrom podrlo gospodarsko poslopje. Pod ruševinami je poginil prašič, ostala dva in drobnico pa so rešili gasilci, ki so tudi pokrili del poslopja, v katerem je bilo shranjeno žito.

Zaradi močnega podora v osrednjem delu poti in razrahljane kamnine, ki se občasno še vedno spontano proži, je slovenska pot na Mangart od 14. junija uradno zaprta, na kar opozarja velika rdeča tabla z napisom v treh jezikih, so sporočili s Planinske zveze Slovenije. Vse obiskovalce zavarovanih visokogorskih poti ob tem še opozarjajo, da je hoja po visokogorskih poteh brez čelade in varovalnega kompleta lahko smrtno nevarna.

Včeraj ob 21.30 uri je v Bovcu na prizorišče snemanja filma Narnija zaradi obilnega deževja meteorna voda ogrožala bivalne zabojnike filmske ekipe. Bovška gasilca sta postavila črpalke, s katerimi so prečrpavali narasle vode. Danes se je na cesto ob Logu pod Mangartom skotalila večja skala, ki pa so jo že odstranili. Poškodovan pa ni bil nihče, bil pa je oviran promet.

Danes ob 2.35 uri je na Pohorski cesti v Vuzenici voda iz bližnjega potoka zalila dvorišče in ogrožala stanovanjsko hišo. Na srečo se je voda sama umaknila v strugo, zato posredovanje gasilcev ni bilo potrebno.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
11. 07. 2007 11.53
Ah dajte no mir, nič ga ne piham, kar je res je res. Simmy, na štajerskem letos še res ni bilo nobene toče, in nič ne kaže da bi še kaj bilo, prave nevihte se tega območja iz nekega razloga stalno izogibajo. Ve kdo morda zakaj je temu tako.
civitasstain@gmail.com
11. 07. 2007 09.22
Naravne katastrofe so bile vedno in tudi bojo. Seveda v današnjem času moderne komunikacije in obveščanja smo takoj na tekočem in nam da občutek, da jih je vedno več.
M.U.K.
11. 07. 2007 09.07
Človek je imel možnost, da skozi ljubezen odkrije svojo božanskost, zdaj pa bo skozi trpljenje spoznal svojo majhnost...
vborut@siol.net
10. 07. 2007 23.49
hm a zdej smo pa ze na postojnskem kot so rekli v 24.com za Soze in Malo Bukovico to je od postojne cca 43 km groza
PosavcKK
10. 07. 2007 22.40
po vseh fizikalnih načelh bi bilo najboj smotrno ugotavljati velikost toče kar s kljunastim merilom... :-)))))) toča fi 5mm, toča vlka kot mali al pa veliki oreh - vsaka naredui škodo. Srečo smo mel da na našem koncu štajerske ni blo (niti najmanjše) toče. LP
mark avrelij
10. 07. 2007 21.59
@igor.gojcic: hahaha igor, ti ga pa pihneš!
valjhun@email.si
10. 07. 2007 20.00
Ne moreš verjet! Spet igor.gojcic in "natančna analiza" vsebine!
Ramzess
10. 07. 2007 19.39
"Kar me moti je, da tole na sliki ni toča v velikosti oreha - sam sem včeraj videl mnogo večjo in npr. tista je bila kot oreh..." Morda bi bilo pametno, da se opredelite, po kateri sorti oreha primerjate točo, po veliki ali majhni sorti. To velja tako za avtorje članka, kot za vas, ki ga komentirate. Točo na sliki se da primerjati edino z majhno sorto oreha, poleg tega ne vemo koliko časa po padcu toče je bila slika posneta, toča se namreč topi pravtako kot led, kar toča tudi je. Sicer pa oreh zaradi različnih velikosti sort ni primerna primerjava za velikost toče, razumete.
goso
10. 07. 2007 17.15
Vreme bo, kakršno bo. Kdo lahko pri nas kaj naredi, da bo drugačno. Kakšno bi pa sploh hoteli? A nismo malo prenapeti? Kako pa naj majhna Slovenija, ki še za pljunek ne prispevba, vpliva na vreme? Pamet v roke. Če bi danes na Zemlji res kaj bistvenega spremenili, recimo pobrali CO2 vsaj polovično iz zraka, bi se menda poznalo šele čez 30 let. Zemlja ni kuhinjski lonec! Slovenija je na srečnem koncu. Veter 60 km/h. Malenkost. Kje je še do 150 km/h. To je nekaj. Švoh strehe delajo. Včas tistih slamnatih ni dvigovalo, mar ne? Še danes so po 200 letih. Z današnjo tehniko lahko vse pritrdiš za vihar. Kaj pa letalo, zakaj mu motorji ne odpadejo, pa gre 1000 km/h. Dajte no.
nejc.trampuz@gmail.com
10. 07. 2007 16.29
Vem, da je ta hiša slikana v Sloveniji, saj jo je slikal moj znanec. Je pa res, da ni bila slikana v tem neurju, ampak v neurju, ki je besnelo mislim, da 3.7 v Vrhniki (tam je bils tudi slikana). Kar me moti je, da tole na sliki ni toča v velikosti oreha - sam sem včeraj videl mnogo večjo in npr. tista je bila kot oreh...
Dishana
10. 07. 2007 13.29
peter_svetlicic | 10.07.2007 | 11:36 Mi smo imeli pol metra vode okoli hiše, slika ki je zgoraj je sosedova hiša in je posneta po polavi. _________________________________________... poglejmo... članek "neurje zajelo Slovenijo" - 03.07.2007 Slikana je ista hiša, dvorišče.... oziroma, slika je popolnoma ista! A si ziher, da je sosedova?! Js se ne bi čudila, če ta hiša sploh ne bi bila iz Slovenije...
Ramzess
10. 07. 2007 12.20
Se strinjam s petrom. "Drevo je padlo na streho gradu v Črncih in na ograjo vrtca, zato so uničena razna igrala." Eh no, smo pozabili na osnovno logiko. Igrala niso bila uničena zgolj zato ker je (eno) drevo padlo na streho gradu v Črncih in na ograjo vrtca, ampak ker je drugo drevo padlo na ograjo IN igrala vrtca. Čudim se, na osnovi česa si lektorji tega portala sploh prislužijo plačo, kiksov je veliko, ali pa je resnica takšna, da ta portal lektorjev nima. Zapomnimo si, da nam narava vrača enako z nakim. MINIL JE ČAS ZAVLAČEVANJA, POLOVIČNIH MERIL, POMIRJUJOČIH IN ZAVAJAJOČIH UKREPOV IN ODLAŠANJA. ZAČENJA SE ČAS POSLEDIC. Winston Churchill, 1936
Boris Baloh 1
10. 07. 2007 11.59
Ja tele nevihte nam letos niso prevec naklonjene.V kranju ni bilo tako hudo kot smo pricakovali,le mocan veter s sunki do 47km/h,in obcasnimi nalivi.Ogromno bliskanja in grmenja,okoli 2 ure pa si lahko opazil tudi zvezde.Okoli 3 ure in 30 min pa je prisla glavna fronta,a tudi ta ni bila posebej huda,le z se vec vetra,(sunki do 58km/h)in se mocnejsim grmenjem in bliskanjem.Strinjam se z Petrom Svetlicicom da smo za vse sami krivi.Malo bolj bomo morali paziti kaj pocnemo z naravo,drugace se nam v prihodnosti slabo pise.Lp.
victoriosus
10. 07. 2007 11.58
Ja, smash, točno mi smo krivi in izpusti CO2. Znanstveno dokazano, zato bodi tih, če ne zastopiš. Je pa Svetličič malo pretiraval v svoji oceni, sploh pa v vpletanju vlade... Pa še nekaj... "debela KO oreh?!?!?!" Fantje, slovenščina, no!
Torpedo
10. 07. 2007 11.41
kako to misleš da smo mi krivi..zdej boš pa še rekel da ljudje vplivamo na podnebje pa da spuščamo v zrak preveč CO2-ja pa ta bullshit
Peter Jurcek
10. 07. 2007 11.36
Mi smo imeli pol metra vode okoli hiše, slika ki je zgoraj je sosedova hiša in je posneta po polavi. Grozno je pomisliti kakšna bo prihodnost, amak lahko vemo da smo sami krivi za to ne pa narava. Največje onesnaževalke so najbolj neoliberalno kapitalne države in naša vlada rine ravno v tak sistem namesto da bi mislila na ljudi misli naprofit.
grizzly
10. 07. 2007 10.08
Svet propada, eni kurci iz zavarovalnice pa gnjavijo o zavarovanju za pokojnino. Dragi ljudje iz vseh ZAVAROVALNIC SLOVENJE.... Ali ste res tako trmasti, da bo počasi denar še samo za rit obrisat???????
Ciril Jazbec
10. 07. 2007 10.04
nam je podrlo največjo staro jablano na vrtu, ki mi je res veliko pomenila.... ma fak te nevihte....
SENATOR
10. 07. 2007 09.50
Važno da bo čez vikend lepo :)
rosomoh@email.si
10. 07. 2007 09.43
Koncerti narave.