Slovenija

Štrukelj uveljavitev novega plačnega sistema pričakuje 1. januarja 2025

Ljubljana, 02. 07. 2024 15.24 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Svizu pričakujejo, da bodo krovna pogajanja o plačni reformi sklenjena tako, da bodo sindikati z njo zadovoljni in da se bo 1. januarja 2025 nov plačni sistem v javnem sektorju lahko uveljavil. "Če pa do tega ne bi prišlo, je mogoče napovedati vročo jesen," je dejal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj.

Na centralnih pogajanjih je stališče Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) takšno kot stališče vseh drugih sindikatov v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, to pa je, da je ključno vprašanje, v kakšnem obdobju se bodo dogovorjena zvišanja plač uresničila. Sindikati bi si želeli, da se zvišajo čim prej, je Štrukelj dejal na današnji novinarski konferenci, sklicani po seji glavnega odbora Sviza.

Pri pogajanjih o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju je medtem po njegovih besedah med odprtimi vprašanji tudi, kako bodo plače sistemsko usklajevali z inflacijo.

Sviz od vladne strani pričakuje, da bo v pogajanjih o plačni reformi zaposlenim, ki jih sindikat zastopa, zagotovila ustrezen položaj. Želijo si dogovora glede reforme, a ne bodo mogli podpisati ugotovitve, da je prišlo do odprave plačnih nesorazmerij, je opozoril. "Vladi odsvetujemo, da bi nas silila v tako ugotovitev, ki smo jo v preteklosti sicer že nekajkrat imeli zapisano v tovrstnih dogovorih," je dejal.

Predsednik KSJS Branimir Štrukelj
Predsednik KSJS Branimir Štrukelj FOTO: Bobo

Pričakujejo, da bo v okviru novega plačnega sistema prišlo do ustrezne odprave plačnih nesorazmerij. Predsednik vlade Robert Golob je namreč že napovedal, da bo vlada v drugi polovici mandata več pozornosti namenila vzgoji in izobraževanju, je spomnil. Kot je dodal, se kopičijo ugotovitve, da je to področje zašlo v krizo in da s časovnim zamikom sledi temu, kar se je v zdravstvu začelo dogajati pred desetletjem.

V Svizu si po njegovem opozorilu ne želijo, da bi javno izobraževanje v Sloveniji končalo na podoben način, kot se zdaj dogaja v zdravstvu. Glede na to upajo, da Golobove napovedi pomenijo začetek razumevanja, kako pomembni so vzgoja, izobraževanje, kultura in znanost za državo. Ob tem upajo, da pomenijo tudi boljše vrednotenje teh delovnih mest.

Hkrati v Svizu pričakujejo izboljšanje položaja za plačno skupino J. Želijo, da se tudi v vzgoji, izobraževanju, kulturi in znanosti plače v skupini J uredijo tako, kot se je zgodilo v zdravstvu, kjer so se plače v skupini J izboljšale v skladu s posebnim vladnim projektom. "S pismom vlade nam je bilo zagotovljeno, da bomo v plačnih pogajanjih to nesorazmerje odpravili," je opomnil.

Ne nazadnje je za Sviz zelo pomembno, pod kakšnimi pogoji bo veljala kolektivna pogodba za javni sektor kot nujni del novega plačnega sistema. Štrukelj je nezadovoljen, ker so bili sindikati, ki so imeli največ članov in so veliko vlagali v pogajanja, do zdaj "v marginaliziranem položaju". "Če želimo realno odražati stališča članstva, ne bi smeli marginalizirati tistih, ki v pogajanja vlagajo največ. Med takšnimi je tudi Sviz," je izpostavil.

V sredo nadaljevanje krovnih pogajanj s sindikati javnega sektorja

Krovna pogajanja med vladno stranjo in sindikati javnega sektorja o plačnih reformi in odpravi plačnih nesorazmerij se bodo nadaljevala v sredo, so potrdili na ministrstvu za javno upravo. Sindikati pričakujejo, da bodo zaprli nekatera odprta vprašanja, pogajanja pa sklenili pravočasno, da se bo 1. januarja plačni sistem lahko uveljavil.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek pričakuje, da bodo začeli zapirati odprta vprašanja in da bodo evidentirali trenutno stanje v pogajanjih po stebrih in v obeh delovnih skupinah, ki se ukvarjata z usklajevanjem novega plačnega zakona, usklajevanjem plačne lestvice s prehodom na nov plačni sistem ter določitvijo časovne dinamike izplačil.

"Glede na to, da so zadeve še odprte, zmanjkuje časa, da bi lahko te zadeve usklajevali, tako da se je potrebno jutri tudi dogovoriti, kako in na kakšen način, pa tudi kdaj bomo te zadnje korake, ki jih moramo še narediti, naredili," je povedal.

Jakob Počivavšek
Jakob Počivavšek FOTO: Bobo

Po njegovih besedah so sicer odprta še "praktično vsa vprašanja, razen zakona, ki je v pretežni meri usklajen, pa tudi ta še ne povsem". Glede vseh ostalih ključnih vprašanj popolne uskladitve ni, ugotavlja Počivavšek. Sindikati in vladna stran so sicer zbližali stališča in jih po njegovi oceni še bodo. "Je pa vedno v pogajanjih tako, da so zadnji koraki najtežji," je dodal.

"Praktično na vseh segmentih bo treba še doseči dogovor. Stebri še niso v celoti zaprti, vsaj ne vsa delovna mesta in vse uvrstitve delovnih mest, tudi ne usklajevanje z inflacijo in prehod na nov sistem," je pojasnil.

Počivavšek meni, da so pogajanja še možna ta in naslednji teden, saj je v poletnih mesecih težje pridobivati stališča in opredelitve sindikatov. "Če je interes, da se pride do zaključka čim prej, bi bilo res treba intenzivirati delo v tem in naslednjem tednu, bo pa dogovor o tem verjetno dosežen v sredo," je dejal.

Ocenjuje sicer, da je popolna uskladitev pred poletjem težko dosegljiva, pomembno pa je, da bi se uskladili vsaj v nekaterih ključnih točkah. "Da bi potem jeseni zaključili bolj tehnične stvari, vezane na prehod, in ne toliko vsebinske oziroma interesne," meni.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apage
03. 07. 2024 09.47
+4
Štrukelj baraba pokvarjena
zdravkob
03. 07. 2024 09.46
+1
Proračun za naslednje leto 17mlrd€ je premajhen. 20 mlrd€ bi bilo vredu, pol bi se pa dalo kaj narest. Potem za naslednje leto 23 mlrd€. Ti niso resni. pa seveda, avtomatsko usklajevanje z inflacijo.
Julijann
02. 07. 2024 20.25
+4
Vsaj učitelji imajo čas štrajkat sedaj.
St. Gallen
02. 07. 2024 20.16
+3
Balkan Nor(d)
OrodniK
02. 07. 2024 19.37
+5
Ahahahaha, 1.januarja Štrukeljc pričakuje predlog, pol pa še en mandat usklajevanj... Golobjad rabi 2 mandata, kajne?🤣🤣🤣
Ana15
02. 07. 2024 19.04
+4
Prvo naj delajo tako kot ostali 8 ur. Stavkajo pa naj poleti.
Hc4life
02. 07. 2024 18.37
+4
Seveda gospod sindikalist....da boste laho tudi v bodoče ,sedeli po nobelj lj lokalih in restavracijah in pridigali o socijali
Grma53
02. 07. 2024 17.47
+5
Danes je očitno Kučanov zet spet jedel nore gobe.
Suljo
02. 07. 2024 16.56
+9
Pravilno! Enkrat za spremembo se s Štrukljem strinjam . Ampak samo glede tega , da je potrebna reforma šolstva. 1. učitelji naj delajo 8 ur dnevno in naj se ukvarjajo s šolstvom in ne neko brezvezno administracijo. Učitelj je v šoli od 07.00 do 14.00 od tega ima 5 šolskih ur po 45 minut. torej dela manj kot 4 ure. Na leto ima 5x počitnice..krompirjeve, novoletne praznike, zimske počitnice, prvomajske in poletne počitnice. Torej je na dopusti skoraj 70 dni. In naj mi samo kdo ne naklada , da se mora "pripraviti"...Eno in isto trobezlajo kot lajna iz leta v leto. Edino kar jih zanima je napredovanje..iz učitelja v nadučitelja...itd. Jaz mislim, da je prišel čas za reformo, ko bo potrebno začet tudi v šolstvu začeti odpuščati in nižati plače. Predvsem pa naj delajo 8 ur in imajo dopust tako kot vsi ostali, ki delamo v gospodarstvu
ap100
02. 07. 2024 16.28
+0
uveljavitev ? a imamo že kašen predlog?
Smuuki
02. 07. 2024 16.05
+3
A takrat vlada pade? Vsi ukrepi dogovori so datirani v čas nove vlade
Balki36
02. 07. 2024 15.58
+5
Pol bo pa 3 mesce mir....pa spet nova stavka....in nove zahteve...pa to
St. Gallen
02. 07. 2024 15.39
+4
upokojenci 20% povisanje z 31.12.