Slovenija

Stranke s kandidati za RTVS

Ljubljana, 05. 12. 2005 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V novem programskem svetu bodo pravniki, profesorji in novinarji, med nadzorniki pa ekonomisti, logistik in glasbenik.

RTV Slovenija
RTV Slovenija FOTO: POP TV

Poslanske skupine so parlamentarni mandatno-volilni komisiji posredovale svoje predloge kandidatov za člane programskega in nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija. Izmed predlaganih kandidatov bo državni zbor imenoval po pet članov obeh organov javnega zavoda.

Poslanska skupina SDS za člana programskega sveta RTVS predlaga odvetnika Jožeta Hribernika, v nadzorni svet pa pravnika Klemna Jakliča ter vodjo oskrbne logistike Franca Orešnika.

V LDS predlagajo, da bi mesto v programskem svetu zasedel publicist in profesor na Fakulteti za družbene vede Vlado Miheljak, kot člana nadzornega sveta pa ponujajo direktorja agencije Ninamedia in dosedanjega predsednika nadzornega odbora javnega zavoda Nikolo Damjaniča.
Socialni demokrati so kot svojega kandidata za člana programskega sveta predlagali profesorja na Fakulteti za družbene vede Jerneja Pikala, kot člana nadzornega sveta pa glasbenika Jerneja Dirnbeka.

V Novi Sloveniji bi v programskem svetu imeli novinarja Tina Mamiča, v nadzornem svetu RTVS pa ekonomistko Sonjo Heine. SLS predlaga le članico programskega sveta, in sicer profesorico na mariborski Pedagoški fakulteti Jano Bezenšek.

SNS ponuja enega kandidata za oba organa javnega zavoda, in sicer ekonomista Tomaža Glažarja. V DeSUS za članico programskega sveta predlagajo novinarko Mimico Kidrič, za člana nadzornega sveta pa inženirja elektrotehnike Leopolda Gregorača.

Kot predvideva novi zakon o RTVS, ki je začel veljati 12. novembra, bo programski svet javnega zavoda štel 29 članov. Pet članov bo na predlog političnih strank imenoval državni zbor, po enega člana italijanska in madžarska narodna skupnost ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Dva člana imenuje predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti, tri pa izvolijo zaposleni v zavodu. Državni zbor po novem zakonu na predlog gledalcev in poslušalcev, univerz, društev in drugih organizacij civilne družbe imenuje še 16 članov programskega sveta. Nadzorni svet pa bo štel enajst članov, med njimi jih pet imenuje državni zbor in štiri vlada, dva pa izmed sebe izvolijo zaposleni.