Slovenija

Sprenevedanje ali ščuvanje?

Ljubljana, 24. 09. 2006 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pisemski vojni med uradom predsednika države Drnovškom in zunanjim ministrstvom ni videti konca.

V uradu predsednika zanikajo navedbe o dragih Drnovškovih mednarodnih aktivnosti
V uradu predsednika zanikajo navedbe o dragih Drnovškovih mednarodnih aktivnosti FOTO: Reuters

V Drnovškovem uradu so se tako danes odzvali na pisanje zunanjega ministra Dimitrija Rupla španskemu kolegu Miguelu Moratinosu v zvezi z načrtovanim obiskom slovenskega predsednika v Španiji in ga označili za "vrhunec sprenevedanja". Trditev v Ruplovem pismu, da je bila vlada pripravljena zagotoviti potrebna finančna sredstva za izvedbo obiska, pa so razglasili za neresnico.

Vlada ni zagotovila niti tega, da bi pravočasno predlagala novega veleposlanika v Španiji, čeprav je bil predsednikov obisk načrtovan že dolgo. Potem ko smo imeli v Španiji štirinajst let odlične veleposlanike, bi se najvišji državniški obisk izpeljal brez veleposlanika, kar je v mednarodni praksi skrajno nenavadno. To je bil tudi razlog, da predsednik republike ministra Rupla ni želel vključiti v delegacijo, saj je prav on najbolj odgovoren za nastalo situacijo," pojasnjujejo v uradu.

Pisemski vojni med uradom Drnovška in zunanjim ministrstvom ni videti konca
Pisemski vojni med uradom Drnovška in zunanjim ministrstvom ni videti konca FOTO: Dare Čekeliš

Rupel: predsednik ni želel vključiti MZZ

Nekaj ur potem so z ministrstva za zunanje zadeve sporočili, da zavračajo polemike in neresnične izjave na njihov račun. Predsedniku republike očitajo, da “iz neznanih razlogov ni želel vključiti Ministrstva za zunanje zadeve v pripravo državnega obiska v Španiji, ki naj bi se zgodil v oktobru 2006”.

Ruplove besede, da bi vlada zagotovila sredstva, so v Drnovškovem uradu označili za neresnične
Ruplove besede, da bi vlada zagotovila sredstva, so v Drnovškovem uradu označili za neresnične FOTO: Dare Čekeliš

“Minister Rupel se nikoli ni ponujal v nobeno delegacijo in tega ne bo počel niti v prihodnosti. Vendar si je zelo težko predstavljati normalno funkcioniranje države v mednarodnih odnosih, če predsednik republike ne želi imeti stikov z vlado oziroma ministrstvom za zunanje zadeve, in če njegov svetovalec ščuva k sporom med ustanovami sistema,” so zapisali.

V zvezi z očitkom, da vlada ni pravočasno predlagala novega veleposlanika v Španiji, ministrstvo odgovarja, da je dosedanji veleposlanik v Španiji Tomaž Lovrenčič - sicer nekdanji svetovalec v Drnovškovem kabinetu, ko je bil ta še premier - svoje mesto zapustil "predno je bilo mogoče zagotoviti prihod novega veleposlanika" ter zagotavljajo, da veleposlaništvo v Madridu kljub odsotnosti veleposlanika normalno deluje in je bilo vključeno v priprave obiska. 

Dogodki na Madžarskem so dober povod za razmišljanje o poštenosti v politiki, je prepričan Drnovšek
Dogodki na Madžarskem so dober povod za razmišljanje o poštenosti v politiki, je prepričan Drnovšek FOTO: Dare Čekeliš

Zadnji slovenski veleposlanik v Španiji je bil Tomaž Lovrenčič, ki je to funkcijo nastopil leta 2002, mandat pa se mu je iztekel konec junija letos. 

Resnica pomembnejša od miru

Predsednik republike Janez Drnovšek v zadnjem prispevku na spletnih straneh Gibanja za pravičnost in razvoj razmišlja o poštenosti v politiki. Kot piše, se je v zadnjih mesecih "marsikdo čudil, da opozarjam na napake vlade in s tem povzročam razburjenje. Name se je zato zvrnil val medijskih napadov". Kot pravi, bi lahko bil tiho in imel svoj mir.

Nekateri ste rekli, da to ni v skladu z gandijevsko mirovno naravnanostjo, ki jo kažem v različnih aktivnostih, na primer v akciji za Darfur. Res je, Gandhi je dejal, da sta najbolj pomembna mir in resnica. Vendar je dodal, da je resnica pomembnejša od miru. Janez Drnovšek

Ob tem pojasnjuje, da so zadnji dogodki v sosednji državi, kjer je predsednik vlade v krogu svojih pristašev povedal, da je osem mesecev zavestno lagal javnosti, dober povod za razmišljanje o poštenosti v politiki. Po mnenju Drnovška je v tem primeru zadeva prišla v javnost in ljudje so se upravičeno razburili in prišlo je do velikih, tudi nasilnih protestov.

"Tokrat je slučajno nekdo posnel predsednika vlade in posredoval posnetek javnosti. Lahko pa si zamislimo, da je najbrž veliko takšnih primerov v številnih državah, vendar javnost zanje ne izve. S propagandnim aparatom prekrijejo resnico in stvari gredo naprej. In temu pravijo demokracija," razmišlja Janez Drnovšek.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rni panter 1
25. 09. 2006 15.01
Ja gospod Drnovšek. Zamislite se nad svojim dolgoletnim predsedovanjem vladi in naštejte vse svoje laži. Ma kakšen hinavec ste ratal. Notranja preobrazba ja. Sem bil zagovornik vašega spreobrnenja, ampak vidim da se niste prav nič spremenil, še vedno isti kot pred 10imi leti, pa še na otročje vam vleče. Takšnega predsednika ne rabimo, hvala, dejte raje odstopit. Ali pa vam je kdo zagrozil da se potem ne boste več smel v peskovniku igrat,...
fedepotocnik@gmail.com
25. 09. 2006 14.23
Pozabljamo nekaj osnovnega: Denar za Španijo je BIL zagotovljen! JD ga je pač za druge stvari zapravil. A lahko nekaj prosim? A lahko nehate uporabljat ta forum, da trobite vaše strankarske neumnosti???? Ne ljudi obsojat samo zato, ker so levi ali desni. Važno je KAJ DELAJO. In v tem primeru JD bi lahko šel na državni obisk v Španijo. Pa noče iti. Če niso TO lastni interesi!!
pravi patriot
25. 09. 2006 10.49
zico:tudi v demokraciji ni dovoljeno blatenje imena...teoretično bi te lahko tožil zaradi razžalitve...
mjemjaw@yahoo.co.uk
25. 09. 2006 09.51
Pa kakšen zunanji minister je to, ki zaradi lastnih interesov blati svojo državo v tujiini in ji izpodbija ugled? Rupel, pokaj!
bnam 2707
25. 09. 2006 09.26
Nihče v tej državi nima pravice smešiti Slovenije navzven.Pranje umazanega perila sodi v domačač krog. Gospod minister Rupel,bi moral že davno odstopiti ali pa biti zamenjan.Vidi se,da gre za politikanstvo.Nekateri bi se radi videli,kot evropejci leta,finančniki leta in še kup raznih neumnosti jim roji po glavi. Na domači sceni pa je prikrita beda,ki bo izbile ven,ko bo ljudem dovolj.Vse kaže,da bi bili politiki radi že v osmem razredu in solijo pamet tistim,ki so že v gimnaziji. Kam gre ta barka? Zdi se,da se gredo politiki neki self servis,plačniki so pa davkoplačevalci.Tu ni važno ali gre za pozicijo ali opozicijo,vse to je ista godlja.Uspeva jim,ker imamo premajhno kritično maso na eni strani na drugi pa se cerkev neprestano vmešava v dnevno politiko,kar je nedopustno! Na lokalnih volitvah bodo vsi prepevali kot slavčki,kasneje pa sikali kot kače! Volilci morajo voliti program ne pa po načelu,kdo je kdo in kako izgleda.Nismo zreli za demokracijo.Doma nas pritiskajo iz vseh mogočih strani,zunaj pa so zvesti hlapci! Vesel sem,da sem nestrankarski človek. Vsi bi se morali vprašati,kaj imajo od vse te politične nomenklature.Dobro morajo razmisliti koga bodo volili in kaj lahko pričakujejo.Z vstopom v EU denarno ovbmočje bodo res nekateri nekaj pridobili,nekateri bodo na istem.Velika večina brezpravni delavcev,s katerimi se igrajo razni sindikalni liderji,pa bo veliko na slabšem.Tedaj bodo na realnih tleh. Torej ne smešit navzven predsednika republike,ker je on naš predsednik,demokratično izvoljen in predstavlja Slovenijo navzven.Kot takega ga moramo spoštovati vsi v Sloveniji,ne pa,da ga vsak obklada z vsem mogočim plitkimi izrazi,celo osebno dostojanstvo se načenja in to navzven. Če bi se predsednik z vsem strinjal,to pomeni,da podira vaskršno politiko v tej državi.On je preprosto dolžan podati svoje mnenje,saj to ne vpliva na odločitev vlade.
Uporabnik113189
25. 09. 2006 07.14
Sam razumem to zgodbo tako. Vlada se je odločila, da denarja za predsednika ne bo, ker so njegovi obiski po njihovi pameti brezvezno zapravljanje. V nasprotnem primeru bi dodatna sredstva samo nakazali in debate bi bilo konec. Rupel je vedel da predsednik ne bo imel druge izbire kot da Španija odpade, zato se ni niti trudil s kakšnim veleposlanikom. Skratka vlada in zunanji minister imata en sam cilj, predsednika v kletko..V medijih pa lahko še dodatno zmečejo blatijo predsednika, ker ima vlada skoraj popoln nadzor. To prakso obmetavanja z blatom poznamo, na svetu ni svetnika, ki se ga ne da umazat če dovolj dolgo mečeš vanj blato..
esfflight
25. 09. 2006 03.41
Rupel, poglavje zase, clovek, ki ni naredil nic drugega kot gledal zase. Se ko je sel v Ameriko na solanje, je vzel zeno s sabo in prosil za dodatna sredstva. Ja, to pa je hijena. Ni mu enakega, saj se je v stanju prelevit, zamenjat kozo, stranko in kar koli, le da je na polozaju. In kdo ga je postavil? Taksni, kot je on in ljubi narod placuje vse to v veri, da je vse prav. O, ko bi vedel, kaj vse vemo o njem, mislim, da bi se hitro pobral, dokler ga nebo kaj hujsega doletelo....vremena Kranjcem bodo se zjasnila......
Nilič
24. 09. 2006 21.57
zico: Žalitve so orožje neumnih. Tako je, ko človeku zmanjka kaj pametnega za povedat. Blagor ubogim v duhu,...
doc6si
24. 09. 2006 21.01
Mene samo zanima koliko denarja so že porabili za to papirnato vojno? So že prav dolgočasni. Pa še to. V določenih bankah v teh dneh obljubljajo prav ugodne kredite. Morda ......
zico
24. 09. 2006 20.37
Pravi patriot ti si žal res eno tele.Pa ne bit užaljen ker je to moja demokratična pravica.
K_K
24. 09. 2006 20.19
naj pek z zaplani utemelji, zakaj je morala njegova predstavnica za tisk Jana Lutovac Lah biti 1 (en) mesec v španiji na tečaju španskega jezika za cca. 750.000 SIT. podoben tečaj v ljubljani za 3 (tri ) mesece stane cca. 80.000 SIT. -------- tudi zaradi takšnih oslarij mu je zmanjkalo denarja !!!!
samo_postruznik@msn.com
24. 09. 2006 20.18
doki007, tudi tukaj ste!!!!!!!!! Ponovno kritizirate najboljše.
samo_postruznik@msn.com
24. 09. 2006 20.14
Povprečen četrtošolec zna deliti vsoto Drnovškovega denarja in mesece leta. Naj si Drnovšek poišče takega otroka, da mu izračuna koliko denarja lahko porabi na mesec, da ga bo imel za celo leto.
pravi patriot
24. 09. 2006 19.40
sploh pa to kar praviš ti janez 105 velja mogoče res za šovbiznis, za politiko pa zihr ne...potem bi lahko na hitro izuriil par kamikaz, ki bi razstrelile par letal in bi naredili super reklamo za Sloveniijo kajne?Resda bi bila slaba, ampak reklama je reklama, dobra ali slaba ane?? aja, pa tisti ki smo kratkovidni nosimo očala...pa potem čisto v redu vidimo...
pravi patriot
24. 09. 2006 19.29
S slovenec, mislm, da ti s svojimi komentarji najbolj kažeš koliko si zrel človek in koliko znaš argumentirat stvari...neki žalit usepovprek v smislu "je na nivoju janše in bajuka" še za v vrtec ni, kaj šele za osnovno šolo o kateri rad govoriš...pa tudi "Takšni kot so ferrari, se naj prvo naučijo izražati in pisati" tale stavek ni ravno biser pravopisa ane? sploh se pa to kar spet piše drnovšek o neki poštenosti in o Madžarski, mislim človeku gre kr na bruhanje no... janez 105: ti si pa zihr veliko po gostilnah...ob 10 pivih al pa špricerjih začne domišljiija delovati ane?Mr. "zakrinkana akcija" hehe
janez105@gmail.com
24. 09. 2006 18.57
Vsi kratkovidneži, to se vse skupaj dobro zakrinkana akcija. Janša&Co. so namreč ugotovili, da je namreč vsaka reklama, tudi, slaba, dobra. Takšna nezaslišana dejanja namreč polnijo medije. Tudi tuje seveda. In to zastonj. For free. Ugotovili so namreč, da je bil turistični oglas na CNN predrag ter premalo učinkovit. Treba je zategniti pas ter se poslužiti "old school" postopkov. Ne pozabit, Janša je vojaške šole.
zamejec
24. 09. 2006 18.45
zmanjkalo mi je denarja za pivo in do 15 je se kaj nekaj dni,a mi ga kdo lahko da?tako enostavno je to!zakaj pa sem ga zapravil prej?Zato ker si ga ne znam rasporediti! In ne mislit da branim Janso,ker kdo pa je on da razpolaga z denarjem ki ga placujemo v obliki davka mi drzavljani.Kaj se prepucavate kdo je kriv in kdo ni.Oba se gresta kateri bo na volitvah dobil vec glasov in jih cisto nic ne briga za ugled slovenije v svetu.Americani se nam smejijo in me sprasujejo kaksno krizo imamo v sloveniji,jaz pa jim odgovarjam da se dva predsednika obnasata kot PUBERTETNIKA.
doki007@email.si
24. 09. 2006 18.33
ferrari ,.,., pravopisje je problem,...kako veš ferrari, da dela Janša vse tako kot mora, če že Drnovšek po tvoje ne dela tako...... ??' _ekonomista_
trava@pinkponk.com
24. 09. 2006 18.30
Joj g.Drnovšek ne vi meni o poštenosti.Sam niste bili in nikoli ne boste pošteni.Zato vas lepo prosim da ne zavajate ljudi,DA STE VI i pošten MIISLIM TA JE PA lovska..Še enkratg.Drnovšek DENAR ZA ŠPANIJO STE IMELI PA STE GA ZAPRAVILI.Sedaj pa imate posledice vašega zapravljanja.Pa še nekaj vas lepo prosim če boste nadaljevali s to vašo igrico boste še tiste ljudi ki so bili za vas še te izubili.Ker vas bodo kmalu pogruntali da samo igrate in ljudi prenašate okoli.
s_slovenec@hotmail.com
24. 09. 2006 18.23
Takšni kot so ferrari, se naj prvo naučijo izražati in pisati. Mu predlagam, da začne obiskovati osnovno šolo. Potem bo morda znal uporabljati prava imena ljudi in pa tudi producirati kakšne bolj inteligentne komentarje. Trenutno je na nivoju Bajuka in Janše. Saj bi mu spet nanizal cel kup argumentov in razlagati kaj je zapravljanje in kaj ne, pa se mi zdi brezupen primer, saj ni jasno ali sploh zna brati.