Slovenija

Spomin na dražgoško bitko

Dražgoše, 29. 10. 2006 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob dnevu spomina na mrtve so se tudi v Dražgošah poklonili vsem žrtvam druge svetovne vojne na loškem območju.

V Dražgošah so se spomnili na žrtve nacističnega nasilja med drugo svetovno vojno.
V Dražgošah so se spomnili na žrtve nacističnega nasilja med drugo svetovno vojno. FOTO: POP TV

V Dražgošah so se ob prihajajočem 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, z žalno slovesnostjo, ki jo je organiziralo območno združenje borcev in udeležencev NOB Škofja Loka, poklonili vsem žrtvam druge svetovne vojne na loškem območju, še posebej pa so spomnili padlih v veliki dražgoški bitki. Takrat je umrlo devet partizanov in 41 domačinov.

Okoli sto zbranih, med katerimi so bili predvsem svojci pred 65 leti umrlih, je nagovoril predsednik kulturno-umetniškega društva Dražgoše Rok Pintar, ki je poudaril, da je slovesnost posvečena spominu na dogodke, ki so za vedno zaznamovali tiste kraje. Spomnil se je tudi tistih sokrajanov, ki so v dražgoški bitki padli kot nedolžne žrtve.

Ob slovesnosti je delegacija krajevne skupnosti Dražgoše položila venec padlim, otroci in mladi pa so pripravili kulturni program, v katerem je sodeloval tudi pevski zbor Škerjenček iz Škofje Loke.

Spopadi v Dražgošah so se začeli 9. januarja 1942, ko so se partizani Cankarjevega bataljona branili pred nemškimi policisti. Po hudih bojih, v katerih je padlo devet partizanov, so se slovenski borci umaknili, Nemci pa so v povračilo pobili 41 domačinov, 80 so jih poslali v koncentracijska taborišča, vas pa so požgali.

V Gradcu so se spomnili 1. Pohorskega bataljona

Padlih v nacističnem nasilju med drugo svetovno vojno pa so se spomnili tudi na centralnem pokopališču v avstrijskem Gradcu. Tam je pokopanih 1213 Slovencev, med njimi tudi ves 1. Pohorski bataljon.

Na spomeniku v Gradcu so zapisana tudi imena 1213 Slovencev.
Na spomeniku v Gradcu so zapisana tudi imena 1213 Slovencev. FOTO: Arhiv 24ur.com

Partizansko enoto, ki je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovoljah na Pohorju, je 8. januarja 1943 pri Osankarici napadlo okoli 2000 nemških vojakov. V nekaj urah je padlo vseh 69 borcev, za partizane pa je bil to velik udarec.

Spomenik v Gradcu je bil odkrit 1. novembra 1961, na njem pa je vklesanih 2516 imen borcev in talcev, tudi Slovencev. Največ pokopanih Slovencev je iz sodnih zaporov v Mariboru, pa tudi talcev iz Starega piskra v Celju in talcev, ustreljenih na Gorenjskem. Med pokopanimi na graškem pokopališču pa je tudi veliko padlih s področja Ruš, Lovrenca in Selnice, zato so se prebivalci teh krajev odločili, da bodo vsako leto skupaj obiskali spomenik in se poklonili mrtvim. Nekaj manj kot 100 udeležencev spominskega obiska je ob spomeniku prisostvovalo tudi krajši komemoraciji.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdrago@siol.net
15. 01. 2007 06.58
Slovenija je dovolj veluika za vse! Istočasno pa je žalostno, da se od nekdaj različnosti tako tepejo med seboj namesto, da bi se dopolnjevale. Z medsebojnim obračunavanjem izgubljamo vsi, s sodelovanjem pa bi kot Slovenski narod največ pridobivali. Krivdo za izgubo nosimo vsi. Največ pa voditelji, ki s svojim zgledom sejejo nestrpnost s katerekoli strani. Sejanje nestrpnosti pa je tudi pokazatelj strahu, ki izvira iz slabe vesti iz preteklosti. Nismo poklicani k maščevanju! Poklicani smo k medsebojnem odpuščanju in spodbujanju sodelovanja, ki edino prinaša zaupanje in varnost za nas in prihodnje rodove. LP Drago Stanovnik
victoriosus
11. 11. 2006 01.21
Kakšna škoda tale forum. In Bibi je bil v TO? Sramota. Če zagovarjate partizane, zagovarjate Jugoslavijo, ker za to so se branili. Ali je sploh KDO od vas, pametnjakovičev, prebral ustanovno listino PIF, potem OF? To je največja izdaja naroda! Iz tega se potem razvije vse ostalo, od TIGRa do Slovenskega Domobranstva! Vse v uporu proti komunistični revoluciji. KAJ NE DOJAMETE? PROBLEM PARTIZANSTVA JE TA, DA JE ZA SABO VLAČIL REVOLUCIJO. IN TO ZLOČINSKO REVOLUCIJO, KATERI SE JE MORAL NAROD UPRETI NA KAKRŠENKOLI NAČIN!!!!!! Brez Nemcev pa ne bi imeli niti pušk. Idem partizani in vzhod. Dost vas mam. Tito vas je naučil o lepem komunizmu. Welcome to th 21th century. Boste že spregledali, ali pa ne. Naša ideja je tako ali tako že zmagala v svetu. Za vas mi pa dol visi.
Zakon1
08. 11. 2006 10.10
Ne izgubljajte energije s prepričevnajem prepričanih. Sploh pa ne konjušnikov ali hlapcev, ki bodo zaplankani vedno do amena. Bolje je biti nebogat in svoboden, kot dobro situirani hlapec. To pa vedno!
Maxsterr
08. 11. 2006 09.09
Pa še to, bibi.sonce : ...boljše za pošten denar dunajski konjušnik,kot pa 50 let beograjski hlapec. Pa še to, bodite prepričani,da koroškim Slovencem prav nič ne manjka.Živijo za človeka (konjušnika) zelo dostojno življenje,zaslužijo 3-4x več kot v SLO,imajo urejena državljanstva, socialo,eksistenco,so zelo situirani, ter jih boli K...c za Slovenijo.Je pa tudi res,da med njimi obstaja kar nekaj rdečih indoktrinirancev,ki že desetletja (pod vodstvom in s podporo slovenskih agitropov v Ljubljani) netijo zdrahe med njimi in Dunajem. Haider je samo podaljšana roka in odgovor Dunaja - Ljubljani. Če nebi bilo teh slovenskih izpadov,tudi Haiderja nebi bilo.Tako enostavno je to...
Maxsterr
06. 11. 2006 13.58
Pomi in Klasik, kar nekaj časa sem razmišljal o tem ali se splača replicirat ali enostavno pustiti takšne ideološke indoktrinirance,kot sta vidva pri miru. Ne vem,res smo dežela Butalcev.Pa dobro je bil kateri od vaju kdaj mogoče malo zunaj meja Slovenije ?Je kateri mogoče opazil razliko med konkretno Avstrijo in Slovenijo,da o Nemčiji ,Italiji sploh ne govorim?? Pomi,še sreča ,da smo takrat res bili pod Avstrijo.Le Mariji Tereziji in Francu Josefu se lahko zahvalite da ste pismeni,in da je naša kultura vsaj malo zahodna in da jeste z vilicami in noži.Drugače pa bi bili kot Turki,ali ne vem kateri že nomadi.Saj je res malo manjkalo.Poglejte samo Srbe in njihovo 600-letno turško nadvlado.To bi hoteli a? Res je ,da je Slovenija takrat industrijsko gledano bila manj razvita,to pa zaradi tega,ker je leta 1918 ob razpadu Avstro-ogrske tukaj nastala kraljevina SHS.In Slovenci smo že takrat padli pod naslednike Turkov in ni čudno da smo zaostajali za zahodom.Kar me pa najbolj boli je pa dejstvo,da je s prihodom komunizma in rdeče revolucije po vojni izgubila še to malo industrije in inteligence kar jo je ostalo.Takrat leta 45,ko je bilo vsega konec in ko so bili vsi pogoji da se za vedno osamosvojimo Balkana in postanemo suverena država,pa pridejo komunisti in pahnejo Slovenijo v 50 letno temo.To je bila zame največja izdaja slovenskega naroda.Še danes 16 let po končni svobodi plačujemo katastrofalen davek,ki še ga kar ni videti konca.Res ura tema.In Vi Pomi to zagovarjate in mi celo grozite z zaporno kaznijo?Haloo? Pa še par besed Vam Klasik imam 2 stalna prebivališča,zadnjih 13 let sem preživel v sosednji Avstriji -v Grazu,bil zaposlen in kot vsak zaposlen Avstrijec plačeval davke.Bodite prepričani ,da sem se veliko naučil,predvsem reda in discipline ter spoštovanja kapitala. Zelo dobro poznam razmere,tako da mi ne govoriti o pravljicah. Pri nas je delavska plača med 400 in 500 Evri.Koliko pa v Avstriji?Sam sem delal kot uslužbenec in mi je ob vseh izdatkih za stanovanje,hrano,obleko avto in ostale stvari ostalo več kot delavec pri nas zasluži,pa je bila še trinajsta in štirinajsta plača.Stroški so pa enaki ,če ne celo manjši kot pri nas.Tako,da ne mi govorit o topli vodi... Še vsak pošten Slovenec je v Avstriji in tudi v EU uspel,saj smo znani kot pridni in pošteni.Je pa res,da lenuhov in pijancev nikjer ne marajo. Kaj se pa Haiderja tiče,je pa ravno toliko nacionalist kot mora biti.In prav ima. Naj Vam bo že enkrat jasno,da ne more biti države v državi, kot to še vedno hočete vi rdečkarji ter še vedno netite prepire med koroškimi Slovenci in Dunajem Če je Koroška pod avstrijsko oblastjo tam veljajo avstrijski zakoni in jih je treba spoštovati.Uradni jezik je Nemščina in ne Slovenščina in dajte se tega že enkrat zavedat.Manjšina je manjšina pa čeprav jih je 50 000. Se pač mora podrediti zakonom večine.Drugače pa,če jim je tako hudo,pa naj spokajo in pridejo domov v slovenski raj.Bomo videli kako dolgo bodo vzdržali...
kritika@email.si
06. 11. 2006 12.30
Zdaj je fašizem v obliki protiterorističnega boja. In Bush s svojimi pomočniki je veliko hujši od Hitlerja.
pomi@auspuh.com
06. 11. 2006 12.20
ferluga. Za 'Ideološko indoktriniran človek' si verjetno mislil sebe. Komunisti so seveda hoteli 'podjarmiti svet'. Prav tako so ga hoteli nacisti, fašisti, s katerimi simpatiziraš in paktiraš, prav tako ga je hotela in ga hoče RK cerkev. Prav tako so ga hoteli demokratični Angleži, Nizozemci, Amerikanci in tudi nedemokratični Sovjeti. Pač vsi imajo radi tuje. Ampak tako kot tvoji naciji nobeden.
d*vil
06. 11. 2006 12.11
Smrt fašizmu!!!!
Uporabnik113189
06. 11. 2006 11.46
@ferluga. Ni dialoga? Bi mi pojasnil prosim, kje si našel agitprop za začetek? Mogoče v nadaljevanju pravo revščino?
pavel.ferluga@siol.net
06. 11. 2006 11.18
Ideološko indoktriniran človek je res ubogi. Ni dialoga. Vse je laž, razen "partijske zgodovine". Prava revščina, agitprop, neobjektivnost in floskule alla Klasik, Pomi etc.... Bedno...
Uporabnik113189
06. 11. 2006 10.30
+1
@pavlicic. Toliko laži v tako kratkem odstavku pa že dolgo nisem zasledil.Na Koroškem imam sorodnike in presneto dobro vem kakšno življenje živijo..Slovenija je bila v času socializma za njihove razmere raj na zemlji. Zaslužijo trikrat več? Stroškov imajo pa 4x več.Kar jih poznam še nobeden ni prišel do pokojnine drugačen kot skoraj popoln invalid..sem tudi tam delal..in mi ne bo nobeden trobil..na cesti ne slišiš slovenščine tko kot na severu Italije. Haider pa stalno širi nestrpnost. Mogoče pa je za vaju s Ferlugo res bolje v Avstriji. Če je tako zakaj tako dobre priložnosti ne zgrabita..Nam pa bi prihranila čas ter vajine neumnosti.
Miramare
06. 11. 2006 10.19
Enim se pa kolca po časih, ko so bili Slovenci dunajski konjušniki. In ti imajo polna usta nacionalnih vrednot. Taki naj kar gredo med tiste Koroške Slovence, ki jim je pri Haiderju takoooooo lepo. Pa kje živite ljudje?
pomi@auspuh.com
06. 11. 2006 09.19
+1
Ja seveda Pavličič. To da bi Slovenijo rad priključil Avstriji ali Nemčiji niti ni treba posebej omenjati. To je bilo jasno že leta 41. In to, kot je očitno iz tvojega pisanja, nima nobene zveze s komunizmom. Edino tvoja izdajalska narava. Narodni izdajalci pač ostanejo narodni izdajalci. Pazi se, ker po Kazenskem zakoniku je za izdajo predvidena dokaj visoka kazen. Slovenija je pod Avstrijo itak že bila. In kaj je bilo tako dobrega? Nič: Kmetijska država, brez industrije, šol, bank, elektrike, minimalno inteligenco... Ferluga, pa še nekaj. V vojni za Slovenijo sem nosil uniformo TO, ki je tudi bil polna zvezd. Pač novih takrat še ni bilo. A TO ZATE POMENI, DA SEM SE BORIL ZA JUGOSLAVIJO??? Argentina vaju vabi. Ali pa Avstrija, kjer ima slovenska manjšina toliko pravic.
Maxsterr
05. 11. 2006 00.18
pavel.ferluga | 04.11.2006 | 08:46, Jasno kot beli dan !!! Se podpišem pod Vaš post ! - Amen!
pavel.ferluga@siol.net
04. 11. 2006 08.46
-1
Vzamimo kakor hočemo. Dejstvo je, da so komunisti najbolj nazadnjaška in nasilna ideološka internacionalna teroristična organizacija. Povsod so prinesli le revščino in pobijanje (predvsem lastnih sonarodnjakov). So brez narodnosti, ker to izrabljajo le v propagandne namene. Mislili so, pod vodstvom Lenina, Stalina, Maa, Tita idr., da bodo podjarmili svet. Pobijali so predvsem inteligenco, ker jim je bila napoti in bi lahko izobraževala množice, katere so oni obvladali le z nevodnostjo (glej vse "kulturne revolucije"). Sistem je propadel, ker je bil nečloveški, zatiralski, ekonomsko zanič. Nazadovanje na vsej črti. Tisti, ki take sisteme podpira in hvali, ni vreden dialoga. Brezsmiselno je govoričenje brez tehtne analize zakaj je komunističen svet klavrno propadel in se njegovi ostanki oklepajo kapitalističnega že zavrženega in preživelega sistema, ne pa tistega, ki je v modernem svetu dosegel veliko nadgradnjo.
Maxsterr
03. 11. 2006 20.35
Barbarahorvat10, joj si otročja.Ja kaj pa danes manjka tem "ubogim" Koroškim Slovencem? To ,da živijo človeka dostojno življenje? Da ohranjajo Slovenščino,še vedno 65 let po Vojni? Da zaslužijo 3x več kot normalen Slovenec v domovini? Da so se normalno socializirali in enakopravno živijo z Avstrijci? Daj malo se zamisli nad tvojim meeeketanjem!!! Resnično mi je žal,da takrat niso zraven Koroške še Slovenije priključili Avstriji.Se danes vsaj nebi kregali okrog belih in črnih,rdečih... in tudi glede ciganov ne. Amen!
Barbara Horvat 1
03. 11. 2006 09.52
Kot ste neo ta beli sami dali jasno vedeti, da so ta beli sodelovali z Nemci (OKUPATORJEM, ki je po vojni placal z denarjem vsem oskodovancem vojne; tudi moja oma je med njimi; torej so priznali OKUPATORSTVO in se kaj drugega) vas moram na tem mestu opomnit, da je clanek o pobitih civilih (Slovencih), partizanih (ki so osvobodili Slovenstvo izpod nacisticnega jarma; sicer zaradi komunistov (pazite, OF ni bila ustvarjena le s strani komunistov temvec se 2 institucij, ki pa s komunizmom nista imeli NIC)) prisli pod Jugoslavijo, kar pa je bilo takrat za nas edina resitev, saj drugace bi ougubili se vec ozemlja (ker Slovenci bi naj bili pod Nemci, ker bi naj sodelovali z Nemci (hvalabogu za partizane) in pa tudi takrat ne bi mogli ustvariti samostojne Slovenije (bodimo realni; za to je moral biti cas zrel in je tudi dozorel - govorim Slovensko, zivim v RS, nisem nikogarsnji podloznik). Ce pa bi zmagali ta beli, bi se ta sedaj pogovarjali na 24Stunden (kaj se dogaja na avstrijskem Koroskem ter v Italiji s Slovenskimi potomci, ki zelijo biti Slovenci, ki z vojno in vsem kar je z njo v zvezi niso imeli nic...IZGINJAJO, prav tako pa tudi jezik in dvojezicne table... Kaj niso to gola dejstva vas sprasujem neo ta beli? Pa tudi izgleda, da vecina vas bere knjige (ce jih sploh), ki so le v eno smer... Pa se nekaj: mogoce je res, da ce komunizma (socializma) nisi okusil (Pavel), da gledas na to z neko distanco in beres porocila, vendar zares ne bos nikoli mogel primerjati obeh rezimov (sedanjega in prejsnjega; ves, ni bilo vse slabo kot bi zelel ti in tvoji somisljeniki to predstaviti; ne popznas vseh dejstev izgleda (ce pa jih, pa napisi pozitivno stvar prejsnjega rezima; vsaj eno; jih je ogromno...). Pa se nekaj: KOMUNISTI so stvar malce pred koncem vojne in po vojni...tako da ne mesajte tega s partizani, ki so bili tudi vse drugo. Le pescica je vedela kaj bodo storili, da bo slo njim v prid in bo komunizem zavladal po vojni. Pa se nekaj: naj stari sami uredijo stvari, nam pa naj pustijo, da v miru ustvarjamo boljso prihodnost. S tem pa ne misli, da se mora pozabiti kdo je bil Z OKUPATORJEM in kdo na drugi strani. Vendar naj bo to le zgodovina. Sicer pa: KAR JE BILO; JE BILO. HEJ TOVARIŠI Hej tovariši, pod orožje vsi! Tujec mora iz naše zemlje! Čaka Korotan, čaka Štajerska, čaka sinje Jadransko morje! Zdaj v roke puške, zdaj naj zapoje mitraljez, sovrag bo čutil, kako gorak je z nami ples! Hej tovariši, ni nam žal krvi Za svobodno SLOVENIJO! HEJ BRIGADE Hej brigade hitite, razpodite, zatrite požigalce SLOVENSKIH domov! Hej mašinca zagodi , naj odmeva povsodi Naš pozdrav iz svobodnih gozdov! Hej mašinca zagodi , naj odmeva povsodi Naš pozdrav iz svobodnih gozdov! Kje so meje, pregrade za SLOVENSKE brigade? Ne, za nas ni pregrad in ne mej! Po slemenih oblačnih in po grapah temačnih Vse od zmage! do zmage naprej! Po slemenih oblačnih in po grapah temačnih Vse od zmage! do zmage naprej! Čez poljane požgane tja do bele Ljubljane Naša vojska prodre kot vihar! Dokler tu so brigade, kdo zemljo nam ukrade, na SLOVENSKEM smo mi gospodar! Dokler tu so brigade, kdo zemljo nam ukrade, NA SLOVENSKEM SMO MI GOSPODAR!
pomi@auspuh.com
03. 11. 2006 09.00
+1
Pavel. Očitno je belogardistična indoktrinacija in sovraštvo pri tebi tako prisotna, da ne vidiš zgodovinskih dejstev in celo trosiš laži. Sicer pa kaj bi od simpatizerja kolaboracije pričakoval drugo. Rdeča zvezda ni nujno komunistična, čeprav je v tem primeru res bila. Na zastavo je logično prispela, ko je KP, zaradi odsotnosti in kolaboracije drugih političnih sil prevzela nadzor nad OF in partizani. Sicer pa jo najdeš tudi npr na Heineken pivu, pa še zdaleč ni komunistično pivo. Po tvoji logiki je tudi sedanja slovenska zastava onečaščena z umetnim grbom. Stalin ni o imenu partizan ukazal ničesar, saj je celo nasprotoval partizanskemu odporu. Sicer pa je bil izraz partizan prvič uporabljen v ameriški vojni za neodvisnost in je splošen izraz za gverilca, borca v odporniških enotah. Sam izraz s komunizmom nima čisto nobene zveze. Politika je živa stvar. Žalostno za domobrance je, da niti proti koncu vojne niso doumeli kdo je okupator. Kar je KP, tudi po tvoji logiki, uspelo že na začetku.
pavel.ferluga@siol.net
02. 11. 2006 15.53
Pomi. Tudi ti si poslušal le pravljice NOB. Partizani sploh niso nosili slovenskih znakov. Zastavo so onečastili z rdečo zvezdo in še ta je velikokrat bila jugoslovanska (torej okupatorska) in ne slovenska. Vse ostale znake so uporabljali neslovenske v nasprotju z domobranci. Stalin je ukazal, da se morajo vsi privrženci kominterne, v vseh deželah, imenovati partizani. Torej je to ime internacionalno, kar s slovenstvom nima nič skupnega. Njih naloga je bila pripraviti revolucijo z uničenjem vsega, kar se ni strinjalo s komunistično ideologijo. Pri nas v glavnem naperjeno v razrednega sovražnika in kulaka. Zato tudi morija Slovencev, ne okupatorja (najprej zaveznika, šele po napadu na SSSR "sovražnika").
pomi@auspuh.com
02. 11. 2006 12.13
+1
victoriosus zopet napake. Slovenski partizani niso imeli vshodne pomoči. Niti metka, kaj šele puške. So pa zahodno. Slovenski partizani so nosili slovensko zastavo. Partizani so bili vedno za Slovenijo, kar izhaja iz OF. Povezovanje NOB in Internacionale je čista neumnost. Če bi bili domobranci za demokracijo ne bi koloborirali z nacisti, ki so bili najbolj totalitaren režim v zgodovini človeštva. Če bi imeli beli in domobranci kaj jajc in se postavili po robu nacistom, bi KP imela opozicijo in po vojni nebi prevladala. Ampak niso. In pa brez smisla je opravičevati zgodovinsko zmoto z straniščnimi teorijami. ....... Sami nesmisli in protislovja; se mi ne ljubi več naštevati. Mogoče kaj veš o zgodovini, razumeš pa čisto nič.