Slovenija

Spet 'neodvisna' Odvetniška zbornica?

Ljubljana, 12. 03. 2009 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada predlaga sprejem novele, ki določanje odvetniške tarife vrača zbornici in predvideva obvezno zavarovanje Odvetniške zbornice za odvetnike.

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o odvetništvu. Državnemu zboru ga predlaga v sprejem po nujnem postopku. S predlogom zakona se vnovič vzpostavlja sistem kolektivnega zavarovanja odvetniške poklicne odgovornosti prek stanovskega združenja odvetnikov. Prav tako je pomembna novost kontrahirna dolžnost zavarovalnic sklepati zavarovanja iz tega naslova.

Kot dodaten pogoj za opravljanje odvetniškega poklica se tudi predlaga uvedbo preizkusa iz poznavanja zakona o odvetništvu, odvetniške tarife in odvetniške etike. Vsebino in postopek preizkusa predpiše minister za pravosodje, Odvetniška zbornica Slovenije pa ima pravico v 30 dneh od prejema obvestila podati mnenje k vsebini in postopku preizkusa.

Odvetniki predlog novele pozdravljajo. Po besedah predsednika Odvetniške zbornice Slovenije Mihe Kozinca novela "vrača Odvetniški zbornici tiste osnovne pristojnosti, kot jih določa ustava, to sta neodvisnost in samostojnost". Bolj primerno ureja tudi disciplinsko odgovornost odvetnikov, je dejal in dodal, da prinaša tudi novosti, kot je fiduciarni račun za odvetnike. Na ta račun se bodo po njegovih besedah stekala sredstva, ki jih odvetniki dobijo za stranke. Novela pa vnovič uvaja obvezno zavarovanje Odvetniške zbornice za odvetnike, tako da "smo zadovoljni", je poudaril.

Predsednik odvetniške zbornice upa, "da se ne bo zalomilo pri sprejemanju novele zakona o odvetništvu in bo sprejeta v takem besedilu, kot ga je pripravila vlada". Glede pobude za oceno ustavnosti veljavnega zakona o odvetništvu in zakona o odvetniški tarifi pa je pojasnil, da zbornica ne bo imela več pravnega interesa, ko bo novela sprejeta, zato lahko takrat odstopi od pobude. Druga možnost pa je, da ustavno sodišče zaradi pomanjkanja pravnega interesa zadeve ne bo obravnavalo, je dejal.

''Na tem področju je nastalo kar nekaj težav, po eni strani je prišlo do pravne praznine, tako da nekateri odvetniki nimajo zavarovane poklicne odgovornosti,'' pa je pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar. Ureditev je po njegovem mnenju tudi v interesu strank, ki jih odvetniki zastopajo. Opozoril je, da so odvetniki protestno izstopali s seznamov zagovornikov po uradni dolžnosti in seznamov tistih, ki zagotavljajo brezplačno pravno pomoč: "S tem predlogom zakona v prihodnje preprečujemo take situacije, odvetniki pa bodo dolžni opravljati te storitve, če bo pristojni predsednik sodišča ocenil, da na takem seznamu ni dovolj odvetnikov, ki so prostovoljno pripravljeni delovati v tej vlogi."

S predlogom zakona se vnovič vzpostavlja sistem kolektivnega zavarovanja odvetniške poklicne odgovornosti prek stanovskega združenja odvetnikov. V prihodnje bodo odvetniki dolžni opravljati storitve zagovornikov po uradni dolžnosti in brezplačne pravne pomoči. Po novem pa se krepi tudi režim disciplinske odgovornosti odvetnikov, je pojasnil minister za pravosodje Aleš Zalar.
S predlogom zakona se vnovič vzpostavlja sistem kolektivnega zavarovanja odvetniške poklicne odgovornosti prek stanovskega združenja odvetnikov. V prihodnje bodo odvetniki dolžni opravljati storitve zagovornikov po uradni dolžnosti in brezplačne pravne pomoči. Po novem pa se krepi tudi režim disciplinske odgovornosti odvetnikov, je pojasnil minister za pravosodje Aleš Zalar. FOTO: Dare Čekeliš

Po novem se krepi režim disciplinske odgovornosti odvetnikov, zlasti ko gre za vprašanje, kdo vse lahko da pobudo za uvedbo disciplinskega postopka, pa tudi, ko gre za vprašanje nekaterih disciplinskih ukrepov, je razložil. Tako imata predsednik vrhovnega sodišča in minister za pravosodje možnost sama nadaljevati disciplinski postopek, če disciplinski tožilec odstopi od postopka. Pravico imata vložiti pritožbo zoper oprostilno odločbo disciplinske komisije. Spreminja se tudi sestava disciplinskih organov.

Z novelo pa se spreminjajo tudi pristojnost in organi, ki določajo odvetniško tarifo. Od začetka leta veljavna ureditev je najbolj razburila odvetnike in sprožila tudi njihovo iniciativo pred ustavnim sodiščem, je pojasnil minister Zalar. Vlada meni, da ni pravne države brez ustrezne samostojnosti odvetništva kot pomembnega dela pravosodja, zato v tem delu popravljajo ureditev in se na nek način vračajo na ureditev pred zadnjo spremembo.

Odvetniška zbornica bo predlagala odvetniško tarifo in v postopku usklajevanja z ministrom za pravosodje poskušala doseči soglasje, ki je vezano na vse odvetniške storitve in za vse vrste odvetniških tarif. ''Vlada na ta način zagotavlja varovanje javnega interesa,'' je prepričan Zalar.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justinijan
23. 04. 2009 14.05
neodvisnost?treba se bo prijeti za denarnice.......
strogoff
13. 03. 2009 13.55
dol z gnilimi odvetniki !
Buena Vita
13. 03. 2009 12.43
ta vlada je oderuška vlada,in pestr nesposobni orkester,ki bleji in kavice žloka
Buena Vita
12. 03. 2009 21.09
zalar ,bravo samo da bo čimveč revežev v zaporu
Foen
12. 03. 2009 18.43
prokleti bleferji. avtonomnost odvetniške zbornice ne pomeni pravico določanje cene s strani kartela. nej sprostijo pravico do opravljanja odvetniškega poklica, pa bo
manjakranjc@hotmail.com
12. 03. 2009 17.46
Ljudje! To je tista sociala po meri, ki ste jo pač obkrožili. Dolgi nosovi niso nikomur v korist, to upam, da se zavedate!? Verjamem, da boste še velikokrat šli na led pri obkroževanju "EU plač in penzij", ker enostavno ne razmišljate!
toptop
12. 03. 2009 17.39
Odvetniški poklic je svoboden in ni omejen po številu. Klamfman, wwwpikeneve, domoljub111, biojadrag.... in vsi ostali komentatorji.. . stopite med odvetnike! Kaj še čakate?
Klampfman
12. 03. 2009 16.54
Hura, odvetniki bodo spet rubili! JE TO SOCIALNO USMERJENA VLADA????
wwwpikaneve
12. 03. 2009 16.51
Predlagam da se vsi razočarani malo manj pravdate pa bomo prihranili vsi.
Domoljub111
12. 03. 2009 15.57
vse več tistih, ki so volili LDS sedaj hodi zelo ¨na široko¨...
delboske
12. 03. 2009 15.55
No, naj povečajo še notarske tarife in potem gremo v dokončno obiranje državljanov. Kakšna sprdačina.Namesto da država ščiti državljane jih pomaga raznim lobijem odirati. No, to smo volili.
Tomaž Jerov?nik
12. 03. 2009 15.49
tisti ki ste to volili se vam že kaj svita kako so vas nategnili???
Domoljub111
12. 03. 2009 15.48
Hvala bogu, da LDS nima več ministrov!
Tomaž Jerov?nik
12. 03. 2009 15.41
zanima me kaj pravijo tisti ki so te volili?? se jim že kaj svita kako zelo so nas nategnli!!! vse delajo kontra vse proti tistim z najnižjimi plačami..kaj niso ravno obratno obljubljali???
JADE7
12. 03. 2009 15.40
"ustrezna samostojnost odvetnika"???- a, da bodo še bolj lažnivi, podkupljivi in pokvarjeni.....kot so že??? ZA KOZLAT
Tomaž Jerov?nik
12. 03. 2009 15.40
BRAVO levi.. vsak dan kaj dobrega za tiste z najmanjšimi dohodki.. JJ je tu omejil odvetnike ti pa ravno kontra ..itak Kresal-Senica naveza....pol pa vi še verjamete v socialno državo in predvolilne obljube Pahorja!! Kaj od obljub so že uresničili??? Nateg!!!!!
Bartolomeus
12. 03. 2009 15.39
Ne vem zakaj se podzavestno primem za žep, ko na cesti srečam Aleša Zalarja.
Zlobni
12. 03. 2009 15.38
ne vem kaj bo po novem ceneje... plačevati neskončno pohlepne odvetnike ali podkupljati nenasitno skorumpirane sodnike? bi komunajz vlada naredila kako raziskavo za nas tajkune, namreč ni jasno katera od obeh opcij je cenejša? saj veste, kriza in večji stroški... bomo pa odpuščali delavce in preostalim še znižali plače.
eizo
12. 03. 2009 15.28
Ja seveda, sodnikom pa še odvetnikom povišat plače... vsem ostalim pa zamrznit ali znižat. BRAVO!
m0dridirkac
12. 03. 2009 15.21
Kresalka že pripravlja teren za zatopanje izbrisanih. 1. Izda odločbe izbrisanim 2. poveča odvetniške tarife 3. odstopi/je odstavljena kot ministrica 4. gre nazaj med odvetnike 5. serijsko dobiva tožbe izbrisanih proti državi, ker si je nekje v zakonu/odločbah pustila eno luknjico. 6. stroške odvetnika itak poravna stran, ki izgubi (država)