Slovenija

Soglasno za Fakina

Ljubljana, 06. 02. 2007 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za generalnega direktorja predlaga Fakina.

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes na podlagi predstavitev kandidatov za generalnega direktorja zavoda soglasno sklenil skupščini zavoda predlagati, da za generalnega direktorja zavoda v naslednjem mandatnem obdobju imenuje Sama Fakina, je po seji upravnega odbora povedala njegova predsednica Lučka Boehm. Skupščina bo o predlogu odločala na seji 28. februarja.

Zdravstveni terminal
Zdravstveni terminal FOTO: POP TV

Po besedah Boehmove je upravni odbor za obdobje po 28. februarju, ko se izteče mandat dosedanjega generalnega direktorja Boruta Miklavčiča, za primer, da vsi ti postopki imenovanja in soglasja še ne bodo končani, oblikoval predlog za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, ki bo dosedanji direktor Miklavčič.

Razrešen, ker je bil na sledi internih goljufij?

Nekdanji direktor celjske bolnišnice Fakin je bil leta 2002 razrešen, ker naj bi predpisoval dializno zdravilo eritropoetin in s tem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije oškodoval v višini 74 milijonov tolarjev. Ker je bila cena eritoropoetina že vključena v ceno dialize, zdravniki pa so ga bolnikom predpisovali še na recept, naj bi ga s tem zaračunavali dvakrat in s tem oškodovali zdravstveno zavarovalnico.

Fakin sicer poudarja, da "ni nikoli predpisoval eritropoetina ali to naročil dializnemu oddelku". Kljub temu je sodišče prve stopnje menilo, da bi Fakin kot oseba, ki je bila odgovorna za zakonitost poslovanja, moral vedeti, kako je potekalo predpisovanje tega zdravila. Priče na sodišču so povedale, da jim je Fakin podal ustna navodila glede predpisovanja eritropoetina. Višje delovno in socialno sodišče je ugotovilo, da je bilo ustno navodilo o predpisovanju eritropoetina podano in dokazano. Fakin se je pritožil na Vrhovno sodišče RS.

Fakin trdi, da je do njegove razrešitve prišlo zato, ker je okrog 60 zdravnikom celjske bolnišnice nameraval omejiti delovni čas in zmanjšati plače, ko je ugotovil, da so namesto osem ur dnevno delali le po pet ur, po drugi strani pa so opravljali bolje plačana dežurstva.

Fakin je bil direktor celjske bolnišnice od leta 1997 do 2002, po njegovi razrešitvi pa je znova pričela poslovati z izgubo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan020@yahoo.com
07. 02. 2007 09.29
Mirko, ugotovljeno je bilo, da je zdravnik dal lažno ovadbo zoper Fakina. Pravzaprav je bila cela scena okoli tega, ravno zaradi tega, ker je Fakin, kot direktor posegel v samopašnost in nedotakljivost zdravniških veličin. Ne boš verjel: "Od zdravnikov je, med drugim, terjal, da ne zamujajo v službo"!
Gruub73
07. 02. 2007 08.34
Am...sem moral 2x prebrat, ker sem mislil da še očitno sanjam. A ni ista oseba nekoč (poleg v novici napisanih stvari) grozila zdravnikom v Celjski bolnici in je bila sploh cela scena glede njega? To je nekako tako debilno, kot postavitev Černjaka za glavnega v Turizmu. Ta država res ni normalna. Same veze in poznanstva, bravo vlada, lepo kontrolirate tole in bravo volilci trenutne vlade, ponosen da ste moji sodržavljani.
goso
07. 02. 2007 04.07
Kdo ga forsira? Sploh ni primeren, ampak nevaren.
vox populis
06. 02. 2007 19.31
Kdo bo stražil stražarja??
Uporabnik113189
06. 02. 2007 17.36
Lisica v kokošnjaku. rijo27, vse si povedal. Zaposleni pa naj kupijo policijske jopiče.
Rijad Proši?
06. 02. 2007 16.47
Ta država je čisto opizdena.