Slovenija

Socialna pomoč pod lupo

Ljubljana, 29. 06. 2006 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarni odbor je omilili določbo, po kateri bo prejemnik socialne pomoči dolžan sprejeti vsako zaposlitev.

Drobnič poudarja, da bo novela spodbujala iskalce zaposlitve k večji aktivnosti
Drobnič poudarja, da bo novela spodbujala iskalce zaposlitve k večji aktivnosti FOTO: POP TV

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je obravnaval novele zakona o socialnem varstvu, s katero želijo predlagatelji zakona poostriti nadzor sistema dodeljevanja denarnih socialnih pomoči. 

Člani odbora so nekoliko omilili določbo, po kateri je prejemnik socialne pomoči dolžan sprejeti vsako zaposlitev. Dopolnili so jo z varovalko, s katero bo prejemnik pomoči lahko zavrnil delo, ki ne ustreza njegovim zmožnostim, o tem pa bo odločala rehabilitacijska komisija po predpisih zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.

Ker je novela v osnovnem besedilu določala, da prejemnik denarne socialne pomoči, ki je brezposelna oseba, za šest mesecev izgubi pravico do pomoči, če zavrne vsakršno, tudi humanitarno delo, je bilo na takšno rešitev vloženih precej dopolnil. 

Predlog zakona ne definira, kakšna je ustrezna utemeljitev oziroma kateri so upravičeni razlogi za odklonitev ponujene zaposlitve oziroma dela, poudarjajo v SD.

Po mnenju SD je ureditev, ki zahteva od prejemnikov denarne socialne pomoči sprejeti vsako delo, neustrezna, je pojasnila Majda Potrata. Po njenem mnenju bi bilo primerno zaposlitev in delo treba definirati enako za prejemnike denarne socialne pomoči in prejemnike nadomestila za brezposelnost. 

Poslance in poslanke LDS, SD in DeSUS je najbolj motil predlog, po katerem bo moral iskalec zaposlitve sprejeti vsakršno delo
Poslance in poslanke LDS, SD in DeSUS je najbolj motil predlog, po katerem bo moral iskalec zaposlitve sprejeti vsakršno delo FOTO: POP TV

Tudi o financiranju družinskega pomočnika

Druga sporna točka omenjenega zakona je bilo financiranje družinskega pomočnika, ki se zaradi odločbe ustavnega sodišča prenaša z občin nazaj na državo. S tem naj bi se občinam kot financerjem družinskega pomočnika kar za eno tretjino znižali izdatki iz njihovih proračunov. 

Poslanec DeSUS Vili Rezman je opozoril, da bodo občine še vedno obremenjene, zato je z dopolnilom predlagal, naj se razlika v finančnih sredstvih prenese na državo. Poslanska večina predloga ni podprla.  

Teologi v socialnem varstvu?

Mnenja so se kresala tudi glede vključitve diplomantov Teološke fakultete med izobrazbene profile za področje socialnega varstva. V SD denimo menijo, da je veljavni nabor izobrazbenih profilov za področje socialnega varstva ustrezen. Nobene potrebe ni, da ga širimo na teologe, saj za to ne obstaja strokovna podlaga in tudi izkušnje pri zaposlovanju na tem področju ne izkazujejo potrebe po teologih. 

Nedopustno je, da se Cerkev vsiljuje tudi na področje socialnega varstva, je prepričana Žgajner Tavševa
Nedopustno je, da se Cerkev vsiljuje tudi na področje socialnega varstva, je prepričana Žgajner Tavševa FOTO: POP TV

Še bolj kritična do predlagane spremembe je bila poslanka SNS Barbara Žgajner Tavš, ki je predlog označila kot popolnoma ideološki. Študijski program teologije namreč ne daje temeljnih teoretičnih znanj s tega področja. Nedopustno je, da se Cerkev vsiljuje tudi na to področje, pravi poslanka in opozarja, da je bilo v lanskem letu kar 226 izobraženih socialnih delavcev brez zaposlitve. 

Pomisleke je zavrnila državna sekretarka na ministrstvu Marjeta Cotman, ki ne dvomi v strokovnost diplomantov Teološke fakultete.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lennchma23
28. 07. 2006 18.20
Se popolnoma strinjam s tistim kar je napisano zgoraj: "Nedopustno je, da se Cerkev vsiljuje tudi na področje socialnega varstva, je prepričana Žgajner Tavševa".
iqsto@yahoo.co.uk
29. 06. 2006 10.58
Vsako delo je častno
srecnii
29. 06. 2006 09.50
Sam jambrajo. Delat nej grejo ne pa lenobo podperat. lp