Slovenija

Sobotno srečanje Rupla in Jandrokovića

Zagreb, 08. 02. 2008 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške se bosta srečala v soboto. Pogovorila se bosta o vseh odprtih vprašanjih.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. FOTO: POP TV

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Dimitrij Rupel in Gordan Jandroković se bosta srečala v soboto v Münchnu ob robu konference o varnostni politiki, je potrdil tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun. Dodal je, da bosta ministra po srečanju dala izjavo, predvidoma okoli 13.40. Sobotno srečanje Rupla in Jandrokovića so potrdili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Napeti odnosi med državama


Do prvega srečanje novega hrvaškega ministra za zunanje zadeve in evropske integracije Jandrokovića s slovenskim kolegom Ruplom prihaja v času nekoliko zvišanih napetosti med državama in več razburljivih uradnih izjav z obeh strani zaradi hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu.

Hrvaška je s 1. januarjem uveljavila ERC tudi za članice Evropske unije kljub dogovoru iz leta 2004, da ne bo tega storila brez dogovora z Rimom in Ljubljano, s čemer se ne strinjajo tako Italija in Slovenija kot tudi Evropska komisija.

Kaj bo prineslo srečanje?

Slovenska stran pričakuje od sobotnega ministrskega srečanja novo dinamiko v odnosih s Hrvaško, medtem ko državi že vrsto let bremenijo odprta vprašanja, kot so nedoločena meddržavna meja, posebej na morju, ter lastniški odnosi v Jedrski elektrarni Krško in dolg hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke.

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković.
Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković. FOTO: dnevnik.hr

Oba ministra sta napovedala, da sta se pripravljena pogovarjati o vseh odprtih vprašanjih. Rupel pa je dejal, da od srečanja v Münchnu ni treba pričakovat rešitve spora glede ERC.

Hrvaški premier Ivo Sanader je sicer v četrtek na seji vlade dejal, da "tiha diplomacija opravlja svoje delo". Ponovil je tudi, da je z "malo dobre volje vseh strani možno odpraviti razloge za nezadovoljstvo Italije, Slovenije in Evropske komisije, ne da bi spremenili vsebino in polno uveljavitev hrvaške ERC". Slovenija sicer vztraja, da mora Hrvaška odpraviti veljavo ERC za članice EU.

Zadnje srečanje vodij diplomacij Hrvaške in Slovenije je bilo pred slabim letom, 17. februarja lani, v Kastvu, ko se je Rupel neformalno sešel s takratno hrvaško zunanjo ministrico Kolindo Grabar-Kitarović.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
10. 02. 2008 13.31
POLITIK70 kaj sem hotela povedati,slovenci smo pridni ,tega nisem nikoli negirala,žal,malo kje damo vse od sebe,rezultati so če daš vse od sebe,NE ČE DRŽIŠ FIGO V ŽEPU.Ti lahko dam eno majčkeno primerjavo.samo ti povem ,boste me zmerjali,najmanj kar mi boste nadeli ,da sem recimo šovinistka.Pa nič zato,nisem zamerljive sorte,dolžna pa ne ostanem.Poglej gostinsko firmo npr. z 20 zaposlenimi,vzemimo meko turizma Portorož.No naj bodo 2 enaki firmi,s tem da v eni firmi dela 12 slovencev,in 8 z južnih republik.V drugi firmi pa obratno.---MALO DOMIŠLJIJE,--prva firma napreduje,druga nazaduje.Zakaj.RAČUNAJ.Misli.prideš do rezultata da se premalo dela.mar je kriva evropa, mar amerika,ne neneeeeee pač pa capljanje,,,,veš to ni vpogodbi,,,veš to naj naredi ona,,,,veš to pa pri sosedu drugače delajo,,,veš jaz pa moram prej domov me boli glava ,,,veš jaz sem živčna če ne pokadim takoj cigareta,,veš ta voda ne teče dobro, je prevroča,,,veš sosedovi imajo drugačen štedilnik,,,TISOČ IN EN VZROK SAMO DA SE ZAMOTI,IN MINE ČAS,---------čas pa je denar-------dejmo računat
politik70
09. 02. 2008 20.05
<)))>< | 09.02.2008 | 02:19 Kaj se oglašaš če te nisem nič vprašal? Pa ti veš kaj pomeni MURNDORF? No pa napiši pametnjakovič pa da te vidmo !
<)))><
09. 02. 2008 02.19
politik70 | 08.02.2008 | 22:10 Srečanje zunanjih ministrov bo v Münchnu (murndorf) Kaj te muči ime München? Aja, razumem: Lepše ti je ime WeissStadt. Ne bluzi!
kriss714@amis.net
09. 02. 2008 02.12
Pa vidva sploh vesta, kaj je Refa pa kaj Workfactor?
jansa-arms
08. 02. 2008 23.58
deyvi.edini :a veš kolk je blo takih licenc kupljenih po letu 91,da te glava zaboli
deyvi.edini@gmail.com
08. 02. 2008 23.15
Leta 71 so v naši tovarni zelo drago kupili licenco »Work faktor«. Poslali pet tehnologov na šolanje. Po štirih letih izgubljenega časa so ugotovili, da se to pri nas ne obnese.
preprostež
08. 02. 2008 22.18
To je bilo leta nazaj. Dandanes se je marsikaj spremenilo... dandanes šihtamo več za manj. Resno, no, sam sem delal pri lesni firmi, 12 ur na dan, stoječe delo z veliko dvigovanja. In kaj sem dobil? Še več delovnih nalogov. Za prihodnost podjetja. Ja, pa kaj še. To se dogaja navadnim delavcem, ki se pustijo izkoriščati. Sicer pa mnogi nimajo kake izbire...
politik70
08. 02. 2008 22.10
Srečanje zunanjih ministrov bo v Münchnu (murndorf) No ja čim bolj daleč od nadležnih slovenskih novinarjev oziroma lepo skrbijo za njihove dnevnice in kilometrino! Se pravi Dimsi ima čas da rovari po MZZ ali pa se sploh ne upa več v Slovenijo? Zakaj že?
jansa-arms
08. 02. 2008 22.07
pajtlerblanka; ti si rojena sužnja! kje si prej hodila?Smo mel eno staro singerco na noge. Pri men bi lahko šivala po 300 komadov na šiht zastojn! A ne bi blo to fajn? K te nisem prej poznal sem pa ostal revež! Kur. pa taka usoda!
politik70
08. 02. 2008 22.05
pajtlerblanka Sicer je mem teme ampak kaj si hotela povedat? Da slovenci nismo pridni delavci? Poleg tega navajaš tekstilno branžo ki jo malo veliko poznam do... Ne vem zdi se mi da si pomešala pridnost zahtevnost velikosti kroje pa letnice pa konkurenca ... Pa še kar se dereš pa dereš ! Je tako teško en normalen post skupaj skroit in nato zašit? Pa če na peglanje pozabim ...
Buena Vita
08. 02. 2008 21.54
deyvi.edini-JAZ TI VERJAMEM....LETA 78 SEM SE VRNILA S FRANCIJE--TAM SEM DELALA V TEKSTLNI INDUSTRIJI...plača je bila velika-temu primerna pa tudi norma--pa vsi izdelki so morali biti --EMPIKABEL-sfušano si spakiral in nesel domov polizdelek si plaćal --če si želel res dobro plačo si moral delo nesti tudi domov.delala sem v centru pariza -živela pa lee-mee-60km proč-zjutraj si potreboval malček manj kot dve uri za v službo-zvečer si pa bil srečen če si prišel domov v treh urah---brez pritožb- prišli smo z vetrom od povsod-bili smo si edini-če hočeš zzaslužit moraš delat...POANTA,,PRIDEM V LJUBLJANO TOREJ DOMOV--HOČEM VZETI KOOPERACIJSKO DELO,V ŠIVILJSTVU,PLAČA DOKAJ DOBRA--NORMA 11.OBLEKIC NA ŠIHT---OTROŠKIH--V PARIZU SEM PA DELALA PO STOPNJI TEŽAVNOSTI IN MODELA --NAJTEŽJI MODELI 36 KOM---PA TJA DO 120---prav ste prebrali pa verjeli ali ne mi je popolnomavseeno---tukaj se posteno razjezim-nismo ne zreli za odgovornost ne za dolžnost--in vsi bi radi velike plače ni pomembno kje kdo dela ne kaj dela--razlike so in morajo biti in to je potrebno utuuviti v vse glave--posebej---posebej tistim ki niso bili vajeni ne dela ne discipline---pa naj se sklicujejo na človekove pravice koliko hočejo----nismo si vsi enaki -ne delamo vsi enako----inKAR JE TUDI DOKAJ POMEMBNO--KAKO BOMO BREZ BOGATIH---VSI BI SE JIH ODREKLI-VSI PA IMAMO ENAKE MOŽNOSTI--free cantry
jansa-arms
08. 02. 2008 21.28
Prvo Borec ! Živijo! Me sploh zanima kako je lahko deyvi.edini prišel iz juge k je bla tko zadihtan na mejah?
Prvo Bore
08. 02. 2008 21.23
deyvi.edini tvoj letnik ne zna pritiskati na tipkovnico in je malo bolj inetelektualen, kakor Ti pišeš LOL LOL. Koni9 dober večer Ampak pa je Lažnivi Kljukec. Malo ga jebe matematika, ane ??
Tonček Balonček
08. 02. 2008 21.15
Leta 69 sto mi z Nemci poslovali 100 na uro, se od njih učili in sodelovali z njimi bolj kot danes, odnosi so bili odličniv in veliko firm je delalo z njimi. Ta propaganda s svinčenimi časi je že smešna, še Barosso misli, da so v sedemdesetih in osemdesetih letih na mejah z Avstrijo in Italijo vojaki naše ljudi streljali, pri čemer je vsakemu jasno, da je vsakdo lahko dobil potni list, zavrnitev ni bilo nič več kot npr. na Portugalskem. Španija je npr. imela fašizem vs edo leta 75, lepo vas prosim. V tistih časih so vsi hvalili nemški red in disciplino, tam je bilo na stotisoče gasarbajterjev iz Juge, tu niso nikomur grozili, razen četnikom in ustašem. Hotel sem samo vprašati, kaj s ebo Rupel pogovarjal s hrvaškim kolegom, se se gredo pa baje tiho diplomacijo. Končno lahko vsak veečr ircata ali se gresta video konferenco.Namesto, da rupel pisari po časopisih in blogih, naj si dopisuje z Jandrokovićem, zato je plačan!! Saj vem, honorarji pri časopisih so višji!
deyvi.edini@gmail.com
08. 02. 2008 20.41
Leta 69 sem bil službeno na strokovnem delu v Frankfurtu. Ko sem se vrnil mi je bilo zagroženo z odpovedjo, ko sem hvalil njihov red in disciplino.
Krbo?
08. 02. 2008 18.36
@esfflight : Tisti, kateri danes nimajo z hrano, so si vcist samo krivi! Celovec tudi ni dalec vstran od Ljubljane. Popravici povedano bi jaz tudi kooperiral prej z Avstrijci in z Nemci! Oni se vsaj drzijo pogodbe in so si nekaj ustvarili. Nemcija ni brez raloga bogata. Od nemcov se lahko veliko pametnega naucimo!
esfflight
08. 02. 2008 18.19
Rupel - stari kozel, ali ni Zagreb blizje Ljubljani kot Munchen? Ali se temu rece diplomacija? Nasa vlada resnicno ne ve kaj dela in s kom ima opravka. Rezultat vsega je veliko nesporazumov in padec zivljenjskega nivoa drzavljanov. Ali ni tragedija, ljudje nimajo za hrano, vi tam koritarji se pa igrate in zabijate denar za neumnosti?
Jožajoža
08. 02. 2008 18.13
sanader je ljudski predsednik,janša pa ameriška lutka
neznan13@gmail.com
08. 02. 2008 14.47
"malo dobre volje vseh strani" ta sanader jih pa kar strela iz rokava zadnje čase :).