Slovenija

Slovenski vojaki odlično pripravljeni

Ljubljana, 10. 08. 2007 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani je potekala slovesnost ob odhodu pripadnikov 1. brigade Slovenske vojske na Kosovo in v Afganistan.

Osmi kontingent 66 vojakov pa bo v silah ISAF zamenjal sedanji sedmi kontingent 54 vojakov.
Osmi kontingent 66 vojakov pa bo v silah ISAF zamenjal sedanji sedmi kontingent 54 vojakov. FOTO: POP TV
Slovenski vojaki so za odhod na operaciji kriznega odzivanja na Kosovo in v Afganistan odlično pripravljeni, s seboj bodo imeli najboljšo opremo, pomagale pa jim bodo tudi izkušnje njihovih predhodnikov, ki se konec avgusta vračajo s trenutnih mirovnih operacij SV, je poudaril načelnik štaba poveljstva sil SV, polkovnik Martin Jugovec.

V okviru redne menjave kontingentov bo na Kosovo odpotovala četa 160 vojakov 10. motoriziranega bataljona, ki bodo v sestavi madžarske bojne skupine delovali v Peči. V Afganistan pa odhaja osmi kontingent 66 pripadnikov 20. motoriziranega bataljona, ki bodo prevzeli naloge predhodnikov v Heratu na zahodu države.

Četa, ki v četrtek odhaja na Kosovo, bo v okviru sil KFOR nadomestila 600 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona, ki so od 25. februarja letos kot prvi in doslej največji kontingent SV sodelovali na svojem območju odgovornosti na zahodu pokrajine v občinah Peč in Klina. Z njihovo vrnitvijo do konca avgusta se bo zaključilo tudi obdobje, ko je imela SV v mirovnih misijah v svetu več kot 11 odstotkov svoje sestave.

Tako kot vseh 15 predhodnih kontingentov bodo tudi pripadniki omenjene čete pod poveljstvom stotnika Gregorja Vodeba delovali na podlagi resolucije Varnostnega sveta ZN 1244. Skrbeli bodo za vzdrževanje varnega okolja in prostega gibanja, varovali ključne točke ter objekte s posebnim statusom in izvajali naloge patruljiranja na območju odgovornosti.

Letos bodo v Sloveniji za krizne operacije namenili 27,8 milijona evrov

Dosedanjega poveljnika SIKON 15 polkovnika Dobrana Božiča bo oktobra nadomestil podpolkovnik Viljem Šeruga. Vojaki bodo na misiji prvič uporabili nove avtomatske puške F 2000, v uporabi pa bodo obdržali bojna oklepna vozila valuk 6x6 in terenska vozila hummer.

Osmi kontingent 66 vojakov pod poveljstvom majorja Saše Razdriha pa bo v silah ISAF zamenjal sedanji sedmi kontingent 54 vojakov. Tudi ta bo deloval v okolici Herata in v poveljstvu sil ISAF v Kabulu. Njihove naloge ostajajo nespremenjene in bodo tako kot doslej varovali oporišče Arena, delovali na kontrolnih točkah, patruljirali v neposredni okolici oporišča in spremljali vozila na ožjem območju mesta. Na pot se bodo pripadniki kontingenta z mariborskega letališča odpravili med 16. in 18. avgustom.
Vojaki bodo na misiji prvič uporabili nove avtomatske puške F 2000, v uporabi pa bodo obdržali bojna oklepna vozila valuk 6x6 in terenska vozila hummer.
Vojaki bodo na misiji prvič uporabili nove avtomatske puške F 2000, v uporabi pa bodo obdržali bojna oklepna vozila valuk 6x6 in terenska vozila hummer. FOTO: POP TV

V prihodnjih letih bo v mirovnih operacijah sodelovalo med pet in šest odstotkov pripadnikov SV, povečanje števila slovenskih vojakov v misijah pa na ministrstvu za obrambo načrtujejo v letih 2011 in 2012, je pojasnil državni sekretar na MORS Franci Žnidaršič.

Med leti 2000 in 2006 so skupni stroški operacij kriznega odzivanja dosegli vrednost 52,7 milijona evrov, v letošnjem letu pa bodo za operacije namenili 27,8 milijona evrov.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
12. 08. 2007 15.02
kriss714 hvala Kriss se opravičujem
kriss714@amis.net
12. 08. 2007 14.56
Prvoborac, "dol" se piše v slovenščini brez "lj". Torej ne "dolj". Razumeš? Tako kot "sladoled" in ne "sljadoljed"
Prvo Bore
12. 08. 2007 10.12
Ali se spomnite besed ehjvca : Ne mi bomo pošiljali ljudi na mirovna področja , ampak to bodo samo naši inštruktorji in to ne v velikem številu. Trenutno, pa imamo , kar mi vemo, že skoraj 20 procentov naše vojske zunaj. Afganistan, Irak, Libanon,Bosna, Kosovo, kot da bi pel pesem od Šifrerja. Po nekaterih navedbah velikega jsmazarot, to niso vojna območja, ampak mesta, kjer se cedi mleko in med. Za enote, ki so v Bosni, nič ne rečem, glede sporazumevanja. V sporazumevanju nimajo problemov in tudi v odnosih so zelo na visoki ravni, ker Slovenci smo spoštovani v Bosni, kakor tudi v ostalih EX republikah. Največji problem je pa Kosovo, kjer se vojaki sporazumevajo z Albanci, ki so se nasilno preselili iz Albanije. Ne vedo kdo je Slovenc, kaj smo mi, torej nič.Sploh ne vem zakaj smo jih poslali dolj, ker je poznana zgodba, ko je bil dolj kanadski UN in ker so dolj pošiljali ljudi, ki so znali srbsko, da je prišlo do uboja kanadskega vojaka. Bil je samo dve uri v Prištini in ko je v srbskem jeziku vprašal za pot, ga je "uzela magla. Ali sploh kaj pišejo naša poročila o naši vojski dolj. NIČ blokada informacije. Lahko zvemo, da se je usrala mehičnka v hlače, nič pa ne zvemo o naših vojakih. Mič ne zvemo, ali so zadovoljen ali nezadovoljen. Zvemo da jih gre dolj 160, ampak samo piše da gre dopolnit madžarski kontigent. Ali ni bila informacija, da mo vodili mirovno misijo ? Ali se Vam ne zdi čudno vse skupaj. N ebi bil rad v njihovi koži v koži vojakov na Kosovu bi pa bil rad v Bosni.
Tonček Balonček
11. 08. 2007 21.29
Pa kakšno zvezo ima defenzoivno ali ofenzivno orožje uz naravo vojske? Enota ima pač nalogo, zadatak, mission, ki je lahko v danem trenutku ofenziven ali defenziven. Notorično dejstvi je, da so ti kalašnikovi (Zastava) zelo dobri. Sam sem z nji pol leta streljal s pravo municijo po dvakrat na teden, an strelišču seveda, in nikoli se ni nič zataknilo. Katere puške so torej vzeli s seboj ti naši junaki? Je to vojaška skrivnost? Verjetno da so za čuvanje tistih nekaj upokojenih redovnic po srbskih samostanih na Kosmetu vzeli torej defenzivno orožje, ne vem, se ne spoznam na to!
jsmazarot@email.si
11. 08. 2007 16.23
Hm če sem vse to, potem smo uradno še vedno del Yugoslavije, govorimo srbo-hrvaški jezik, SLO je na dnu ekonomske lestvice skupne države in slovencev je 25 odstotkov manj. Vsi sedanji politiki, so po večini mrtvi in v zaporih. Pa da se še pohvalim: sam sem poveljeval strelnim vodu, ki je postrelili Kučana, Janšo, Bavčarja, Rupla, Kacina, Peterleta, Bučarja in Pučnika. Če sem jaz 5 koloni, si ti čriček, kompozitni oklep na Kraljevem tigru!
Poirot
11. 08. 2007 15.49
Bravo slovenska vojska..samo na jurriiššš!!!
?ri?ek
11. 08. 2007 15.39
jsmazarot si ziher kakšna 5 kolona, mogoče kakšen jugo oficir, ki je zastonj stanovanje dobil, spreobrnjen udbovc????
Prvo Bore
11. 08. 2007 13.29
Mirovna misija je v novem jeziku alias pošiljanje svojih enot na nestabilno območje. Moj stric je bil UN modre čelade na Sinaju, pa je lepo povedal, kako so ga Židje gledal. Končno se pa strinjam s tvojim zadnjim ostavkom.
jsmazarot@email.si
11. 08. 2007 13.10
Na Kosovu je vojna? Ta je pa nova. Od kdaj pa? V Afganistanu, kot na Kosovu, smo na Mirovni misiji. Kako da tega ne veš, ko si pa tak stručnjak za vojsko? Buu praviš. Res so bogi, ko morjo delat in vedo da je nagrada za njihovo delo plastična vreča, jarek, žara in v najlepšem primeru 100 odstotna invalidnost in travme do konca njihovega življenja.
Prvo Bore
11. 08. 2007 13.09
muvimen ampak za TO sem pa še zmerom dober in biti inndant v vojski. Ni problema, saj so mašine za to. Borijo se pa naj drugi. Hvala za nasvet LOL P.s. Kaj politično vprašljiv ? Imaš prav NISEM JANŠIST.
muvimen
11. 08. 2007 13.01
Prvo Borec - ti si že tolk star, da tud če bi bla kakšna frka tebe itak ne bi vpoklical, mogoče za krompir lupit :) Pa še politično si vprašljiv, tko da bi te moral dat pod drobnogled preden bi dobil nožek za luplenje. Evo ti tvoj LOL
Prvo Bore
11. 08. 2007 12.59
jsmazarot kaj pa je potem vojna v Afganistanu in Kosovu-ki je zelo blizu. Seveda Ti si v samem vrhu našega poveljništva. Ubogi naši vojaki, da imajo takšne poveljnike. BUUU !!!
jsmazarot@email.si
11. 08. 2007 12.50
Ja, v katero? Slovenija ni v vojni z Afganistanom, tako, da tisto tam ni vojna. Kosovo ni država, in tudi nismo v vojni z njo! Tako da ne vem, kje vidiš tu vojni pohod? LOL praviš. Meni se vsi smejijo ko karkoli rečem. Ko pa drug dan to naredim, so pa vsi samo tiho in noben si ne upa nič. Tako da...jaz bi malo premisli, preden začneš pametovati strogi vojaški doktrini slovenskega vojaškega patriotizma. Ta ne pozna šale in humorja. Kajti takšne stvari niso smešne. Tako da....rekel bom samo: ne se čuditi, opozorjeni ste bili!
Prvo Bore
11. 08. 2007 12.38
jsmazarot realnost je v tem,da lažete o čuvanju neba in to za velike denarje. Poljski zajec alias divji kunec v tvojo vednost. V katreo vojno gremo ? Ali se ti noca delaš iz sebe ali že norec. Kaj misliš, da se vAfganistanu igrajo ate in mame, kar velja tudi za Kosovo. """Je namreč v strogi vojaški doktrini slovenskega vojaškega patriotizma.""" Če je pa to res, smo pa resv hudih težavah.LOL
jsmazarot@email.si
11. 08. 2007 12.28
Realnost? Kdo nas bo pa napadel? Ti in tvoji somišljeniki? Vidim, da te zelo moti izgorjava in da ponavadi le s tem uveljavljaš svojo voljo, ko ti zmanjka argumentov. Poiskusni zajci se reče, ne kunci :) V katero vojno pa gremo? Puško sem že probal, ko še na trgu ni smela biti. Moj IQ? Zadeva s katero se ni za igrati! Je namreč v strogi vojaški doktrini slovenskega vojaškega patriotizma. Ti to ne boš nikoli poznal!
Prvo Bore
11. 08. 2007 12.05
jsmazarot to niso fantazije, ampak realnost o čuvanju našega neba. Piše se carpet bombing !!! Kompletna oborožitev je bila jugoslovanske proizvodnje po licenci Kalašnikov. Prav zanima me, kako bodo naši novo puško uporabljali v boju, saj zaradi tega smo jih kupili ali ne. Poskusni kunci !!! Želim jim , da preživijo. Na izgled lepo izgledajo, ampak izgled še nobenega ni ranil ali pa ubil. Ne vem zakaj sam ne greš izprobat To puško. Imaš veliko možnosti, ker potrebujejo ljudi z malim IQ.
jsmazarot@email.si
11. 08. 2007 11.59
100 € ? Kdor gre v vojsko zaradi denarja, nima tam kaj iskati; je nestanoviten. Svetovalec? Če bi bil jaz svetovalec, si ne bi nihče od vas upal grdo govoriti čez SV, ker bi vas hitro vtaknili vanjo. In zanjo ne bi dobili niti centa! :)
?ri?ek
11. 08. 2007 11.54
jsmazarot joj kolk si pameten, pejt v SV za 100€ na mesec.... oz. mogoče si že svetovalec za 30€ na mesec?
jsmazarot@email.si
11. 08. 2007 09.47
Brvo Borec ne fantaziraj! Kdo se bo šel karpet bombing po Ljubljani? Vidi se da nimaš praktičnega taktičnega vojnega znanja popolnoma nič. Kar se pa pušk tiče, kaj je bolje: igrača in 2x več streliva ali dragocena palica, katero lahko primeš le za ročaj in leseno oblogo (ker drugače rusta ko hudič) in 2x manj streliva! Neuradno: kalašnik je ofenzivna puška, kar je JLA bila. SV je pa defenzivne narave. Tak da ne ga neki srat če stvari še v roki niste imeli.
Tonček Balonček
11. 08. 2007 08.42
Na zgornji sliki imajo tiste šeme v rokah avtomate tipa kalašnikov, kakšnega sem imel še sam v JLA (si ga lahko spravil kar pod bundo) pred kakimi 30 leti... gotovo pa niso slabši, če lahko sploh tako rečemo za puške, kot tista igrača na spodnji sliki! Kaj bodo torej imeli s seboj?