Slovenija

Izgubili so hlev, živino, stroje, kmetijsko površino ... Zdaj jih ogroža še plaz

Ljubljana, 23. 08. 2023 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poplave so hudo poškodovale in ogrozile kmetijstvo, na kmetiji Hriberšek denimo čakajo oceno, ali je tam sploh še varno živeti in kmetovati, kmetija Zager se sooča z izgubo kmetijskih površin in strojev, poplave pa so na kmetiji Fale v Lučah odnesle hlev z živino. Kmetje sicer ne čakajo križem rok, ustanovili so namreč projekt, v katerem si medsebojno pomagajo s krmo. Kmetije si je ogledala tudi ministrica Irena Šinko in ocenila, da bo potreben individualen pristop.

Najprej si je Šinkova ogledala kmetijo Hriberšek, ki se ukvarja z živinorejo, a je zdaj ogrožena zaradi premikov zemljine in plazov. Potrebne  bodo strokovne ocene, ali je na lokaciji sploh še varno živeti in kmetovati, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko na ogledu posledic poplav v Zgornji Savinjski dolini
Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko na ogledu posledic poplav v Zgornji Savinjski dolini FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano

Kot so dodali na ministrstvu, si je ministrica ogledala tudi katastrofalne posledice, ki so jih poplave pustile na kmetiji Zager, kmetje pa so tam izgubili kmetijske površine, stroje in objekte. "Ta kmetija je res nekaj posebnega, kajti izgubili so vse. Pri takih kmetijah bo potreben individualni pristop. Potrebno bo najti finančno pomoč, da se bo kmetija lahko sploh zagnala," je dejala. Kot eno izmed možnosti je izpostavila finančne inštrumente, ki jih ministrstvo pripravlja in bodo objavljeni jeseni. Prek sklada za regionalni razvoj pa bodo možni ugodni krediti za male kmetije, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Poplavam ni ubežala niti kmetija Fale v Lučah, ki si jo je ministrica ogledala skupaj z državnim sekretarjem. Kmetija je izgubila hlev z živino, kmetijsko površino, stroje in objekte, ogrožena pa je tudi druga hiša, kjer je plaz že zelo blizu, prebivalci pa se bojijo novih padavin. 

Kot je ministrica dejala, je škoda v kmetijstvu letos ogromna, maja so se zgodile poplave, julija neurja s točo, v avgustu pa je zopet poplavljalo. Kakšna bo končna ocena, je sicer po besedah ministrice težko napovedati, jasno pa je, da bo treba pomagati na različne načine. "Pripravljamo razpis za nakup mehanizacije, poskušali bomo izpeljati razpis za porabo sredstev iz programa razvoja podeželja, s katerim bi neposredno pomagali pri vzpostavitvi kmetijskih površin," je pojasnila. Škoda, ki bo ocenjena prek občinskih komisij, bo med drugim izplačana prek sistema "de minimis".

Kmet kmetu

Kot so poudarili na Zadružni zvezi Slovenije, pa kmetje ne posedajo in čakajo na pomoč, temveč so organizirali projekt NUDIM – POTREBUJEM POMOČ, ki je prednostno namenjen solidarnostni pomoči s krmo kmetom, ki so utrpeli škodo, zaradi katere kratkoročno in srednjeročno na kmetiji ne morejo zagotoviti zadostnih količin krme za živino. Namen akcije, ki jo izvajajo Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza kmetic Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine je pomagati kmetijam prebroditi težko obdobje do takrat, ko bodo ponovno zmožne krmo zagotavljati same. 

Širom Slovenije so kmetje tako nemudoma priskočili na pomoč kmetom iz najbolj ogroženih regij in v lastni organizaciji zbirali krmo ter zagotavljali prevoz. Namen projekta je vzpostaviti organiziran sistem solidarnostne pomoči med kmetijami in njihovimi zadrugami ne samo zaradi katastrofalnih ujm, temveč tudi tam, kjer se bo potreba pokazala zaradi morebitnih novih nepredvidenih dogodkov v prihodnje. 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delavec_Slo
23. 08. 2023 21.50
+5
Saj hodijo samo gledat in obljubljat!
Makalunga
23. 08. 2023 21.41
+8
Samo še teden dni..pa bodo ostali sami, praksa levičarjev kot rdeči petelini zelo glasno kikirikajo potem pa zrno sami pojedo. So že začeli z svojo staro prakso pomoči po potresu, ali prejšnjih poplavah NIČ od njih.
mungus
23. 08. 2023 21.07
+7
če imajo še kolko tolko volje...jim vsaka čast!
wsharky
23. 08. 2023 21.07
+8
ministrica, ima samo lep prekmurski naglas, ki ga spoštujem, vse ostalo je kar nekaj, pod njenim vodstvom ministrstvo samo še tone in tone, da ne govorim o številu 'bluzičev' z vsaj 2500 neto plače na tem ministrstvu
Gorka
23. 08. 2023 20.56
+11
Sh4.... Pa kaj blebetaš če ne veš ni..... Živali so imeli na prosti reji... Zato se lahko izplavale.. In verjamem in vem da SE KMETJE V VEČINI POTRUDIJO ZA DOBRO POČUTJE ŽIVALI NA KMETIJI.... upam da kmetija zadiha po taki katastrofi....
2fast4
23. 08. 2023 20.05
+13
Namesto da bi manjše kmetije subvencionirali zalagajo z denarjem velike kmete...
spoštovanje
23. 08. 2023 20.01
+12
vsi politiki hodijo samo gledat, na lopatah se polcajo in dajejo ljudem lažno upanje....kako bomo na volitvah odreagirali je pa drugo
sh4dyl4dy
23. 08. 2023 19.59
-15
Samo za uboge živali mi je žal, nič krive, nič dolžne. Niso imele priložnosti niti zbežati, ker so bile priklenjene. Kmete je lahko sram, ne da se še delajo žrtve!
profi
23. 08. 2023 20.19
+22
Ta kmet je, sem prepričan pošteno skrbel za svoje živali,zgodilo se je kar se je v momentu in ni bilo časa.Sram je lahko vas s takimi izjavami,ker ne poznate takratne situacije.
drimtim
23. 08. 2023 20.28
-1
Wortex2
23. 08. 2023 20.37
-2
Arguss
23. 08. 2023 20.45
+2
profi
23. 08. 2023 20.51
+3
flojdi
23. 08. 2023 18.48
+1
.lepo.(.torej bodo Osebe spet postale Osebe ;pred Podeljenimi nam brezosebnimi Številkami