Slovenija

Sindikati v celoti zavrnili vladni paket

Ljubljana, 05. 02. 2009 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati javnega sektorja so zavrnili vladni paket ukrepov v sistemu plač in vladi predlagali, naj poišče ustrezne prihranke v variabilnem delu plač zaposlenih.

Sindikati predlagajo, naj vlada poišče prihranke v variabilnem delu plač zaposlenih v javnem sektorju.
Sindikati predlagajo, naj vlada poišče prihranke v variabilnem delu plač zaposlenih v javnem sektorju. FOTO: POP TV

Če bo vlada na to pristala in pripravila predlog ustreznih sprememb kolektivne pogodbe za javni sektor in zakona o sistemu plač v javnem sektorju, se bodo sindikati pripravljeni pogajati o tem, koliko variabilnega dela so pripravljeni dati za omilitev finančne krize, je po sestanku sindikalne pogajalske skupine pojasnil vodja Janez Posedi. Pri tem pa so sindikati kot pogoj postavili tudi predstavitev ostalih vladnih varčevalnih ukrepov in možnosti varčevanja pri javnih naročilih. Za ta ukrep so se po besedah Posedija odločili zaradi podatka, da se brezposelnost v Sloveniji povečuje, in to se jim zdi ustrezen odgovor sindikatov glede varčevanja.

V sindikatih so vlado razumeli, da ji gre za neke okvirje, torej iščejo pogoje, ko bi s proračunom zadostili maastrichtskim kriterijem. Tako ocenjujejo, da je njihov predlog možen znotraj tega, zato po besedah Posedija vlada nima razlogov, da ne bi razmislila o njem.

Sestanka se je udeležilo vseh 21 predstavnikov sindikatov javnega sektorja, ki so prinesli številne predloge, je še pojasnil Posedi. Predlog vladi, da poišče prihranke v variabilnem delu plač javnih uslužbencev, so sindikati ocenili kot zadosten ukrep, zato drugih predlogov vladi sploh ne bodo poslali. Na usklajevanju pa ni bilo šestih sindikatov, povezanih v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja.

Stavka?

Na sredinem sestanku z vlado sindikati pričakujejo podrobno poročilo makroekonomskega stanja v državi. Kot je dejal vodja sindikalne pogajalske skupine, so podatki Umarja o plačah po njihovem mnenju "silno sporni", zato bodo predlagali, da jih ponovno preverijo in da jih vključijo v predlog sprememb, ki jih bo vlada pripravila na podlagi memoranduma z začetka decembra.

O stavki po zagotovilih Posedija niso govorili, osebno pa ocenjuje, da ni razlogov za preplah. Kot je pojasnil, je vse, kar imajo zdaj, ugodnejše in temu se odpovedujejo izključno zaradi povečevanja števila brezposelnih v Sloveniji. "Če se vlada z nami ne dogovori, je to za njo manj ugodno," je prepričan Posedi.

Predsednik sindikata Glosa in prejšnji vodja sindikalne pogajalske skupine Doro Hvalica je sindikalni dogovor ocenil "kot dokaz trdne volje na naši strani in trezne presoje stanja". Pojasnil je, da je bil sam osebno in v sindikatu kulture danes precej bolj jezen kot v sredo, ker so na zadnjem srečanju z vlado dobili zagotovilo ministra za finance Franca Križaniča, da niti evro ne bo šel za banke. "Vemo, da so šli milijoni za subvencioniranje obresti bank," je dejal Hvalica in dodal, "zato tudi ne verjamemo podatkom in razlagam, ki jih dobivamo z vladne strani".

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in minister za finance Franc Križanič sta sicer v torek sindikatom predstavila predlog usklajevanja plač v javnem sektorju, po katerem bi se to zamaknilo za nekaj mesecev. Dogovorili so se, da bodo sindikati do prihodnjega tedna pripravili "približevalni predlog, ki bo neke vrste konkurenca predlogu, ki ga je ponudila vlada". Prav tako bodo pripravili popravke kolektivne pogodbe, za katere želijo, da se uskladijo do 15. februarja, "enako kot je vlada želela, da se dogovori predlog ukrepov na področju plač v javnem sektorju za leto 2009".

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karlek
06. 02. 2009 07.48
Spoštovani volilec Si, zakaj se pa potem nisi zaposlilv javni upravi, zopet mešaš uradnike in ostali del javnega sektorja. Če jaz kot uradnik v neki firmi najdem kršitev zakonodaje in mora ta firma plačati več sto tisoč eurov dolga državi po tvojem nisem naredil nič, eni prodajajo svoje zanje in spretnosti kot strugarji, varilci, vozniki, medicinske sestre drugi pa kot policisti, pazniki, carinki, inšpektorji in tako naprej. Verjemi da bi bili najbolj veseli, če bi država izplačevala bruto plače in bi vsak sam moral poskrbeti za pokojninsko in zdravstevno zavarovanje, ker bi potem od tega tudi kaj imel ne pa, da plačaujem obvezno in dodatno zavarovanje potem moram pa plačati pregled pri specilaistu če nočem čakati več mesecev ali celo let. Ustava RS dovoljujej, da se vsak sam zaposli kjer mu ustreza in kjer izpolnjuje pogoje. Naj vlada začne pri sebi varčevat pa naj ukine visoka nadomestila poslancem in ministrom, ki niso več na položajih, pa stroške dela poslancev in tako naprej potem se bomo pa tudi mi po tvojem " zajedalci" čemu odpovedali.
VolilecSI
05. 02. 2009 22.54
Naj majo željene plače, samo naj jim država neha odvajat prispevke, naj si od te plače sami plačujejo za pokojnine, pa bo. Tako je na zahodu, pri nas pa gre vse na rovaš tistega, ki resnično dela (ustvarja novo vrednost). Izgovor javnih uslužbencev, saj vsi plačujemo. Kako potratno je to si lahko mislimo. Denar za plače javnih uslužbencev prihaja iz proračuna, nato se del iz njihovih plač (in plač vseh ostalih državljanov) odvaja v proračun iz katerega se spet napajajo javni uslužbenci. Potratno in nesmiselno kroženje denarja, uradniki bi z ukinitvijo te anomalije imeli čas za opravljanje drugih del. Nedavno mi je uradnik na VURS trdil, da so državi prislužili 130.000 eur. Totalno zavajanje, saj noben uradnik, do sedaj še ni ustvaril popolnoma nič!
zogby
05. 02. 2009 20.05
Predstavljajte si 8 let Jnaševe vlade,saj bi čisto ugnobili srednji sloj,kaj šele za revnega,bi bil to genocid!
eur
05. 02. 2009 19.54
Po žepu bo najbolj usekalo javne uslužbence z najnižjimi plačami - referenti, medicinske sestre,..., najmanj pa tiste, ki imajo že zdaj preveč. Glede na to da lahko poslanec zapravi 250 eur na mesec za službeni mobitel, ki ga seveda krijemo vsi davkoplačevalci, navadna referentka pa mora za račun stacionarnega telefona, ki ga uporablja v službene namene in znaša več kot 10 eur, kriti iz svojega žepa (ji trgajo od plače!), mislim, da gre že tukaj za veliko diskriminacijo! Naj naši dragi gospodi voditelji najprej počistijo pred svojim pragom in zmanjšajo javna naročila in svoje stroške, potem pa kradejo denar od plač slabo plačanim javnim uslužbencem!!!
Buena Vita
05. 02. 2009 19.53
23 KAJ SI POSLANC,ALI SODNIK
Buena Vita
05. 02. 2009 19.10
SAMO S PRVIM JANUARJEM JE ZAČEL VELJAT ZAKON,,,JANŠEV ZAKON, PRECEJ MANJ DENARJA BO ŠLO V PRORAČUN IZ PLAČ pa da ne bodo rekli puhčevi ,da so oni kreatorji olajšav---saj je zakon bil sprejet pred tremi leti
Buena Vita
05. 02. 2009 19.08
TOREJ DRŽI, 1000 € PLAČE
23
05. 02. 2009 18.26
tritisoččestosedemindvainsedemdeseti.
Uroš Palhartinger
05. 02. 2009 17.51