Slovenija

Vodstvo se bo sestalo s sindikati

Ljubljana, 18. 09. 2009 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so sindikati SŽ zagrozili z vsemi sredstvi sindikalnega boja, če se vodstvo podjetja ne bo srečalo z njimi, je to sporočilo, da se je pripravljeno sestati.

Železničarji zahtevajo sestanek z vodstvom.
Železničarji zahtevajo sestanek z vodstvom. FOTO: Dare Čekeliš

Reprezentativni sindikati Slovenskih železnic zaradi trenutnega stanja v družbi, ko naj bi bilo ogroženo izplačilo mesečnih plač, zahtevajo takojšen sklic sestanka z vodstvom podjetja, ki ga začasno vodi Aleš Tavčar. Če ta ne bo imel posluha za njihov poziv, bodo sindikati uporabili vsa razpoložljiva sredstva sindikalnega boja.

Vodstvo Slovenskih železnic se je odzvalo na poziv sindikatov in zagotovilo, da se bo sestalo z njimi. Sestali naj bi se predvidoma v ponedeljek.

Sindikati so nezadovoljni tudi z vedenjem države kot lastnice Slovenskih železnic in njenimi predstavniki v nadzornem svetu. Kot navajajo v pismu vodstvu družbe, objavljenem na spletnih straneh sindikatov, je trenutno stanje na železnicah posledica slabih odločitev predstavnikov lastnika pri imenovanju vodstva družbe.

Poslovanje Slovenskih železnic se kljub sprejetim varčevalnim ukrepom ne izboljšuje, saj se ukrepi za povečanje prihodkov in ukrepi v pristojnosti države ne izvajajo, kadrovski ukrepi in ukrepi za zmanjšanje stroškov pa se izvajajo zgolj na nižjih in proizvodnih delovnih mestih, poudarjajo sindikati.

Ob tem opozarjajo, da se kljub težavnim razmeram na Slovenskih železnicah zaposlujejo posamezniki na delovnih mestih svetovalcev generalnega direktorja, ki kljub temu, da predvidenih nalog ne opravljajo in ne pripomorejo k izboljšanju gospodarskega položaja družbe, še vedno ostajajo na teh dobro plačanih delovnih mestih in uživajo vse bonitete, kot so stanovanja, službeni avtomobili, mobilni telefoni ipd.

Po informacijah sindikatov naj bi generalni direktor Slovenskih železnic poleg omenjenega pristopil k dodatnemu neselektivnemu ugotavljanju velikega števila delavcev, ki bodo napoteni na čakanje na delo.

Zahtevo za sklic sestanka so sindikati (sindikat strojevodij, sindikat delavcev železniške dejavnosti, sindikat železniškega transporta, sindikat železničarjev, sindikat železniškega prometa in sindikat vozovnih preglednikov) vodstvu družbe posredovali v sredo.

Le dva dni prej pa so železnice dobile novega generalnega direktorja. To je postal Goran Brankovič, ki bo položaj zasedel 1. oktobra. Do takrat bo železnice vodil Aleš Tavčar, ki je vodenje sistema začasno prevzel julija letos, po odstopu Matica Tasiča s položaja generalnega direktorja.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 09. 2009 20.00
JAH BO PA VROČE V SLOVENIJI MENI UGAJA
Buena Vita
18. 09. 2009 20.00
BRADO JE,JE-pri nas je vse mogoče,,celo sekret diplome ki se kupijo doli na jugu,bosni in zagrebu veliko veljajo,lenuharji dobivajo plače,,,,DELA PA NAJ TIST KI JE LAČEN ,,SEVEDA TUDI TIST KI KAJ ZNA NAJ DELA BOŽJA KASTA DIPLOMCEV-PRIVILEGIRANCI NESPOSOBNEŽEV IN MAFIJE
Leandra
18. 09. 2009 14.52
Brez sindikata..?? Prva znaga do delavskih pravic je likvidacija teh Čilumesov in ostalih režimskih skorumpiranih borcev za članarino.. LDS ovskih sindikatoov ki lajajo samo na tipko..ali ko je Janša na oblasti....??
brado
18. 09. 2009 12.56
bobi Praviš--samo novi ljudje z visokošolsko izobrazbo in elano bi morali biti. Napačno !! Kaj Ti pomaga isoka šola,če pa nimaš PRAKSE !! Pride človek iz šole - 7 stopnja - in hoče biti že takoj prvi dan vodilni. Pri nas je to možno....nikjer drugje v Europi to ni možno!!!!! Prvo vaja,praksa,spoznavanje sistema.....potem pa zasedba vodilnega mesta. Taki,ki so imeli sistem v malem mezincu - zadevo poznali do potankosti - izurjeni...so sistem zapustili.....zakaj...?????
Nr.1
18. 09. 2009 12.36
Edina rešitev za SŽ je, da odpusti "sindikaliste". Še vedno, ko se je družba pripravljala ne reorganizacijo so začeli groziti. Dejstvo je, da je za sindikaliste SŽ to zlata jama, brez izobrazbe, znanja, kompetenc, zasedajo dobro plačana delovna mesta.
jebise2
18. 09. 2009 11.48
V temu sistemu se troši na veliko zato, ker se polni malha z našim denarjem! Potrebno je narediti oster rez, zmanjšat plače vodilnim, nekaj jih ven pometat, ukinit vse privilegije, ki jih imajo zaposleni na železnici, zmanjšat plače vsem zaposlenim, ker so za svoje delo preplačani in drastično zmanjšat število zaposlenih!!!! Povečat učinkovitost železnic. Za primer, zakaj v Avstriji nalagajo kamione na vlake in jih tako peljejo čez Avstrijo, pri nas pa ne?
Bogdan Binter
18. 09. 2009 11.39
V kolikor bi "reprezentativni sindikati železnic" mislili resno pomagati pri reševanju krize na železnicah in skrbi za njihova delovna mesta, bi sami morali dati takojšen predlog za 30% zmanjšanja delovne sile.Vsak vodja oddelek bi moral sam predati poimenski seznam in za tem stati.To ne izključuje vodstva podjetja.To bi bil začetek, saj je nesprejemljivo da so vlakovodje zaposleni samo 30 do 40%.Samo premikanje vlakov po terih ne prinaša dobička,Vsi ljudje, ki niso sposobni pri pridobivanju poslov za železnice, bi morali oditi, saj dela ne opravljajo zadovoljivo. Predvsem pa vodstvo teh oddelkov. Pri pregledu njihove izobrazbe bi bili verjetno vsi razočarani. Samo novi ljudje z visokošolsko izobrazbo in elanom bi bili temu kos. Država kot lastnica in nadzorni svet, bi se morali presneto vprašati ali je Branković primeren kandidat za to odgovorno mesto.Po moji laični presoj, glede na uspešnost na prejšnjih delovnih mestih, sigurno ni in je to še en kiks pri kadrovanju današnje vlade in njenih nadzornih odborov da postavljajo na tako odgovorni položaj neprimerne ljudi. Sindikat bi ga moral odigrati svojo vlogo pri zaščiti delavcev.
renib
18. 09. 2009 11.31
..groza na kozlanje ti gre..kaj vse si ti vodilni privoščijo..služben avto ..letos januarja so si nabavli nove avte...za posrat...služben mobitel...pa shopingi non stop..vse za naš davkoplačevalski denar....za skozlat!!!
xes
18. 09. 2009 11.26
edina resitev za slovenske zeleznice je ta, da jih kupi zunanji kupec in najprej vrze na cesto vse, ki so vclanjeni v sindikat sz ...