Slovenija

Sindikati na varčevanje ne pristajajo

Ljubljana, 11. 02. 2010 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladni predlogi sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju so za sindikalno stran nesprejemljivi. Ukrepi se jim zdijo dolgoročno poslabšanje pogojev zaposlenih v javnem sektorju.

Štrukelj je prepričan, da vlada na plečih delavcev v javnem sektorju izrablja krizo, da bi zmanjšala stroške, ker se je preveč zadolžila.
Štrukelj je prepričan, da vlada na plečih delavcev v javnem sektorju izrablja krizo, da bi zmanjšala stroške, ker se je preveč zadolžila. FOTO: POP TV

Predstavniki vlade so danes na prvem srečanju predstavnikom sindikatov podrobneje predstavili predloge sprememb zakona o sistemu plač. Janez Posedi, vodja pogajalske skupine dela sindikatov, je o omenjenih spremembah dejal, da predloge dojemajo kot trende v industrijski proizvodnji pralnih in pomivalnih strojev, kjer ima sedaj že vsak stroj tipko "varčevalni program". Rešitve in ukrepi, ki jih vlada zdaj nakazuje, kažejo na to, da želijo v javni sektor vgraditi tipko "varčevalni program" in jo bodo "pritiskali, kadar koli se jim bo zazdelo", pravi Posedi. Po njegovem mnenju je to neprimerno. "Do naslednjega srečanja bomo tudi mi naše videnje pripravili v pisni obliki, ki bo vladi posredovano, in potem bomo pogledali, koliko fleksibilnosti premore vladna stran," je še dodal.

Kot je po srečanju dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, je sindikalna stran vlado ostro opozorila, da pri predlogih ne gre za varčevalne ukrepe, ki bi bili vezani na krizo, ampak gre za dolgoročno poslabšanje pogojev zaposlenih v javnem sektorju. "Država sporoča, da bo javni sektor v tej državi preprosto živel slabše, ne v krizi, ampak za zmeraj," poudarja Štrukelj. Po njegovih besedah so opozorili tudi na pomemben konflikt med izhodno strategijo, ki predvideva za 10-odstotno znižanje števila ur v javnem sektorju, kar pomeni tudi manj zaposlenih, in dejstvom, da je vlada podpisala, da letos in prihodnje leto ne bo zniževanja števila zaposlenih.

Prav tako je, kot pravi, konflikt med obljubo, da bodo lahko inštituti del sredstev, ki jih bodo zaslužili na trgu, namenili za plače, in izhodno strategijo, ki napoveduje, da se bo obseg sredstev, ki bi ga lahko namenili za plače iz omenjenih sredstev, izrazito zmanjšal. "Zato se bojim, da vlada tu pač izrablja krizo za to, da bi na nek način zmanjšala stroške, ker se je preveč zadolžila," pravi Štrukelj.

Kot je pojasnila Lidija Apohal Vučkovičeva z vladne strani, so danes opravili načelno razpravo, počakali bodo na konkretne predloge sindikatov in se v prihodnje pogovarjali o posameznih členih zakona. Na vprašanje, koliko časa bodo predvidoma potekala usklajevanja, je odgovorila, da so se konec preteklega leta, ko so sklenili zadnji dogovor, s katerim so prestavili tretjo in četrto četrtino odprave plačnih nesorazmerij, dogovorili, da bodo zakon poskušali uskladiti do maja.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepar
11. 02. 2010 17.41
Boste, boste pristali,sicer vam bo tisti del Slovencev,ki dejansko sedaj nosi breme te krize skočil za vrat!!!
bostjan_safaric
11. 02. 2010 17.28
Če na forumih 24ur ni dovoljena svoboda izražanja? Pri članku Ali poslanci čutijo krizo ste mi izbrisali komentar ..., pa sem samo povedal resnico: kdo je decembra 1990 glasoval za takšno državo? Nam so obljubljali "novo Švico"!
bostjan_safaric
11. 02. 2010 17.26
Ko bo propadlo gospodarstvo, ki ga vlada izčrpava, da lahko hodite "v službe", boste mogoče drugače gledali na stvari. V gospodarstvu imamo pravice le še na papirju, vi pa ne bi zamenjeli troslojnega WC papirja za dvoslojnega.